Jump to content

Postavi pitanje muslimanu

Оцени ову тему

Препоручена порука

Kуран (2,37)

I Adem primi neke riječi od Gospodara svoga, pa mu On oprosti; On, doista, prima pokajanje, On je milostiv.

У овом ајету ми није јасно, шта је Адем урадио да би добио опрост од Алаха?

Divno brate.

Kurtubi u svom tefsiru kažeAllah je nadahnuo Adema. as. riječima koje je izgovorio i Allah mu je primio pokajanje:.Koje su to riječi:Kaže ibn Abbas, Hasa, Seid ibn Džubejr, Dahhak , Mudžahid: To su riječi:

Gospodaru naš uistinu smo mi prema sebi nasilje učinili , a Ti ako nam ne oprostiš i ne smiluješ nam se uistinu ćemo biti od onih koji su propali.

Сад ја као лаик, неко ко нема појма о исламу, да ли могу да тумачим превод Курана онако како је мени воља или морам да користим тефсир?

П.С. Ја не користим тефсир , ја питам овде на форуму  8086.gif

koristi tefsir.jer,mozes pasti u zamku da pogresno protumacis nesto....ima jedan hadis u kom se kaze "proklet bio onaj koji svojevoljno tumaci Knjigu,makar bio u pravu".u Kuranskom tekstu se nalaze ajeti koji u pogresnim rukama mogu da naprave vecu stetu nego li korist.tako da je tumacenje neophodno.i dobro je sto pitas.
Подели на овим сајтовима

Да Адам није сагрешио, он не би ни умирао, јел тако? Ако је сагрешио, одвојио се од Бога, а после се покајао и Богу вратио и Бог му све опростио, шта ондапредставља смрт? Да ли је то казна? Ако јесте, одакле казна ако је Адаму примљено покајање? Шта, заправо, представља Божији опроштај ако и даље постоји смрт? У чему је разлика да Бог није опростио, јер човек би и у том случају опет окусио смрт?

Хајте ово, само полако и поступно објасните. То су веома важна питања.

smrt nije kazna.kazna moze biti samo ono sto posle smti dodje.primljeno pokajanje ga pred Allahom oslobadja greha(pod uslovom iskrenog pokajanja,i daljeg klonjenja od gresenja) i otvara mu put ka zeljenom cilju svakog vernika-raju.
Подели на овим сајтовима

koristi tefsir.jer,mozes pasti u zamku da pogresno protumacis nesto....ima jedan hadis u kom se kaze "proklet bio onaj koji svojevoljno tumaci Knjigu,makar bio u pravu".u Kuranskom tekstu se nalaze ajeti koji u pogresnim rukama mogu da naprave vecu stetu nego li korist.tako da je tumacenje neophodno.i dobro je sto pitas.

Да ли постоје ајети у Курану који показују на то?

ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА

Подели на овим сајтовима

Да ли би Адам умро и да није погрешио?

da li bi?

Ја кажем: не би.

....

Шта ти сат то значи? Да или не?

pa,po mom nekom misljenju,dosao bih u situaciju da preispitujem Bozije odluke.a,ne bih bas da se zameram sa Njim,znas.Bog je dobro znao sta ce prvi par da uradi.iskusenje je dato da bi sebe upoznali(mi).i da shvatimo da je slobodna volja,koja je i pra-paru data,nesto sa cim se valja nositi.tako da ne bih tumacio sta bi bilo kad bi bilo.
Подели на овим сајтовима

Да ли постоје ајети у Курану који показују на то?

u samom kuranu ne pise,naravno.ali je svojevrstan tefsir i Poslanik davao kroz hadise i postupke.a potom i izuzetno mali broj ucenjaka.prvi je bio Ibn Abbas
Подели на овим сајтовима

Остаје ми нејасна веза између првог греха и смри, по Исламу. Ако Ениз буде расположен, нека покуша да објасни. Мирсад кува добру кафу, али ово ми баш није јасно. :cheesy:

Ja razumijem zašto to pitaš jer kod vas je grijehom adam izabrao smrt i da nije pogrešio ne bi nikada umirao.

Mi ne ulazimo u takvu tematiku šta bi bilo kad bi bilo.Mi rješavamo i donosimo odgovore na stvari koje su se desile a ono što se nije desilo Bog nas neće ni pitati.

Подели на овим сајтовима

Како је смрт ушла у свет по исламу?

he...pa zivotom....:cheesy:

89898989898989 Па ваљда је Алах створио живот?  89898989898989

`Оћу да кажем да је немогуће да ја Алах створио и смрт?

89898989898989

ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА

Подели на овим сајтовима

Остаје ми нејасна веза између првог греха и смри, по Исламу. Ако Ениз буде расположен, нека покуша да објасни. Мирсад кува добру кафу, али ово ми баш није јасно. :cheesy:

Tu sam samo postimo i pripremamo se za prekid posta.allah je stvorio smrt i život!

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...