Jump to content

Моралност без Бога- видео клип "Атеиста Србије"

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Evo svratih i ja u goste. Da vidim sta ima.

Posto je ovde rasprava poprilicno odmakla, krenuo bih od kraja.

Sto se tice sirenja verske mrznje, ne iznenadjuje me zasto ti to tako shvatas. Nesto je izreceno protiv tvoje vere, religije, shvatanja ili cega vec, i to izaziva burnu reakciju. E tako nastaje verska mrznja. To je jedan od najvecih problema u savremenom ljudskom drustvu.

Не Гиле, ниси ти то најбоље разумео. Да ли мени смета или не, то је друго питање, али кад неко каже да МОРА избацити веронауку из школа, ја то доживљавам као верску мржњу. Пошто нико неће својевољно да избаци веронауку већ неко МОРА да је избаци, могу да схватим као верску дискриминацију и мржњу. Но рекох, треба код државних органа повести питање атеистичког исмејавања државној химни и застави.

Само има право на своје мишљење, али да неко прети да ће да нас штори, бије песницама, убија или шта већ, могу да схватим као верску дикриминацију.

Svestenice Ivane,

posto sam ja ateista, kako sam ja kao gradjanin ove nase, po ustavu sekularne drzave, trebao da shvatim uvodjenje vero"nauke" u skolu? Da li sam trebao da shvatim da me neko mrzi ili diskriminise? Ako je vas odgovor negativan, zasto vi to tako mozete da shvatite?

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Да држава је секуларна што значи одвојеност државе и Цркве, али то не значи да свако ради за себе шта хоће. Напротив. То подразумева међусобно прожимање. О овоме би могли да отворимо посебну тему "Секуларизам државе"

И сам знаш да је веронаука изборни предмет и сам знаш да су огромна већина верници (на атеисте отпада неких 5%) и сам знаш да деца верника уче у школи доста тога што нема везе ни са науком ни са Црквом, али ипак уче. Такође, направљен је и компромис па је уведен и предмет Грађанско васпитање.

Ја разумем Твоју жељу да веронаука не постоји и да не постоје верници већ да сви буду атеисти, јер вероватно мислите да ће тада свет бити много бољи, но то ипак не значи да треба све вернике некако елиминисати. Ако је то концепт атеизма онда је питање ко вас подржава и поставља се питање колико су ти људи при чистој свести и здравој памети. Дакле, не можемо никога убијати, штројити, разбијати зубе песницама не би ли доказали да Бог не постоји. Знаш ли да су милиони и милиони људи живот свој дале за Бога, не одустајући ни једног трена?

Шта Ти нудиш као решење?

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Iskreno me mrzi da čitam svih pet strana jer se lako nerviram a hteo bih da uradim sve što mogu da ispoštujem činjenicu da pišem na VAŠEM forumu gde sam pozvan od strane Petra...

Предраже, поако са нервирањем  1406_love Зар је могуће да један подпредседник тако лако попушта са џивци?  29dz8zk Нема нервирања, ево овде се од нас нико не нервира.

Подели на овим сајтовима

Sto se tice eliminacije vernika ne treba puno diskutovati, jer vernici su i moji roditelji, moji rodjaci, komsije, kolege, poznanici,ljudi iz moje zemlje.Otprilike cela planeta.  

Sto se tice drzavnog u redjenja i religije u nasoj zemlji mozda ste i u pravu. I drzava i religija imaju iste ciljeve, i vrlo slicno funkcionisu.

Kada bi svi na svetu bili ateisti, svet bi najverovatnije bio lepsi. Civilizovaniji. Ne bi vise niko davao zivote za bogove, i ne bi se ljudi toliko mrzeli medjusobno. Imate puno primera u nasoj ne tako davnoj istoriji.

Подели на овим сајтовима

Sto se tice eliminacije vernika ne treba puno diskutovati, jer vernici su i moji roditelji, moji rodjaci, komsije, kolege, poznanici,ljudi iz moje zemlje.Otprilike cela planeta.  

Sto se tice drzavnog u redjenja i religije u nasoj zemlji mozda ste i u pravu. I drzava i religija imaju iste ciljeve, i vrlo slicno funkcionisu.

Kada bi svi na svetu bili ateisti, svet bi najverovatnije bio lepsi. Civilizovaniji. Ne bi vise niko davao zivote za bogove, i ne bi se ljudi toliko mrzeli medjusobno. Imate puno primera u nasoj ne tako davnoj istoriji.

Tada u tim lepsim proslim vremenima je Bog bio copavi bravar. A u tim liberalnim utopijama

bi svako samom sebi  bio "Bog" sto je atrofija duha i egizstencijalan smrt u filozofskom smislu.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Видиш, слично размишљамо: Када би свет био истински хришћански, са онимћиме на је Христос учио ( а ми не слушамо) био би рај на земљи и што је најјлепше: не би било смрти већ би Бог био са нама.

Но, ми верујемо да ће тај дан доћи и молимо се да дође што пре Христос Господ.

Подели на овим сајтовима

Ne vidim kakve veze imaju prosla vremena sa ovom pricom? Povezivanje komunizma i ateizma je glupost. Cinjenica je da se to dogodilo ali je za mene takodje ocigledno da izmedju tadasnjih komunista i vernika uopste postoji jedna slicnost. I jednima i drugima je receno sta da rade. Ni jedni ni drugi se nisu pretrgli da koriste svoj mozak, najsavrseniji organ u dosadasnjem toku evolucije koja je jos uvek u toku.

Pa naravno da je lepo tako razmisljati jer bi tako bilo najblje, ali ne vidim kakve to veze ima sa Xristom.

Подели на овим сајтовима

Ne vidim kakve veze imaju prosla vremena sa ovom pricom? Povezivanje komunizma i ateizma je glupost. Cinjenica je da se to dogodilo ali je za mene takodje ocigledno da izmedju tadasnjih komunista i vernika uopste postoji jedna slicnost. I jednima i drugima je receno sta da rade. Ni jedni ni drugi se nisu pretrgli da koriste svoj mozak, najsavrseniji organ u dosadasnjem toku evolucije koja je jos uvek u toku.

Pa naravno da je lepo tako razmisljati jer bi tako bilo najblje, ali ne vidim kakve to veze ima sa Xristom.

Ti si rekoa da imamo lepr primer iz proslih vremena kao su svi bili happy bez religije.

Подели на овим сајтовима

ja odgovorih ali mog odgovora nema 8086.gif

Да ли ово значи, да ако постоји и најмањи доказ о постојању Бога онда атеиста постаје теиста?

Odgovor je bez ikakve sumnje da! Samo bih ovde da napomenem da ne postoje mali ili veliki dokazi, postoje samo dokazi i tvrdnje koje to nisu.

Предраже, поако са нервирањем  0706_read Зар је могуће да један подпредседник тако лако попушта са џивци?  tanning Нема нервирања, ево овде се од нас нико не нервира.

Vidim! Ali meni nekako droge nikad nisu bile privlačne, a naročito ova vaša vutra mi je malo odbojna :0104cheesy:

gile23, primera pravih ateističkih, humanističkih republika ili država na žalost nemamo. Najbliže tome je trenutno Švedska...

Видиш, слично размишљамо: Када би свет био истински хришћански, са онимћиме на је Христос учио ( а ми не слушамо) био би рај на земљи и што је најјлепше: не би било смрти већ би Бог био са нама.

Nadao sam se da nećemo tako brzo doći do potrebe da se citira biblija bicycle (Мат 10:34-36)

Samo da ne zaboravim veronauku! Veronauka je apsolutno kršenje ustava, direktno člana 11 kojim je definisana odvojenost crkve od države. Na stranu to šta se na veronauci uči i kakve to veze ima sa naukom ili istinom, činjenica je da je veronauka religija dok su škole državne još uvek. Veronauci je mesto u crkvi a u školi je mesto obrazovanju.

Isto važi i za ovo sada uvodjenje Verske službe u vojsku.

Isto važi za državne praznike koji su u stvari religijski.

Isto važi za samo postojanje Ministarstva vera. :bicycle_2:

Isto važi za bilo kakve finansijske odnose crkve i države.

Isto važi za himnu.

Isto važi za grb.

To su sve grubi primeri nepoštovanja odvojenosti crkve od države.

Подели на овим сајтовима

Ti si rekoa da imamo lepr primer iz proslih vremena kao su svi bili happy bez religije.

Nisam mislio na to nego na primere medju verske mrznje i netrpeljivosti iz ne tako davne istorije.

Подели на овим сајтовима

Slazem se sa svime sto je Pedja naveo, samo mi je zao sto miram da vas napustim jer ako ujutru ne isporucim crkvi ovo sto sam radio nema para, a i vi ne biste imali iz cega da citate... ups :0104cheesy:

Istorija se bazira na stvarnim dogadjajima, a ne na izmisljenim pricama!

Подели на овим сајтовима

@Predrag

U originalu se taj predmet zove varonauk. A ne veronauka.

Nauka je epistemioloska disciplina koja nesto izucava a nauk je pedagoska disciplina koja necemu

naucava.

Nazalost koliko se danas ljudi frljaju izrazima pa dolazimo do toga da veronauk postane veronauka.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Slazem se sa svime sto je Pedja naveo, samo mi je zao sto miram da vas napustim jer ako ujutru ne isporucim crkvi ovo sto sam radio nema para, a i vi ne biste imali iz cega da citate... ups bicycle

Их, шта би ми без тебе, Црква би пропала...  :bicycle_2: Ради и немој пуно да наплатиш  :0104cheesy:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...