Гости Guest ага пије млеко Написано Јун 11, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 11, 2010 Лествицу, Добротољубље и слично..... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Emilijan Написано Јун 11, 2010 Пријави Подели Написано Јун 11, 2010 za sad samo Hopko Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јун 11, 2010 Пријави Подели Написано Јун 11, 2010 Да ли читате "тешку" аскетску литературу ? Је ли то литература из Рукумије Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јован Чакарески Написано Јун 11, 2010 Пријави Подели Написано Јун 11, 2010 Нисам још ал планирам. Кад, видечемо http://www.facebook....jovan.cakareski Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley... Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
slobodanmiric Написано Јун 11, 2010 Пријави Подели Написано Јун 11, 2010 Лествицу, Добротољубље и слично..... Када сам прочитао пре 7-8 година, Разговори једног страника са духовним оцем, и чуо за Добротољубље затим све купио и прочитао, и даље непрестано ишчитавам, све остало ме помало ''умара''. Издвојио бих нама савременим Хришћанима, Св. Игњатија Брјанчанинова, Св, Теофана Затворника, Св. Инокентија Иркутског, незаобилазног о. Срафима Роуза, они су некако спона са ''тешком'' аскетском литературом, бар су мени веома пријали.. Поред ''тежине'' неописиво ме крепе житија, то је делатна пракса, оно што понекад не знамо како да спроведемо из отаца, а немамо довољно укрепљења.. Недавно сам прочитао Врлинослов, веома је пријало!! www.facebook.com/home.php?#!/pages/Novi-Sad-Serbia/Mirici/115386398553?ref=ts iliti http://slobodanmiric.blog.rs/blog/slobodanmiric Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pieta Написано Јун 11, 2010 Пријави Подели Написано Јун 11, 2010 Лествица сам први пут почела да читам пре...20 година, пробала, много разочарала у себе и оставила. Наравно да нисам била спремна за њу. Касније, са сазревањем, поново се јавила потреба да пробам да је прочитам. И увек ми је у видокругу. И сад ми је тешко када је читам, јер схватам колико је моја вера мала, колико је моја духовност површна а са друге стране ме радује што су неки у себи пронашли све оно што ја нисам, радујем се због њих. Пала сам на првој поуци, а где је још 29.... Али она ме нагони, усмерава, ка Господу... Ма Лествица је заиста ''закон'' ПиП је реаговао/ла на ово 1 Вкусите и видите јако благ Господ.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
slobodanmiric Написано Јун 11, 2010 Пријави Подели Написано Јун 11, 2010 Лествица сам први пут почела да читам пре...20 година, пробала, много разочарала у себе и оставила. Наравно да нисам била спремна за њу. Касније, са сазревањем, поново се јавила потреба да пробам да је прочитам. И увек ми је у видокругу. И сад ми је тешко када је читам, јер схватам колико је моја вера мала, колико је моја духовност површна а са друге стране ме радује што су неки у себи пронашли све оно што ја нисам, радујем се због њих. Пала сам на првој поуци, а где је још 29.... Али она ме нагони, усмерава, ка Господу... Ма Лествица је заиста ''закон'' 0110_hahaha Лествица је много јака,али има других отаца који можда више одговарају , треба наставити, мени на пример некако није био читљив Св. Макарије Велики из Добротољубља, прескочио га, па се вратио..........Углавном нам одговара оно што можемо и у пракси да пратимо, а многи ''падају'' на лествици! www.facebook.com/home.php?#!/pages/Novi-Sad-Serbia/Mirici/115386398553?ref=ts iliti http://slobodanmiric.blog.rs/blog/slobodanmiric Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јун 11, 2010 Пријави Подели Написано Јун 11, 2010 Читамо... "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Јун 11, 2010 Пријави Подели Написано Јун 11, 2010 Да, волим аскетику. Али на крају се увек вратим на Свето Писмо. Божија реч је алфа и омега и вечито надахнуће. Једино када њу читам, осећам се као да разговарам са самим Богом. „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Јун 11, 2010 Пријави Подели Написано Јун 11, 2010 Не. Шмеманов дневник- конза! 0110_hahaha Eru је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Саша M. Написано Јун 11, 2010 Пријави Подели Написано Јун 11, 2010 Од ,,тешке,, аскетске литературе читао сам св.Исака Сирина и схватио да он прича о небеским стварима, а ја јадан земаљски crvenilo,ипак је то бездан духовног искуства,за мене у већини неразумљив али не одустајем уз божију помоћ једног дана можда и нешто схватим 170fs799081 Когда вы познаете себя несколько, поймете свое бессилие стать такой, какой должны быть, то перестанете осуждать кого-либо, тем более презирать.Игумен Никон (Воробьев) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Јун 12, 2010 Пријави Подели Написано Јун 12, 2010 Аскетска литература је намењена претежно монасима, тако да световни људи немају много потребе за читање исте. Мада аскетизам мора да буде присутан како у мирјанском тако и у монашком животу, само што се у оба случаја разликује. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 12, 2010 Пријави Подели Написано Јун 12, 2010 добро нам дошао Дабо нажалост, прво сам све то прочитао, па тек онда старце попут Порфирија, Тадеја и других. мислим да би ми живот био лакши да сам кренуо од млекца, а не од меса greengrin данас све читам подједнако ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јун 12, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јун 12, 2010 Не. Шмеманов дневник- конза! https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,5485.msg151178.html#msg151178 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sophrosyne Написано Јун 12, 2010 Пријави Подели Написано Јун 12, 2010 "Аскетски огледи" мислим да имају III тома - од Светог Игњатија Брјаначанинова бих дефинисиао као обавезно штиво за све мирјане који се подвизавају у вјери,из разлога што је св.Игњатије малтене наш свременик и што је учење отаца лијепо преточио у својим акестским огледима,а и сам бивајући велики аскета.Заиста грандиозно дјело овог светитеља. Видим да овдје имају "Аксетски огледи": http://ignjatije.wordpress.com/ а овдје се може и скинути у .пдф-у, http://smirenoumlje.blogspot.com/2009/12/sveti-ignjatije-brjancaninov-asketski_17.html пдф има 733 стране. Hristos vaskrse Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука