Jump to content

Шта једете у овом тренутку...?

Препоручена порука

џем од дрена  dada dada dada

Joш ако си сам брао дрењке...Свака  част...

аха, са још једним сам за 5 дана обрао скоро 15 кила по планини  0442_feel

ал није као да смо ишли у бербу, него више кроз шетњу по сат-два дневно  :bla:

и сад ме сврбе мало руке од пецкања по гранама, пошто сам ишао са кратким рукавима у бербу  joooj dada

Подели на овим сајтовима

џем од дрена  0442_feel 0442_feel 0442_feel

Joш ако си сам брао дрењке...Свака  част...

аха, са још једним сам за 5 дана обрао скоро 15 кила по планини  0442_feel

ал није као да смо ишли у бербу, него више кроз шетњу по сат-два дневно  0102_laugh

и сад ме сврбе мало руке од пецкања по гранама, пошто сам ишао са кратким рукавима у бербу  0102_laugh stadaradim

Дедер  рецепт, замољавам, ако си га и кувао, или помагао.  319.gif

Подели на овим сајтовима

паааа, више смо га одокативном методом спремили, него што смо имали неки конкретан рецепт са мерама колико чега и дужину кувања.

скупљали смо све од бордо презрелих и меканих до оних који су тек почињали да црвене али равномерно и били тврђи плодови. зеленије и незреле плодове нисмо дирали, мада смо приметили да брзо сазру, у року од дана или два пошто је планина идеална за њега.

оно што смо брали, прво смо држали на сунцу да што више сазри у међувремену и нисмо брали оне поред пута, прашњаве, већ само из шуме.

чак смо стављали неке лепе и меснате бордо плодове у домаћу шљиву препеченицу и држаће се око 40 дана у флашама док се не направи нека врста ликера 1405_love

прво се одере од коштица плод, после прања. или пасира са коштицом али захтева озбиљан физички напор јер је сам плод прилично имун на стискање и теже се одваја од коштице. наравно, не кува се са коштицама  0102_laugh

после пасирања се дода мало ванилина и шећера по жељи и остави да све упије дрен на собној температури колико му треба у зависности у ком стању зрења је био.

ми смо правили малчице киселкаст да се не изгуби дренов укус и боја џема нам је после кувања била од тамно розе до бордо.

реално, кували смо га док нисмо мислили да је довољно, а пробали смо га током кувања да видимо докле ћемо и који укус желимо - слађи или киселкастији.

то смо тако радили пошто нисмо имали пуно у почетку и нисмо ни били сигурни у резултат а ни у вештину да ће нам испасти нешто.

у једном налету нисмо више од 3 киле очишћеног дрена кували да не бисмо нешто зезнули у процесу.

на крају је испало да су по око 10 теглица (оних нижих, мислим да су око 400 грама) једном кувању различите нијансе или укуса од следећег кувања  stadaradim

Подели на овим сајтовима

после тога је класика са теглама била - прање, сушење, сипање и мало догревање у рерни ради пастеризације и обртање наопачке да се охлади природно ...

Подели на овим сајтовима

после тога је класика са теглама била - прање, сушење, сипање и мало догревање у рерни ради пастеризације и обртање наопачке да се охлади природно ...

Пуно  ти  хвала, можда ће ми затребати. hvala

Подели на овим сајтовима

Пуно  ти  хвала, можда ће ми затребати. hvala
па и нисам ти нешто помогао ал ето shuntavilo2  klapklap
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...