Александар Милојков Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Божанско надахнуће писаца Библије хришћани не схватају тако како муслимани схватају када је у питању Мухамед. Дакле, надахнуће не значи пуко Божије диктирање текста. Бог, када се открива то чини у заједници (у Новом Завету та заједница је Црква). Заједница, у свом молитвеном искуству, окупљена око Једнога Бога је та која претходи било каквој књизи. То је случај и у Старом и у Новом Завету. Тек у крилу те заједнице настаје књига. Дакле, вера и конкретно молитвено-литургијско искуство је то које је прироритетно. Црква је дуго функционисала без икаквих списа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Muhamed s.a.v.s je objavio Bozije Rijeci koje mu je Gabrijel od Uzvisenog Allah prenio. Da je Muhamed s.a.v.s sam to "objavljivao" onda bi se to lahko moglo opovrgnuti kroz istoriju. Medjutim Kuran je do dan danas ostao jedina Knjiga bez ijedne kontradikcije u sebi a sadrzi uzeztno mnogo naucnih cinjenica koje u to doba nikom nisu bile poznate. Сви Божији људи имали су сведоке за своје сусрете са Богом. Осим... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Muhamed s.a.v.s je objavio Bozije Rijeci koje mu je Gabrijel od Uzvisenog Allah prenio. Da je Muhamed s.a.v.s sam to "objavljivao" onda bi se to lahko moglo opovrgnuti kroz istoriju. Medjutim Kuran je do dan danas ostao jedina Knjiga bez ijedne kontradikcije u sebi a sadrzi uzeztno mnogo naucnih cinjenica koje u to doba nikom nisu bile poznate. Сви Божији људи имали су сведоке за своје сусрете са Богом. Осим... to je vase vidjenje i izbor. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Citat "Није исти однос према Библији у (православном) Хришћанству као што је однос према Курану и Исламу." A kakav je odnos Hriscana prema Bibliji kao Bozijoj Rijeci? Код хришћана је хијерархија односа таква да је на првом и најзначајнијем месту Благодат Светога Духа. Ми стога верујемо у неоспорну АУТЕНТИЧНОСТ свега у Светом Писму, сматрајући да је сам канон настао пос окриљем заштите и благодати Светога Духа. У богословском смислу, баш као и теолошки образовани муслимани, ми правимо разлику између онога што је дато као заповест и онога што се даје као препорука или мишљење (нарочито у посланицама светих апостола, где се углавном дају различите препоруке којима се управља конкретним животом ране Цркве). За нас православне, наш канон Светог Писма (поготово новозаветни) није "реч Божија" у истом смислу као за протестанте (који према Писму углавном имају сличан некритички однос као муслимани према Кур`ану и хадисима). У хијерархији православља тзв. "Икономија Спасења" је високо на првом месту изнад СВЕГА осталог - зато што је испунење те икономије уједно и испунење Христове мисије спасења и обожења човечанства. Чувар и једини "овлаштени" тумач ове икономије је Христова Црква, као једина заједница спасења - пошто и сам Христос каже да нема другог пута ка Оцу осим кроз Сина. Ми, међутим, не познајемо "границе" Цркве и верујемо да Христос има слободу да се јави било где и било коме ван православља. Но, да ли се то и на какав начин и догађа, ми не знамо; само смо сигурни у својој вери да ван Христа и његове Цркве (дакле не обавезно ове видиве земаљске и историјске институције попут савремених помесних Патријаршија). Римокатолички став по питању "спасења ван цркве" може се прочитати овде: Spasenje izvan Crkve а овде бих цитирао лепо сажет став православне Цркве по овом питању: На ово питање увек одговорим речима старца Тадеја који је на питање проф. Владете Јеротића "Да ли се човек може спасити ван цркве?" одговорио следећим речима : "Човек ван небеске цркве (Раја) не може да се спаси јер ван ње постији једино Пакао....али ван земаљске свакако да. Међутим, ми смо ипак дужни да будемо чланови оне Цркве где смо рођени, не случајно од Бога". А шта ће бити оче, даље пита проф. Јеротић, са "чистим будистичким" душама ? Отац Тадеј одговара : "Спасиће се сваки онај који је био "чиста и милосрдна срца"". И у продужетку старац Тадеј наводи светог Јована Златоустог и књигу о Товији (дефтероканонска књига Ст.Завета!) који подкрепљују његов став. Овде бих могао додати и речи св. ап. Павла који каже да ће се незнабожци спашавати на основу закона кога им је Господ стави у срца њихова..... Рим 2, 5-15. Верујте, да ни ја као теолог не бих делио Цркву на небеску и земаљску, јер је она Јед(и)на (света,саборна...) али сам хтео да проширим наше теолошко запажање и схватање истог и другим нашим предањским гледиштима ,попут овог старца Тадеја, који није богословски изражено али опет јако лепо преноси поруку и наду љубави за сваког човека, па и оног који није чуо за Христа. Таквих , који нису чули и не знају за нашег Оца Небеског, има много, и било их је, такође ће их бити још.Често постављам питање колико у томе има наше одговорности...... Да, остаје питање да ли се човек може спасити без Христа?! Али ако би једнострано и олако дали одговор на ово ни мало лако и једноставно питање, а опет врло комплексно и слојевито, онда, бојим се да имамо озбиљан проблем Бога. Дакле, какав би то био Бог који је нпр. створи људе, ето у Африци, који ни чули нису за име Исус, можда нашм кривицом и одговорношћу (!), а онда по њиховом животу (можда и кратком!,данас се деца рађају са ХИВом баш у Африци и убрзо умиру!) Он сам милостиви Отац Небески им суди зато што "нису имали заједницу са Христом и ближњима у св. Евхаристији "?! На једном месту свети Златоуст каже : "На Христовом суду ће нам се поставити само једно питање : Да ли сте били милосрдни?" Наш свети патријарх Павле, дао је и знатно детаљнији одговор на ово питање. Све је ово дакле илустрација значаја Икономије Спасења у православној духовности. У том смислу, Црква је заједница спасења, која не окупља "праведнике" него грешнике који желе и који се труде да одговоре на Божију Љубав: "10. И кад јеђаше у кући, гле, многи цариници и грјешници дођоше и јеђаху са Исусом и са ученицима његовим. 11. И видјевши то, фарисеји рекоше ученицима његовим: Зашто са цариницима и грјешницима учитељ ваш једе и пије? 12. А Исус чувши рече им: Не требају здрави љекара него болесни. 13. Него идите и научите се шта значи: Милост хоћу, а не жртвоприношење. Јер нисам дошао да зовем праведнике но грјешнике на покајање." Мт. 9, 10-13 Верујемо да ће Христову Цркву до последњих времена сачувати Благодат Светога Духа: 15. Рече им Исус: А ви шта велите ко сам ја? 16. А Симон Петар одговори и рече: Ти си Христос, Син Бога живога. 17. А Исус одговарајући рече му: Блажен си, Симоне, сине Јонин! Јер тијело и крв не открише ти то, него Отац мој који је на небесима. 18. А и ја теби кажем да си ти Петар, и на томе камену сазидаћу Цркву своју, и врата пакла неће је надвладати. 19. И даћу ти кључеве Царства небескога: и што свежеш на земљи биће свезано на небесима; и што раздријешиш на земљи биће раздријешено на небесима. Мт. 16, 15-19 Римокатолици воле да тумаче ово место као да су Петру и "његовим наследницима" дати кључеви спасења - у православном схватању, те кључеве задобија свако ко исповеди ову Петрову веру да је Син једини пут ка познању Оца (Христос изричито каже "Отац мој" а не "наш"). У том контексту, Црква је, вођена Духом Светим, уредник, издавач и тумач Светог Писма. Без тог и таквог контекста, као што добро знамо, Свето Писмо ће злоупотребити чак и сатанисти (а о псеудохришћанским сектама и да не говоримо). Као што ни ислам данас не може да сведе веру на Кур`анске ајете, него вам је неопходна и пракса тумачења коју добијате кроз збирке хадиса - и православна Црква има сопствене "хадисе" (и потоње праксе асхаба) - одлуке Васеленских Сабора и нека дела светих отаца која прихвата читава Црква. Изван тог и таквог контекста Писмо није Божија реч зато што исувише лако може да буде злоупотребљено на различите начине. Ако се не варам и код муслимана има неко правило да је "проклет" онај који на памет тумачи Кур`ан - па чак и ако је у праву! Тек тумачење може да открије коме је и под којим условима упућена порука Светог Писма и шта је обавеза, а шта препорука у њему. Такође, једино Црква може да тумачи рецепцију и примену Старог Завета у новозаветној црквеној стварности. Значај Старога Завета за нас је, пре свега у његовим "месијанским најавама" и оним деловима који су преузети у богослужбену праксу (посебно Псалми), док је већина старозаветних прописа својевремено датих Израилцима као неопходним за физички опстанак изабраног Божијег народа (или праксе попут оне у књизи о Јестири!) данас историјски превазиђена и неприменива у новозаветној Цркви (не можемо и не треба да кољемо идолопоклонике, вршимо етничка чишћења народа који живе у Обећаној земљи, не морамо да вршимо обрезивање пошто су уданас - барем у Европи и САД - хигијенски и медицински услови на знатно вишем нивоу...итд). Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Muhamed s.a.v.s je objavio Bozije Rijeci koje mu je Gabrijel od Uzvisenog Allah prenio. Da je Muhamed s.a.v.s sam to "objavljivao" onda bi se to lahko moglo opovrgnuti kroz istoriju. Medjutim Kuran je do dan danas ostao jedina Knjiga bez ijedne kontradikcije u sebi a sadrzi uzeztno mnogo naucnih cinjenica koje u to doba nikom nisu bile poznate. Сви Божији људи имали су сведоке за своје сусрете са Богом. Осим... ja bih rekao da to nisu bili svedoci,vec oni koji su poverovali tim Bozijim ljudima.niko nikada nije video ni jednog poslanika prilikom komunikacije sa Bogom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Muhamed s.a.v.s je objavio Bozije Rijeci koje mu je Gabrijel od Uzvisenog Allah prenio. Da je Muhamed s.a.v.s sam to "objavljivao" onda bi se to lahko moglo opovrgnuti kroz istoriju. Medjutim Kuran je do dan danas ostao jedina Knjiga bez ijedne kontradikcije u sebi a sadrzi uzeztno mnogo naucnih cinjenica koje u to doba nikom nisu bile poznate. Сви Божији људи имали су сведоке за своје сусрете са Богом. Осим... to je vase vidjenje i izbor. Па и Моше се попео сам на Синај, како би примио реч Божију. А Христос је, као Син и Логос Бога Живог и Истинитог имао више значајних Епифанија пред сведоцима: на крштењу у Јордану, на Тавору па чак и догађаје око распећа и Вазнесења можемо да тумачимо као посредно "епифанијске." Разлози због којих је Мухамеду дата објава управо онако како је и била су, ако се не варам, објаснени у одговарајућој сури (навођење муслиманских извора се увек трудим да препустим браћи муслиманима, који боље од нас знају који је преводиоц на бољи начин превео неку од сура - на нама блиске језике постоје 4 превода (зар не?), који варирају у квалитету - мислим да је Коркут доступан на интернету а људи су ми највише хвалили Карићев - али, добри познаваоци арапског језика кажу да ни један превод није на задовољавајућем нивоу). Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Muhamed s.a.v.s je objavio Bozije Rijeci koje mu je Gabrijel od Uzvisenog Allah prenio. Da je Muhamed s.a.v.s sam to "objavljivao" onda bi se to lahko moglo opovrgnuti kroz istoriju. Medjutim Kuran je do dan danas ostao jedina Knjiga bez ijedne kontradikcije u sebi a sadrzi uzeztno mnogo naucnih cinjenica koje u to doba nikom nisu bile poznate. Сви Божији људи имали су сведоке за своје сусрете са Богом. Осим... ja bih rekao da to nisu bili svedoci,vec oni koji su poverovali tim Bozijim ljudima.niko nikada nije video ni jednog poslanika prilikom komunikacije sa Bogom. Неће бити да је тако. Многим стварима Божији људи доказивали су свој однос са Богом. Сетимо се Светог Илије, на пример. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Muhamed s.a.v.s je objavio Bozije Rijeci koje mu je Gabrijel od Uzvisenog Allah prenio. Da je Muhamed s.a.v.s sam to "objavljivao" onda bi se to lahko moglo opovrgnuti kroz istoriju. Medjutim Kuran je do dan danas ostao jedina Knjiga bez ijedne kontradikcije u sebi a sadrzi uzeztno mnogo naucnih cinjenica koje u to doba nikom nisu bile poznate. Сви Божији људи имали су сведоке за своје сусрете са Богом. Осим... ja bih rekao da to nisu bili svedoci,vec oni koji su poverovali tim Bozijim ljudima.niko nikada nije video ni jednog poslanika prilikom komunikacije sa Bogom. Неће бити да је тако. Многим стварима Божији људи доказивали су свој однос са Богом. Сетимо се Светог Илије, на пример. po nasem misljenju je i nama Poslanik dao dokaze za svoje poslanstvo...malo je to bezpredmetno navoditi....jel tako?:)mislim...mi ovo,vi ono...svakom svoje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Наведи те доказе. Било би интересантно да их чујемо из прве и праве руке. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Наведи те доказе. Било би интересантно да их чујемо из прве и праве руке.nema tu sta mnogo da se raspreda.dokaz nam je sam Kuran...malo sasavo zvuci,ali je tako. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Наведи те доказе. Било би интересантно да их чујемо из прве и праве руке.nema tu sta mnogo da se raspreda.dokaz nam je sam Kuran...malo sasavo zvuci,ali je tako. Nije blesavo, veruj mi. I ovima je Biblija dokaz. Dovoljno ti je i to. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Наведи те доказе. Било би интересантно да их чујемо из прве и праве руке.nema tu sta mnogo da se raspreda.dokaz nam je sam Kuran...malo sasavo zvuci,ali je tako. Nije blesavo, veruj mi. I ovima je Biblija dokaz. Dovoljno ti je i to. Не, код нас је обрнуто. Црква је доказ Библије, јер је Црква та која је текстове препознала као своје (канонизовала их као Библију). Agaton Vuzman је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Наведи те доказе. Било би интересантно да их чујемо из прве и праве руке.nema tu sta mnogo da se raspreda.dokaz nam je sam Kuran...malo sasavo zvuci,ali je tako. Nije blesavo, veruj mi. I ovima je Biblija dokaz. Dovoljno ti je i to. Не, код нас је обрнуто. Црква је доказ Библије, јер је Црква та која је текстове препознала као своје (канонизовала их као Библију). ? Ne kapiram. I Kuran je kanonizovan od strane njihove zajednice. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mikael_pasa Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Наведи те доказе. Било би интересантно да их чујемо из прве и праве руке.postoji jedan ajet u Kuranu koji kaze odprilike ovako..ako neki sumnjaju u istinitost,neka se sastanu i neka napisu istu ili slicnu knjigu.suru,pa makar i ajet...postoji tu i dosta konkretnijih stvari.ali o tom-potom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Август 24, 2010 Пријави Подели Написано Август 24, 2010 Наведи те доказе. Било би интересантно да их чујемо из прве и праве руке.nema tu sta mnogo da se raspreda.dokaz nam je sam Kuran...malo sasavo zvuci,ali je tako. Nije blesavo, veruj mi. I ovima je Biblija dokaz. Dovoljno ti je i to. Не, код нас је обрнуто. Црква је доказ Библије, јер је Црква та која је текстове препознала као своје (канонизовала их као Библију). ? Ne kapiram. I Kuran je kanonizovan od strane njihove zajednice. Не Дарко, Кур`ан је канонизован на потпуно другачији начин од Светог Писма - управо због претпоставки муслимана да је у претходним светим књигама било људских интерполација. Више о томе ће свакако рећи браћа Микаел, Ениз и остали... Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука