Jump to content

Da li biste bili spremni ubiti Hitlera da ste znali da bi to sprecilo stradanje?

Da li biste promenili tok istorije i ubili "bebu Hitlera"?  

8 члановâ је гласало

1. 1. Da li biste promenili tok istorije i ubili "bebu Hitlera"?

• Da
      2
    • Ne
      6
    • Ne znam
      0

Препоручена порука

Dakle jos jedared, eticko je pitanje (ovo moje koje sam precizirao)

Kako onda nema veze sa (nekakvom) teologijom?

Dakle daleko više od nebitne pojave.

Lepo sam ti napisala da covek nije pojava, a ti jos dodajes pridev "nebitna"... :D No further comm. :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

To su gluposti naravno, a sto se tice teoloskog objasnjenja to je jedan od primera za teodikeju i o tome smo razglabali. Da ukratko navedem: svet je smrtan jer je stvoren, sloboda coveka itd. 

Ne vidim kakve veze ima to što je svet smrtan sa teološkim objašnjenjem Hitlera kao pojave.

Teološko objašnjenje mora da sadrži razlog Božijeg stvaranja Hitlera pošto Bog kako kaže otvara i zatvara matericu.Dakle zašto on dozvoljava da se on rodi a znao šta će on sve da učini i koliku će patnju da nanese čovečanstvu?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Dobro, pitanje je sada da li biste ubili bebe Hajdriha i Himlera. :D

Па да би постигао било какав ефекат, морао би да убијеш и Геринга, Модла, Калтенбрунера, Ромела, и још једно хиљаду до две беба, и опет ти то ништа не би гарантовало, јер се заправо не зна ко је креирао политику - ови су били само извршиоци какви се лако нађу и обављају мање - више подједнако добро задатак. Таква политика се само одједном појавила, или макар тако изгледа нама који нисмо довољно упућени.

Зато кажем да овакво питање показује само неразумевање. 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Dobro, pitanje je sada da li biste ubili bebe Hajdriha i Himlera. :D

Da sam svemogući svedobri Bog oni ne bi mogli ni da nastanu. :pivo:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Kako onda nema veze sa (nekakvom) teologijom?  

Zato sto teologija kaze da sve ljude posmatramo kao licnosti pa i Hitlera i da svakog volimo i ne mrzimo, pa bi teolosko pitanje bilo npr. Da li biste mrzeli Hitlera?

A teologija se ne bavi moralom. Ona ce reci da je sa teoloske tacke nebitno da li cete ubiti Hitlera vec je bitno da li cete njega samog mrzeti. Jer Hitlera mozes voleti i ubiti, kazes mu: Sori prika, moram te roknem mnogo si opasan po ljude. Isto kao sto ga mozes mrzeti i ubiti, odnosno voleti i ne ubiti i mrzeti i ne ubiti. 

Mada ta ljubav ocigledno podrazumeva i brigu za covecanstvo. 

Etika se sa druge strane uopste ne interesuje za to kakvo je covekovo stanje iznutra, da li nekog voli ili mrzi, da li ce ostvariti maksimu licnosti, ono sto je zanima jeste da li ce taj neko drugog da ubije, opljacka, siluje i dokle god taj neko to ne radi on je moralan i po druge dobar lik bez obzira sto potajno zavidi komsiji. 

Подели на овим сајтовима

Etika se sa druge strane uopste ne interesuje za to kakvo je covekovo stanje iznutra, da li nekog voli ili mrzi, da li ce ostvariti maksimu licnosti, ono sto je zanima jeste da li ce taj neko drugog da ubije, opljacka, siluje i dokle god taj neko to ne radi on je moralan i po druge dobar lik bez obzira sto potajno zavidi komsiji.

Zato sam i napisala "(nekakvom) teologijom". Mani me hriscanstva. Sto se etike tice - opet mi nije jasno kako nema veze sa teologijom. Never mind. :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Ne vidim kakve veze ima to što je svet smrtan sa teološkim objašnjenjem Hitlera kao pojave.

Teološko objašnjenje mora da sadrži razlog Božijeg stvaranja Hitlera pošto Bog kako kaže otvara i zatvara matericu.Dakle zašto on dozvoljava da se on rodi a znao šta će on sve da učini i koliku će patnju da nanese čovečanstvu?

Iz istog razloga zasto je i stvorio sam svet iako je znao da ce dinosaurusi da se izedu, da ce neka kamencuga da ih pobije, da ce cunamiji, vulkani, oluje, bolesti ubiti milione ljudi, da ce Hitler pobiti  isto toliko itd. 

Dakle mogao je da ne stvori nista od toga, da sve lepo ostane u nistavilu. 

Ja bi' ih usvojila. :D

A Geringa, Modla, Romela i ostale?  :)))

Па да би постигао било какав ефекат, морао би да убијеш и Геринга, Модла, Калтенбрунера, Ромела, и још једно хиљаду до две беба, и опет ти то ништа не би гарантовало, јер се заправо не зна ко је креирао политику - ови су били само извршиоци какви се лако нађу и обављају мање - више подједнако добро задатак. Таква политика се само одједном појавила, или макар тако изгледа нама који нисмо довољно упућени.

Зато кажем да овакво питање показује само неразумевање. 

Znam sta si hteo da kazes, ono sam se zezao, jeste ima tu i nekih sistemskih problema nije sve u Hitleru, Himleru i drugarima. 

Da sam svemogući svedobri Bog oni ne bi mogli ni da nastanu. :pivo:

Sreca nasa pa svemoguci svedobri Bog takve ko tu dvojicu salje u najdublje paklove kako bi ih kaznio sto krse ljudsku pravdu i moral i zakone.  :D

Подели на овим сајтовима

Iz istog razloga zasto je i stvorio sam svet iako je znao da ce dinosaurusi da se izedu, da ce neka kamencuga da ih pobije, da ce cunamiji, vulkani, oluje, bolesti ubiti milione ljudi, da ce Hitler pobiti  isto toliko itd. 

Dakle mogao je da ne stvori nista od toga, da sve lepo ostane u nistavilu. 

Ne,mogao je da stvori svet u kome nema bolesti,u kome nema prirodnih katastrofa tj on može sve to da kontroliše kao kreator istih.I pazi sad Bog zna da će Hitler da počini zlodela ,on ga i pored toga stvara da bi ga posle kaznio prženjem u paklu?Pa zar ne bi bila veća ljubav i prema čovečanstvu pa i prema samom Hitleru da ga uopšte nije stvorio da sve to počini nego da trpi večno prženje i mučenje sa demonima?

Подели на овим сајтовима

Pa zar ne bi bila veća ljubav i prema čovečanstvu pa i prema samom Hitleru da ga uopšte nije stvorio da sve to počini nego da trpi večno prženje i mučenje sa demonima?

E zato pakao nije przakanje sa demonima nego unutrasnje stanje, pa tako Bog stvara i Hitlera jer ga voli umesto da ga ne stvara jer je to bolje za njega, posto Hitler ne ide nikakav razanj nego u raj gde i svi ostali ali mu je taj isti raj pakao. Npr. tu su Jevreji koje mrzi i koji mu smetaju, rado bi ih u konc logor ko na zemlji ali ne moze pa ga to nervira, muci i pece. 

Sto se tice toga da je Bog stvorio svet bez bolesti i patnje to bi resilo nase moralne dileme, ali ne i ontoloske. Jer koliko god neko bio zdrav, prav, ziveo hiljade godina on i dalje moze da se odnosi prema drugima i svetu kao nekakva zver. Moze da mrzi, zavidi, besni, bludnici, alkoholise se itd. I te probleme sa bolescu i fizickom patnjom mozemo sami resiti. Neke bolesti smo uspesno suzbili zahvaljujuci otkricu vakcina, seruma, antibiotika. A Bogu je bitniji da mi postanemo licnosti. Naravno bitno mu je fizicko spasenje, ali seti se one teme sa Zoranom o odnosu vecnost - vreme, da je svet ovakav jer je van vecnosti i da je vaskrsenjem Hrista citav univerzum usao u Eshaton iz perspektive vecnosti, samo ovo sto mi sada dozivljavamo je ono preostalo vreme. E sad ce neko reci da su to paradoksi, ali sta da se radi :D

Подели на овим сајтовима

Da al kad čovek želi da bude divlje slobodan Bog uvodi mnoga ograničenja.ne smeš ovo ne smeš ono.i hrišćanstvo nas poziva da budemo baš kao te pripitomljene.

Подели на овим сајтовима

Sloboda je nepostojanje bilo kakvih ograničenja.U fizičkom smislu čovek je neslobodan,ograničava ga priroda u psihičkom,duševnom smislu čovek je slobodan.Naše misli su slobodne.

Mada mi ova tvoj prva stavka skroz nelogična.Nije tu prisutna apsolutna sloboda jer nemaš mogućnosti da pogrešiš.Isto kao u trećoj što ne možeš da ne pogrešiš.I jedno i drugo predstavljaju ograničenja.Apsolutna sloboda bi bila da mogu i da grešim i da ne grešim.

Подели на овим сајтовима

Imao bih jedno pitanje za tebe Miroslave baš vezano za slobodu.Bog je recimo apsolutno slobodno biće u svakom smislu.Da li on može da bude zao ako to želi?Da li recimo Bog može pogreši?Ja lično mislim da može sve ali ne želi to da čini.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...