cloudking Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 On 10. 2. 2016. at 21:53, Kratos рече Ako neko čini neko zlo i ti mu na to odgovoraš isto zlom umnožavaš zlo protiv kojega se navodno boriš zar ne?Hristos govori po meni,to je ipak moje subjektivno mišljenje da čim uđeš u borbu protiv nečega postaćeš ono protiv čega se boriš.Ono što on kaže ako neko pokrene lanac mržnje ti ne moraš ali možeš da budeš karika koja će taj lanac da nastavi.Ljudski je oko za oko zub za zub,sasvim prirodno,nadprirodno je da na kamen (zlo) odgovoriš hlebom( dobrim). Lepa to sve u terojij zvuci... gde ja to mogu da vidim u praksi? Toliko hriscana na ovom svet, gore pobrojane stvari bi trebalo da su evidentne na svakom koraku Pa samo u Srbiji zivi 90% vernika... to prekidanje lanca mrznje bi trebalo da nam je nacionalna kakrateristika do sad? Avocado је реаговао/ла на ово 1 On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Expand Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 On 10. 2. 2016. at 21:57, Kratos рече Pa Jevreji bi prvi negirali postojanje Hrista da je to tačno s obzirom da su ga smatrali za lažnog mesiju.El treba i bojice da ponesem? Dokaz da Pera Kojot postoji je to sto prica trkacica nikad nije to porekla... Ne volim da bojim, moram da se odrzavam u crno belom svetu kako bih efektinije razgovarao s tobom i ekipom. On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Expand Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 On 10. 2. 2016. at 22:12, Avocado рече Mogu prema neprijatelju da gajim čitav niz pozitivnih ili negativnih osećanja koja nisu ni blizu intenziteta i kvaliteta ljubavi ili mržnje. Može da se desi i da mi neko koga volim postane neprijatelj... ali da prema svima gajim osećanja tog intenziteta koje imam prema veoma bliskim ljudima i koje nazivam ljubav... to je prosto nemoguće... mogao bih možda da prema svim ljudima na svetu gajim pozitivna osećanja, mada ne vidim ni jedan dobar razlog za to, ali to opet nije tog intenziteta i kvaliteta... nije ljubav... kao kad bi mi rekao budi prijatelj sa svima... nemoguće je osim ako potpuno ne relativizuješ, razmlačiš (i samim tim uniziš) pojam "prijateljstvo"... Pa dobro... ti sad stvari gledas iz danasnjeg ugla i potpuno si u pravu. Al zamisli neko cudo da se desi da se sutra svi ljudi na planeti probude sa takvim razmisljanjem? Malo sve podseca na "misli globalno radi lokalno"... ako oce menjas svet mora krenes od sebe a za to nema boljeg nacina nego da se ti ponasas onako kako bi voleo da se svi ponasaju. Naravno ljudi su razliciti i svako ima neku svoju ideju sta je ispravno ponasanje, medjutim, to sto ti radis, ako si dosledan, moze da ima uticaj i na druge i da krenu da slede tvoj primer... i ko zna... u nekom sarenom svemiru moze i da se desi da jednog dana celokupna ljudska populacija prepozna tvoj model kao najbolji i svi krenu da ga slede... To je zapravo koncept koji su vernici usavrsili i zove se misionarenje primerom. Za mene sjajan koncept... al najtragicnije je da oni koji su ga usavrsili nit ga poznaju nit ga koriste nit ga podzravaju... nit im se svidja da se time generalno bave... Vernike danas nekako mrzi da primenjuju taj koncept a i generalno narednih milion godina ce konstantno biti u fazonu da je Isusov dolazak odma tu iza ugla i samo sto nije. Ko ima vremena da se bavi misionarenjem kad Isus samo sto nije... daj bolje da lupamo ljude bibiljom po glavi dok ne prihvate Isusa... i da im uvodemo veronauku u skole On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Expand Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 On 10. 2. 2016. at 22:20, cloudking рече Toliko hriscana na ovom svet, gore pobrojane stvari bi trebalo da su evidentne na svakom koraku Pa samo u Srbiji zivi 90% vernika... to prekidanje lanca mrznje bi trebalo da nam je nacionalna kakrateristika do sad? Ili nas ne bi ni bilo kao nacije, prvo od Turaka pa dalje. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 On 10. 2. 2016. at 22:12, Avocado рече Mogu prema neprijatelju da gajim čitav niz pozitivnih ili negativnih osećanja koja nisu ni blizu intenziteta i kvaliteta ljubavi ili mržnje. Može da se desi i da mi neko koga volim postane neprijatelj... ali da prema svima gajim osećanja tog intenziteta koje imam prema veoma bliskim ljudima i koje nazivam ljubav... to je prosto nemoguće... mogao bih možda da prema svim ljudima na svetu gajim pozitivna osećanja, mada ne vidim ni jedan dobar razlog za to, ali to opet nije tog intenziteta i kvaliteta... nije ljubav... kao kad bi mi rekao budi prijatelj sa svima... nemoguće je osim ako potpuno ne relativizuješ, razmlačiš (i samim tim uniziš) pojam "prijateljstvo"... Ljubav u hriscanskom smislu se moze definisati negativnim i pozitivnim putem. Negativnim, to znaci odsustvo bilo kakve lose emocije prema nekome (mrznje, besa, ljubomore...). Pozitivnim, to znaci 1) prisustvo pozitivnih emocija prema nekome, a da ne mora to biti samo brat, sestra, sin, cerka, otac, majka. Ljudi obicno vole i prijatelje, a ako ne mogu sa svima biti ili je problem u njima ili u drugim ljudima. Mozes da gajis lepa osecanja prema nekome sa kim zelis da budes prijatelj, iako on sa tobom to ne zeli. A da budes sa svima prijatelj, nije izvodljivo fizicki, jer kako mozes da volis nekog u Kini koga nikad nisi upoznao. Mada mozes da volis Kineze kao narod tj. skup ljudi na jednom mestu zvanom Kina, u smislu sto ne zelis im zlo, nego dobro (recimo da dobiju veca ljudska prava) i radis na tome da dobiju to dobro. 2) skup akcija prema necemu sto moze da dovede do boljitka kod drugog. Recimo ako volis sve ljude sveta, onda ces mozda raditi kao naucnik u nekoj laboratoriji kako bi proizveo lek protiv side. Ako ne volis, onda ces ili gledati svoja posla ili ces raditi na tome da sto vise ljudi dobije sidu. Vecina gleda svoja posla. Ti svoj posao mozes da radis jer ili ga volis pruza ti zadovoljstvo ili je super placen, a mozes da radis jer njega vidis kao instrument da cinis nesto dobro svetu. 3) zelje da drugom bude bolje u nekom pogledu. Recimo zelis da neki tvoj obican kolega sa posla dobije unapredjenje na poslu ili da mu se zena ziva i zdrava porodi ili da prestane da tuguje zbog raskida i sta ti znam. Kod hriscana to obicno predje u molitvu, kad zelis nekom nesto dobro pa se molis Bogu za tog nekog. E sad te zelje nisu prisutne kod svakog, ljudi su na druge ljubomorni, ne zele im uvek dobro, vec ih vide kao smetnju u necemu. Npr. kolega moze da ti bude smetnja u tvom napredovanju u karijeri, pa ces biti ljubomoran ako on uspe, a ti ne. Ali mozes da ne budes, da ti bude drago za njega. Tako da ne mora biti intenzivna kao ljubav muskarca i zene ili majke prema detetu, u smislu da srce hoce da ti iskoci zbog drugog. To si malo umesao emocije i fizicke procese pa to nazvao ljubavlju. Ne mora biti toga kod svakog. Prosto u ljubavi ti je drago za drugog, zelis mu dobro i slicno, ne mora za kolegom na poslu da ti lupa srce kao za devojkom/zenom koju beskrajno volis, ali ti tad oboje volis bez obzira sto prema prvom to nije praceno nekim fizickim procesima i raznim emocijama. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 On 10. 2. 2016. at 22:48, feeble рече Ili nas ne bi ni bilo kao nacije, prvo od Turaka pa dalje. Ja kolko znam u bibliji nema disclaimer-a... On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Expand Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 On 10. 2. 2016. at 22:53, Deja Vu рече Ljubav u hriscanskom smislu se moze definisati negativnim i pozitivnim putem. Negativnim, to znaci odsustvo bilo kakve lose emocije prema nekome (mrznje, besa, ljubomore...). Pozitivnim, to znaci 1) prisustvo pozitivnih emocija prema nekome, a da ne mora to biti samo brat, sestra, sin, cerka, otac, majka. Ljudi obicno vole i prijatelje, a ako ne mogu sa svima biti ili je problem u njima ili u drugim ljudima. Mozes da gajis lepa osecanja prema nekome sa kim zelis da budes prijatelj, iako on sa tobom to ne zeli. A da budes sa svima prijatelj, nije izvodljivo fizicki, jer kako mozes da volis nekog u Kini koga nikad nisi upoznao. Mada mozes da volis Kineze kao narod tj. skup ljudi na jednom mestu zvanom Kina, u smislu sto ne zelis im zlo, nego dobro (recimo da dobiju veca ljudska prava) i radis na tome da dobiju to dobro. 2) skup akcija prema necemu sto moze da dovede do boljitka kod drugog. Recimo ako volis sve ljude sveta, onda ces mozda raditi kao naucnik u nekoj laboratoriji kako bi proizveo lek protiv side. Ako ne volis, onda ces ili gledati svoja posla ili ces raditi na tome da sto vise ljudi dobije sidu. Vecina gleda svoja posla. Ti svoj posao mozes da radis jer ili ga volis pruza ti zadovoljstvo ili je super placen, a mozes da radis jer njega vidis kao instrument da cinis nesto dobro svetu. 3) zelje da drugom bude bolje u nekom pogledu. Recimo zelis da neki tvoj obican kolega sa posla dobije unapredjenje na poslu ili da mu se zena ziva i zdrava porodi ili da prestane da tuguje zbog raskida i sta ti znam. Kod hriscana to obicno predje u molitvu, kad zelis nekom nesto dobro pa se molis Bogu za tog nekog. E sad te zelje nisu prisutne kod svakog, ljudi su na druge ljubomorni, ne zele im uvek dobro, vec ih vide kao smetnju u necemu. Npr. kolega moze da ti bude smetnja u tvom napredovanju u karijeri, pa ces biti ljubomoran ako on uspe, a ti ne. Ali mozes da ne budes, da ti bude drago za njega. Tako da ne mora biti intenzivna kao ljubav muskarca i zene ili majke prema detetu, u smislu da srce hoce da ti iskoci zbog drugog. To si malo umesao emocije i fizicke procese pa to nazvao ljubavlju. Ne mora biti toga kod svakog. Prosto u ljubavi ti je drago za drugog, zelis mu dobro i slicno, ne mora za kolegom na poslu da ti lupa srce kao za devojkom/zenom koju beskrajno volis, ali ti tad oboje volis bez obzira sto prema prvom to nije praceno nekim fizickim procesima i raznim emocijama. Ma sve se razumemo samo ja to ne nazivam ljubavlju... možda je ono "unižavanje" pogrešan izraz ali nisam siguran kako bolje da objasnim... u svakom slučaju nema veze sa fizičkom privlačnošću i strastima... Ajd ovako, ja volim svoju verenicu, majku, brata, nekoliko najbližih prijatelja i rođaka i to je to. Postoji mnogo ljudi prem kojima (sledim tvoje kriterijume): nemam nikakve loše emocije, imam pozitivne emocije, želim im svako dobro i pomogao bih im uvek (u granicama normale) ali ne mogu da kažem da ih volim jer jednostavno moja osećanja prema njima nisu ni blizu onima koje imam prema osobama koje volim. Jednostavno, (po mom mišljenju) ti dve različite emocije nazivaš istim imenom i time umanjuješ značaj one jače emocije. Ako bih rekao da ove druge volim onda bih za moja osećanja prema prvima morao da izmislim neku drugu reč. Takođe, pri tom razvodnjavanju pojma ljubavi kako bi ublažio jednu neizvršivu i sumanutu zapovest, ignorišeš to da je Isus rekao da treba da voliš bližnjeg kao sebe samog, pri čemu pod bližnjima podrazumeva veoma širok krug lica. Dakle, tu je baš naglasio da se radi o najjačoj vrsti emocije, a ne o tome da eto imaš nekakva pozitivna osećanja slabijeg intenziteta (gotiviš nekog.... cool ti je... baš je ok tip...). Justin Waters and aliluja је реаговао/ла на ово 2 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 On 10. 2. 2016. at 22:23, cloudking рече Dokaz da Pera Kojot postoji je to sto prica trkacica nikad nije to porekla... Ne volim da bojim, moram da se odrzavam u crno belom svetu kako bih efektinije razgovarao s tobom i ekipom. Па није баш добра аналогија. Јевреји се свакако не би, у раним вековима, толико расправљали са хришћанима да су имали тако снажну чињеницу - да Исус Христос није постојао, којом су одмах хришћанима могли да запуше уста. Уместо тога, они су развијали озбиљне апологије којима су покушавали да докажу да Исус није Христос (Месија). Кратос and ИгорМ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 On 10. 2. 2016. at 22:23, cloudking рече Dokaz da Pera Kojot postoji je to sto prica trkacica nikad nije to porekla... Ne volim da bojim, moram da se odrzavam u crno belom svetu kako bih efektinije razgovarao s tobom i ekipom. Preduvo si očigledno. ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 11, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2016 On 10. 2. 2016. at 22:20, cloudking рече Lepa to sve u terojij zvuci... gde ja to mogu da vidim u praksi? Toliko hriscana na ovom svet, gore pobrojane stvari bi trebalo da su evidentne na svakom koraku Pa samo u Srbiji zivi 90% vernika... to prekidanje lanca mrznje bi trebalo da nam je nacionalna kakrateristika do sad? O tome možeš da čitaš kod odnosa srspkih vojnika prema neprijateljima u I Sv.ratu.Možeš da čitaš i u temu u kojoj sam postavio i nakon II Sv.rata i onome što je govorio nemački sveštenik. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Фебруар 11, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2016 On 10. 2. 2016. at 22:31, cloudking рече Pa dobro... ti sad stvari gledas iz danasnjeg ugla i potpuno si u pravu. Al zamisli neko cudo da se desi da se sutra svi ljudi na planeti probude sa takvim razmisljanjem? Malo sve podseca na "misli globalno radi lokalno"... ako oce menjas svet mora krenes od sebe a za to nema boljeg nacina nego da se ti ponasas onako kako bi voleo da se svi ponasaju. Gledam iz ugla bilo kog vremena. Pre svega, svaki etički sistem koji je u raskoraku sa realnošću je loš. Jednostavno, neće se svi ljudi sutra probuditi sa takvim razmišljanjem, to se nikada neće desiti. Uvek će biti zlibera. Samim tim je moralna norma po kojoj podjednako treba da voliš sve ljude katastrofalno loša. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 11, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2016 On 10. 2. 2016. at 22:02, Avocado рече Ne umnožavam. Kad ubicu lišim slobode nisam umnožio broj ubistava.... naprotiv... A što ga ne lišiš života?Iskoreniš problem u startu ovako moraš i da ga izdržavaš o trošku građana. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 11, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2016 On 11. 2. 2016. at 0:05, Avocado рече Gledam iz ugla bilo kog vremena. Pre svega, svaki etički sistem koji je u raskoraku sa realnošću je loš. Jednostavno, neće se svi ljudi sutra probuditi sa takvim razmišljanjem, to se nikada neće desiti. Uvek će biti zlibera. Samim tim je moralna norma po kojoj podjednako treba da voliš sve ljude katastrofalno loša. Neam pojma... mozda sam romanticar ali ako gledam brzinu razvoja i evoluciju, nacin na koji se nase drustvo razvija i u kom pravcu ide, volim da verujem da cemo za 1000 godina imati neke sasvim drugacije ljude u sasvim drugacijim odnosima nego sto sad mozemo i da zamislimo... mislim na pozitivne odnose, naravno. Osim ako se sami ne unisitmo u medjuvremenu... GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Expand Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Фебруар 11, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2016 On 11. 2. 2016. at 0:08, Kratos рече A što ga ne lišiš života?Iskoreniš problem u startu ovako moraš i da ga izdržavaš o trošku građana. Duga priča, a i nije za ovu temu... bila je neka tema o smrtnoj kazni... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 11, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2016 On 10. 2. 2016. at 23:36, Avocado рече jednu neizvršivu i sumanutu zapovest Љубав према непријатељима је само саставни део љубави према целом створеном свету. Да направимо један мисаони експеримент - замисли себе да си неповредив и бесмртан. Људи и природа не могу да ти науде. Време те не дотиче, не стариш. И онда посматраш свет око себе. Видиш мора и планине, фантастично лепу природу. Дрвеће, птице, животиње. На крају људе као најсавршенија створења на Земљи. Све је то прелепо и радујеш се, волиш цео свет. Онда ти у ствари и немаш непријатеље, читав свет ти је "пријатељ". Све ти доноси усхићење и радост. Тако да "волите непријатеље" више уопште није заповест и није тешко. Само, доћи у то стање је веома тешко јер смо ми људи слаби. Ретки су успели да се успењу на те висине... ИгорМ and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука