Jump to content

Верници питају атеисте

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

@gile32

Svestenice Ivane,

nije poenta da vi ili ja u nesto verujemo ili ne verujemo, da vi ili ja nesto mozemo da prihvatimo ili ne mozemo da prihvatimo, vec je poenta kako stvarno jeste!

Religija koja god bila(samim tim i pravoslavna) nam ne moze dati odgovor na mnoga pitanja o kojima mi ovde raspravljamo. Religija se time ne bavi, ne traga za resenjima i ne trazi rezultate. Religija jednostavno nije niti jedna naucna disciplina da bi nam dala takve odgovore.

Vi kazete:"Ја једино знам да је у човеку сабрана цела природа и да је он тај који је позван да целу природу принесе Богу". Neumesno je s' vase strane da kazete da to ZNATE, vi mozete da verujete u to, da to zelite ili da kazete da bi ste voleli da tako bude. A da li je tako to NE ZNAMO ni vi ni ja! I pitanje je da li cemo to sto vi govorite ikada saznati!

Врло је умесно са моје стране зато што ја знање и веру поистовећујем. Ја не верујем у бабске приче или бајке. Сад, што моје знање није и Ваше знање- то је друга ствар. О томе ћемо разговарати.

Vi ste stvarno sveštenik?

Подели на овим сајтовима

@ darkoV

toplo ti preporučujem ovu temu dopašće ti se  https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,807.msg8174.html#msg8174

ceo tekst je ovde  https://www.pouke.org/forum/index.php?action=dlattach;topic=807.0;attach=150

a kad smo kod pesmice,evo jedne...

„AKO ZELIS JEDNOSTAVNU ISTINU

NEMOJ SE BRINUTI O ISPRAVNOM I POGRESNOM,

KONFLIKT IZMEDJU DOBROG I LOSEG

JE BOLEST NASEG UMA.“

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

pa vidiš,moj stav je sledeći... da bi nekog upoznao-moraš da ga zavoliš...da bi ga znao-moraš da ga voliš... tako to ide...  ne može se pričati o istini bez pojma ljubavi...  tu na scenu stupa Bog,koji i jeste večna ljubav i večna ličnost... Istinu ne pišem velikim I zato što je bolja od tvoje istine već,kao što rekoh,meni je istina ličnost,večna ličnost ... IS HS

mnogo se cesto na ovom forumu koristi termin "ljubavi" kao temelj svakoj veri... zato sam prilicno zbunjen kad vidim temu poput "pola hrvata hvali ustase" (https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6687.0.html)... cudan je taj koncept vernicke ljubavi koja je usmerena samo na ostvarenje svojih ciljeva i pravdanje svojih ucenja dok prema drugima nema ni truncice razumevanja , a kao sto vidimo u toj temi, ni previse te "ljubavi" kojom se toliko razmecete...

па ја рекох... нема истине ван личности... то је поента... објективна истина не постоји ван личности... ми смо ти који обликујемо истину... тј. део смо ње

iako je je izuzetno tesko naucno stivo, predlazem da se upoznas sa kvantnom mehanikom. Na neki cudan nacin ovo sto si napisao je usko povezano sa principima na kojima se temelji nase postojanje, sudeci prema kvantnoj mehanici... Predlazem da narocito bacis pogled na eksperiment "Shredingerova macka".

Ja bih mogao ovde da opisem taj eksperiment ali znajuci vernike odma bi ste ga ismejal kao besmisleni i glup. A taj eksperiment zaparvo opisuje ovo sto je mozart napisao... samo ne tako jednostavno dobar decko

Ja se u potpunosti slazem sa ovim sto si napisao... s tim sto je u toj jednacini bog suvisan, nepotreban i ima ulogu posrednika koji nas sprecava da dopremo do sebe samih i svojih mentalnih i intelektualnih sposobnosti i potencijala.

Ako si ti mozarte do dog saznanja dosao kroz religiju od mene imas izuzetno postovanje (iako si vernik 301 )... ali moja poenta je oduvek bila da ti za to ne treba religija jer prilicno ogranicava u tom pogledu. KAd budemo dosli do tog saznjanja putem dedukcije, za covecanstvo ce se otvoriti jedno novo poglavlje u postojanju... mozda cak i evolutivno...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

znam po nešto o kvantnoj mehanici... osnovne stvari...iz dokumentaraca o string teoriji,intervjuima sa edvardom vitenom i od druga koji je završio astrofiziku.... mada,to mi je uvek bilo nedorečeno i nejasno.... zbog mene a ne zbog mehanike hehe

a eksperiment sa mačkom sam našao na vikipediji i rado ću ga opisati ovde čim ga pročitam... slobodno piši brate,niko te neće ismevati,to sigurno....

http://en.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dinger%27s_cat

ako želiš,ja bih voleo da nam ti opišeš eksperiment...ako ne,ja ću prevesti ali mislim da ćeš nam ti dati i dodatna objašnjenja...je l može ili da ipak prevedem ovo sa vikipedije  dobar decko

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Link koji si postavio je previse strucan i mnodo dublje obadjuje problem eksperimenta nego sto je potrebna za nasu raspravu.

Nasao sam mnogo bolje objasnjenje koje cu ovde da iskopiram (sa manjim izmenama) a ako nekog bas zanima ostatak moze pogledati na sledecem linku (slucajno sam ga nasao) http://illyria.proboards.com/index.cgi?board=yugohellenism&action=display&thread=286

Dakle eksperiment:

"To je najcuveniji slucaj zlostavljanja neke zivotinje iako se, na srecu, nikada nije ostvario. Jer, Sredingerova macka samo je misaoni ogled u kome je ugledni fizicar zamisljao da stavlja macku u zapecacenu kutiju zajedno s radioaktivnim atomom, Gajgerovim brojacem, jednim cekicem i flasicom sa smrtonosnim otrovom. Atom je tako izabran da postoji verovatnoca 50:50 da ce se u toku jednog sata raspasti, to jest, ispustiti naelektrisanu cesticu. Ako do raspada dodje, impuls u Gajgerovom brojacu pokrenuce cekic koji ce razbiti flasicu iz koje ce iscuriti otrov.

Za ponasanje radioaktivnog atoma odgovorne su zakonitosti kvantne teorije. A ova teorija kaze da je u tom mikrokosmosu sve svedeno na verovatnocu. Ona takodje tvrdi da ce do trenutka raspada radioaktivni atom biti u stanju u kome su pomesane obe mogucnosti - i da se atom raspao i da nije. Iz toga moze da se izvede zacudjujuci zakljucak da je i macka zatvorena u ovakvoj kutiji takodje u pomesanom stanju, to jest, da je istovremeno i ziva i mrtva! Prema klasicnoj teoriji, macka se vec nalazi u jednom od ta dva stanja. Kad otvorite kutiju, videcete u kojem."

Poenta je da sve dok ne otvorite kutiju, macka je istovermeno i ziva i mrtva! dakle sve dok ne postoji strani referentni kompleks (u ovom slucaju nase poimanje sadrzaja kutije) oba stanja koegzistiraju istovremeno u prostorvremenu.

Upravo to ima itekako smisla kad se stavi nasopram onog sto je Mozart napisao"

"па ја рекох... нема истине ван личности... то је поента... објективна истина не постоји ван личности... ми смо ти који обликујемо истину... тј. део смо ње"

S tim sto on naravno ima "duhovniji" pristup... sto je ok, al nije ok nacin do kg je dosao do tog saznanj samo zbog toga sto je to izuzetno retko.

ja verujem da religija u osnovi imala veoma vaznu ulogu i poruku koja je od velikog znacaja. Ali, mazalost, samo u ideji jer se tokom ovih par hiljada godina koncept religije toliko izokrenuo i izopacio da danas nema veze sa osnovnim nacelima i ciljevima koje je religija  u pocetku trebalo da ima. religija je trebalo da bude tek jedan stupanj u evoluciji razuma jer ako se pomno prouci navodi na zakljucak da i sama navodi na unapredjenj misli coveka do tih granica da ce i sama religija vremenom postati izlisna. naravno... pod uticajem "coveka" sve krenulo u totalno pogresno pravcu idanas imamo to sto imamo. To sto vernici nazivaju reigijom, a ateisti zabludom i bajkom...

Iskreno verujem da, kad bi se Isus danas probudio iz groba, (pretpostavimo sada da je stvarno postoajao u onom obliku u koji veruju hriscani) bi on pao u nesvest uhvatio se za glavu i glasno povikao "Ljudi pa vi ste sve totalno pogresno skapirali!!" dobar decko

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

moram priznati da je eksperiment veoma zanimljiv... ipak,ne shvatam baš ono i živa i mrtva... da li je to kao potencijalna mogućnost ili bukvalno-kao paralelne realnosti... kad sam rekao da nema istine van ličnosti mislio sam da smo mi ti koji dajemo sadržaj isstini jer istina se -kao i ljubav-projavljuje samo kroz ličnost-

i znam za te brojne paralelne realnosti ali me zanima da li  one ostavljaju luft da je možda ipak moguć i drugačiji koncept ili su konačne....

moj stav o istini se zasniva na postojanju Boga kao trojice... Bog je ličnost jer je ljubav... u tom kontekstu,ljubav se uvek projavljuje tj. manifestuje prema DRUGOME... zato i Bog jeste trojica jer da je jedan bio bi egoista a ne ljubav...pošto sam pisao da -da bi nekog poznavali treba da ga volimo- Bog,koji je savršena ljubav-savršeno poznaje sebe kao i nas... mi smo,kao božije replike u najpozitivnijem smislu reči-tj. kao ličnosti koje je Bog obdario razumom i slobodnom voljom pozvani da upoznajemo i volimo druge u granicama vremena i prostora...

nisam stručan ali mi se čini da je Ed Viten rekao da kvantna mehanika nije konačan odgovor jer matematika nije na potrebnom stupnju razvoja da bi nam objasnila sve probleme sadašnjice...

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

@Mracnjak

Nisi razumeo u kom kontekstu je mocart reako da nema istine van licnosti. Nije mislio na istinu koa skup

iskaza ili jednacina koja nesto opisuju nego na model licnosti. Egzistencijalizam se vec skoro 200 godina

samo time i bavi koja je maksima ljudske licnosti- koji je njen najpotpununije oblik. I taj model koji definise

kao najtpotpuniji, ka kojem tezi njega zove istinom. Zato i mi kazemo da JE Hristos istina. Ovo narocito vazi

nakon raspada "beckog kruga" kad je istina postala istinitost u bulovskom smislu, istina u matematici kao ono sto

logicno sledi iz aksioma i visoki stepen tacnosti ka kojem tezi naucna teorija. A Istina sa veliko I je ontoloska maksima licnosti.

Подели на овим сајтовима

Iskreno verujem da, kad bi se Isus danas probudio iz groba, (pretpostavimo sada da je stvarno postojao u onom obliku u koji veruju hriscani) bi on pao u nesvest uhvatio se za glavu i glasno povikao "Ljudi pa vi ste sve totalno pogresno skapirali!!" 0205_whistling

Šta vi mislite o tvrdnji da sva korist od religije dolazi nakon tvoje smrti?

Osim ako nisi neki visoki klerik koji voza svog Audi A6 okolo ili putujući stand-up komičar (ne bih da budem grub, nije mi to želja) kao Miroljub Petrović? Šta to menja u vašem svakodnevnom životu, po čemu se razlikujete od nas ateista?

Kad bi se Isus danas pojavio sa svojom bradom, plavim očima,dugom kosom i u sandalama, rekao bi: ' da li je moguće da ste toliko glupi i nesposobni? Ja odem i ostavim vas na samo 2000 godina, vi ste uspeli da misinterpretirate sve što sam ja rekao i podelite se na 35 000 grupa od koje svaka tvrdi da bih i ja bio član upravo te grupe da sam sada živ i imam priliku da biram. Da li je moguće da svi tvrdite za druge grupe da su se udaljile od mog izvornog učenja u istorijskom trenutku kad su se iskvarile svojom lošom interpretacijom mojih reči? '.

To bi uradio, pod uslovom da pre toga nije uhapšen pod sumnjom da je terorista.

A ne bi ni bio predsednik nigde. Koliko zilota, fundamentalista i desničara hrišćana bi glasalo za liberalnog Jevreja u ovom ludom svetu?

Pokažite mi jednog, pevaću 'aleluja' od sreće iako sam ateista.

To sve pod uslovom da ga Образ ne proglasi za 'некрст' i ne pozove svoje članove - fašiste javno na linč zato što im liči na prokletog hipika, naravno.A ovo bi bilo zvanično obaveštenje: "vetosavlje ne podržava tu tekovinu koja simbolizuje duhovnu prazninu Zapada koji su svi otpali od vere (iako imaju mnogo više vernika nego ovde, njihova vera je jeres, rekli su na nekom saboru našem, naša je jedina ispravna) tako da je procedura jasna - kao i za sve koji nam se ne dopadaju, sačekaćemo da naprave paradu, uzeti kamenje i napisati ' Bog mrzi hipike!' ili ' Ubij, ubij, ubij hipikaaaa!'.Tim kamenjem ćemo isterati te proklete hipi ideje i tog prokletog hipi-boga i usput obrukati svoju državu činjenicom da ljudi kao što smo mi imaju tu moć u ovoj državi, no dobro, da smo u Palestini pre 2000 godina to bi bilo okej, ne? Dođavola, zašto nas ovi liberali ne puste da revertiramo u kameno doba gde bi se kamenovima sve razjašnjavalo? Long live kamenje! Da razjasnimo,Bog ne podržava takvu bolest i oni svi treba da se leče da bi bili malo manje ono što jesu a malo više ono što mi jesmo ili što mi volimo ili što bismo mi voleli da oni budu.Neka svoju bolest ne pokazuju nama, neka sede kući, duvaju vutru i sviraju gitare smetaju. Samo ne želimo da nam obične hipikčine šetaju ulicama! Njihova parada su samo vapaji za smislom, u principu, eto zato. Neka se krste u našoj veri koja ima tapiju na (I)(i)stinu pa ćemo razmisliti o šetnji gradom."

Aquilio, odlučio sam da ti uštedim vreme odgovora ovaj put.

" Iz posta u post samo potvrđuješ koliko si neozbiljan za svoje godine. Ontolosko, eshatoloski, epistemioloski, protagonisticki hermetizam se upravo ne zasniva na pozitivizmu!

Odgledaj ukratko ove snimke od 200 minuta o tome:kčigomiluglupihlinkovabezikakvepoenteosimmistifikovanja. Nisi mi dao mišljenje o Onfre(J)ovoj reformi filozofije , tako da te i ne shvatam ozbiljno. Ostaviću te sa onim debilom sa Ihtusa da se siti napričate samo onako kako glupanderi i pseudo-intelektualne seronje, unlike myself umeju. You worthless piece of shit.

Ja svojim ponašanjem upravo i dokazujem da je religija ultimativna filozofija a da je delo ljudske mašte zvano Isus Hristos PRAVI model kome treba težiti. Ja mu težim i tako sam sjajan! Pun poštovanja i uvek prepoznajem vrednosti u ljudima! Moja mama bar misli tako.

Nego! Odoh ja da pričam sa dostojnim sagovornikom koji će podeliti moje razmišljanje o Hristu kao ontološkoj maksimi, koju su potvrdili crkveni sveci. Koliko samo ne razumete suštinu Pravoslavlja,vi ateisti sa foruma čiji prototip je primitivac po imenu Predrag Stojadinović i ostala gomila 'dokins-ateista'. Blage veze vi o tome ne znate. Kao što rekoh, svaka ptica svome jatu, bog je ljubav a ja ti želim da goriš u paklu celu večnost. I on ti to želi. Ali te voli. Ali mi hrišćani znamo sve o ljubavi, naše pretpostavke o ljubavi su jedine tačne, čak iako je realnost druga stvar. Ali koga uopšte briga za realnost i istinu kada imamo religiju?

Pa i Dostojevski je bio jasan po tom pitanju:'kada bi istina bila na jednoj strani a Hrist na drugoj, ja bih stao na Hristovu stranu'. Ja sam religiozan zato što želim da znam istinu, jeste. Odoh da čitam neku filozofiju koju ti i tebi slični (čitaj: debili sa Ihtusa) ne bi razumeli nikada. A tvoj engleski humor pokazuje samo koliko si nezreo, ali i ti ćeš porasti i shvatiti da je istina ovo što pričam. Doviđenja, glupateisto.  mocart "

P.S. I'm just a soul whose intentions are good. Oh Lord, please don't let me be misunderstood.

I evo vam malo hipi muzike kad smo već dotakli to:

Подели на овим сајтовима

" Iz posta u post samo potvrđuješ koliko si neozbiljan za svoje godine. Ontolosko, eshatoloski, epistemioloski, protagonisticki hermetizam se upravo ne zasniva na pozitivizmu!

Odgledaj ukratko ove snimke od 200 minuta o tome:kčigomiluglupihlinkovabezikakvepoenteosimmistifikovanja. Nisi mi dao mišljenje o Onfre(J)ovoj reformi filozofije , tako da te i ne shvatam ozbiljno. Ostaviću te sa onim debilom sa Ihtusa da se siti napričate samo onako kako glupanderi i pseudo-intelektualne seronje, unlike myself umeju. You worthless piece of shit.

Ja svojim ponašanjem upravo i dokazujem da je religija ultimativna filozofija a da je delo ljudske mašte zvano Isus Hristos PRAVI model kome treba težiti. Ja mu težim i tako sam sjajan! Pun poštovanja i uvek prepoznajem vrednosti u ljudima! Moja mama bar misli tako.

Nego! Odoh ja da pričam sa dostojnim sagovornikom koji će podeliti moje razmišljanje o Hristu kao ontološkoj maksimi, koju su potvrdili crkveni sveci. Koliko samo ne razumete suštinu Pravoslavlja,vi ateisti sa foruma čiji prototip je primitivac po imenu Predrag Stojadinović i ostala gomila 'dokins-ateista'. Blage veze vi o tome ne znate. Kao što rekoh, svaka ptica svome jatu, bog je ljubav a ja ti želim da goriš u paklu celu večnost. I on ti to želi. Ali te voli. Ali mi hrišćani znamo sve o ljubavi, naše pretpostavke o ljubavi su jedine tačne, čak iako je realnost druga stvar. Ali koga uopšte briga za realnost i istinu kada imamo religiju?

Pa i Dostojevski je bio jasan po tom pitanju:'kada bi istina bila na jednoj strani a Hrist na drugoj, ja bih stao na Hristovu stranu'. Ja sam religiozan zato što želim da znam istinu, jeste. Odoh da čitam neku filozofiju koju ti i tebi slični (čitaj: debili sa Ihtusa) ne bi razumeli nikada. A tvoj engleski humor pokazuje samo koliko si nezreo, ali i ti ćeš porasti i shvatiti da je istina ovo što pričam. Doviđenja, glupateisto.  mocart "

P.S. I'm just a soul whose intentions are good. Oh Lord, please don't let me be misunderstood.

Ovo se komotno moze staviti na vikipediju kao skolski primer za self pwnage.

Подели на овим сајтовима

Pa i Dostojevski je bio jasan po tom pitanju:'kada bi istina bila na jednoj strani a Hrist na drugoj, ja bih stao na Hristovu stranu'. Ja sam religiozan zato što želim da znam istinu, jeste. Odoh da čitam neku filozofiju koju ti i tebi slični (čitaj: debili sa Ihtusa) ne bi razumeli nikada. A tvoj engleski humor pokazuje samo koliko si nezreo, ali i ti ćeš porasti i shvatiti da je istina ovo što pričam. Doviđenja, glupateisto.  mocart "

Ovo se komotno moze staviti na vikipediju kao skolski primer za self pwnage.

Oh really? Only pwned ass around here is yours.

That's irony, I knew what you would write.

Koliko glupa izjava, toliko da se ta tvoja izjava može staviti kao " self pwnage", zato što si ti taj koji je sam sebe ovim poslednjim postom pwnao. To je ironija u čijoj pozadini stoji destruktivni humor.

Mnogo te volim, šta da radim.

Подели на овим сајтовима

A posto ta ironija zacinjena destruktivnim humorom izvire iz tvoje nezrelosti opet si na istom.

Odnosno samo si ptvrdio ono sto je boldovano crvenim.

PWNED!

Sad više i ne verujem da si naročito inteligentan.

Da ne trošim energiju na smišljanje zlih fora za tebe, nisi ti vredan toga.

A ima i lepših stvari u životu od toga.

I milioniti put pokazujem da sam mnogo češće veći hrišćanin od ljudi koji sebe nazivaju hrišćanima.

Misli šta god hoćeš, sasvim je svejedno.

Evo ti i stih: " I kriplovi su česti i svakodnevna stvar jeste spasibožeÖsterreich!"

Azra - Hladan kao led

Подели на овим сајтовима

Ja bih samo htjela reći ovim našim nevjernicima da ono što mi vjernici vidimo i znamo

gleda se i saznaje duhovnim očima i duhovnim sposobnostima,tako da oni ljudi koji ih nemaju ili imaju u manjoj mjeri

ne mogu da vide i znaju što i vjernici.

Recimo,kao što ljudsko oko ne može da vidi ono što vidi npr oko pčele,mačke itd

i onda bi čovjek  trebalo da  ubjeđuje mačku da se uzalud sprema na skok jer on ne vidi ništa u mraku!

Ne postoje naučne istine i dokazi koji mogu da pobiju ono što ja vidim,a tako i moja braća u  aman

jer mi to vidimo a vi ne, i mi vidimo što i vi i još preko toga gdje vaš vid zastaje.

Znam da ovo što rekoh ništa neće promijeniti,ali kad plodovi na drvetu sazru oni padaju jeo ih neko ili ne.

Gospodu je sve moguće,te tako i da našu nevjernu braću izliječi od slepoće  :P

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...