Jump to content

Da li Kina kreće nizbrdo?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 часа, Justin Waters рече

Zašto bi me blokiranje sajtova u Kini trebalo ubjediti u nešto? U potpunosti su u pravu s tim blokadama, jer su kreirali sopstveni ekosistem u kome mogu da egzistiraju i pored američkih sankcija.

Trebalo bi da ti pokaze koliko je kina nepostena zemlja u globalnoj trgovini ako imas osecaj postenja. Kada tako neposteno tretira svoje glavne partnere u trgovini kako ce tretirali malu srbiju ako joj se da prilika? 

пре 4 часа, fsa рече

Kinezi: evo blokiramo ovih 20 aplikacija od 2010.
Amerikanci: 2020 ok posto ste neposteni mi ce da pocnemo sa jednom.
Srbi: LiCeMeRnI AmErIKaNcI

Цитат

Da je google ostao dominantan na kineskom tržištu, danas bi Huawei mogao da stavi katanac...međutim to se nee desiti upraov jer za vrijeme dok ne proizvedu sopstvene poluprovodnike, samo njihvoo tržište će im biti dovoljno da opstanu.

Ovo nema nikakvog smisla, huawei i google nisu konkurencija. Proizvodje i prodaju totalno drugaciji proizvod. 

Цитат

vijetu mada nikad niko nije dokazao da kineska oprema ima stvarno backdoors, osim što su optužbe zasnovane da su napravili Kinezi koji su diktatura. Kad vjeruješ u mitove da kineska oprema ima backdoors, a zapadna nema, tu ti onda ne mogu šta puno dodati. Ako ti je tako draže, tvoja stvar.

Dokazano je da kineska oprema ima backdoors, jos od 2012 postoje jasni dokazi da njihovi ruteri i modemi imaju backdoors. Vecina drzava se nije mesala preterano jer je to uglavnom privatni sektor pa ih je bas bilo briga. Ali je doteralo cara do duvara. 10 godina konstatnog zezanja svih redom... 

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, fsa рече

Sad ce da vidimo kako ce kinezi da se poraduju kada im pobanuju sve sto oni plasiraju na trziste i evropljani i amerikanci. 

Posto hoce takvu igru - nema problema. Ponudjeno im je da igraju posteno, oni su izabrali da banuju sve tudje.... 

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, fsa рече

Opet pričaš napamet. Niti je u vlasništvu Kineza, niti je iko od vođećih ljudi u kompaniji Kinez

"We note that hedge funds don’t have a meaningful investment in Yura Tech. From our data, we infer that the largest shareholder is Dae-Yeol Ohm (who also holds the title of Co-Chief Executive Officer) with 41% of shares outstanding. Its usually considered a good sign when insiders own a significant number of shares in the company, and in this case, we’re glad to see a company insider play the role of a key stakeholder. Byung-Yoon Ohm is the second largest shareholder owning 26% of common stock, and Lee Suk Yeon holds about 2.8% of the company stock. Interestingly, the second-largest shareholder, Byung-Yoon Ohm is also Co-Chief Executive Officer, again, pointing towards strong insider ownership amongst the company’s top shareholders.

To make our study more interesting, we found that the top 2 shareholders have a majority ownership in the company, meaning that they are powerful enough to influence the decisions of the company."

https://simplywall.st/stocks/kr/automobiles/kosdaq-a048430/yura-tech-shares/news/how-much-of-yura-tech-co-ltd-kosdaq048430-do-insiders-own/#:~:text=The general public holds a,collective impact on company policies.

https://www.marketscreener.com/quote/stock/YURA-TECH-CO-LTD-20707433/company/

fdb.png

Ok moja greska hvala na informaciji. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, haveaniceday рече

Trebalo bi da ti pokaze koliko je kina nepostena zemlja u globalnoj trgovini ako imas osecaj postenja. Kada tako neposteno tretira svoje glavne partnere u trgovini kako ce tretirali malu srbiju ako joj se da prilika? 

Pre svega u globalnoj tregovini nema poštenja, imaju samo interesi. Priča o poštenju je samo za medije i masu. A drugo, u čemu se ogleda to nepoštenje Kine u trgovini? 

A prije nego bilo šta odgovoriš, kaži da li je pošteno da dolar bude valuta kojom je jedino moguće kupiti naftu? Moguće je naravno da kupiš i u drguoj valuti, ali ako si dovoljno jak, i ako posjeduješ nuklearno oružije tako da izbjegneš invaziju američke vojske i saveznika ili da te njihove sankcije ne mogu baciti na koljena. 

Kinezi: evo blokiramo ovih 20 aplikacija od 2010.
Amerikanci: 2020 ok posto ste neposteni mi ce da pocnemo sa jednom.
Srbi: LiCeMeRnI AmErIKaNcI

Stvar je jasna kao dan. Kinezi su tražili da se aplikacije povinuju kineskim zakonima ako hoće da posluju u Kini, oni to nisu htjeli...Kinezi ih izbacili. Amerikanci nisu regovali zbog nepoštenja, da je bilo do nepoštenja još bi ranije reagovali. No kako nije u pitanju poštenje, nego bojazan od konkurencije sad su našli pričati od nekom poštenju, sa debelim zakašnjenjem. Naravno da su licemjerni. 

Ovo nema nikakvog smisla, huawei i google nisu konkurencija. Proizvodje i prodaju totalno drugaciji proizvod. 

Kako nisu konkurencija, a Apple? Naravno da ima smisla, jer mobilni telefon za većinu ljudi je ono kakav softver ima...a kako na polju softvera dominira android sa svojim popularnim google aplikacijima, onda je sasvim logicno da ako ih je americka administraija stavila na crnu listu i onemogucila da imaju preinstalirane kad se kupuju ili u play store, onda bi i Huawei pao da nemaju razvijeno nezavisno tržište u samoj Kini gdje google aplikacije ne vrijede ni pišljivog boba. Ne znam da li im se to desilo slučajno, ili su i to imali u vidu..vjerovato jesu, ali im je to bio pun pogodak što su ih zabranili. 

Dokazano je da kineska oprema ima backdoors, jos od 2012 postoje jasni dokazi da njihovi ruteri i modemi imaju backdoors. Vecina drzava se nije mesala preterano jer je to uglavnom privatni sektor pa ih je bas bilo briga. Ali je doteralo cara do duvara. 10 godina konstatnog zezanja svih redom... 

I ja treba povjerujem tu priču, kako su oni znali to od ranije, ali se nisu miješali jer to kao ima veze sa privatnim sektorom? Mlađo, zato ti kažem daj budi malo ubjedljiviji. 

• Свиђа ми се 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Justin Waters рече

Pre svega u globalnoj tregovini nema poštenja, imaju samo interesi. Priča o poštenju je samo za medije i masu. A drugo, u čemu se ogleda to nepoštenje Kine u trgovini? 

1. Blokiranje konkurenata

2. Nepostovanje intelektualne svojine i kradja tudje intelektualne svojine. 

3. Udaranje carina i poreza na proizvode drugih drzava koje je obecala da ce da skine. 

Цитат

A prije nego bilo šta odgovoriš, kaži da li je pošteno da dolar bude valuta kojom je jedino moguće kupiti naftu? Moguće je naravno da kupiš i u drguoj valuti, ali ako si dovoljno jak, i ako posjeduješ nuklearno oružije tako da izbjegneš invaziju američke vojske i saveznika ili da te njihove sankcije ne mogu baciti na koljena. 

Naravno da nije, zato i nemam nista protiv kada drugi kupuju naftu u drugoj valuti, sto ako se ne varam neki i rade. Ja kinezima npr ne zameram to uopste, niti rusima niti bilo kome drugom. Zameram Americi i slavim kada se neko odupire tome.

Ovaj drugi deo oko invazija - je nasa spekulacija. I ja mislim da je tako (da su te zemlje napadane izmedju ostalog i iz tog razloga) ali nisam 100 % siguran da je to istina. 

Ja u svakom slucaju podrzavam Trampa, Ron Paula, Randa Paula izmedju ostalog iz tih razloga sto su anti-rat kandidati. Cak i da se vodimo pretpostavkom da tramp ovo radi kini jer su bojazni ili jer kina ne trguje u petro-dolaru, opet je bolje da imas neki ekonomski rat sa sitnim carinama a ne da se pocinju krvoprolica i ubijaju ljudi..... i ekonomski rat skodi zivotima ali manje nego full on rat. 

Цитат

Stvar je jasna kao dan. Kinezi su tražili da se aplikacije povinuju kineskim zakonima ako hoće da posluju u Kini, oni to nisu htjeli...Kinezi ih izbacili. Amerikanci nisu regovali zbog nepoštenja, da je bilo do nepoštenja još bi ranije reagovali. .

Tacno - sada dolazimo do onoga zasto Huawei sigurno ima backdoors iako oni svaki backdoor pravdaju kao "ah samo sigurnosni propust". Kineski zakoni su takvi da kineskoj vlasti kompanija u kini mora da pruzi podatke koje god ona trazi kada god trazi. 

Drugim recima, ako kineska vlast zatraazi od Huaweia sve podatke o komunikaciji sa adrese nekog politicara u Srbiji naprimer - Huawei to (po kineskim zakonima) mora da pruzi. 

Цитат

No kako nije u pitanju poštenje, nego bojazan od konkurencije sad su našli pričati od nekom poštenju, sa debelim zakašnjenjem. Naravno da su licemjerni

Apsolutno nisu bojazni od konkurencije, jer tu konkurenciju van kine nemaju. Nijedna od tih aplikacija van kine nema konkurenciju.  To da li su licemeri ili ne nebitno je sa cinjenicom da kina ne tretira samo ameriku neposteno - vec ceo svet. Kinezi su ti koji su najvise bojazni od konkurencije. 

Цитат

Kako nisu konkurencija, a Apple?

Apple je konkurencija huaweiu isto koliko i fiat - lambordziniju. Totalno drugaciji segment trzista cilja huawei, totalno drugaciji apple. Apple gadja high end korisnike, koji placaju premium i luksuz, huawei gadja mid i low end segment trzista uopste se ne seku. 

Цитат

Naravno da ima smisla, jer mobilni telefon za većinu ljudi je ono kakav softver ima...a kako na polju softvera dominira android sa svojim popularnim google aplikacijima, onda je sasvim logicno da ako ih je americka administraija stavila na crnu listu i onemogucila da imaju preinstalirane kad se kupuju ili u play store, onda bi i Huawei pao da nemaju razvijeno nezavisno tržište u samoj Kini gdje google aplikacije ne vrijede ni pišljivog boba.  

Namece se prosto pitanje, zasto Huaweiu zasto ne drugim kompanijama? Zasto ne Xiaomiu? Evo ja koristim Redmi ... nikakvih problema nema, niko ih ne dira sve uredno imaju. Odlicne telefone imaju, bolje od Huawei po mom misljenju. Znas kakav telefon za 150 eura. 

Цитат

Ne znam da li im se to desilo slučajno, ili su i to imali u vidu..vjerovato jesu, ali im je to bio pun pogodak što su ih zabranili.

tesko.... opasce im prodaja u buducnosti svuda van kine.. ovaj skok u prodaji koji imaju je u kini.. ali tu je sve nagadjanje... tako da ono nisam siguran... moja sestra je kupila huawei ja sam morao da joj instaliram aplikacije.

Ako nista drugo ja tu vidim dobru priliku za biznis, da instaliram ljudima google aplikacija za $$$$ :)

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, haveaniceday рече

Namece se prosto pitanje, zasto Huaweiu zasto ne drugim kompanijama? Zasto ne Xiaomiu? Evo ja koristim Redmi ... nikakvih problema nema, niko ih ne dira sve uredno imaju. Odlicne telefone imaju, bolje od Huawei po mom misljenju. Znas kakav telefon za 150 eura. 

Xiaomi ne proizvodi samo dobre telefone 

WWW.YAHOO.COM

Xiaomi's Mi TV Lux costs about $7,200 and went on sale on August 16.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, fsa рече

Xiaomi ne proizvodi samo dobre telefone 

WWW.YAHOO.COM

Xiaomi's Mi TV Lux costs about $7,200 and went on sale on August 16.

Proizvode oni mnoge dobre stvari, ali je jasno da ako je u pitanju "suzbijanje konkurencije" ne bi napali Huawei samo nego i druge kompanije iz kine kojih ima dosta. 

Ovde se jasno cilja vlast, i kompanije bliske vlasti koje imaju mogucnost da uticu ne samo ekonomski vec i geopoliticki (u smislu spijunaze).

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, haveaniceday рече

Apple je konkurencija huaweiu isto koliko i fiat - lambordziniju. Totalno drugaciji segment trzista cilja huawei, totalno drugaciji apple. Apple gadja high end korisnike, koji placaju premium i luksuz, huawei gadja mid i low end segment trzista uopste se ne seku. 

Grešiš. Huawei ima više telefona baš iz tog segmenta: P30 Pro, P40 Pro, P40 Pro+ ... itd.

Zato što Huawei veoma uspešno dizajnira najnaprednije čipove za svoje telefone, dok Xiaomi i ostali kineski proizvođači telefona to još uvek ne čine, već su u potpunosti zavisni od američkih i tajvanskih proizvođača.

Kompanija HiSilicon ( u vlasništvu Huaweia ) preuzela je od Qualcomma prvo mesto dobavljača čipova u Kini. Sem toga, Huawei ima napredniju i jeftiniju 5G tehnologiju od svojih konkurenata, što ih čini idealnom metom američkih sankcija. 

Antikineska politika ucena i trgovinskih sankcija definitivno nanosi štetu Huaweiu, ali ne samo da će ta kompanija iz svega ovoga izaći mnogo jača,  već Kina sada aktivno radi na tome da u potpunosti substituiše uvoz čipova i ostale napredne tehnologije u narednom periodu. Time će inostrani proizvođači čipova ostati bez više od 300 milijardi dolara godišnje, koliko iznosi trenutni kineski uvoz.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-09-03/china-is-said-to-plan-broad-chip-sector-support-to-counter-trump

Trampova politika prema Kini ne samo da nema nikakve šanse da zaustavi kinesku ekonomiju i tehnički napredak, već se dešava potpuno suprotno... baš kao u slučaju sankcija prema Rusiji. 

tesko.... opasce im prodaja u buducnosti svuda van kine.. ovaj skok u prodaji koji imaju je u kini.. ali tu je sve nagadjanje... tako da ono nisam siguran... moja sestra je kupila huawei ja sam morao da joj instaliram aplikacije.

Ako nista drugo ja tu vidim dobru priliku za biznis, da instaliram ljudima google aplikacija za $$$$ :)

Videćemo... za sada se ništa od toga ne dešava. Kineski izvoz u prethodnih par meseci veći je u odnosu na isti period prošle godine, BDP je pozitivan i iznad očekivanja... Svi ekonomski pokazatelji su mnogo bolji nego u drugim državama.

Подели на овим сајтовима

The American government conducted a major intelligence offensive against China, with targets including the Chinese government and networking company Huawei, according to documents from former NSA worker Edward Snowden that have been viewed by SPIEGEL and the New York Times. Among the American intelligence service's targets were former Chinese President Hu Jintao, the Chinese Trade Ministry, banks, as well as telecommunications companies.

But the NSA made a special effort to target Huawei. With 150,000 employees and €28 billion ($38.6 billion) in annual revenues, the company is the world's second largest network equipment supplier. At the beginning of 2009, the NSA began an extensive operation, referred to internally as "Shotgiant," against the company, which is considered a major competitor to US-based Cisco. The company produces smartphones and tablets, but also mobile phone infrastructure, WLAN routers and fiber optic cable -- the kind of technology that is decisive in the NSA's battle for data supremacy.

A special unit with the US intelligence agency succeeded in infiltrating Huwaei's network and copied a list of 1,400 customers as well as internal documents providing training to engineers on the use of Huwaei products, among other things.

WWW.SPIEGEL.DE

According to documents viewed by SPIEGEL, America'a NSA intelligence agency put considerable efforts into spying on...

Gde ja stadoh ti produži... 

Barack Obama

Подели на овим сајтовима

Huawei sanctions will destroy US chip industry

Next month, Chinese leaders will ratify a plan to dominate the world’s semiconductor industry by 2025, in response to US restrictions on Chinese imports of high-end computer chips made with American equipment.

Directed against China’s telecom equipment makers Huawei and ZTE, the new US regulations published in July stop Huawei from producing its house-designed chips at Taiwan’s state-of-the-art fabricators.

Computer chips, the core technology of the digital age, are a top priority in China’s proposed US$1.4 trillion, five-year plan to leapfrog the US. Chinese initiatives include:

1. Hiring of thousands of Taiwan’s chip manufacturing engineers to work on the mainland at double pay;

2. A new research alliance with Russia, a scientific powerhouse that graduates more engineers each year than the US;

3. A no-budget crash program to ramp up production of state-of-the-art chips in China; and

4. Semiconductor production lines purged of American equipment.

The US Semiconductor Manufacturing Association warned in a July 14 memorandum to the Commerce Department that the restrictions on chip sales to China would throttle the revenues of American firms and force them to reduce R&D.

“More than 73% of American chips can be substituted with readily available foreign alternatives. The changes as reported would have limited or eliminated – as a legal and as a practical matter given market reactions – the ability of the semiconductor industry to sell into China, one of our largest and growing markets, accounting for nearly one-third of sales.

“The changes would have reduced revenues of the industry in the US, which in turn would reduce our ability to invest in research necessary to maintain market leadership. …overly broad restrictions would reduce US revenue by 37% and lead to a corresponding drop in US market share of 18%, with a corresponding decline in R&D investments.”

China imports $300 billion of computer chips a year, and its efforts to build a domestic semiconductor manufacturing industry have so far yielded mediocre results. This is about to change, as China raids engineers from Taiwan, the undisputed world center of chip fabrication.

Chinese firms had already hired 3,000 Taiwanese chip engineers as of the end of last year, according to numerous reports. Earlier this year, China lured 100 of Taiwan Semiconductor Manufacturing’s top engineers and Taiwanese media reports that executive recruiters are hiring aggressively for the mainland.

US semiconductor industry experts say that hiring the key people is the only way to get fast results. “Process technology is really complicated in semiconductors,” said the former head of a major US fabrication facility who requested anonymity. “It takes a long time to work out the problems in a production line. You have to hire the people who’ve done it before.”

China’s biggest semiconductor manufacturer, SMIC, can produce chips with a transistor gate width of 14-nanometers, enough to power 5G base stations or low-end Huawei smartphones. Only Taiwan Semiconductor and South Korea’s Samsung can produce the 7-nanometer chips in Huawei’s top-of-the-line phones.

Industry sources earlier this year revealed that Samsung had built an experimental production line for 7-nanometer chips with no US equipment, but it does not appear that the Korean giant has agreed to produce chips for Huawei.

Instead, Huawei plans to build its own fabrication plants, according to Chinese-language tech blogs and message boards. Huawei’s “Tashan” chip fabrication project was first leaked by Weibo blogger “Peng Peng Jun” on August 13.

Unable to fabricate its own chip designs in Taiwan due to US restrictions on sales of semiconductors made with US equipment, Huawei is building its own production facilities with a de-Americanized production line.

“Tashan” reportedly will produce older and less efficient 45-nanometer chips to power laptop computers, 5G base stations and other devices that do not require the same degree of miniaturization as smartphones. Huawei has been a constant source of surprises, though.

In April 2018, the Donald Trump Administration stopped the sale of Qualcomm chips to ZTE in retaliation for the Chinese company’s violation of American sanctions on Iran. The company virtually shut down and trading in its stock was suspended.

In return for accepting a massive fine and American monitors, ZTE was allowed to resume purchasing US chips. The following December, Huawei rolled out its own Kirin chipset design that matched and in some ways bested Qualcomm’s offering.

China’s new capacity to design top-of-the-line chips, including Kirin and the Ascend chipset for Artificial Intelligence servers, took Washington by surprise. By December 2019, the White House was prepared to retaliate against Huawei by banning sales of chips with US technology content.

American semiconductor manufacturers, with the support of the Defense Department, talked the Trump administration off the ledge with the same arguments that the Semiconductor Industry Association made in its August 12 memo. In short, a ban on Chinese purchases of high-end US chips would hurt the American chip industry more than China.

With a virtually unlimited budget for chip fabrication and access to Taiwan’s best talent, China will move up the learning curve much faster than Washington anticipates, semiconductor industry sources predict.

Odds are that Huawei will be able to produce a state-of-the-art 7-nanometer Kirin chipset inside China without US equipment before the end of 2021.

Industry estimates suggest Huawei has a year’s worth of Taiwan-fabricated chipsets inventory for its high-end smartphones and may be able to continue selling the Mate 40 without interruption until local capacity comes online.

Meanwhile, Huawei is expanding its R&D operations, notably in Russia, where it also is building the national 5G broadband system.

Huawei founder Ren Zhengfei last week said “After the United States included us in the Entity List, we transferred our investment in the United States to Russia, increased Russian investment, expanded the Russian scientist team and increased the salary of Russian scientists,” according to the Shanghai Jiao Tong University 

https://asiatimes.com/2020/09/huawei-sanctions-will-destroy-us-chip-industry/

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...