Jump to content

Да ли читате "тешку" аскетску литературу ?

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

Читамо...

Аскетска литература је намењена претежно монасима, тако да световни људи немају много потребе за читање исте.

Hristos vaskrse

:)

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Хвала на добродошлици Лаву и Меди 0205_whistling

Когда вы познаете себя несколько, поймете свое бессилие стать такой, какой должны быть, то перестанете осуждать кого-либо, тем более презирать.

Игумен Никон (Воробьев)

Подели на овим сајтовима

Да, постојало је неколико покушаја, па сам схватила да је још рано, али и даље тежим ка томе, у ствари интересују ме *дубље књиге... 4chsmu1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

pomesao si me sa nekim dobri moj i sveti Oce  dancedance

ех да , тај се зове Невен...

Него читао сам твој Свечарник, и имаш једну велику замерку од мене !  gadjanjegovornika

О светим синаитима си написао свега неколико реченица. Мислим да је требало доста више писати о тим знаменитим монасима који су код нас донели лепу синаитску традицију и који су имали значајну улогу и утицај на поједине наше владаре . Посебан значај међу народом је имао њихов покрет и вези духовног препорода средњевековне Србије.

Митрополит има предивну студију у вези њих. Требало је то искористити. 4chsmu1

Знаш на коју мислим ?

Подели на овим сајтовима

u pravu si, ali ipak nije to bilo moguce u knjizi kao sto je Svetacnik. No vladika Ignjatije te je preduhitrio pa mi je pre neki dan blagoslovio da pisem o Sinaitima u srbiji iz evharistijske perspektive.

Inace Mitropolitova studija ej dobra, ali opet se marginalno bavi njima kao licnostima, neproucena a izazovna tema zaista.... dancedance

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

"Аскетски огледи" мислим да имају III тома - од Светог Игњатија Брјаначанинова бих дефинисиао као обавезно штиво за све мирјане који се подвизавају у вјери,из разлога што је св.Игњатије малтене наш свременик и што је учење отаца лијепо преточио у својим акестским огледима,а и сам бивајући велики аскета.Заиста грандиозно дјело овог светитеља.

Видим да овдје имају  "Аксетски огледи":

http://ignjatije.wordpress.com/

а овдје се може и скинути у .пдф-у,

http://smirenoumlje.blogspot.com/2009/12/sveti-ignjatije-brjancaninov-asketski_17.html

пдф има 733 стране.

Постављена слика

dancedance

Књига која је за сваку препоруку  4chsmu1, мене је дирнула и читам изнова и изнова.......

www.facebook.com/home.php?#!/pages/Novi-Sad-Serbia/Mirici/115386398553?ref=ts iliti

http://slobodanmiric.blog.rs/blog/slobodanmiric

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

u pravu si, ali ipak nije to bilo moguce u knjizi kao sto je Svetacnik. No vladika Ignjatije te je preduhitrio pa mi je pre neki dan blagoslovio da pisem o Sinaitima u srbiji iz evharistijske perspektive.

Inace Mitropolitova studija ej dobra, ali opet se marginalno bavi njima kao licnostima, neproucena a izazovna tema zaista.... dancedance

Да, СВЕТАЧНИК.... 4chsmu1

Митрополит ту студију завршава баш онако као ће се +Игнатију свидети, у есхатолошком духу и перспективи...

Брате, баш ми је драго што имаш послушање свог епископа да пишеш о њима. Синаити су јако значајни за наше духовно наслеђе....штета што су њихов дух и особеност заборављени и изгубљени у свести данашњих монаха....Али има наде.  :)

Добро, митрополит је поменуо и мало обрадио значајне личности тог покрета. За бављење сваком личношћу требале би књиге и књиге....

Подели на овим сајтовима

Читао сам али сам престао јер ми је то литература "шкодила" у смислу да нисам био спреман за то. Нисам знао ни елементарне ствари када сам читао Лествицу и покушавао да мјењам живот па то није добро прошло у том тренутку. Ко зна можда у скоријој будућности кренем поново са читањем.

У хришћанству нема пречица

Подели на овим сајтовима

Књига која је за сваку препоруку  stadaradim, мене је дирнула и читам изнова и изнова.......

Овдје је има и на ћирилици. slavabogu

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogoslovlje/AsketskiOgledi/AsketskiOgledi.htm

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...