Милан Меденица :) Написано Јул 31, 2010 Пријави Подели Написано Јул 31, 2010 јел може неко да овде образује, да људи науче шта би евентуално био проблем кад би Васељенски Патријарх урадио, или зашто није проблем што је ово Васељенски Патријарх урадио? мислим да је то једино конкретно и да се бави темом, а све остало је за тему екуменизам, која већ постоји на овом форуму. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Инсајдер Написано Јул 31, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 31, 2010 Срећа да Вартоломеј нема "врховну, апсолутну власт" у смислу ко што папа има над свим римокатолицима, иначе бисмо одавно били у заједници са тамом, и то изгледа и Евхаристијски....dal jedna osoba koja je odana Bogu moze da vidi u drugom tamu,jako interesantno jel sam cesto citala da ima neko ogledalo i svako u drugom vidi samo sebe i svoje stanje Нажалост, тачно тако. Зато треба мрзети грех а не грешника јер онда потпада под гордост и неретко се деси да паднемо више него онај кога осуђујемо због неког греха. Бацила си ме у дубоко размишљање Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Јул 31, 2010 Пријави Подели Написано Јул 31, 2010 Православље је, обновом статуса Русије као православне велесиле, данас у драстично јачој позицији од Ватикана. У случају било каквог озбиљнијег покрета ка уједињењу, неће бити много места ни за једну од догматских заблуда Ватикана. ekstra мада за ово око поништења "догматских заблуда Ватикана" још увек можемо само да се молимо. Што се остатка тиче, брате Андреасе, хвала на одговору. Иако нисам пресрећан, очекивао сам баш такав коментар на целокупну ситуацију. Немам више питања, сем најбитнијег: Да ли си сигуран да СПЦ већински подржава ово што си написао апропо (гео)политике, да не кажем – тешке политике и „Хришћанског блока“, те када ћемо сазнати званичан став СПЦ на ту тему? Тешко је драги GEORGIE данас бити сигуран у било шта, а нарочито шта СП Црква већински подржава - наиме, за разлику од старозаветног израила где су то били левити, у новозаветној Цркви, сваки је верник већ крштењем део клира по чину Мелхиседека - дакле, потенцијални епископ. На жалост, упокојењем светог патријарха Павла, јерархијски део наше Цркве је остао без директног присуства његовог неупитног еклисиолошког ауторитета. У насталом interregnumu реактуализовале су се центрифугалне силе и ентропијске тенденције које већ деценијама тињају у делу јерархије - а и код неких лаика. Питање је потпуно на месту и заиста примећујемо својеврсну замену теза. За сада се чини да је тзв. "руска" опција у Цркви управо ова која ревнује у консервативизму, инсистира на задржавању црквенословенског богослужбеног језика и свим другим елементима које смо толико пута набрајали. С друге стране, тзв. "новотарска" струја, која више нагиње ка Грчкој богословској и обредној пракси, делује да је (баш попут самих Грка) и донекле више "прозападна." Међутим, мој је утисак да су на политичком плану ствари заправо обрнуте. У том смислу, поставио сам једно значајно питање нашој драгој Ољи, која је сигурно један од десет најбољих познавалаца руске саврремености у Србији: Драга Оља, молио бих те да ми не замериш на једном питању, за које ми се чини да га је овде смислено поставити. Конкретно, питао бих о рецепцији Ватикана и римокатолика у Русији. Наиме, да ли неке руске анализе указују на упутност екуменизма данас, пре свега због једноставне чињенице да би и сама Руска православна Црква данас, чак и без осталих помесних православних Цркви била далеко јачи партнер од РКЦ која се чини да је буквално на коленима и да је поражена и презрена од спреге западног секуларизма и протестантизма? Да ли се, колико и на који начин о овоме говори у савременим руским анализама? Добро промисливши, наша сестра Оља ми је овако одговорила: Андреј, о самој упутности екуменизма данас, могли сте да чујете јасан одговор Патријарха Кирила, у последњем интервјуу украјинској телевизији. Чак шта више, Патријарх инсистира на очувању различитости историјских матрица Помесних Цркава, под претњом глобализације. Што се тиче прихватања ових ставова у руском друштву, противљења није било, што објашњавам заиста јаком и све јачом позицијом РПЦ данас, чиме се Руси поносе. Колико значајних ствари је урађено за тако кратко време! Неопходност приближавања РКЦ Патријарх види у сталној опасности трајног губљења хришћанских вредности у савременом друштву. То да је РКЦ у слабијем положају, видљиво је. Иницијативе су са руске стране честе и недвосмислене. Са друге стране, они воде активан дијалог са РЗЦ, чак и старообредницима. Све то је лако видљиво посматрајући сајтове, нарочито сајт Одељења за спољне црквене везе, којим председава сјајни Митрополит Иларион Алфејев. Да сад не бих много залазила у тему, предлажем Андреј да отворимо неку аналитичку тему, где бисмо излагали мишљења подктепљена директним догађањима. Свакако бих посаветовао заинтересоване да преко приложених линкова у цитатима испрате и остатак ових значајних тема. Све у свему, мислим да ово показује да ствари баш нису црно-беле и да су нам потребне мало дубље анализе од оних које нам пружа тзв. "Борба за веру." На страну све анализе, на жалост, имамо значајне индиције да су људи који данас мисле да "ревнују консервативно" заправо инструментализовани од оних против којих мисле да се боре када нападају јерархију СП Цркве. То у већој мери није последица злонамерности, него незнања и одсуства духовне присебности. Већина тих људи мисле за себе да су велики "русофили" док истовремено покушавају да разоре оно што Руси покушавају да граде (мада, свакако на другачији начин од Цариграда). Пролазе ми кроз главу речи Св. Апостола Павла: "Слушајте старешине своје и покоравајте им се, јер они бдију над душама вашим, пошто ће они одговарати за душе ваше“ (Јев. 13, 17) Узгред, хвала ти што си нас овде подсетио на суштинску реченицу која сведочи здрав еклисиолошки став. Ово је реченица која руши читаву (ионако крхку) конструкцију расколничких тенденција које узимају маха у нашој Цркви. Када би се ти људи који мисле да су верници барем мало замислили над овим речима апостола љубави, можда би и било неке наде да скрену с пута који их неминовно води ка бездану лажноревнујућег раскола. @Меда Негде при почетку сам ваљда и написао (као и неки други) да би једино заједничко причешће папе и патријарха било заиста проблематично и да службу без filioque треба да посматрамо као велики тријумф православља. Мислим да се цела ова аргументација коју смо до сада разменили природно развила као коментар на приложени снимак и оставио бих је у оквирима ове теме. Имамо и много горих примера дигресија на другим темама. 4chsmu1 Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GEORGIE Написано Јул 31, 2010 Пријави Подели Написано Јул 31, 2010 Андреј nesiguran Волео бих када би наша браћа која говоре руски превела тај најновији тв интервју у којој Патријарх Кирил износи став о екуменизму. Верујем да би "ревнитељи" били у шоку, али и да би свима, а нарочито њима, то било на корист пс. интервју обавезно ставити на сајт ЖРУ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Јул 31, 2010 Пријави Подели Написано Јул 31, 2010 Андреј :policeman: Волео бих када би наша браћа која говоре руски превела тај најновији тв интервју у којој Патријарх Кирил износи став о екуменизму. Верујем да би "ревнитељи" били у шоку, али и да би свима, а нарочито њима, то било на корист пс. интервју обавезно ставити на сајт ЖРУ Идеја је одлична и верујем да ће Оља то урадити (ако већ и није на некој од тема из руског одељка)? За сада, скренуо бих у овом контексту пажњу на ову тему: Митрополит Иларион (Алфеjев) Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GEORGIE Написано Јул 31, 2010 Пријави Подели Написано Јул 31, 2010 Идеја је одлична и верујем да ће Оља то урадити (ако већ и није на некој од тема из руског одељка)? За сада, скренуо бих у овом контексту пажњу на ову тему: Митрополит Иларион (Алфеjев) Ок, видим у ком смеру иду Руси. Сада је јаснији твој став око (гео)политике. Нарочито интересантан ми је текст Гласа Русије: "Московска Патријаршија је позвала Ватикан да пређе од супарништва према савезништву. Заједнички задаци морају да уједине РПЦ и католичку цркву, — истакао је шеф Оделења за спољне везе Московске патријаршие архиепископ Иларион приликом сусрета с учесницима међународног дискусионог клуба Валдај." Могу само да поновим да нисам пресрећан, али ако је то став Цркве чији сам верник, моје мишљење је најмање битно. Шта више, потврдио сам сопствени коментар с почетка приче: "Када си у Риму, ради што и Римљани...али ја нисам ни у каквом Риму, ја сам на Балкану, и након друге вечери на кратком двоседу схватио сам Руеново правило: ако ти је свеједно где си, онда се ниси изгубио :policeman: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Јул 31, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 31, 2010 Свој одговор Андреју у тој теми, поткрепила сам чињеницама које је изнео Патријарх Кирил у свом последњем великом интервјуу пред полазак у пастирску посету Украјини. Сам интервју дугачак је око 40 минута и посатвила сам га у пдф-у Дискусије на руском језику. Интересантно је, да се Патријарх није ни дотакао теме расколништва, већ је говорио о стварима које сам напоменула. Можете одгледати тај снимак, а нејасноће ћу превести, или могу извући најинтереснантније одговоре. Постоји један текст, који је у ствари написан на основу овог интервјуа, али би била опрезна са тим, пошто текст може искривити неке чињенице. Текст ћу вам доставити, као и линк ка интервјуу са Патријархом. Било би добро да одлучите где (на којој теми могу да поставњам интересантне делове превода Митрополита Илариона или одбоса са РКЦ. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Јул 31, 2010 Пријави Подели Написано Јул 31, 2010 Идеја је одлична и верујем да ће Оља то урадити (ако већ и није на некој од тема из руског одељка)? За сада, скренуо бих у овом контексту пажњу на ову тему: Митрополит Иларион (Алфеjев) Ок, видим у ком смеру иду Руси. Сада је јаснији твој став око (гео)политике. Нарочито интересантан ми је текст Гласа Русије: "Московска Патријаршија је позвала Ватикан да пређе од супарништва према савезништву. Заједнички задаци морају да уједине РПЦ и католичку цркву, — истакао је шеф Оделења за спољне везе Московске патријаршие архиепископ Иларион приликом сусрета с учесницима међународног дискусионог клуба Валдај." Могу само да поновим да нисам пресрећан, али ако је то став Цркве чији сам верник, моје мишљење је најмање битно. Шта више, потврдио сам сопствени коментар с почетка приче: "Када си у Риму, ради што и Римљани...али ја нисам ни у каквом Риму, ја сам на Балкану, и након друге вечери на кратком двоседу схватио сам Руеново правило: ако ти је свеједно где си, онда се ниси изгубио :policeman: И ја некако олако "подразумевам" да људи више прате рад наше вредне сестре Оље, али, на жалост, то изгледа највише раде лењивци-новинари који редовно с нашег форума краду вести и информације које Оливера преводи (при том, наравно, никада не наводећи извор података). Без обзира на све резерве које можемо имати, Русија се с правом осећа довољно јаком да почне да узима оно што јој према њеној реалној снази и припада. Заиста, у светлу савремених геополитичких околнослти, мислим да је Рим тај који ће овог пута морати да се "унијаши." Срећом по њих, због њихове хијерархијске структуре и дисциплине, као и јасне свести њихових водећих теолога о томе где су и када одступали од предања, њима ће то бити много мањи проблем него што би то било за нас православне (како смо, уосталом, и показали на сабору у Фиренци 1437). А ова заједничка служба васеленског патријарха и папе, остаје помало брзоплет покушај његове светости патријарха константинопољског Вартоломеја, да стекне одређене "поене" и створи, заједно с папом Бенедиктом XVI, какву-такву противтежу Русима. Остајем и ја при мислењу да су овакви захвати ипак помало преурањени пре одржавања Свеправославног сабора, пошто се тиме непотребно саблажњавају људи да "ревнују у празно" и више следују интересима секулариста из англо-америчке и турско-шиптарске спреге, него ономе што јесу аутентични и природни интереси Русије, Србије и Европе. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Јул 31, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 31, 2010 Још бих нешто напоменула, пре давања линкова. Моја запажања се заснивају на праћењу изјава Патријарха и званичника РПЦ током дужег времена (интезивно пратим положај РПЦ од времена најгорег раскола у Украјини, као и оснивања сајта ОВСЦ - споњне црквене везе, којим председава митрополит Иларион, и који је много допринео остваривању стварних замисли РПЦ. Ово наглашавам зато што у свакој политици (па и овде), нећете наћи експлицитно изражавање, већ морате "читати између редова" и пратити редовно догађаје. Ко је заинтересован, може прочитати више у теми о митрополиту Алфејеву и сам донети закључак, јер сам се до сад уздржавала од коментарисања, требало је да прође већи временски период да се неке ствари виде. Ово питање је толико комплексно, да сам се ослањала на реаговање РПЦ и при неким другим догађањима у Русији, Украјини, па (што је врло значајно) и односима са политичким врхом Украјине, и наравно Русије. Али, по овом питању, Андреј и ја смо покренули аналитичку расправу у пдф-у Руска Патријаршија. Ево сада текста Патријарха Кирила: Пат. Кирил о опасностима мултикултуралног друштва на не-религиозним основама - 25. јул 2010. У четвртак 22. јула, у оквиру његове пастирске посјете Украјини, у згради Националног академског театра у Одеси одржан је сусрет Његове Светости Патријарха Московског и све Русије Кирила са јавношћу. На почетку се у име присутних Његовој Светости обратио предсједник Синодалног информативног одјељења, г. Владимир Легода, рекавши „У овој сали сабрали су се житељи не само Одесе, већ и многих других украјинских градова, а десетине хиљада житеља Украјине, Русије и Белорусије могу гледади овај сусрет преко телевизије. Ваша Светости, сви чекају да чују Ваше првосветитељско слово“. Међу питањима којих се Патриајарх додирнуо били су односи и баланс међу стварима националним и универзалним, локалним и васељенским, временим и вјечним; духовне вриједности Православља; појава мултикултурализма као покушаја изградње не-конфликтног друштва путем одсијецања религиозних карактеристика. Његова Светост сматра да ће савремена борба европских власти против религије под слоганом секуларизма имати опасне последице. „Ми већ данас видимо како изградња мултикултуралног безбожног свијета формира гето религиозних фанатика“, казао је он у Одеси. По његовим ријечима, људи с неодобравањем гледају на такве фанатике, док они „објављују цијелом свијету: не желимо да живимо у овом друштву, нисмо сагласни с њим, формираћемо своју заједницу. Не долазите нам, имамо гасне бомбе, спалићемо вам аутомобиле, уништити возове – неће вам бити смијешно“. Значајну опасност Патријарх види у „моделу будућности“ који су неке земље изабрале, када се „мултикултурално друштво гради на не-религиозним основама, а религији се додијељује само споредна улога, она се, као и идеологија, проглашава спољашним дијелом човјековог идентитета“. Патријарх Кирил сматра даће то на крају довести до изградње „безбожног, атеистичког друштва“. „Никада не покушавајте да успоставите равнотежу у међу-религијским и међу-културалним односима порицањем религиозног наслеђа. Сви ми добро знамо: када се из друштвеног живота искључи религија, искључује се и морал, морална компонента, и људи често губе човјечији лик“, казао је Патријарх. Истовремено, он сматра да је могуће избјећи ове крајности у друштвеним односима. „Само када људи живе по закону љубави, усклађују се сви међу-вјерски и међу-национални односи, свијет постаје другачији. А сви вјештачки покушаји да се интернационализују људи или сачува вјерски идентитет у непријатељском гету не представљају прави одговор“, сматра првојерарх Руске Православне Цркве. Извор: Радио Светигора Ово је његов интервју, о коме сам говорила: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,7328.msg199768.html#msg199768 Иначе, у одељку Новости - постављам све најинтересантније вести. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Јул 31, 2010 Пријави Подели Написано Јул 31, 2010 Свој одговор Андреју у тој теми, поткрепила сам чињеницама које је изнео Патријарх Кирил у свом последњем великом интервјуу пред полазак у пастирску посету Украјини. Сам интервју дугачак је око 40 минута и посатвила сам га у пдф-у Дискусије на руском језику. Интересантно је, да се Патријарх није ни дотакао теме расколништва, већ је говорио о стварима које сам напоменула. Можете одгледати тај снимак, а нејасноће ћу превести, или могу извући најинтереснантније одговоре. Постоји један текст, који је у ствари написан на основу овог интервјуа, али би била опрезна са тим, пошто текст може искривити неке чињенице. Текст ћу вам доставити, као и линк ка интервјуу са Патријархом. Било би добро да одлучите где (на којој теми могу да поставњам интересантне делове превода Митрополита Илариона или одбоса са РКЦ. Мислим да би "лепљива" тема у твом одељку, "РПЦ и односи са западом" или "Спољна мисија РПЦ према Западу" биле идеалне за ово. Заиста је потребна једна посебна тема која би пропратила управо овај сегмент. hvala :policeman: Ово је одлично... На жалост, мада сегмент Новости свакако треба да остане, он је прешироко дефинисан за овако специфичну област, па није лоше да и у паралелној теми постоје линкови који специфично иду ка садржајима који прате ову област. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Јул 31, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 31, 2010 Какве се ствари још морају узети у обзир - погледајте снимак из Ватикана из 2004.! (У питању је ипак композиција која слави величину Русије) Даље, много, читаво брдо вести из разних области, поткрепиле би моје мишљење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Јул 31, 2010 Пријави Подели Написано Јул 31, 2010 Да ово је дефинитивно речита порука... ekstra jahojao234 navijanje klapklap klapklap Када би наша драга браћа која мисле да ревнују за "истину" макар мало изашла из свог виртуелног света где им се чини да се рушењем Цркве Христове брани вера у њега, можда би и успели да се мало информишу о свим овим значајним реалијама из света који их окружује. А најгоре од свега је што у свом "ревновању" (али не по разуму), мисле за себе да су "велики русофили." На жалост, мој драги брат и пријатељ Влада Димитријевић у неки други, мало угледнији и образованији сарадници "Борбе за веру" би требали да ипак знају нешто мало више о овим тенденцијама у савременој Русији, на коју се одвећ често позивају у ономе што зову "одбраном православља." Ко данас не схвата да се православље брани управо у Ватикану (рецимо на начин који нам је Оља овде илустровала), тај или није информисан, или није духовно и емотивнно прибран или је једноставно злонамеран. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Јул 31, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 31, 2010 Ствар је у томе - грешка је тражити конкретну изјаву, као доказ нечега. Морам признати, Андреј, да ме је највише збунило ваше питање: "Како се руско друштво односи према сарадњи (све интезивнијој између РПЦ и РКЦ)?". Збунило ме је зато, јер пратећи дужи временски период целокупна дешавања у Русији (а не само црквена и ко је шта рекао) - нигде, ни на једном релевантном црквеном или световном сајту нисам наишла да се о томе расправља. Заиста! Чак ни питање...Нашим ревнитељима је тешко то да разумеју, јер све посматрају из своје перспективе (они су већи руси од самих руса). Мислим да би се моји руски пријатељи згранули... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Јул 31, 2010 Пријави Подели Написано Јул 31, 2010 Ствар је у томе - грешка је тражити конкретну изјаву, као доказ нечега. Морам признати, Андреј, да ме је највише збунило ваше питање: "Како се руско друштво односи према сарадњи (све интезивнијој између РПЦ и РКЦ)?". Збунило ме је зато, јер пратећи дужи временски период целокупна дешавања у Русији (а не само црквена и ко је шта рекао) - нигде, ни на једном релевантном црквеном или световном сајту нисам наишла да се о томе расправља. Заиста! Чак ни питање...Нашим ревнитељима је тешко то да разумеју, јер све посматрају из своје перспективе (они су већи руси од самих руса). Мислим да би се моји руски пријатељи згранули... То и јесте моја теза - не знамо довољно о Русима, не разумемо њихов империјални менталитет и дисциплину. Било је, ако се не варам, и тамо дисонантних гласова - рецимо Диомид с Камчатке (ако се добро сећам)? Он је баш био жесток "антиекумениста" и "ревнитељ," ког су, мислим, напросто "обрисали" као да га никада и није било? Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јул 31, 2010 Пријави Подели Написано Јул 31, 2010 Ствар је у томе - грешка је тражити конкретну изјаву, као доказ нечега. Морам признати, Андреј, да ме је највише збунило ваше питање: "Како се руско друштво односи према сарадњи (све интезивнијој између РПЦ и РКЦ)?". Збунило ме је зато, јер пратећи дужи временски период целокупна дешавања у Русији (а не само црквена и ко је шта рекао) - нигде, ни на једном релевантном црквеном или световном сајту нисам наишла да се о томе расправља. Заиста! Чак ни питање...Нашим ревнитељима је тешко то да разумеју, јер све посматрају из своје перспективе (они су већи руси од самих руса). Мислим да би се моји руски пријатељи згранули... То и јесте моја теза - не знамо довољно о Русима, не разумемо њихов империјални менталитет и дисциплину. Било је, ако се не варам, и тамо дисонантних гласова - рецимо Диомид с Камчатке (ако се добро сећам)? Он је баш био жесток "антиекумениста" и "ревнитељ," ког су, мислим, напросто "обрисали" као да га никада и није било? Димоид је прозивао читаву РПЦ да је отпала од истине јер учествује у екуменизму, и позивао је Патријарха и Сионца да прекину са тим активностима, чак је почео и да уцењује не сећам се сад тачно чиме. Углавном потпуно оправдано је лишен чина јер се показало после тога да је скроз на скроз одлепио и почео да лупа неке небулозе, мислим да је чак и окупио групу неких својих истомишљеника и основао цркву. Диомид је оно што би се могло догодити и у нашој СПЦ уколико се појединци из ревнитељског табора не умире и смирено не прихвате послушање својој Цркви. Нажалост многи можда и потајно навијају да неко од владика крене у отворен сукоб са Црквом, као Диомид. Требало би проучити случај бившег епископа Чукотског и Анадирског и извући неке закљчке из тога. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука