Аурор Написано Јануар 14, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2016 Meni se cini da ipak jeste, tako da treba da razradis to malo. То су неке вавилонске куле отприлике... Од тога нема ништа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Јануар 14, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2016 То су неке вавилонске куле отприлике... Од тога нема ништа. Nesnosan si! Аурор је реаговао/ла на ово 1 The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јануар 14, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 14, 2016 Nesnosan si! Знаш и сам како бива са тим великим пројектима ваљда... sqny је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dzo ni Написано Јануар 15, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2016 @клауд. на те тренутно малобројне идиоте сам и мислио. у злим временима број идиота порасте, па то може да се деси и са атеистима (иако немају "религију" ). Рецимо, ако људи некритички слушају Сема Хариса,.... лако ће се латити пушке и уперити је у комшију муслимана. ///////////// Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dzo ni Написано Јануар 15, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2016 Не треба им књига Постања него Ултимативни Критеријум. ух, заудара на bull***tмудрос' еби га. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јануар 15, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2016 ух, заудара на bull***t мудрос' еби га. Вотевр ју сеј... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Јануар 15, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2016 Vera je jedna od filozofija... Ово ме навело да куцнем нешто на ту тему, не само као одговор него уопште јер се често понавља или преноси од некуд нешто што није блиско православној вери а користи се као критика. Иначе нисам приметио ко си ти, ви или ти? Васа или ВАсиљевић САша или тако нешто? Увек се питам када видим те скраћенице Мислим да је највећа грешка у критици вере утицај неких западних приступа теологији а самим тим и њиховој критици од стране западних "мислилаца" који после пишу књиге а другима то делује логично па климају главом потврђујући неки промашај или недостатак где траже потврду својих личних ставова. Системска грешка. Ово се дешава јер се западно хришћанство удаљило од православног етоса. О овоме теолози могу много више. У православном предању Христос је "исцелитељ душа и тела наших" те можемо гледати на православни приступ вери као исцелитељски. Нека искуства православних црквених великодостојника указују на појаву изненађења код паписта и протестаната када о томе говоре. А они су најзаступљенији на западу. Зашто је то тако? Управо из разлога зато што је потреба за очишћењем и просветљењем (као методу исцелења ума човековог), потреба за унутрашњом променом, што је нестало из њихове теологије. До скоро сам у потпису имао реченицу о доживљају Бога као суштинском променом нашег унутрашњег бића а не каквом психолошком осећању. За њих је онај ко се мења - не човек него Бог. Ако постане човек као какво добро дете и Бог ће бити добар према њему. Када је човек зао, неваљао, Бог се гневи. Можда сам упростио али на жалост има назнака да се такво виђење и доживљај Бога провлачи и међу православнима па неко православље схвата као једну од религија где Бог мења расположења. Тако је то када се све своди на неке етичке и моралне норме. Међутим оне нас не спашавају ничега нити смо позвани да будемо морални већ "свети и савршени као Отац наш небески". Што је дуг и трновит пут, не иде преко ноћи. То се постиже обожењем.На тај пут се односи мој нови потпис. У суштини самог православног предања није неко једноставно преношење знања путем књига већ преношење искуства просветљења и обожења све до данашњих дана. Овде филозофија ама баш ни мало не помаже. Јер се очишћује и просветљује ум човеков и срце а не логика или мишљење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Јануар 15, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2016 @@Господин Бореалис, @@sqny, Ало вас двоје? Каква је то шпијунска преписка? Признај Боро да су те инфилтрирали и да хоћеш да уђеш у Цркву као тројански коњ, те си се конвертовао, као ономад бивши комунисти у одежде свештеничке, да је изнутра кваре Дијана. and sqny је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јануар 15, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2016 Dragi ateisti podstakli ste me da podelim s vama jedan klip...ene ga medj smesnim gifovima Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dzo ni Написано Јануар 15, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2016 Ово ме навело да куцнем ..... Мислим да је највећа грешка у критици вере утицај неких западних приступа теологији.......... У православном предању Христос је "исцелитељ душа и тела наших" ............. нити смо позвани да будемо морални већ "свети и савршени као Отац наш небески"........ Овде филозофија ама баш ни мало не помаже. Јер се очишћује и просветљује ум човеков и срце а не логика или мишљење. Игоре, ти си један од најдобронамернијих и васпитанијих људи на овом форуму. Многима не бих ово писао, али теби хоћу: (*) грешиш када ово што описујеш сматраш за православном посебношћу. ако се икада будеш дружио са (неким, не било којим) протестантима ... чућеш исту реторику и однос према себи, човеку и Богу. (*) када ВаСа и остали атеисти критикују веру, често не критикују само православље већ критикују "религију уопштено". та критика је потпуно на месту, иако (рецимо) тог што се критикује нема превише у православљу. Хоћу да кажем: религија је феномен много већи од православља. Када је браните, требало би то да имате у виду. ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Јануар 15, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2016 Иначе нисам приметио ко си ти, ви или ти? Васа или ВАсиљевић САша или тако нешто? Увек се питам када видим те скраћенице Zovem se Goran Vasiljević, a ono VaSa je moj nadimak, nije nikava skraćenica. ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 15, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2016 Игоре, ти си један од најдобронамернијих и васпитанијих људи на овом форуму. Многима не бих ово писао, али теби хоћу: (*) грешиш када ово што описујеш сматраш за православном посебношћу. ако се икада будеш дружио са (неким, не било којим) протестантима ... чућеш исту реторику и однос према себи, човеку и Богу. (*) када ВаСа и остали атеисти критикују веру, често не критикују само православље већ критикују "религију уопштено". та критика је потпуно на месту, иако (рецимо) тог што се критикује нема превише у православљу. Хоћу да кажем: религија је феномен много већи од православља. Када је браните, требало би то да имате у виду. A koliko dobro poznajete ono sto kritikujete? Mislim kritikovati religiju uopsteno, pa to je neverovatan zadatak. Argument je ja ne verujem a kritika je, ne razumem sto ti verujes. Eto to je kritika religije koju si ti opisao. Sve ostalo ne poznajes dovoljno niti je moguce upoznati svaku religiju, veru, mislim da bi se tu morali sloziti. Igor je hteo upravo malo da te upozna sa razlikama izmedju zapadnog ispovedanja Hriscanstva i Istocnog, jer je primetio u kom pravcu su kritike i hteo je da objasni da se sa vecinom kritika slaze i ako bi vas zanimalo da vam priblizi i pravoslavne stavove koji se odnose upravo na kritike koje imate i vi i mi da se tako izrazim. Tvoj odgovor osim dobrog sagledavanja Igorove licnosti, je bio jako los, skoro pa smesan. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Јануар 15, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2016 A koliko dobro poznajete ono sto kritikujete? Mislim kritikovati religiju uopsteno, pa to je neverovatan zadatak. Argument je ja ne verujem a kritika je, ne razumem sto ti verujes. Eto to je kritika religije koju si ti opisao. Sve ostalo ne poznajes dovoljno niti je moguce upoznati svaku religiju, veru, mislim da bi se tu morali sloziti. Igor je hteo upravo malo da te upozna sa razlikama izmedju zapadnog ispovedanja Hriscanstva i Istocnog, jer je primetio u kom pravcu su kritike i hteo je da objasni da se sa vecinom kritika slaze i ako bi vas zanimalo da vam priblizi i pravoslavne stavove koji se odnose upravo na kritike koje imate i vi i mi da se tako izrazim. Tvoj odgovor osim dobrog sagledavanja Igorove licnosti, je bio jako los, skoro pa smesan. Ovaj tvoj tekst odlično pokazuje koliko je važno shvatiti da vera i religija predstavljaju različite stvari. Ja, a verovatno i većina ateista razume zašto ti veruješ. I ne vidim šta tu ima da krirtikujem. To je tvoj pogled na svet i ja mogu samo da se složim sa njim ili ne. Moj pogled na svet (krajnja pitanja) je takođe zasnovan na veri (nemam dokaza da je to zaista tako) i na tom (filozofskom) nivou nema ateista, tu su svi vernici (za sada). Sa religijama je sasvim druga stvar. Svaka filozofija iznedri jednu ili više ideologija. Tako je i vera iznedrila raznorazne religije. E tu bogami itekako ima šta da se kritikuje. Dakle ja i verovatno ogromna većina ateista ne kritikuje (niti može) tvoju (ili bilo čiju) veru. Плутон, sqny, dzo ni and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 15, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2016 Ovaj tvoj tekst odlično pokazuje koliko je važno shvatiti da vera i religija predstavljaju različite stvari. Ja, a verovatno i većina ateista razume zašto ti veruješ. I ne vidim šta tu ima da krirtikujem. To je tvoj pogled na svet i ja mogu samo da se složim sa njim ili ne. Moj pogled na svet (krajnja pitanja) je takođe zasnovan na veri (nemam dokaza da je to zaista tako) i na tom (filozofskom) nivou nema ateista, tu su svi vernici (za sada). Sa religijama je sasvim druga stvar. Svaka filozofija iznedri jednu ili više ideologija. Tako je i vera iznedrila raznorazne religije. E tu bogami itekako ima šta da se kritikuje. Dakle ja i verovatno ogromna većina ateista ne kritikuje (niti može) tvoju (ili bilo čiju) veru. Da sa ovim se naravno slazem, ovo je vec ozbiljno. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 15, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 15, 2016 Rekao sam vec ranije kad smo uporedjivali "organizovane zlocine ateista" i "organizovane zlocine u bozje ime", da je i za mene a prvenstveno za Boga po mojoj veri neophodna Istina, koje ne sme biti samo iz Crkvenih krugova ili ideoloskih spisa ili iz ateisticke tvrdoglavosti (mada ta tvrdoglavost vazi za sve), nego istorija mora biti cinjenica jednog vremena, podlozna detaljnom opisu istinitih dogadjaja, kao hronologija, bez suvisnih zakljucaka ili teorija zasto se je nesto desilo i koji su uzroci toga, jer su same cinjenice sama suva istina, zaista najbolja analiza proslosti zdravorazumskom mislecem coveku. Prosto neke stvari ne treba dodatno objasnjavati niti ih pisati iz svog ugla, ta surovaa istina kakva god da je ona najbolje uci i pokazuje put covecanstvu. Dakle ako se neko potrudi da objasni razliku izmedju ispovedanja vere nije dobro govoriti kako ionako to nema veze jer se kritikuje religija kao uopstena stvar. E onda tu zaista vise nemamo nikakve razlike izmedju religije i vere,niti postoji sustinska razlika izmedju ateizma koji je u tom slucaju ideologija i religije, koja dovodi do ideologije kako je Vasa to primetio. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука