Jump to content

Атеисти и верници-покушај ДИЈАЛОГА

Оцени ову тему

Препоручена порука

Значи, данас више нисмо што смо били? Променио нам се идентитет? Шта смо то данас? Који је то данашњи српски идентитет? Марксизам? Њу Ејџ? Шта?

Gradjansko drustvo.

Indetitet jednog drustva kao sto bi trebalo da zna svaki posten akademik se menja kroz vreme i istorijske uslove.

Српска Црква није исто што и хришћанско учење? Па шта је онда Црква? Хинду учење? Дај не причај глупости, молим те.

E sad vec postajes bezobrazan. Znamo ja i ti odlichno sta crkvena lica po televiziju pricaju narodu a najmanje pricaju o religiji. To ne moram ni da dokazem svako ko i ma oci vidi to.

Мислим да говориш ствари које не стоје. Причаш напамет.

Da naravno svi krsteni po rodjenju koji prihvataju hriscanstvu kurotazije radi, najveci religijski akt im je sto se prekrste. Sve sami veliki hriscani.

Posebno seljaci u srednjem veku gde su hriscani imali povlasceni polozaj zbog odnosa nase vlastele sa jakim hriscaskim organizacijama tog doba.

Seljaci koji su tada imali toliko ogranicene resurse samim tim ogranicen intelekt, a o pismenosti tek da ne govori.

Inace Hriscanstvo kao religija ima jako nacionalisticki karakter. Videh po tekstovima odredjenih teologa odavde. Pa ne znam ko od njih ispravnije tumaci, dal ti il oni?

Mozda ipak stvarno demagogises(lepo rece gospodin star trek par postova iznad) zbog svojih politickih stavova a ne religijskih.

Mislim da nemamo potrebe za daljim razgovorm. Ljudi koji izjednacavaju naciju i religiju su se uglavnom na kraju pokazali kao nekvalitetan materijal. Ako naravno planiras da nastavis sa tom pricom. Ja u tome ne zelim da ucestvujem, jer to smatram ostavstinom srednjeg veka koja je zamrla sa francuskom revolucijom i sa spoznanjem ovog sveta i malo vise informacija o ljudima.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 785
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Vidim koliki su hriscani svi "hriscani" koje znam. Sve duboki kajaci zbog svojih grehova, posveceni hriscanskom zivotu odricanja zarad davanja drugom itd.

Шта ћеш. Утицај "грађанског друштва".

ja ne verujem a moje svako postovanje si izgubio tim ponasanjem da odredjujes ko je Srbin a ko nije po religiji.

Рекох део идентитета, а не једини идентитет. Немој да си на крај срца.

Подели на овим сајтовима

Шта ћеш. Утицај "грађанског друштва".

Nije to uticaj gradjanskog drustva vec ljudska priroda. Iste stvari mozemo da vidimo kod plemena koja dodira sa svim ti zavrzlamama imale nisu.

Kako kaze Tomas Hobs, bellum ominum contra omnes.

Рекох део идентитета, а не једини идентитет. Немој да си на крај срца.

Deo identiteta nije problem, ali i komunizam je deo identiteta. Doduse manji nego Hriscanstvo ali je opet deo.

Btw, izvini ono za obraz ponelo me malo. Ako si video, sta sam napisao, ako nisi nikom nista.

I zamolio bih te ubuduce da za moje stavove ne pricas da lupam gluposti, mozes reci baljezgam, pricam bezveze, pricam neistinu, iznosim pogresne informacije, pravim gresku ili bilo koji drugi od hiljade ponudjenih termina samo bez lupanja gluposti posto ja reci nekom da prica ili lupa gluposti dozivljavam granicno sa uvredom.

Подели на овим сајтовима

Sorry, ali uvek sam se zanimao za kulture, i onda kada vidim ove naše koji bi da ukinu svoju kulturu

Koji tacno deo kulture ce biti ukinut ako u Statutu Grada Beograda ne bude pisalo da je Spasovdan slava Beograda i ako se gradonacelnik ne bude trtio kao domacin slave, vec tu slavu proslave Crkva i njeni vernici?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Znači, Srbiju da izdvojimo odavde, jer nekim ateistima smeta. Možda teistima smeta da ne budu sa ovima?

http://en.wikipedia....aints_of_places

Imamo čak i Srpkinju Jadvigu, kraljicu Poljske, kao slavu Ujedinjene Evrope.. Ali šta mi znamo, vi sve znate, zar ne...

Iz teksta Inicijative (link):

"Подносилац иницијативе не оспорава ни право било које верске заједнице или верника да било који датум прослављају као „славу Београда“ али не могу државни органи и институције, који припадају свим грађанима, да одређене верске празнике одређују као своје и не могу државни органи да спроводе верске ритуале и учествују у њима..."

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Pa vidiš, oni pripadaju svim građanima i ne jedino ateistima. Tražite referendum, pa da vidimo kako i šta građani žele. što se toga nisu setili da traže referendum? Nego: Mi, naša volja mora da bude, jer mi sve bolje znamo!

Ustavna pitanja nisu podlozna referendumskom izjasnjavanju... (osim referenduma za promenu ustava)... upravo je smisao ustava da odredjena pitanja postavi van domena odlucivanja aktuelne vecine... ne mozemo da organizujemo referendum sa pitanjem da li da tebe obesimo na Terazijama... makar i 99% gradjana smatralo da Dragog treba ubiti, tebi Ustav garantuje da oni to ne smeju da urade... dokle god vazi kao takav... u suprotnom je besmislen... ako ti imas ona prava koja aktuelna vecina smatra da imas, onda ustav nema nikakvu funkciju...

cak su i anticki pisci, pre nego sto je i postojao koncept ustava, razlikovali vladavinu vecine od diktature vecine...

Подели на овим сајтовима

Хобс је ту омануо дебело. Џон Лок је боље објаснио ствари.

To je tvoje misljenje, a nije ni cudo ti si anglosaksonski libertarijanac. :)

Vama se cela filozofija upravo bazira na suprotnosti od tog hobsovog stava.

Подели на овим сајтовима

At first, Big Apple is not in Ireland. Its New York City, its the United States of America. You may not believe me, hw, I contend that NYC is in the U.S. What do you say now, mr. smartass?

Pa st patrics day nije drzavni praznik u us?

Žao mi je ako si se ti u svojoj ideologiji toliko udaljio od svog kulturnog i nacionalnog nasledstva,

Ja se uopste nisam odaljio od svog kulturnog nasledstva. Dodji kod mene na bozic, slavu al kucnu.

I tako.

a često se pozivas na zapadne vrednosti i na zapadnu kulturu koje ustvari baš to i rade, tj. čuvaju i gaje svoje kulturno i nacionalno nasledstvo, a nije ni retko da se svemu tome i jako ponose te i iz svoga kulturnog i nacionalnog nasledstva uzimaju i svoj državni, društveni i nacionalni identitet. To im je kultura, istorija - ako nešto kritikuju, onda kritikuju ono što misle da je bilo loše u njihovoj kulturi i istoriji jer se trebalo drugačije, bolje, uraditi; dakle greška je učinjena i ona se priznaje.

I kakve sve to veze ima sa time sto ocemo sekularnost da religijski praznici ne budu drzavni?

Znash li koliko malo ima u drugim drzavama religijskih a ujedno i drzavnih praznika?

Uzmi prosvrljaj po internetu.

Ali oni ne odbijaju svoju kulturu i svoju istoriju.

A ko je odbaca? Ajd pokazi mi.

Naime, da bih se popravio, da bi postao bolji, ja prvo moram da priznam svoju grešku.

Ma super ste vi nacionalisti i velike patriote koji zivite u drugim zemljama pravite pare obezbedjujete svoje porodice ajd ti dodji u Srbiju da izdrzavas cetvoroclanu porodicu sa 500 evra, da slushash sve ove majmune po televiziji, da gledas one po skupstini, da svakodnevno komucniras sa tim ljudima sa njima delis zivot, vazduh, zakone, patnju, srecu, momente, prolaze, osmehe, komunikaciju, da te jasu po redovima, da te peglaju po saobracaju, da radis poso za koji nisi skolovana nego si skolovan za duplo bolji i ostalo. To je brale, Srpska kultura i tradicija, a ta istorija o kojoj vi toliko pricate koju uzgled pogresno tumacite preouvelicavajuci nase a sputavajuci njihove o tome mi se stvarno ne parla toliko, jer je to jedan apstraktni pojam.

Ti si lepo smestio sebe tamo u bech i pricas mi o Srpskoj kulturi danas.

Ko ne zivi u nekom od gradova juzno od Beograda, nema pojma sta je Srbija. :)

I koji to As hoće mene ili nas da bije? šta balaviš čoveče?

De sam ja reko da AS oce bilo koga da bije?

joj nemoj tako sa Iurisom... osetljiv je decko :)

Vise nego sto treba. Realno. Sta cu takva mi biologija. :)

Подели на овим сајтовима

Btw, izvini ono za obraz ponelo me malo. Ako si video, sta sam napisao, ako nisi nikom nista.

I zamolio bih te ubuduce da za moje stavove ne pricas da lupam gluposti, mozes reci baljezgam, pricam bezveze, pricam neistinu, iznosim pogresne informacije, pravim gresku ili bilo koji drugi od hiljade ponudjenih termina samo bez lupanja gluposti posto ja reci nekom da prica ili lupa gluposti dozivljavam granicno sa uvredom.

Видео сам. Ништа страшно. Навикне се човек временом да га називају образовцем, јеретиком, психопатом, фашистом, клерофашистом, итд. Даће нама админима отац Иван бенифицаран стаж. :)

Е јбг, мене Авокадо научио да то није вређање човека, кад му кажеш да прича глупости. Ниси ти глуп, већ оно што си рекао. Може и паметан човек понекад да лане коју глупост. Знам из искуства. :)

Подели на овим сајтовима

Koji tacno deo kulture ce biti ukinut ako u Statutu Grada Beograda ne bude pisalo da je Spasovdan slava Beograda i ako se gradonacelnik ne bude trtio kao domacin slave, vec tu slavu proslave Crkva i njeni vernici?

А које ће теби право као атеисти бити ускраћено, ако градоначелник буде домаћин славе и ако остане да пише да је то слава Београда, осим што ће ти тако нешто скакати по живцима? Конкретно, која права ће ти бити ускраћена?

Са друге стране, већински расположеним грађанима Београда, биће узет део културе и традиције. Јер, слава и улога домаћина на слави (градоначелник је домаћин града, председник је домаћин државе, Срби то тако традиционално доживаљавају - свој град и своју државу као своје рођено, као своју породицу) јесте део српске културе и традиције. То није само верски обред. Међутим, не можеш то ни раздвојити јер су и верски обреди (православни) део српске традиције и културе. Срби желе да се њихова традиција види и у институцијама њихове државе. Коме то може да смета и кога то може да угрожава?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

А које ће теби право као атеисти бити ускраћено, ако градоначелник буде домаћин славе и ако остане да пише да је то слава Београда, осим што ће ти тако нешто скакати по живцима? Конкретно, која права ће ти бити ускраћена?

Bice povredjen Ustav moje drzave. Nacelo sekularnosti se ne odnosi na prava pojedinaca vec na uredjenje drzave.

Са друге стране, већински расположеним грађанима Београда, биће узет део културе и традиције. Јер, слава и улога домаћина на слави (градоначелник је домаћин града, председник је домаћин државе, Срби то тако традиционално доживаљавају - свој град и своју државу као своје рођено, као своју породицу) јесте део српске културе и традиције. То није само верски обред. Међутим, не можеш то ни раздвојити јер су и верски обреди (православни) део српске традиције и културе. Срби желе да се њихова традиција види и у институцијама њихове државе. Коме то може да смета и кога то може да угрожава?

Tradicija je po pravilu poslednje utociste stava koji se ne brani argumentima... ne znam zasto je to dobro i zasto tako mora ali takva je tradicija...

Sa potpuno istim argumentom ("to mozda nije bas ustavno ali je tradicija naseg naroda") mozes da branis stav da zenama treba ukinuti pravo glasa...

Подели на овим сајтовима

Са друге стране, већински расположеним грађанима Београда

Овде се све време провлачи прича о демократији и поштовању воље већине грађана, па бих, ако смем, само да вас подсетим да су 2006. године грађани Србије АПСОЛУТНОМ ВЕЋИНОМ (дакле не већином изашлих на референдум, већ већином од свих грађана с правом гласа) изгласали Устав Републике Србије који Републику Србију дефинише као секуларну државу и јасно забрањује било какво мешање државе и цркава/религија. Дакле, то је воља ВЕЋИНЕ грађана Србије. У Београду је Устав такође тада добио апсолутну већину, дакле то је и воља већине Београђана. Према томе, ова иницијатива АС, као и све друге њихове иницијативе, заправо и нису ништа друго него управо борба за поштовање воље већине грађана Србије.

Ја разумем да сте Ви вероватно гласали против Устава на референдуму или сте референдум бојкотовали (пошто су одређене политичке опције позивале на бојкот истог), али апсолутна већина грађана је ипак слободном вољом изабрала да Србија буде секуларна држава и то је воља коју сви ми, укључујући и Вас, морамо да поштујемо.

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...