Zawisza Написано Август 3, 2010 Пријави Подели Написано Август 3, 2010 А ти благдански вјерници ,су отишли у атеизам или ислам зато што су "благочестива" и "вазда хвале врједна" браћа, са оковратницима ,проширила своје сексуалне апетите... Дај Дејане, код нас у Смедереву има више верника недељом него у свим вашим смедеревским храмовима, а да не пишем да никад нико није прекинуо литургију и шта би требало да саркастично напишем? Ружно да све наше свештенике генерализујеш као сексуалне манијаке, има их то нико не негира али да су тако потентни и са таквим сексуалним апетитима па биле би нам пуне... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 3, 2010 Пријави Подели Написано Август 3, 2010 Нисам ја генерализовао,ја сам само рекао зашто су цркве по европи ,где је вера млака,остале празне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Август 3, 2010 Пријави Подели Написано Август 3, 2010 [ quote author = DEJAN link = topic = 7645.msg208407 # msg208407 date = 1280864305 ] A ti blagdanski vjernici , su otišli u ateizam ili islam zato što su " blagočestiva " i " vazda hvale vrjedna " braća , s okovratnici , proširila svoje seksualne apetite ... [ / quote ] Ti kazes brate Dejane, ima toga..sto kazes..( ti sigurno iz nekog razloga,tebi poznatog si uvjeren u to,dok tako sigurno tvrdis...).ja ne drzim nikome svjecu...i ne zelim da poricem to...ali,sigurno nije razlog za vse...? Ako ,si moj post pazljivo procitao...mogao si procitati,da sam to i sama napisala....? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GEORGIE Написано Август 3, 2010 Пријави Подели Написано Август 3, 2010 Драга Кајо, то је типична бројчана манипулација – процентуално број верника РКЦ већ 30. година опада. Мене ни мало не тангира да ли ће Римокатолици бити у плусу или у минусу 20 милиона. Интересује ме њихов став у евентуалним преговорима око уједињења „свих Хришћана.“ Разумем вашу љубав и потребу да представите РКЦ у бољем светлу, али узалуд вам. Римокатоличка Црква суочена је са највишом квотом иступа у задњих 100. година. Не говорим немачки, а сва три линка која сте поставили су на немачком. Сама цифра од 19. милиона крштених у РКЦ не урачунава проценте, не помиње природну селекцију (морталитет) а, ни слика није реална ако сагледате да је цифру крштења пробио ЈЕДИНО афрички континент који је задњу деценију прави расадник католика. Ватикан намерно због тога и не објављује на којим то континентима расте, а где опада број верника. Оно што сам написао у свом коментару односи се на податак "дојче велеа" да ће 400.000 верника РКЦ САМО У НЕМАЧКОЈ узети исписницу до краја године. То искључиво говори о очајном утицају Ватикана у Европи, који је никад гори и рапидно у паду: У Италији је задњих годину дана забележен пад од чак 9.9 одсто верника који су окренули леђа РКЦ http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Vernici-okrecu-ledja-Vatikanu.lt.html Са оваквим трендом, Француска, Немачка, и Италија ће почети са "извозом свећенства" у Африку. У свету се сваког дана роди 300.000 беба, а упокоји 100.000. То значи да је свет свакодневно у плусу за 200.000. На годишњем нивоу (200.000 * 365 = 73 000 000). Ватикан је још 2004. први пут признао да је „у минусу“: 1978. године било је 757 милиона РК, и ако тако гледамо онда је данас у питању екстреман пораст, али ако узмете у обзир да је 1978. у свету живело 4.2 милијарде људи, а данас их је близу седам милијарди, онда се уочава бројчана манипулација о "глобалном порасту" броја верника. Број РК верника на америчком континенту од 1978. године процентуално НЕ расте. НЕ расте ни у Европи. У Азији је задње 32 године порастао са 2.5 на и даље минијатурних 2.9 одсто. Сложићете се да у "центрима моћи" битнима Ватикану: у Америци и Европи – једноставно тај број константно процентуално опада већ 30 година и то у Ватикану јако добро знају. О монасима и "часним сестрама" да и не говорим. Током понтификата папе Јована Павла Другог број католичких часних сестара смањио се за четвртину и тренд опадања је и даље актуелан. Убише вас бре и медији браћо Католици, мало, мало па – блуд и разврат: (Gej skandal u crkvi: Član zbora dovodio u Vatikan muške prostitutke) http://www.pressonline.co.rs/sr/vesti/globus/story/104107/Gej+skandal+u+crkvi:+%C4%8Clan+zbora+dovodio+u+Vatikan+mu%C5%A1ke+prostitutke.html smiley-dance007 Пс. Завиша, реците ви мени шта ће добити Ватикан уједињењем? Осим оних геополитичких предности о којима је било речи, друге ми нису познате. Можда да питате стручњаке који су вам 2000. године под „необавезно“ ставили filioque? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 3, 2010 Пријави Подели Написано Август 3, 2010 Запад је увек имао кардинале и кариналне грешке smiley-dance007 Трагедија је у томе што је једна хришћанска конфесија утабала стазу за исламску европу Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Август 3, 2010 Пријави Подели Написано Август 3, 2010 Шта може да нам помогне и православље ако људи неће у цркву? Једноставно биће исто као и са вама, цркве ће да нам буду празне и већ су празне у неким земљама а иде се само кад је неки празник. Више му дође као фолклор. Не знам ко ти то говори да су цркве празне. Лоше си обавештен. Христове речи да његову Цркву неће савладати врата паклена увек су актуелна и увек се потврђују на делу. У свим православним земљама од пада комунизма, забележен ја само пораст враћања људи црквеном животу. Но праве реформе литургијског живота још није било, тек треба да букне,а то ће додатно напунити храмове. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Август 3, 2010 Пријави Подели Написано Август 3, 2010 Католици никад нису ни имали мисију, као и изворни протестанти. Једини изван православља који су имали мисионарење су одређени харизматични покрети попу адвентиста, мормона и јеховних сведока. Данашња бројност римокатолицизма још живи на слабашним ногама колонијалне прошлости. Католици су доминантни у колонијалним земљама, дакле тамо где су прво освајачи ишли па онда за њима фратар, исто као и протестанти. Нарочито после Другог Ватиканског Концила, Ватикан је сам себе угасио јер је након тога угушио и задњи траг који је имао и налик на неку Јеванђеоску цркву, а после тога следи пад. У западној европи се све више људи разочарава у католицизам и напушта га, а У Африци ислам једе и оно мало што је било посејано у централној Африци и то опет за време колонијализма. Остаје једино још традиционално јака Латинска Америка као доминантно католичка. Но почело је са Гватемалом 500.000 душа је приведено Христовој Цркви, а биће тога ако Бог да још. Тако да Ватикану не остаје мало избора, или силазак са историјске позорнице или "унијаћење". Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Август 3, 2010 Пријави Подели Написано Август 3, 2010 Дај бре Јустинијан ти ко нека баба што пророкује. Имам очи па видим да нема народа на литургији недељом, ал по њивама колико хоћеш. Ма нема, сви мора да чекају недељу па да нешто раде, ко да нису могли претходних дана. Где видиш ти и које су то земље у којима је су после пада комунизма пуне цркве? Па где сте били кад вас је патријарх позвао на молебан за Косово? Evo vidi kako vernici danas ne daju da se ukloni krst ispred palate prezidenske u Varšavi. http://www.youtube.com/watch?v=wpCvWXa-ffM&feature=related Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Август 3, 2010 Пријави Подели Написано Август 3, 2010 Заиста бих се сложио да смо овде изнели исувише много охолих генерализација на рачун РКЦ, а такође и превише неоправданих самозадовољних изјава о снази православног хришћанства. Нема сумње да је православље данас највиталнији вид хришћанства, пре свега захваљујући масовној обнови вере у Русији. Но, ово је свима и јасно. Непотребно је инсистирати на очигледним проблемима у РКЦ - тим пре што у нашој, СП Цркви готово никакво рашчишћавање није ни почело - а и те како би имало шта да се чисти. До тада, није лоше да са мало мање самозадовољства претимо позитивне трендове у РКЦ и да и сами учимо од оних позитивних примера и промена које тамо уочимо. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Август 4, 2010 Пријави Подели Написано Август 4, 2010 Учимо се превазилажењу охолости. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Август 4, 2010 Пријави Подели Написано Август 4, 2010 Драги пријатељу Чавез, ако прочиташ пажљивије, видећеш да сам рекао ПРЕВАЗИЛАЖЕЊУ. Не превазилазиш нешто што немаш, зар не? Немојте да превише потцењујемо оно позитивно што се дешава у РКЦ, а да тако мало гледамо себе, уљуљкани сопственим "савршенством" у односу на њих - и то БАШ ЗАТО, што историја тако лако може да заслепи. Тачно је, нисмо ми опљачкали и уништили православни Цариград 1204 и створили Латинско царство, нисмо ми спаљивали или убијали (толики број) вештица (мада извори сведоче да се и код нас то догађало, рецимо у Карађорђево време) - свакако, нисмо благосиљали режиме Мусолинија и Хитлера, да би "врхунац" пада достигли у учешћу клера у јасеновачким страхотама и свему другоме у НДХ. Међутим, ако одрекнемо РКЦ и могућност искреног покајања, управо би ми "праведни" могли да се нађемо осуђенима, а они "грешни" спасенима. За велики грех је велики опроштај Господњи. Имамо ли права да порекнемо Богу величину опроштаја? Наравно, увек имамо права на опрез и процену искрености нечијег покајања, нарочито ако би, можда, некада опет били једно (по речима Христове молитве у Гетсименском врту). То јесте у реду, али, реаговао сам добронамерно, према неким овде изнетим мислењима, која су ми деловала охоло и осуђивачки. Светом православљу не треба гордост, јер тама и светло немају заједницу. Немојмо дакле, браћо и сестре, да охолим осудама било кога (у име сопствене историјске исправности) тамнимо светло православља - тим пре, што овај нараштај нас православних, тек има да докаже у коликој је мери достојан светлости и љубави претходника. Сви смо на сталном испиту, а Бог се гнуша гордих и охолих, а љуби покајане грешнике и разбојнике. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 4, 2010 Пријави Подели Написано Август 4, 2010 А ти благдански вјерници ,су отишли у атеизам или ислам зато што су "благочестива" и "вазда хвале врједна" браћа, са оковратницима ,проширила своје сексуалне апетите...не брини, има тога свуда - тужно али истинито а и није то римокатолички начин проповеди :bla: клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 4, 2010 Пријави Подели Написано Август 4, 2010 РК су изумели охолост тако да ако учимо то од њих бићемо још гори. Рецимо тих 500.000 Индијанаца су постали праволавни јер су их РК третирали као дивљаке које они просвећују. За разлику од православних који су их прихватили у њиховој култури и као потпуно равноправне у Цркви. Митрополит Јона из АПЦ је рекао да нема никаквих проблема што ће они бити можда и највећа групација у православљу Северне Америке. Немао ми ништабитно что не знамо да научимо од РК. Ми ни не причамо са њима из интереса да нешто научимо него из љубави. не знам само како си укапирао да пола милиона гватемалаца има неке везе са РКЦ, кад су унијати у питању. очигледно је њихово свештенстви и народ схватио где лежи Истина, Пут и Живот па су се сходно томе и обратили у Православље. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Август 4, 2010 Пријави Подели Написано Август 4, 2010 Као што видиш Чавез, они никад нису ни били део католичке цркве па нису били ни унијати, јеноставно посебна заједница хришћана која је себе називала православном. Посебна је прича Јужне Америке о томе се мало зна а много се говори овде. Ја имам стално контакт са свештеницима који долазе из Јужне Америке а једно време жупник био индијанац код нас у Бору. То је посебан облик хришћанства и ако ти кажем да има цркава у којима је Христ насликан са калашњиковим у рукама, што је супротно са нашом сотериологијом онда није чудо што губимо примат на тим просторима. Комунизам и римокатолизам тешко да су помирљиви. Кад је реч о охолошћу, па управо нас је охолост једног патријарха расколила, све је то о. Шмеман лепо описао у својој историји хришћанства. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Август 4, 2010 Пријави Подели Написано Август 4, 2010 Кад је реч о охолошћу, па управо нас је охолост једног патријарха расколила, све је то о. Шмеман лепо описао у својој историји хришћанства. Ово кажеш и останеш жив. По плодовима се познајемо. Немој да се опет наводе плодови охлости које су уследиле након 1054 од стране запада, редом једна по једна.... Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука