Иван ♪♫ Написано Фебруар 5, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2012 tako je...ali poenta i nije da postoji univerzalno najbolji... već ZA MENE najbolji... koji mi je duhom najbliži facenew22222222 Зависи како сам расположен... некад близак, некад миљама далеко... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Фебруар 5, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2012 Мени су блиски источни композитори (озбиљне музике). Кад слушам музику западних, често ми та музика некако оде у погрешном правцу, није то то, али, наравно имају они и неке супер композиције. Мислим да је питање ,,ко је први" мало бесмислено, јер свако представља себе кроз своју музику (хтео, не хтео). Можемо рећи, и ја сматрам, да су Бах, Моцарт, Чајковски (и још неки) дефинитивно на врху листе, и нећемо много погрешити, али музика није комплетна без осталих композитора. И они сами су учили од ранијих композитора и преузели огромно знање и искуство, и уопште музику коју су претходници припремали, а онда су је и обогатили за свој потпис и пренели даље. Музика је дар Божији и заједничко дело свих људи, које се преноси, усавршава и обогаћује генерацијама и сви су слободни да учествују. Без обзира на ранг листу, ипак више слушам источне. На пример, много ми се више свиђају мелодије Чајковског и Шопена него Моцартове, иако је Моцарт технички далеко савршенији од обојице: савршена оркестрација, хармонија, шта рећи више о Моцартовој музици... Ипак, баћушке су ближе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 Најсубјективнији могући одговор - Моцарт. Кад слушам његова дела, могу да плачем као киша, од силине емоција које побуђује у мени. w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Хелена Вујовић Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 Бах,Рахмањинов,Шопен,Скрјабин,Лист,Бетовен...ова господа су ми најближа,једног не могу издвојити. Опере ''моје уши'' не воле да слушају. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Хелена Вујовић Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 recimo da smatram da je opera punoća klasične muzike... da citiram mocarta-u operi njih 12 može da peva u isto vreme i da to bude savršena harmonija... nemam nameru da umanjim vrednost betovena... i da imam,bila bi smešna.... mislim da čisto instrumentalna dela nemaju u sebi punoću koju imaju vokalno-instrumentalna-kao što su opere,mise,rekvijemi...... ali,sudeći po tvom komentaru koji si napisao sitnim slovima,čini se da ne znaš baš mnogo o operi... ili možda i znaš al nisi slušao dovoljno... i sam betoven je u svoju 9. simfoniju ubacio hor... nije mogo da odoli čovek... Kako da ne,instrumentalna dela itekako imaju punocu. Daleko su teza jer ih jedan izvodjac svira i potrebna je izuzetna slusna kontrola,vestina slusanja dugackih tonova i uskladjivanje zvucanja ostalih tonova naspram njih. Polifonija je najznacajnija u ''muzickom misljenju'' gde se istovremeno razvijaju razlicite melodijske linije sa razlicitom dinamikom tj.tonskim intezitetom. ''Svaki glas ima sopstven zivot''. Bahove fuge su preduboke i neprevazidjene,uzivam da ih sviram gde sa svojih deset prstiju pricam pricu razlicitih glasova od cetiri,pet glasova,pa i sest,dva najslabija prsta,domali i mali u tom trenutku postaju pravi divovi koji se ravnopravno bore sa ostalim glasovima(koje izvode ostali prsti)za prevlast,to je nesto fascinantno,trenutci kada glasovi prelaze iz jedne ruke u drugu ... Bahova muzika je zaista stihija koja nosi sve ispred sebe. U operi svako ima svoju deonicu u kome se uskladjuju kao celina a u fugama svaki prst svoju ulogu i sva tezina kompozicije lezi na jednom izvodjacu. Jos je puno primera ali uzoh samo fugu. Drago mi je sto vidim da na ovom forumu ima dosta ljubitelja klasicne muzike :) Иван ♪♫, w.a.mozart and Н И Н Е је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Желе Зека Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 Хуса Бит Стрит brokoli Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
angst Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 Inon Zur - Melissan "He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 6, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2012 Мнооого тешко питање... Кад би наишао потоп и могао да сачувам дела само једног композитора, то би вероватно био Ј.С. Бах, али свако од њих је имао тренутке јединствене инспирације... Кад би могао да их искомбинујем некако па да направим "најбољег"... И имам слабост када је у питању виолина... Хелена Вујовић and Sophrosyne је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
katja Написано Фебруар 18, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2012 Bah naravno. Zatim Betoven, Čajkovski... teško je praviti rednu listu "Smatraj svaki dan kao jedan ceo, otpočet i završen život. Odživi ga kao celinu, a ne kao deo. Nek se svaki tvoj dan odroni od tebe kao ceo jedan čovek s kojim ćeš želeti da se opet sastaneš kao s prijateljem, i da ga bez stida pokažeš vasioni." - Sveti Vladika Nikolaj Srpski Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Raskoljnikov Написано Фебруар 18, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2012 Без икаквог двоумљења,за мене најбољи композитор свих времена је Рихард Вагнер. Његове божансвене опере су нешто најлепше што је свет могао да види и чује-Парсифал,Тристан и Изолда,Прстен Нибелунга... Једино Вагнерова музика ме буди из летаргије и животне поспаности,једино ме она мотивише.На крилима Вагнерове музике,могућа су сва чудеса. http://www.youtube.com/watch?v=OTd9yluoAQk&feature=player_embedded http://www.wagneroperas.com/ Желе Зека је реаговао/ла на ово 1 "Зло чинити од зла бранећи се,ту гријеха нема никаквога" - Његош Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Randy Написано Март 18, 2012 Пријави Подели Написано Март 18, 2012 Онај који је компоновао Цецин последњи албум. www.heysuccess.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 18, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 18, 2012 neko komponuje Cecine albume... mislio sam da oni nastaju iz malog praska obi-wan and Драшко је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Март 18, 2012 Пријави Подели Написано Март 18, 2012 neko komponuje Cecine albume... mislio sam da oni nastaju iz malog praska 0110_hahaha kralju 0110_hahaha Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 23, 2012 Пријави Подели Написано Март 23, 2012 Јохан Себастијан Бах је највећи композитор и ту нема приче. Али, има још неколико добрих: 1. В. А. Моцарт 2. Дмитриј Шостакович и велики велики 3. Александар Скрјабин Ово је страшно: http://www.youtube.com/watch?v=bKRbLaHKHH0 Александрида је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 23, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 23, 2012 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука