Jump to content

Како Ви тумачите Христове речи '' Будите савршени '' ?

Препоручена порука

Eros(musko zenska ljubav) i Filia(prijateljska ljubav) su kao dve zmije koje trebaju da se uspnu na drvetu naseg zivota.

Ovaj čovek nema emocije.

Da ima, ne bi ubio onolike ljude u Hirošimi i Nagasakiju.

Taj covek je bio iz ove ekipe http://en.wikipedia.org/wiki/Ariosophy . On je na celu pricu o ljubavi ipak

gledao malo drugacije.

Jadna Hiroshima.

Jadan Drezden.

Jadni mi.

Подели на овим сајтовима

Sva sreća pa nije mislila na mene.  ;)

Па, са ким би ја разговарала на овом форуму да нема Тебе ! 0212_rolleyes

Трудиш се да будеш фин према мени ! Да ме не узнемириш ! Да ме не повредиш речима, итд.

Зато сам Ти и рекла да си Ти моја љубав !

Извини, ти си се обраћала неком Милану...

Подели на овим сајтовима

сефоро, православље није за буквалисте, иначе ћемо сви у пакао или у рај а оба таква учења су јереси давно обележене.

Зато постоји света тајна покајања и исповести !

да, а греси се отпуштају светим причешћем.

постоји ли услов за свето причешће?

Наиме, греси се бришу на исповести !

Након тога се причешћујемо !

Значи, прво је потребно да се покајемо, након тога да се исповедимо и ... после исповести причестимо.

Да ли грешим ?

да, грешиш.

ево кад волиш цитате, да прекопирам како иде молитва пред причешће.

Верујем, Господе, и исповедам да си Ти заиста Христос, Син Бога живога, који си дошао у свет да спасеш грешнике од којих сам први ја. Још верујем да је ово истинито и пречисто тело Твоје и да је ова сама пречиста крв Твоја. Стога Ти се молим: помилуј ме и опрости ми сагрешења моја, учињена хотимично или нехотимично, речју, делом, свесно и несвесно, и удостој ме да се без осуде причестим светим Тајнама Твојим за опроштење греха и за живот вечни.

;)

Прими ме данас, Сине Божји, за причасника Тајне Вечере Твоје, јер нећу казивати Тајну непријатељима Твојим : нити ћу ти дати целив као Јуда, већ као онај раѕбојник на крсту исповедам Те: Помени ме, Господе, у царству Твоме. Нека ми причешћивање светим Тајнама Твојим, Господе, не буде на суд или осуду, већ на исцељење душе и тела.

Амин.

Подели на овим сајтовима

А по мом ЛИЧНОМ МИШЉЕЊУ (које никада не бих прогласио за став Цркве), СВАКО ко је крштен у име Оца, Сина и Светога Духа и ко искрено изговори православни Символ Вере и молитву пред причешће, може да се причести. Уосталом, управо је молитва "Верујем Господе и исповедам..." и уведена као заштитна мера за свештенике, који, захваљујући њој, не морају уопште да се оптерећују ко им прилази путиру.

Јел скраћену верзију ?

Шалим се.

Само, како свештеник може да зна да ли, мирјанин, који се причешћује- зна Символ Вере ?

Подели на овим сајтовима

А по мом ЛИЧНОМ МИШЉЕЊУ (које никада не бих прогласио за став Цркве), СВАКО ко је крштен у име Оца, Сина и Светога Духа и ко искрено изговори православни Символ Вере и молитву пред причешће, може да се причести. Уосталом, управо је молитва "Верујем Господе и исповедам..." и уведена као заштитна мера за свештенике, који, захваљујући њој, не морају уопште да се оптерећују ко им прилази путиру.

Јел скраћену верзију ?

Шалим се.

Само, како свештеник може да зна да ли, мирјанин, који се причешћује- зна Символ Вере ?

Nije li ga pre toga čuo na liturgiji?

I šta ćemo s decom koja ga ne znaju i ne mogu još znati? Nećemo ih pričestiti?

Подели на овим сајтовима

Јел скраћену верзију ?

Шалим се.

Rimiokatolici ne pričešćuju decu dok se ne krizmaju zači negde oko 12 godine.Odakle im takva praksa možda imaju potporu u ranom Hrišćanstvu.Dete ne može da razlikuje teloHristovo od ostalog jela.

Подели на овим сајтовима

Јел скраћену верзију ?

Шалим се.

Многи од свештеника поставиће пред Причешће вернику само једно питање: "Јеси ли постио ?" и када чују потврдан одговор, рећи ће " Приступи ! " . Као да је то једино важно, а све друго небитно, и то - да ли овај зна чему приступа и зашто, и то - зна ли Символ вере....- блаженопочивши Патријарх Павле.

У православној Цркви деца се причешћују.

Подели на овим сајтовима

Јел скраћену верзију ?

Шалим се.

Многи од свештеника поставиће пред Причешће вернику само једно питање: "Јеси ли постио ?" и када чују потврдан одговор, рећи ће " Приступи ! " . Као да је то једино важно, а све друго небитно, и то - да ли овај зна чему приступа и зашто, и то - зна ли Символ вере....- блаженопочивши Патријарх Павле.

У православној Цркви деца се причешћују.

Da li smatraš da je zaista neophodno uz svaki odgovor (a nikad ne daš konkretan odgovor na pitanje) da postaviš neki citat koji većina nas svakako zna?

I ako već odgovaraš na pitanja, molim te i odgovori na sama pitanja.

Подели на овим сајтовима

Нажалост брате... све се на тај начин своди на пасуљање и кромпирање.

Помаже Бог, Оче Иване.

Признајем да нисам схватио шта сте са, Вашим, коментаром хтели да кажете.

Можете ли да ми појасните ?

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Хтео сам да кажем да нас једење посне хране не чини достојнима Бога. Достојност проистиче од одрицање од овога света, тако што смо се крстили у име Свете Тројице и на тај начин постали учесници Евхаристије. То наравно не значи да Вам кажем да не постимо, напротив! Без поста постајемо као безумници који једу, пију и веселе се, не размишљајући у вечном животу гдесе нити једе нити пије.

О томе сам помало писао овде

https://www.pouke.org/news.php?do=view&id=2304&cid=0

а овде имаш и беседу Владике Атанасија, јасну и гласну о причешћу и посту:

http://www.4shared.com/audio/qIYqdqG7/epatanasije_kamenica_010410.html

Подели на овим сајтовима

Прочитао сам тему мало уназад. Како сам и претпоставио, исповест је (погрешно) везивана за "предевхаристијску обавезу."

А по мом ЛИЧНОМ МИШЉЕЊУ (које никада не бих прогласио за став Цркве), СВАКО ко је крштен у име Оца, Сина и Светога Духа и ко искрено изговори православни Символ Вере и молитву пред причешће, може да се причести. Уосталом, управо је молитва "Верујем Господе и исповедам..." и уведена као заштитна мера за свештенике, који, захваљујући њој, не морају уопште да се оптерећују ко им прилази путиру. Ово је, одговорно тврдим, једна од најјачих догматских молитава у православљу и интегрише јединство свих светих тајни. У мери искрености изговарања ове молитве, налази се и мера достојности сједињења с Христом и узноса жртвене Љубави.

mense0198626478946378946

Све је у Цркви света тајна. Свака свештенорадња је света тајна.

Но и свака света врлина у души православног Хришћанина јесте света тајна. Наиме, вера је света врлина, и самим тим света тајна. A света вера рађа у души и остале свете врлине: молитву, љубав, наду, пост, смиреност, кротост,... И свака од њих је опет света тајна. И све што је од њих – свето је.

Зато нема броја светим тајнама у Цркви Христовој !

Наиме, треба разликовати свету тајну покајања од чина исповести.

Када човек почне да се каје и да плаче због својих грехова, он тада прима прва искуства Благодати Божије. Та искуства су, најпре, сузе покајања које испуњавају душу неизрецивом радошћу, а, потом, и дубоки мир који се усељава у душу. Зато се покајно туговање због греха назива '' радосном тугом '' , као што и каже Господ у Блаженствима: Блажени који плачу, јер ће се утешити ( Мат 5,4 ). Као што видимо и покајање је света тајна, али и свако „Господе помилуј” јесте света тајна, као што је и свака покајничка суза света тајна.

Потом човек напредује ка вишим степенима ( искуства обожења ), као што је степен Божанског просветљења, на коме Бог просветљује ум човеков и човек созерцава ствари, свет и људе из потпуно другачије перспективе. После овога, хришћанинова љубав према Богу наставља да се увећава, долазе нове сузе, али овај пут узвишеније, сузе љубави према Богу, сузе Божанске љубави. То више нису сузе које се проливају због греха, јер је човек сада сигуран да му је Бог опростио грехе (за које се покајао). Те другачије сузе - сузе које доносе узвишеније блаженство, радост и мир души - јесу знак савршенијег искуства обожења.

И на крају човека, који се очистио од страсти уз помоћ покајања, исповести и причешћа, Дух Свети просветљује, озарује и обожује. Тада човек, задобија ''бестрашће'', тј. живот који који не нарушавају ни страсти нити греховне слабости. Човек с миром и сабраношћу подноси сваку спољашњу увреду, јер је слободан од гордости, мржње, гнева и плотских жеља. То је други степен обожења који се назива - созерцање ( боговиђење ). И тако ... Искуства обожења су сразмерна степену духовног очишћења. Колико је човек очишћенији од страсти, толико је узвишеније искуство Бога које прима, видећи Бога по речима Св. Писма: Блажени чистим срцем, јер ће Бога видети. ( Мат 5, 8 ).

Наиме, човек се обожењем ( преображењем ) поново враћа у првобитно стање.

Створитељ, који је Вечни Живот, у коме живимо, ради спасења рода људског, оваплотио се и постао видљив за анђеле и људе.

Подели на овим сајтовима

Eros(musko zenska ljubav) i Filia(prijateljska ljubav) su kao dve zmije koje trebaju da se uspnu na drvetu naseg zivota.

Ovaj čovek nema emocije.

Da ima, ne bi ubio onolike ljude u Hirošimi i Nagasakiju.

Постоје разне емоције и мржња је емотивно стање.

ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ !

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...