Jump to content

Атеисти питају вернике

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Аха, врло проста и јасна реченица НЕ ЧИНИ ОТПОР ОНОМЕ КО ЧИНИ ЗЛО постаје... Добро, можеш да примениш силу над неким ако чини зло, и можеш и да га ухапсиш, само немој да га после мучиш и чиниш му зло у циљу мењања његове личности, а и ово се само односи на неког ко ГЕНЕРАЛНО чини зло... ако неко тебе лично нападне, слободно се брани којим год средствима желиш.

Ti ocekujes da se u jednoj recenici odgovori na svaku mogucu situaciju. Previse si neozbiljan, ne pristoji ti.

Hriscani se protiv tog zla koje postoji u drustvu se bore molitvom i to molitvnom za promenu licnosti tih zlikovaca, njih ne napdaju fizicki sa ciljem da ih preobrate. To rade drzavni organi iz razloga odrzavanja stabilnosti drustva. Protiv licnog napada se hriscani i tek kako bore onim metodima samoodbrane koji su im raspolozivi a smisao okretanja drugog obraza je ne osecanje mrzenje ili neke druge negativne emocije prema napadacu.

Извини молићу лепо, али ако ти претендујеш да поставиш НОВИ И РЕВОЛУЦИОНИ МОРАЛНИ СИСТЕМ који треба целокупно човечанство да измени из корена, није на одмет да макар мало труда оде у објашњавање истог, да твоје речи не би касније биле лоше употребљене. Иако није наравно могуће ПОЈЕДИНАЧНО описати сваку моралну ситуацију, свакако би твоје речи требало да буду бар мало у складу са оним што желиш да кажеш.

У овом случају, да је писац јеванђеља стварно имао твоју интерпретацију у виду могао је да каже...

''Ако те неко нападне, одбрани се, али немој вршити насиље над њим са намером да га преобратиш и не мисли зло о њему.''

Просто ко пасуљ...Али да ли то стоји у библији? НЕ, стоји јасно и гласно, на више места НЕ ЧИНИ ОТПОР ОНОМЕ КО ЧИНИ ЗЛО! И не ово није неки периферни део, ово је БЕСЕДА НА ГОРИ, која се узима као СРЖ основне моралне поруке јеванђеља, које се узима као СРЖ библије и СРЖ хришћанства...

Зар не мислиш да би писац јеванђеља много детаљније образложио ову реченицу да је заиста имао ТВОЈЕ тумачење исте у виду?

A da ti razmislis o ideji da etimologija evoluira krozi istoriju?! 0110_hahaha

А да ти размислиш о идеји да је твоја етимологија на нивоу ''што је баби мило...''? 0110_hahaha 0110_hahaha dobar decko

Па наравно да није... кад год вам то не одговара. А ако нађемо на по коју глупост који је неки свети отац одвалио, а има их на тоне... е па онда ни свети оци нису ''центар хришћанског учења''... стварно лепа ствар у вези тог центра... помера се по потреби.

Zasto ateisti uzivaju u tome da pricaju napamet?

Centar hriscanstva je Liturgija a biblija, dela svetih otaca, tipici, kanoni su na periferiji.

Аха, и коју то књигу свештеници износе толом литургије... дело неког светог оца? Не, него ЈЕВАНЂЕЉЕ?

Мене певање, стајање, некакво ''символичко'' једење људског меса и пијење људске крви уопште не занимају. Мене интресују ИДЕЈЕ... које су основне ИДЕЈЕ хришћанства, а то се наравно по свим релевантним хришћанским ауторитетима налази у јеванђељу, а затим у остатку новог завета.

O tome kako hriscani pristupaju hriscanskom zivotu i sta je za njih Hristos sveti oci imaju daleko vecu prednost biblije a narocito od starozavetnih dogadjaja koji su vam toliko interesantni.

Предавања светих оца имају предност у односу на библију? Јел то неки званичан став цркве ил си ти то извукао из твог малог мозга? (пан интендид) Знаш шта, можемо о ''твом'' хришћанству расправљати до миле воље, али мало је дегутантно да се правиш да твоје ставове по многим питањима дели већина православних хришћана.

У неким деловима света људи су до недавно живели готово идентично као и пре 10000 година...испада да аквило верује да људи из ловачко-сакупљачких захедница немају душу!

Sta je to "gotovo identicno" i o cemu mi zapravo pricamo kad to odredjujemo?

Видиш, кад ми атеисти кажемо нешто, онда то заиста нешто значи... у овом случају... ''готово идентично'', значи управо то... готово идентично.

Пољопривредна револуција није била генетска, него културолошка, и није захватила све крајеве већ само оне у погодне за пољопривреду и сточарство. У оним крајевима у којима није било услова за пољопривреду људска племена су наставила да живе истим животом као и пре 10000, све до контакта са моредном цивилизацијом. Дакле ИСТА структура и организација племена, ИСТИ начини долажења до хране (лов и сакупљање), ИСТИ односи међу половима (много равноправнији него у раним сточарским и пољопривредним друштвима, какви су били Израелци из старог завета), ИСТИ ниво технологије...

Све у свему идеја да је човек стекао ''душу'' пре 10000 година, тј. да се данашњи човек на неком фундаменталном нивоу разликује од човека пре 10000 година је са научне тачке гледишта чиста бесмислица.

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Подели на овим сајтовима

Извини молићу лепо, али ако ти претендујеш да поставиш НОВИ И РЕВОЛУЦИОНИ МОРАЛНИ СИСТЕМ који треба целокупно човечанство да измени из корена, није на одмет да макар мало труда оде у објашњавање истог, да твоје речи не би касније биле лоше употребљене. Иако није наравно могуће ПОЈЕДИНАЧНО описати сваку моралну ситуацију, свакако би твоје речи требало да буду бар мало у складу са оним што желиш да кажеш.

У овом случају, да је писац јеванђеља стварно имао твоју интерпретацију у виду могао је да каже...

''Ако те неко нападне, одбрани се, али немој вршити насиље над њим са намером да га преобратиш и не мисли зло о њему.''

Просто ко пасуљ...Али да ли то стоји у библији? НЕ, стоји јасно и гласно, на више места НЕ ЧИНИ ОТПОР ОНОМЕ КО ЧИНИ ЗЛО! И не ово није неки периферни део, ово је БЕСЕДА НА ГОРИ, која се узима као СРЖ основне моралне поруке јеванђеља, које се узима као СРЖ библије и СРЖ хришћанства...

Eto sta se desi kad se nema dobre filozofske podloge u zivotu. Tako mozes da citas stripove i politikin zabavnik

filozofija se tako ne cita niti ikada u istoriji ljudske misli neko izasao sa tako vulgarnim bukvalizmom kao ti. Po tebi i Platona i Nichea mozemo da bacimo kroz prozor jer eto nisu pisali u matematickim definicijama nego eto usudili se biti poeticni, metaforicni i alegoricni. Ti si hodajuci primer zasto bi filozofiski nacin obrazovanja morao imati prednosta nado ovim faktogreafskim koji je sada nazalost aktuelan.

А да ти размислиш о идеји да је твоја етимологија на нивоу ''што је баби мило...''? 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

Sa time si rekao etimologija=sto je babi milo to joj se i snilo. Blago nama sa ovakvim akademicima.

Аха, и коју то књигу свештеници износе толом литургије... дело неког светог оца? Не, него ЈЕВАНЂЕЉЕ?

Мене певање, стајање, некакво ''символичко'' једење људског меса и пијење људске крви уопште не занимају. Мене интресују ИДЕЈЕ... које су основне ИДЕЈЕ хришћанства, а то се наравно по свим релевантним хришћанским ауторитетима налази у јеванђељу, а затим у остатку новог завета.

Znaci ti bi da pricas o necemu sa cime nisi upoznat a zeleo bi da se upoznas. Sada ti naravno neces da

cujes kako stvari zaista stoje nego da ti neko odgovara na stavove koje si ti o doticnoj problematici isfantazirao. E u ozbiljnom dijalogu se to tako ne radi. Liturgija je oduvek bila centar i smisao Crkve jos dok se oci crkve nisu slozili koje knjige ce ciniti jevandjelje. Ima jako veliki broj naicna sluzenja liturgije. To simbolicko "jedenje mesa" je sustina i smisao naseg liturgisanja a ne sta pise u ovoj ili onoj knjizi. Ideje su sasvim periferna stvar u religiji a ti zelis nama da kazes kako eto one stoje u centru nase vere. Treba mnogo bolje da se upoznas sa Crkvom pre nego sto zauzmes tako radikalne stavove.

Предавања светих оца имају предност у односу на библију? Јел то неки званичан став цркве ил си ти то извукао из твог малог мозга? (пан интендид) Знаш шта, можемо о ''твом'' хришћанству расправљати до миле воље, али мало је дегутантно да се правиш да твоје ставове по многим питањима дели већина православних хришћана.

Naravno. Pa evo mozemo videti kao stvari stoje na teoloskom fakultetu. Sta je u centru izucavanja i

razumevanja bilbija i li sveti oci. Ima ja mislim plan i program online.

Све у свему идеја да је човек стекао ''душу'' пре 10000 година, тј. да се данашњи човек на неком фундаменталном нивоу разликује од човека пре 10000 година је са научне тачке гледишта чиста бесмислица.

A gde je religija pre 10000 godina? Nema je, bar tako misle vecina antropologa. U doba neandertalaca postoje razni oblici sujeverja ali sujeverje nije isto sto i religija. Naravno to ti neces prihvatiti posto neces da se udubis

u studije o tome.

Подели на овим сајтовима

Da ti razjasnim tvoju teologiju. Čovek nije mogao primiti dušu pre 10000 godina.

Ne znam, ti možda misliš na duh?  Ne vidim šta se to desilo pre 10000 godina.

(I kako je moguće kada svet tada nije ni postojao? xD)

I majmun ima dušu, koza ima dušu.

Ako nemaju dušu, šta ih razlikuje od kamena ili reke?

To je sve alegorija, a uzimati to kao naučne istine...

Smešno je, bez obzira koliko su tvoja uverenja snažna.

Kao da uzimaš kreacionizam kao naučnu tvrdnju.

Подели на овим сајтовима

Da ti razjasnim tvoju teologiju. Čovek nije mogao primiti dušu pre 10000 godina.

Ne znam, ti možda misliš na duh?  Ne vidim šta se to desilo pre 10000 godina.

(I kako je moguće kada svet tada nije ni postojao? xD)

I majmun ima dušu, koza ima dušu.

Ako nemaju dušu, šta ih razlikuje od kamena ili reke?

To je sve alegorija, a uzimati to kao naučne istine...

Smešno je, bez obzira koliko su tvoja uverenja snažna.

Kao da uzimaš kreacionizam kao naučnu tvrdnju.

A znas da je ovo sto sam izneo moja hipoteza a ne neka cinjenica iza koje ja ili bilo ko stoji?!

Pre 10000(aproksimativno naravno) godina nije bilo religije ili religioznosti kod coveka, bilo je samo

sujeverja. Sa ovimse manje vise slaze vecina antropologa. Meni je ovo veoma indikativna cinjenica, a tebi?

Подели на овим сајтовима

Tvoja hipoteza? Okej, nisam provalio.

Pa šta što nije bilo religioznosti?

To je tebi indikator čega?

Ja kao nereligiozna osoba nemam dušu, je l?

Da moja. Sqny je pitao sta vernici koji prihvataju evoluciju misle kada se to spajanje sa dusom dogodilo.

Ja mislim da se otprilike tada dogodilo jer pre toga nema religioznosti. Ima masa sujeverja ali to nije isto ni blizu.

Svi smo mi religiozni. To sto ti nisi prihvatio neki religiozni sistem odnosno ni jedan ne znaci da svoju licnost ne

usmeravas ka nekom konkretnom obliku. Ako nista drugo onda nesvesno to svi radimo. A to je preduslov da bi

mogli govoriti o slobodi licnosti. To je i prvi i jedini preduslov za pojavu magije, vesticarstva, mistike(organizovanih religija). Ateisti ne prihvataju nista od ucenja ovih sistema ali oni ako drugo ne podsvesni teze ka nekom usavrsavanju sebe na nacin na koji im odgovara. A to je ono sto je dusa ili duh sad mozemo da koristimo razlicitu teminologiju.

Подели на овим сајтовима

Okej, da se ne gađamo terminima...

Samo zato što usmeravam ličnost ka nekom obliku, ja sam religiozan?

To radim nesvesno i to je sloboda moje ličnosti?

Idem na more sutra.

Desetak dana. Pozz.

Da, jesi religiozan.

confused put, lepo se provedi i uzivaj dok je raspust. :bla: 4chsmu1

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Okej, da se ne gađamo terminima...

Samo zato što usmeravam ličnost ka nekom obliku, ja sam religiozan?

To radim nesvesno i to je sloboda moje ličnosti?

Idem na more sutra.

Desetak dana. Pozz.

Леп провод пријатељу!     0110_hahaha

јави се из неког Интернет-кафеа !

Ево ти једна песмица да те охлади уз Кока-колу !

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...