Jump to content

Da li Kina kreće nizbrdo?

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 12.9.2020. at 16:18, haveaniceday рече

inace da se razumemo oko jedne stvari, ti se ovde tripujes da je kina neka bogata zemlja. Ali nije. Kina im visok bdp jer ih ima 1+ milijarda. Samim tim moraju da imaju veci BDP od zemalja koje imaju par miliona cak i da su mnogo manje produktivni. Kada pogledas produktivnost i plate kineza - oni su siromasni:

Prduktivnost im je ko u bugara. Znaci kapitalizam u Bugarskoj je efikasniji nego kapitalizam u kini: 

Tebi ove stvari nisu jasne. 

Pare se prave u gradovima. Pogledaj procenat urbanizacije, i evo baš na primjeru Bugarske, gdje 75.7% stanovništva živi u gradovima, a u Kini tek 61.4%. Kina je po prosječnoj zaradi sa Bugarskom, i ko je tu efikasniji onda?

Naravno, ako jedna zemlja ima visok procenat stanovništva u gradovima ne znači da će nužno biti i bogata...jer postoje izuzeci kao Zapadna Sahara koja je totalni haos, ili Brazil koji ima visok procenat stanovništva u gradovima, a opet ne spada u visoko razvijenu i bogatu zemlju.

Međutim sve zemlje koje su bogate, imaju visok procenat stanovnika u gradovima, dakle to je "must" uslov, a da li će jednom kada zemlja dosegne visok nivo urbanizacije ona biti bogata to već zavisi od nje same. Ali evo da uzmemo komparativni primjer Brazila i dva njegova najbogatija grada, Rio de Žaneiro sa 11 032$ BDP po glavi stanovnika, i Sao Paulo sa 13,056$ BDP po glavi stanovnika. Gdje je Kina u odnosu na to? Peking pravi 23 805$ po glavi, a Šangaj 22 799$..dakle duplo!! Da ne pominjem PPP koji je na nivou EU. Po ovome se vidi da su Kinezi i te kako produktivni

I u ovome je čitava poenta. Kina je u uzlaznoj putanji i još će dugo ostati. Ona tek treba da dosegne nivo urbanizacije od bar 80% da bi je mogao porediti sa iole čime. Međutim već su sad na impresivnim brojkama i to su sve postigili za nekih cirka 30g, a šta će tek napraviti dalje ostaje da vidimo. 

• Свиђа ми се 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, fsa рече

Što je najsmješnije, zapadni licemjerni mediji će i dalje nastaviti pisati kako je Kina loše odreagovala u zadržavanju pandemije, te će na isti pijedestal stavljati 6 miliona slučajeva i 200.000 mrtvih u SAD-u kojeg je napravio Tramp i 80.000 slučajeva i nešto više od 4000 umrlih u Kini. 

Baš to su napravili na CNN-u skoro u jendom članku posvećenu Trampu i predsjedničkoj kampanji. 

• Свиђа ми се 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

:))

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

WWW.QIAOCOLLECTIVE.COM

Armed with state funding and weapons industry sponsors, a handful of influential think tanks are setting the terms of the New Cold War on China, propelling the U.S.-led alliance towards a disastrous conflict at the expense...

Подели на овим сајтовима

On 12.9.2020. at 15:51, haveaniceday рече

Takodje je SSSR lansirao rakete u svemir kada su im ljudi umirali od gladi. To je opste poznata istorija i nije nikakva propaganda zapoada.

Ovo je oposte prihvacena budalastina kod odredjenog dela populacije a veze nema sa istorijom ...

Pricalo se da su komunisti jeli decu ... stvarno je trebalo biti izuzetno ogranicen pa prihvatiti takvu budalastinu poput ovih danasnjih kako Kim sa topovima i raketama vrsi egzekucije po Severnoj Koreji ..,

Подели на овим сајтовима

Kako ti komentarises misljenje ove dvojice kineskih zetova koji tamo zive preko 10 godina i obojica govore kineski poprilicno dobro? Nabrojao sam njihovo iskustvo i godine i znanje kineskog, posto te ne znam pa da ne odes u "ja zivim tamo bla bla znam bolje od njih" ... znaci nisu oni neki obicni turisti koji su tamo mesec dana.

Послато са iPhone користећи Pouke.org мобилну апликацију
Подели на овим сајтовима

On 14.9.2020. at 9:34, Justin Waters рече

Tebi ove stvari nisu jasne. 

Pare se prave u gradovima. Pogledaj procenat urbanizacije, i evo baš na primjeru Bugarske, gdje 75.7% stanovništva živi u gradovima, a u Kini tek 61.4%. Kina je po prosječnoj zaradi sa Bugarskom, i ko je tu efikasniji onda?

Mislim da je ovo ogroman logicki leap. Iako ima deo istine, i dalje ne menja cinjenicu da su kina i bugarska na slicnoj grani sto se standarda zivota tice. 

Цитат

Naravno, ako jedna zemlja ima visok procenat stanovništva u gradovima ne znači da će nužno biti i bogata...jer postoje izuzeci kao Zapadna Sahara koja je totalni haos, ili Brazil koji ima visok procenat stanovništva u gradovima, a opet ne spada u visoko razvijenu i bogatu zemlju.

Zato i rekoh da je ovo iznad logicki leap koji ima deo istine. 

Цитат

Međutim sve zemlje koje su bogate, imaju visok procenat stanovnika u gradovima, dakle to je "must" uslov, a da li će jednom kada zemlja dosegne visok nivo urbanizacije ona biti bogata to već zavisi od nje same. Ali evo da uzmemo komparativni primjer Brazila i dva njegova najbogatija grada, Rio de Žaneiro sa 11 032$ BDP po glavi stanovnika, i Sao Paulo sa 13,056$ BDP po glavi stanovnika. Gdje je Kina u odnosu na to? Peking pravi 23 805$ po glavi, a Šangaj 22 799$..dakle duplo!! Da ne pominjem PPP koji je na nivou EU. Po ovome se vidi da su Kinezi i te kako produktivni

Koji PPP je na nivou EU? PPP se uglavnom koristi u kombinaciji sa nekom drugom merom, tipa GDP itd.... ne znam na sta tacno mislis... 

Цитат

I u ovome je čitava poenta. Kina je u uzlaznoj putanji i još će dugo ostati. Ona tek treba da dosegne nivo urbanizacije od bar 80% da bi je mogao porediti sa iole čime. Međutim već su sad na impresivnim brojkama i to su sve postigili za nekih cirka 30g, a šta će tek napraviti dalje ostaje da vidimo.

Kina jeste na strmoj uzlaznoj putanji bila dugo vremena, ali se bojim da sa Xi Djin Pinom nece ostati na toj putanji jos dugo.  On je na vlasti tek tri godine, polako ali sigurno stvari se menjaju na gore. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Bilbija рече

Ovo je oposte prihvacena budalastina kod odredjenog dela populacije a veze nema sa istorijom ...

I kako ja da diskutujem dalje sa tobom kada opste prihvacenu zvanicnu istoriju, dokazanu ono... da i dan danas imas zive ljude koji su ziveli kroz taj period i gledali kako oko njih ljudi umiru od gladi demantujes? 

bukvalno imas spomenike ljudima koji su umrli od gladi.. i slike ljud na ulici kako leze mrtvi i izglaedneli... 

ovo je isto kao da mi porices cernobil..... 

Nema svrhe sa tobom pricati jer ili trolujes tvrdo ili si lud kao struja... 

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, fsa рече

Ovaj momak ima krajnje zabrinjavajuce razmisljanje.... al dobro, njegov zivot, njegova stvar. Sam ce da snosi posledice\ubira plodove tog razmisljanja u daljem zivotu. 
Ja cu u Srbiji svakako da glasam za ljude koji su oprezni prema komunistima. 

Подели на овим сајтовима

On 14.9.2020. at 10:31, Justin Waters рече

evo searcha za tweetove sa terminma: china, forest, fires.. i nigde ne nalazim da neko krivi kinu(direktno) za to... 

https://twitter.com/search?q="china" "forest" "fires"&src=typed_query

evo nasao sam par optuzbu... al ne spominje samo kinu vec i indiju i osatle.....  njihov contribution to global warming.. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...