ratko Написано Новембар 30, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2012 Da li će u Raju da bude onaj pilot koji se zakucao u kule u Njujorku ? Da li će tamo da uživa onaj što je ubio "nevernika " i odsekao mu glavu ? Ovo ozbiljno pitam ne vređam . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Новембар 30, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2012 Allah dž. koji nema druga A kako će ga i imati kada bi svakog samo rob da mu bude? Mislim, stvarno! Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 30, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2012 Da li će u Raju da bude onaj pilot koji se zakucao u kule u Njujorku ? Da li će tamo da uživa onaj što je ubio "nevernika " i odsekao mu glavu ? Ovo ozbiljno pitam ne vređam . Neće,mogu slobodno umesto Bosanca da ti odgovorim,Boske nije vehabija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 30, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2012 http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=4YrNfCjqTvo 30 minut 20 sekunda,kaže da prekor ne dobijaju oni koja svoja stidna mesta čuvaju,osim svojim ženama i robinjama? Kakav je tvoj odnso prema ovom učenju,obzirom da je trgovina belim robljem u današnje vreme kažnjiva zakonom i zločin? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trinaesti učenik Написано Децембар 1, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2012 30 minut 20 sekunda,kaže da prekor ne dobijaju oni koja svoja stidna mesta čuvaju,osim svojim ženama i robinjama? Kakav je tvoj odnso prema ovom učenju,obzirom da je trgovina belim robljem u današnje vreme kažnjiva zakonom i zločin? Poštovani Dejane, 7. siječnja1416. Dubrovačka Republika prva u Europi ukida ropstvo. 1780. - 1786. Neke države u SAD-u donose zakone o oslobađenju robova. 1820. SAD donosi zakon kojim se prekomorska trgovina robljem tj. prijevoz roblja brodovima proglašava piratstvom, te se u skladu s time jednako i kažnjava, tj. vješanjem.1833. Britanci ukidaju trgovinu robljem. 1863. Proglasom o oslobađanju oslobođeni su robovi u južnim državama SAD-a. Proglas nije imao utjecaja do 1865. god. tj. završetka američkog građanskog rata 1865. Ukinuto ropstvo u SAD-u. 1948. Ujedinjeni narodi donose Deklaraciju o ljudskim pravima kojom se zabranjuje ropstvo i trgovina ljudima. 1981. Mauretanija ukida ropstvo kao posljednja država svijeta. Nije oduvek bilo kažnjivo. Bio je to unosan biznis u vreme Poslanika a.s. Islam jasno je protiv ropstva ali nije mogao odjednom ukinuti viševekovni biznis. Robovlasništvo je bilo više od biznisa, to je bila ukorenjena kultura u tadašnjem svetu. Zbog toga je išao postepeno. Islam je prvi doneo set zakona o slobodi i prava robova. Naime, pre Islama postojalo je jedno pravilo: da nema pravila. Nakon Islama, nepravedno ubijanje, mučenje, preoterećivanje, žigosanje, ... je najstrožije zabranjeno. Zatim, tada je svako mogao postati rob, prosto ga kidnapuju i prodaju. Islam postavlja jasne uslove kako neko može postati rob: U ratu ili kupovinom. Deca robova nisu robovi. Potom, svaki rob ima pravo i slobodu na svoju ličnost, mišljenje, veroispovest i prakticiranje istog, odmor, školovanje, ... A odlučujući uzrok nestanka ropstva je što Islam na mnogobrojnim kur'ansko-hadiskim tekstovima ističe vrednost oslobađanja robova.U Kur'anu su došli posljednji ajeti bez spominjanja ropstva:'Kad se u borbi s nevjernicima sretnete po šijama ih udarajte sve dok ih ne oslabite, a onda ih vežite i poslije, ili ih velikodušno sužanjstva oslobodite ili otkupninu zahtijevajte, sve dok borba ne prestane.' (Muhammed, 4) Islam je širom otvorio vrata slobode i učinio je oslobađanje iz ropstva načinom otkupa za zakletvu, razvod braka, puštanje žene, ubistvo, otkup za grehe, a otkup roba je učinio jednom od osam kategorija korisnika Zekata. Poznato je od halifa muslimana da su kupovali robove da bi ih potom oslobadali radi Allahovog zadovoljstva.Islam je toliko preporučivao dobročinstvo da su slobodni i izuzetno ugledni ljudi poželjeli da su robovi u želji da uživaju ta prava i nagrade koje su obećane pokornim robovima. Kada je Ebu Hurejre, r.a., čuo reči Allahovog Poslanika: ''Dobrom i čestitom robu pripada dupla nagrada'', kazao je: ''Tako mi Onoga u čijoj je ruci Ebu Hurejrina duša, da nije borbe na Allahovom putu – džihada, hadža, dobročinstva prema majci, ja bih poželio da preselim kao rob.“ (Buharija i Muslim)Preneseno od Ebu Hurejre da je Poslanik a.s. rekao: “ Ko god oslobodi roba - muslimana, Allah ce da sacuva sve djelove njegovog tijela od dzehenemske vatre kao sto je on oslobodio roba i njegovo tijelo." Rekao je Bin Mardzan, da je on prenio ovaj hadis Aliju bin El-Husejnu i on je oslobodio svoga roba za koga mu je Abdullah bin Dza’fer nudio deset hiljada dirhema ili hiljadu dinara.Iz zbirke hadisa Muwatta, ciji je autor Malik Muwatta, nalazimo:Preneseno je od Aishe majke pravovjernih: Posalnik s.a.w.s. je bio upitan kojeg roba je najbolje osloboditi. On je odgovorio: Najskupljeg i najdragocijenijeg za njegovog vlasnika.”[38:9:15] Isto tako Stvoritelj je ucinio olaksice da se rob sam oslobodi. U Buharijinoj vjerodostojnoj zbirci hadisa nalazimo:Prenosi Ebu Hurejre da je Poslanik a.s. rekao: ' Ko god oslobodi dio roba treba da ga oslobodi u potpunosti placajuci ostatak od robovog zaradjenog novca ako ga on ima dovoljno ili u protivnom cijena roba se treba procijeniti i dozvoliti robu da radi bez prevelikog napora dok se sam ne oslobodi.” [3:46:704]Uslovi rada roba su mnogo drugaciji u islamu nego teski uslovi koji su nametnuti od strane nemuslimanskih robovlasnika ili kod muslimana koji odbijaju poslusnost Allahu i Poslaniku a.s. U Ebu Davudovoj zbirci hadisa nalazimo:Prenosi Ebu Hurejre da je Poslanik a.s. rekao: Niko ne treba da kaze: “Moj rob” (abdi) ili “Moja robinja” (amati) niti da rob kaze: “Moj Gospodar” (rabbi or rabbati) Robovlasnik mora da kaze: “Moj mladic” (fetaya) ili “Moja dijevojka” (fetati) i rob mora da kaze “Moj robovlasnik” (seyyidi) i “Moja robovlasnica” (seyyideti) jer svi smo mi Allahovi robovi i Gospodar je Allah s.w.t. Najveci. [41:4957] U Buharijinoj zbirci nalazimo: Preneseno od Al-Ma'rur bin Suwaid: Vidio sam Abu Dhar Al-Ghifari da nosi ogrtac i njegov rob je nosio ogrtac. Upitali smo ga o tome (kako to da obojica nosite slican ogrtac) On je odgovorio:' Jednom sam zlostavljao roba i on se pozalio Poslaniku a.s. Poslanik a.s. me upitao: Jesi li ga zlostavljao omalovazavajci mu majku?On as. je dodao: “ Tvoj rob je tvoj brat i Allah s.w.t. ti je dao autoritet nad njim. Ukoliko neko ima brata pod svojom kontrolom onda ga treba da hrani istom hranom kao i sebe i odijeva kao i sebe. Ne smijes ih natovariti preko onoga sto ne mogu podnijeti ili ako to uradis pomozi im u njihovom teskom poslu.”[3:46:721] Ima puno hadisa, ne mogu sad da tražim. Ima i o oslobađanju robova nemuslimana."Čovjeku vjerniku, ako na validan način dođe do robinje, dozvoljeno je da sa njom spolno opći, po jednoglasnom stavu islamskih učenjaka. Onome ko na validan način dođe do robinje obaveza je, po islamskom učenju, da sačeka period od mjesec dana (ar. istibra') prije nego što spolno opći sa robinjom, ako je u pitanju žena koja redovno dobija mjesečnicu, a ako je trudna, treba sačekati dok rodi." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trinaesti učenik Написано Децембар 1, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2012 Da li će u Raju da bude onaj pilot koji se zakucao u kule u Njujorku ? Da li će tamo da uživa onaj što je ubio "nevernika " i odsekao mu glavu ? Ovo ozbiljno pitam ne vređam . Poštovani Ratko, ubijanje nevinih nije put do Raja. Ubijanje nevinih je kategorično zabranjeno i uvek se insistira da se nevini poštede svih nehumanih postupaka. Danas, sve više ljudi smatra da je 11. Septembar "inside job". Nezamislivo je da nepismeni ljudi iz pećine izvedu tako složenu operaciju na najčuvanijem tlo na Palenti. No, to je druga tema. Samoubilački napadi su strogi haram. Dakle, toliko je zabranjeno da je i eutanazija zabranjena. Čak, žene i devojke u ratu zabranjeno im je da se ubiju kako bi se sačuvali silovanja i sl. maltretiranja. Moraš zapamtiti da Islam strogo razlikuje nevernike koji nišane i one koji ne nišane niti uopšte imaju oružje. Ubijanje ne vodi u Raj, makar bio Hitler već zavisi od milosti Boga. Samo da napomenem da kada kažem "nevernik" ne vređam te već te označavam kao osobu koja ne veruje kao ja. Imaš medijsku predstavu Islama. Mediji sve generalizuju. Svestan sam da postoje "muslimani" koji opravdavaju Islamom ubijanje svega nemuslimanskog. Ali ispričaću ti lični događaj, pokušaću ukratko:Od 2001. godine neprestano sam pratio Tv preko kablovske mreže. Imao sam lokalnih, regionalnih i internacionalnih kanala. Najviše me zanimala religija pa svaki filmski, serijski ili naučni program u vezi religije sam posebno pratio. Važno je da napomenem da nisam bio tada praktično religiozan kao ni moji roditelji ni porodica. Niti sam imao kontakt sa takvim osobama sem zdravo-zdravo. Nisam išao ni u džamiji uopšte. TV mi je bio jedini izvor informacija o svemu pa i o religiji. Nakon 11. Septembra na Tv sve više se govori o Islamu, odnosu Zapad- Islam, terorizmu, ... Emituju se filmovi, serije, emisije, dokumentarci, ... o teroristima, fanaticima, vehabijama, ... I to sve sa predislamskim znakom. Onda počinju i sa Balkanom. Gledajući sve to, verovao ili ne, zamrzeo sam Zapad, nemuslimane, ... Opravdavao sam u sebi terorističke metode. Prosto, Tv me je ubedila da je to Islam! Oni ubijaju, siluju, pale i žare muslimane a ostatak sveta ćuti! I tako podržava te zločine čime postaju legitimna meta. Avganistan, Irak, Kašmir, Palestina, Čečenija, Dagestan, Somalija, Darfur, ... nikad kraja spisku. Međutim, jedne večeri čekao sam da počne epizoda jedne serije pod nazivom "Spavači", koja se emitovala na B92. Inače, to ti je srpski kanal koji sam imao preko kablovske. Priča je poznata, "islamski teroristi" planiraju terorističke napade široma Amerike a bezbednosne agencije su instalirali jednog crnaca špijuna imenom Darvin. I serija prati njihovo realizovanje terorističkih planova. Međutim, u toj epizodi bilo je jednog detalja neuobičajenog. Druga teroristička ćelija je kidnapovala jednu službenicu bezbednosnih agencija i stavili su je pred kamerom snimajući i nju i maskirane osobe sa oružjem a u pozadini zastava džihada i sablje. Jedan maskiran čita poruku pred kamerom a drugi je spreman da joj odseče glavu, i završava ajetom: "Kada se u borbi s nevjernicima sretnete po šijama ih udarajte sve dok ih ne oslabite, a onda ih vežite, i poslije, ..." (Ajet je bio na srpskom krvaviji a ja sad navodim na bosanskom). I onda se prekida uz fiukanje sablje. Ali neobično je bilo sasvim što su u prevodu dali izvor ajeta: sura Muhammed, ajet 4. Do tada nigde nisu citirali izvor! odmah sam ustao i izvadio prevod značenja Kur'ana i našao ajet. Ali ajet je imao nastavak: "...ili ih velikodušno sužanjstva/ropstva/zarobljeništva oslobodite ili otkupninu zahtijevajte, sve dok borba ne prestane. Tako učinite! Da Allah hoće, On bi im se osvetio, ali On želi da vas iskuša jedne pomoću drugih. On neće poništiti djela onih koji na Allahovu putu poginu,"Tada sam shvatio da Tv manipuliše sa mnom. Očekivao sam da glava bude odsečena. Od tada sam batalio Tv i latio se knjiga. Zarekao sam se da ću pročitati min. 100 raznih islamskih knjiga kako bi uvideo šta je šta. Što sam više čitao sve mi je bilo jasnije da je Tv veliki manipulator. Pre godinu dana sam počeo da čitao o Hrišćanstvu iz njihovih izvora. Kada budem pročitao 100 hrišćanskih knjiga, imam u planu pročitati 100 knjiga o Judaizmu. Isto tako, pre godinu dana sam se učlanio u razne fb grupe o religiji. Sad znam sigurno da Tv laže jer sam upoznao dosta hrišćana, Jevreja i ateista. Čudan je TV: muslimane ubedi da su nemuslimani neprijatelji i obrnuto. Eto, ovo je bio jedna presek u mom životu što se tiče religije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Децембар 1, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2012 Благовесник, Trinaesti učenik and Ignjatije је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 1, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2012 Sve je to lepo trinajsti ali ipak Kuran podržava seksualnu ekspoloataciju. Sve što si napisao znam i ja ali nema opravdanja. To koketiranje sa djavolom je nepomirljivo sa bilo kakvim zdravim pogledmo na veru Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 1, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2012 Da li je Muhamed činio čudesa? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 1, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2012 A kako će ga i imati kada bi svakog samo rob da mu bude? Mislim, stvarno! Veljo: Allah nema druga, znači Allah nema nikog ravnog Sebi. Niko sa Njim ne dijeli vlast. On je apsolutni Gospodar svega. Pitaj ako ti nije jasno i ne preuidiciraj značenje onoga o čemu nemaš dovoljno znanja. Svi mi učimo jedni od drugih o nama. I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 1, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2012 Da li je Muhamed činio čudesa? Muhammed a.s nije činio čudesa u kontekstu čiriba čiri bu. Svaki poslanik je imao mudžize-nadnaravne pojave kao znak istinitosti poslanstva.Isa a.s. je to imao kao i svaki drugi poslanik.Svako dobro. Trinaesti učenik је реаговао/ла на ово 1 I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bosanac Написано Децембар 1, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2012 Obzirom da ste pisali o sexu u Kuranu tj o onome što će biti na onom i ovom svijetu ja bih vas upitao o istom ali u vašim knjigama. Kako je Biblija predstavila sex? Na onom svijetu vi nećete imati žena? I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 1, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2012 Svaki poslanik je imao mudžize-nadnaravne pojave kao znak istinitosti poslanstva.Isa a.s. je to imao kao i svaki drugi poslanik. A koje su to pojave ? Letenje kroz kosmos do sedmog neba ? Ima li jos sta drugo ? Samo mi nemoj kao dokaz navoditi Kuranske ajete koje niko ne moze napisati, molim te. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Богдановић Тамара Написано Децембар 1, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2012 Једно питање... На који начин је полигамија уопште ушла у ислам? И због чега жена нема иста права у оквиру полигамије, као и мушкарац? Хвала. Док год волимо некога због његових врлина, то није ништа озбиљно. Али кад га почнемо љубити због његових мана, онда је то љубав. srcee Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mono Написано Децембар 1, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2012 Једно питање... На који начин је полигамија уопште ушла у ислам? И због чега жена нема иста права у оквиру полигамије, као и мушкарац? Хвала. Poligamija je nasledjeno stanje iz vremena idolopoklonickih arapa..tada su imali i po 100 zena,nasledjivali zene,prodavali,zivu zensku decu kopali,..Onda je Islam u to vreme rekao da je poligsmija samo dozvoljena i sa najvise 4 zene ali da je najbolje jedna... Mislis na poliandriju?Poliandrija je ne moguca....Sta ako svi muzevi hoce da budu prvi ocevi?kako ce da znamo od koga je zatrudnela?Zena ima menstruaciju,post porodjajno krvarenje,...Ako bi svaki muz hteo da ima samo po 4 dece koliko bi ona godina bila trudna?Itd... Nema na cemu i drugi put! Sulejman Bugari http://www.youtube.com/results?search_query=sulejman+bugari&oq=sulejman+bugari&gs_l=youtube.3..0l10.25325.31145.0.32190.15.8.0.6.6.0.460.2431.2-5j1j2.8.0...0.0...1ac.1.11.youtube.4DhhDQeCYuw Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука