Jump to content

Da li ce biti predaje Kosova 29.04.2019.- Kosta Cavoski

Оцени ову тему

Sofija_

Препоручена порука

пре 6 часа, сведок рече

Чавошки каже да то што наша Скупштина може да буде против споразума тј. Председниковог потписа, уопште не утиче на међународну валидност споразума ако га већ Председник потпише.

Тако сам га и ја разумео. Да по међународном праву, ако или шеф државе, или премијер, или министар иностраних послова било које државе потпишу неки документ, тај документ тог тренутка постаје важећи што се тиче међународног права. И да је потпуно небитно да ли је тај што је потписао имао мандат да то уради или не. И да ли је то противуставно по прописима његове земљи. То више никога ван не занима.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, GeniusAtWork рече

Тако сам га и ја разумео. Да по међународном праву, ако или шеф државе, или премијер, или министар иностраних послова било које државе потпишу неки документ, тај документ тог тренутка постаје важећи што се тиче међународног права. И да је потпуно небитно да ли је тај што је потписао имао мандат да то уради или не. И да ли је то противуставно по прописима његове земљи. То више никога ван не занима.

Hm, ovo je zbilja zanimljiva situacija.

To bi dovelo do neke gadne ustavne krize ali sa međunarodnim dejstvom koje bi bilo upitno (ili ipak ne bi bilo).

Realno, subjekte međunarodnog prava ne bi trebalo da bude briga šta je Narodna skupština neke zemlje odlučila jer oni opšte sa ovlašćenim predstavnicima država čiji POTPISI OBAVEZUJU državu (predsednik, premijer, ministar spoljnih poslova, ambasadori).

Ne postoji neki sličan primer jer se niko još nije dobrovoljno odrekao dela svoje teritorije u novijoj istoriji.

(Nemačka se, naravno, nije dobrovoljno odrekla, jer je okupirana a čak nije ni prestala da postoji u svojim versajskim granicama, gledano po međunarodnom pravu of kors. Nemačka i dalje nema ustav već "Osnovni zakon" koji je doneo okupator.)

Sada ćemo da se prisetimo jednog naslova knjige prof. pravnog fakulteta Jovice Trkulje "Nemoć prava".

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, Предраг М рече

@Хаеул причаш о томе као да је то већ готова ствар ... 

А Ви као неко ко је глув и слеп за све што се око њега дешава.

Де, реците нам молим Вас, шта тачно значи то фамозно "разграничење с Албанцима", о коме говори она усната сподоба? Има ли Србија границу с Албанијом, или је нема? Ако је има, с ким то треба да се "разграничавамо" ако не с Албанцима на југу Србије (и то не само на КиМ)? Зашто дотични лаже да јужно од Ибра "нема ничега српског", иако је све оно највредније на КиМ управо јужно од те реке - наше највеће светиње, и највећи део косовскометохијских Срба? Зашто нас плаши лажима да би нас Албанци преплавили - исто онако како су нас плашили у време комунизма, кад се причало да Приштина има и преко милион становника, иако је свакако мања и од Краујевца - кад бисмо повратили КиМ, иако их је доле из дана у дан све мање? Зашто нас плаши Великом Албанијом, а саучествује у њеном стварању? 

Подели на овим сајтовима

@Tumaralo. Ако допустите малу исправку, постоји један пример: Судан. Судан се добровољно одрекао територије која данас чини Јужни Судан. Има и примера размене или предаје територије од стране једне суверене државе другог, али они нису од значаја овде.

Све остало је, нажалост, тачно. У међународним односима важи правило јачег. То што је међународно право на вашој страни не вреди ништа ако нисте довољно јаки, или имате подршку оних који јесу, да се изборите за своја права.

Подели на овим сајтовима

Mislim da je jasno posle ovog perfomansa veceras da ne mozemo ocekivati nista dobro od Vucka i ovog rezima po pitanju KiM i drugih stvari u nasoj Srbiji.

Jedan  komentar sa NSPM 

Овај данашњи скуп је тежак пораз Вучића дефинитивно. Иако бројчан, то свакако није тајна, па блокирана је цела Србија данас у ту сврху да би био што бројнији, грађане Србије је та блокада коштала стотине хиљада евра буџетских пара, довођени су у стотинама аутобуса гладни зомбији са свих страна ове земље, било је јадно то гледати, само да би се параноику испунила жеља. Сам скуп је био дакле иако бројчан, најјаднији убедљиво до сада. Помахнитали председник Србије је у бунилу са говорнице говорио веома немушто, гледао сам читав говор, био је у тоталном растројству. Ишао је с брда с дола, муцао о "фабрикама, градилиштима", бла, бла, говорио о "победама" а упоредо најављивао и "тешке дане" за Србију по питању Космета за ког НИ ЈЕДНОМ РЕЧЈУ није смео да каже да је део Србије, мољакао за аплауз, бунцао у безумљу, буквално потрошио сат времена ни у шта. Бацио је стотине хиљада евра СРПСКИХ ПАРА зарад свог хира. А зомбији углавном ћутали, тек по који аплауз, јадни да јаднији не могу бити.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Bokisd рече

Mislim da je jasno posle ovog perfomansa veceras da ne mozemo ocekivati nista dobro od Vucka i ovog rezima po pitanju KiM i drugih stvari u nasoj Srbiji.

Jedan  komentar sa NSPM 

Овај данашњи скуп је тежак пораз Вучића дефинитивно. Иако бројчан, то свакако није тајна, па блокирана је цела Србија данас у ту сврху да би био што бројнији, грађане Србије је та блокада коштала стотине хиљада евра буџетских пара, довођени су у стотинама аутобуса гладни зомбији са свих страна ове земље, било је јадно то гледати, само да би се параноику испунила жеља. Сам скуп је био дакле иако бројчан, најјаднији убедљиво до сада. Помахнитали председник Србије је у бунилу са говорнице говорио веома немушто, гледао сам читав говор, био је у тоталном растројству. Ишао је с брда с дола, муцао о "фабрикама, градилиштима", бла, бла, говорио о "победама" а упоредо најављивао и "тешке дане" за Србију по питању Космета за ког НИ ЈЕДНОМ РЕЧЈУ није смео да каже да је део Србије, мољакао за аплауз, бунцао у безумљу, буквално потрошио сат времена ни у шта. Бацио је стотине хиљада евра СРПСКИХ ПАРА зарад свог хира. А зомбији углавном ћутали, тек по који аплауз, јадни да јаднији не могу бити.

то је отприлике био и мој утисак како му овај скуп уопште није успео ... 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...