Jump to content

Препоручена порука

пре 9 часа, JESSY рече

Реч „метанија“ (или „метаноја“) се више односи на преумљење, промену начина размишљања и делања.

Ријеч метанија се искључиво односи на преумљење и о томе је већ писао владика Атанасије, који ту ставља знак једнакости, покајање= преумљење. Али не само као промјена мишљења, или не уопште као то, већ као изување из ципела, и презување. Мишљење је лако промијенити, али не ради се о томе, него смрде нам ноге, то је та огреховљеност палог Адама. Чак и кад промијени ципеле, то не вриједи много, мораће изнова и изнова да их мијења, као што змија одбацује кошуљице. Покајање= преумљење је процес (литија у Духу Светом), а не питање тренутног осјећаја. И ђаволи имају тај осјећај, и вјерују и дрхћу. А ми не би требали бар за толико, да у том некаквом дрхтању исповиједамо вјеру. Није се Христос зато оваплотио, да се уподобљавамо твореним духовима (демонима). То смо могли и без Њега. Богу треба да се уподобимо као личности (духови).

Подели на овим сајтовима

JA sam nekad govorila "Bogu hvala" po automatizmu. Ako je to uzrečica samo...onda je dobra uzrečica. Samo jeste glupo nepobožnom čoveku reći Bogu hvala...ali šta kada jeste.

I mene nervira kada nekom kažem Dobar dan ,a on me onako značajno ispravi sa "Pomaže Bog".

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Духовност и њена глума

У неким црквеним круговима је често заступљен одређен начин понашања као стандард. Не говорим сад о неким општим местима. Сви бисмо требали да имамо основно умеће комуницирања, бонтона и поштовања саговорника. Сви знамо како се понаша у цркви.
Проблем је кад се човек у цркви и у односу са људма из цркве понаша сасвим другачије него иначе. Као да се попео на позорницу и ушао у улогу друге особе. Прича тише, спорије и дубљом интонацијом. Покрети су му спорији. Помиње Бога више но уобичајено, осмехује се „блажено“ и никада се не смеје гласно. Као да има у себи уграђен апарат којим може по вољи да смањи живост. Не говорим сад о људима који су по нарави тихи и благи, они су такви увек, они су доследни себи, оно што јесу они приносе Богу. Говорим о људима који су иначе гласни, живахни, некад испричају виц и смеју се грохотом, а при сусрету са било чим црквеним – они се „пребаце“ на "побожни" мод. Они не приносе Богу оно што јесу. За њих, бојим се, Црква остаје попут фолклора или позоришта, место у којем уживају у културно-уметничком, духовном програму или прилика да се уклопе у још једно друштво.
Можда је још већи проблем уколико сама локална заједница, Црква, не уме да прихвати особе који одударају од неког претпостављеног стандарда понашања, а који сам малопре објаснио. У цркву не иду само благи и тихи људи, већ и гласни, хировити, немирни. Деловање свог карактера усмеравају ка Богу. Добар свештенослужитељ и добар хришћанин умеће да прихвати људе које имају другачији темперамент и интересовања. Не морају сви после службе тихо говорити о одушевљењу због одласка на поклоничко путовање. У реду је ако се неко распитује ко продаје крмачу до сто педесет кила, или ако неко понуди коју карту вишка за рок концерт. После службе се често договарају и завршавају послови и испомоћ једни другима, а зар није и то Црква? Неко ће попити сок, неко ракију. Неко ће говорити тихо, неко гласно (неће викати, дабоме, није реч о општем бонтону).
У храм Божији сви улазимо свесни где долазимо и пред Кога стајемо, и та свест и вера природно изазива одређена осећања зависно од нашег тренутног стања и животног пута. И јасно је да постоје основна правила понашања у храму. Али немојмо никада своју духовност силити да се понаша по туђим обрасцима. У Цркви имамо одговорност да чувамо своју посебност, јединственост, али и да прихватамо и волимо јединственост других. Свако крчи свој пут ка Богу, служећи се даровима које нам је дао, и сви заједно идемо једним путем. Као једна велика војска, али свако у свом чину, служби, свако у свом послушању, по својим могућностима и по свом жару за борбу. Да смо баш сви пешадинци или да смо сви стрелци, бој би био изгубљен. Овако, различити смо. И у тој љубави према различитима, ми освајамо Царство небеско.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...