Jump to content

Roman "Uzareni asfalt"

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pa eto, mislim da je trenutak, da se pohvalim sa svojim drugim romanom

" Uzareni asfalt" 

Na njemu sam radio desetak godina, a radnja se zasniva na nekom mom dugogodisnjem iskustvu u auto svetu.

Ovde mozete procitajte i kriticki osvrt na roman koji je pisao moj brat a objavljivacu i misljenja drugih citaoca. ?

20200607_171758.jpg

20200607_171746.jpg

20200607_171833.jpg

20200607_171845.jpg

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

Veliko mi je zadovoljstvo da Vam predstavim knjigu svog brata od tetke, Danijela. Knjigu sam čitao pre dve godine dok još uvek nije "ugledala svetlost dana". Moram priznati da istom nisam baš bio oduševljen. Vremenom sam promenio mišljenja o pojedinim stvarima, sazreo sam jednom rečju. Tako da je ponovno čitanje ove knjige ostavilo dobar utisak na mene. Knjiga me je rasplakala, a to se retko desava.
Ovo je pre svega roman o različitim vidovima ljubavi. Sve te ljubavi čine glavnog aktera ovog romana.
Priču otpočinje Petar, Nikolin mlađi brat. Sećanja ga vraćaju u prošlost. On dobro zna da će se bol vratiti i da će se pod naletom iste osećati loše. Ali, uprkos svemu, Petar priziva sećanja na jedan tragičan događaj...

Kao glavni akter ovog romana, egzistira mladić Nikola. Njegov život, pored ostalih draži koje jedno detinjstvo donosi, upotpunjen je i školskim obavezama. U školi on ima svoja dva drugara, Toleta i Boleta, a kasnije Stoleta i Zokija. Oni su nerazdvojni, različiti, a ta njihova različitost ih čini najboljim prijateljima. Uvek su tu jedan za drugog, spremni su na rizik. To je ljubav prema svom društvu, svojim prijateljima.
Oni upadaju u razne neprilike, a većina takvih neprilika uzrok su devojke koje im se svidjaju, ali koje se svidjaju i drugima.
Moram reći da roman nije podeljen na delove, već je predstavljen kao jedan celovit tekst, bez prekida u obliku otpočinjanja novog poglavlja. To malo komplikuje analizu, ali je istovremeno čini i izazovom za mene.
Dakle, u početnim delovima romana autor nam daje opise Nikoline ličnosti. Saznajemo kakava je on osoba. Dominantan je taj njegov dobar odnos sa drugarima. On je i dobar sin, poštuje svoje roditelje. Ali, mladost je takva, nepredvidiva i životna staza ga vodi ka traganju za srodnom dusom, ali ka pogrešnim devojakama zbog kojih upada u neprilike.
Jedan od, po mom mišljenju, važnijih delova jeste Nikolino poznanstvo sa Nevenom. Tu otkrivamo jednu novu ljubav koju Nikola u sebi gaji, a to je ljubav prema knjigama. Upoznaju se slučajno, kao u nekom filmu, on je žurio, a ona je nosila teške knjige Fjodora Dostojevskog. Taj sudbonosni sudar je spojio dve energije, a spajala ih je jedna, sasvim dovoljna, nit u koju je utkana ljubav prema književnosti...
Nikola zapisuje njen broj, ali usled uticaja mnoštva događaja u njegovom životu, na isti zaboravlja ...
Kod kuće ga čeka poklon za rođendan. To je automobil Jugo, poklon njegovog oca. Nikola gaji veliku ljubav prema automobilima. Strastveni je vozač. Ista ta ljubav, u vidu automobila, opija i njegove drugare. Okolnosti čine da oni upoznaju Nešu od kojeg uče o prijateljstvu, odgovirnosti, ispunjavanju obaveza, postovanju i koji ih uvodi u svet modifikacije vozila. Naime, ova družina želi da da neki svoj lični pečat vozilima koje vozi. Želi da onu standardnu, nekreativnu industrijsku proizvodnju automobila zameni za lepši izgled prilagođen sopstvenim ukusima. Nikola uživa u modifikacijama vozila drugih vlasnika, dodaje im specifičnu notu po kojoj će se razlikovati u masi istih automobila.
Sve protiče u toj velikoj ljubavi, ljubavi prema automobilima. Ali, kako Nikola i sam priznaje, ljubav prema devojci mu je bitnija od posla, a taj posao uključuje i automobile.
Za Nikolu možemo reći da je idealan tip, pravi džentlmen, osoba koja poštuje žene. Međutim, on ne može da savlada svoju zustru narav i lako upada u razne neprilike. Jedna od takvih neprilika biće za njega veliki izazov ali ce od njega zahtevati i bitnu odluku kao i veliku zrtvu. Taj izazov se ispoljava kroz učesce u trci na život i smrt...
Zanimljiv je i taj njegov odnos prema devojkama, na koji bih se ja ovde osvrnuo. Iz Nikolinog ponašanja, možemo zaključiti da Nikola traži savršenstvo. Ono što muškarce privlači jesu atraktivne devojke. Sto bi mi po muski rekli:  dobra zadnjica, tanak struk, dobre grudi i to je kombinacija koja je dobitna, idealne mere rekao bih. Međutim, Nikola će vremenom shvatiti da takva kombinacija može biti i kobna, jer su cesto  takve devojke veliki izazov ali i opasnost samim tim sto se, takve devojke, krecu u drustvu opasnih momaka.
Nikola nema sreće u ljubavi. Privlace ga baš takve devojke sa kojima nije srecan i zbog kojih upada u probleme. Ali, nakon dugog trpljenja, borbi i velikih promasaja, posle šest dugih godina prava ljubav će se roditi iz ponovnog, davno zaboravljenog, susreta....
Upečatljiv je i taj Nikolin odnos sa drugarima. Oni su kao braća, poštuju se međusobno, skloni su šali, i uvek su tu jedan za drugog, kada im je potrebno razumevanje.
Njihovi razgovori su filozofski. Dijalozi predstavljeni u ovoj knjizi imaju dubinu. Odlikuju ih različita razmišljanja o devojkama, i prijateljstvu, automobilima, i drugim zivotnim sadrzajima kojima se bave njihove generacije.
I sve te ljubavi se prepliću u ovom nesvakidašnjem romanu. Ljubav prema prijateljima, prema roditeljima, književnosti, devojkama, i prema automobilima i trkama, ali i Bogu i pravim zivotnim vrednostima.
U knjizi ima i informativnih delova. Čitanjem ove knjige dopunićete svoja znanja o automobilu, trkama i samim modifikacijama koje vaše auto mogu učiniti superiornijim u odnosu na masu istih, nekreativnih, industrijskih radova. A takodje mozete se informisati i o funkcionisanju auto klubova.

Knjiga za svaku preporuku! Ne zato što je autor iste moj brat, već zbog nesvakidašnjosti koju nam ista nudi.

Jer šta nam drugo ostaje nego ljubav!

Epilog ovog romana nosi naziv "Plaču samo oni koji vole". Priču završava Nikolin brat Petar. Otpočeo ju je sa bolom u grudima, završava je sa olakšanjem, ali pravda nije zadovoljena. Ona još uvek čeka da stupi na pozornicu, i zajedno sa istinom na pod, iste te pozornice, baci nepravdu i laž.
I gume zablistaše. Pri samom dodiru sa asfaltom gume su učinile svoje. Iza njega je ostao užareni asfalt, kao što je i njegova ljubav prema automobilima gorela.

Kao što sam već pomenuo da knjigu " Uzareni Asfalt" treba da pročitaju i muškarci kako bi bolje razumeli žene, tako i ovu knjigu treba da pročitaju i žene. Da razumeju tu neizmernu ljubav koju muškarci gaje prema svom hobiju, svom društvu i pivu uz koje se najbolje priče pripovedaju.
Sve ono što se ne izgovori, ostaje u nama i zadaje nam rane. Često se kajemo zbog reči koje nismo pustili da žive, a mi smo ih ubili jer strah je sahranio našu želju da uspemo. A cesto se kajemo i zbog onih koje smo izrekli, jer ih ne mozemo povuci nazad a ostave dubok rez u necijem srcu....

"To ti je kao neka sudbina, čim nešto voliš, to ti se polako otvara i ostvaruje. Ali nisam od onih koji veruju u sudbinu, već u svoj rad, jer stari ljudi kažu da budala veruje u sreću a pametan u svoj rad."

"U knjigama je satkana sva energija, sva moć i sva dobrota ovoga sveta. Zato volim da čitam, to je nešto što mi upotpunjuje ličnost."

"Kažu ljudi da čovek ne treba da juri starije devojke jer su one "pune" istorijskih činjenica, a da su mlađe cure bolje jer su njihova geografska širina i dužina još uvek neispitane i nisu upisane ni u jednu kartu ponosnih "istraživača", pa je samim tim proučavanje slađe."?

"Seo sam pored brata i dugo ga gledao sa tugom u očima. Voleo sam ga više nego što sam voleo sebe. Bio mi je uzor i najbolji drug. Uvek me je podržavao i imao razumevanja za mene i moje ispade. Možda ga nisam dovoljno poštovao, ali sam se trudio da mu dokažem da ga poštujem, na neki svoj način. Znam i to da će, i ako se ne probudi, njegov duh uvek biti tu za mene".

Kriticar: Marko Todorovic.

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Поуке.орг инфо рече

@Flojd свака част Флојде!

Hvala. Da iskoristim priliku da najavim i nastavak.

Подели на овим сајтовима

• 8 months later...
Familio, pripremamo i nastavak Uzarenog asfalta.
Do sada sam napisao 1/6 cele price, nekih 50 -tak stranica.
U romanu ce te moci da procitate pricu glavnog junaka koji se vraca, na preporuku Soneta iz provog dela knjige, posle 12 godina u svoj rodni grad da radi kod Perketa u mehanicarskoj radionici. Sada se vraca kao tridesetogodisnjak sa oziljkom na licu i vidnim promenama, pa ga drugovi kao i ljudi iz kraja ne mogu propoznati. Cak ni njegova stara ljubav.
Kako bude radnja napredovala tako ce se nekadasnja prijateljstva obnavljati, kao i neprijateljstva koja su bila aktivna i pre 12 godina.
Njegov dolazak u grad otvara pandorinu kutiju koja je bila dugo zatvorena i ona pokrece lavinu novih dogadjaja...
U romenu ce te moci jos da procitate kako se sredjuje jedan profesionalni drifterski auto, dogodovstine na koje nailaze drifteri, kako je to biti vozac jedne ultimativne masine.
Za pocetak ce mi sagovornik biti , koji se vec duze vreme pojavljuje na Drift takmicenjima. On ce mi pomoci oko price vezane za sredjivnje drifterskog auta. Nadam se da cu kasnije da saradnju ostvarim jos sa nekim difterima.
U romanu ce te jos saznati nesto vise o klubovima i njihovom funkcionisanju, na koje sve probleme nailaze ljudi koji su deo klubova, kako to izgleda kada se organizuje skup, i kolko stvari treba da se zavrsi kako bi taj skup uspeo. I ocekuje vas jos puno materijala.
Ova naslovna strana je za sada probna, ali eto iskoristih je da najavim izradu i drugog nastavka knjige.
Do sada sam prodao 80 tak knjiga (prvi deo) i svi kupci su bili muskarci, sto govori da i medju nama ima citalacke publike.
Pa eto sve pohvale za njih.
U knjizi se pominju auti, Jelene Jelic, Ferenca, Vladana, Jurevica, Begusa i drugih....

2040174470_Uzareniasfalt2.jpg

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
Auti koji se pominju drugom delu romana " Uzareni asfalt"
Prvi od njih je golf V GTI Revo 350ks.
Inace, na kraju knjige cete moci da pogledate slike auta koji se pominju u knjizi, kao i da procitate originalne priče vlasnika tih auta, koje sam ja prepravio kako bih mogao da ih iskoristim u romanu.

2103070087_GTIV.jpg

Подели на овим сајтовима

Auti koji se pominju u drugom delu romana " Uzareni asfalt"
Drugi od njih je sa svojom Bertonkom
Inace, na kraju knjige cete moci da pogledate slike auta koji se pominju u knjizi, kao i da procitate originalne priče vlasnika tih auta, koje sam ja prepravio kako bih mogao da ih iskoristim u romanu.

Bertone.jpg

Подели на овим сајтовима

Auti koji se pominju u drugom delu romana " Uzareni asfalt" Treci od njih je Милош Достанић sa svojim GTi /om Inace, na kraju knjige cete moci da pogledate slike auta koji se pominju u knjizi, kao i da procitate originalne priče vlasnika tih auta, koje sam ja prepravio kako bih mogao da ih iskoristim u romanu.

903686434_GTI1.jpg

Подели на овим сајтовима

Cetvrti od njih je sa svojim Mitsubishi

Mitchubishi.jpg

Подели на овим сајтовима

Их како су добри, има ли неки фин као за мене , да могу да га гарим по крају ! ? :D :D

• Хахаха 1

,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." :D:D

Подели на овим сајтовима

Drugi od njih je sa svojim Secentom

562017624_Jurjevi.jpg

Подели на овим сајтовима

On 11.4.2021. at 0:36, Поет рече

Их како су добри, има ли неки фин као за мене , да могу да га гарим по крају ! ? :D :D

Ima fin a ce te kosta.:D

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
Sesti od njih je sa svojim Polom.

Polo.jpg

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  • 4 months later...
  • Креирај ново...