Jump to content

Srpska imena i njihova znacenja!

Оцени ову тему

Препоручена порука

жена и ја смо мислили Јана....за сада нам је то....

Па лепо је Јана ,сасвим.

Или нпр. Јована.У ствари име би,можда, требало некако "по звучности" ускладити и са презименом,и то није без значаја.Све у свему мала,слатка мукица.. :smile:

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Svaki period u nasoj istoriji je iznedrio i popularna imena tog doba. Recimo u proslom veku negde u sedamdesetim, osamdesetim godinama su bila popularna imena poput Zorana, Gorana,Gordana, Branka itd...Krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih su se mahom davala imena po junacima iz nase istorije i najzastupljenija su bila imena Stefan, Nemanja, Nikola, Slobodan, Jelena, Milica itd. Ovo je samo moje zapazanje, a sta vi mislite?

Imena sto mi trenutno padaju na pamet:

Ana, Andjela, Angelina, Katarina, Marija, Natalija

Ivan, Marko, Nikola, Stevan, Stojan, Vuk, Milos, Luka, Petar

Ова затамњена нису српска (словенска) имена.

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Мени дадоше име Марко,тако им би по вољи..нити су ме питали но ето  :cheesy1:

Марко није српско (словенско) име.

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Шта рећи? Ја се зовем Ивица :-[

Тешим се да је то како рекосте Божја промисао, а одговара ми што је одскора у мојој цркви, дипл.теолог. о.Ђакон ......хм....па Наравно Ивица... :cheesy1:

Ивица није српско (словенско) име.

Цитат:

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Mладен. Што сам тако именован, не знам. У породици немамо ниједног младена ни са једне стране. 

Младен јесте Српско (старословенско име) није нит Јеврејско, нит Грчко. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Свако име, брате, које има значење је српско (словенско). Име ти је прелепо и модерно.

Цитат:

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Александра српски (грч. Αλέξανδρος) је женско име грчког поријекла, у значењу „заштитница људи“. Име је настало и користило се као један од епитета за грчку богињу Херу — заштитницу људи.

White_Dove.348120342.jpg

Подели на овим сајтовима

Александра српски (грч. Αλέξανδρος) је женско име грчког поријекла, у значењу „заштитница људи“. Име је настало и користило се као један од епитета за грчку богињу Херу — заштитницу људи.

Чим на српском ништа не значи не можеш да стављаш префикс ''српско''.

Цитат:

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Стефан је мушко име грчког поријекла; женски облик имена је Стефанија. Долази од грчке речи Stephanos што значи "вијенац,круна". Стефанос (грч: Στεφανοσ) на грчком језику значи "онај који је крунисан, који је овјенчан".

За мене је најљепше мушко име Стефан,част свима другима,али име нпр.Саво, Лазар,Јован,Немања,...то је нешто предивно кад изговараш и сва остала наравно,а погледајте само узлазне и силазне тонове кад изговарате,а како је тужно рећи нпр.Бећир,Мурат,Джихад итд.без икакве друге позадине коју могу кратковиди да протумаче,што се врло често и деси,није то знајте!

Ево пишите мало и о монашким именима,шта она значе и њихова етиологија која је...

Подели на овим сајтовима

Чим на српском ништа не значи не можеш да стављаш префикс ''српско''.

Еј жив ти мени био,Бог те видио,баш си био брз,не знам да ли и ефикасан,треба имати мало више школе око тога,но добро пиши ти даље,нека те човјече!

Српско је све,јер ми смо све,народ вјере небоземне,тако је и ко не воли своје,ни другога не може да воли.

То је порука која много више значи од неког префикса,ти си човјек широк,па ћеш то и схватити надам се правилно.

Подели на овим сајтовима

Стефан је мушко име грчког поријекла; женски облик имена је Стефанија. Долази од грчке речи Stephanos што значи "вијенац,круна". Стефанос (грч: Στεφανοσ) на грчком језику значи "онај који је крунисан, који је овјенчан".

За мене је најљепше мушко име Стефан,част свима другима,али име нпр.Саво, Лазар,Јован,Немања,...то је нешто предивно кад изговараш и сва остала наравно,а погледајте само узлазне и силазне тонове кад изговарате,а како је тужно рећи нпр.Бећир,Мурат,Джихад итд.без икакве друге позадине коју могу кратковиди да протумаче,што се врло често и деси,није то знајте!

Ево пишите мало и о монашким именима,шта она значе и њихова етиологија која је...

Затамњена имена нису српска (словенска).

Због давања таквих имена мирјанима деградирана су имена која би требало да буду резервисана за клирике Хришћанске цркве.

Цитат:

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...