cloudking Написано Децембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2015 Nauka je dokazala da je naš univerzum nastao Big Bangom. Evo ja spadam u Big Bang "poklonike" i kazem ti da nauka to nista nije dokazala... Cak se jos uvek spekulise i nude nova resenja. Big Beng je za sada samo najelegantnije resenje koje smo ponudili jer se mnoga posmatranja i predvidjanja zaista poklapaju sa tom teorijom... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Децембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2015 I jedan i drugi su mi višak.Prvi zato što nije tvorac sveta pa ni mene i drugi koji stvara kroz evoluciju i ako je ona tačna onda je on uspostavio takve mehanizme,mehanizme smrti kroz prirodnu selekciju vrsta a onda priča o Bogu koji je ljubav,dobrota,milost,blagost apsolutno pada u vodu.Bog je neposobni,surovi kreator koji u svojoj svemoći nije našao bolji način da stvara bića nego kroz ubistva drugih i njihovu patnju i mučenje.Problema je daleko više... Polako kapiras, vidim... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Децембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2015 Nauka kaže da imaju Nauka ne kaže da materija/energija imaju početak, naprotiv, u našem univerzumu se ne mogu se ni stvoriti ni uništiti. Nauka kaže da prostor-vreme našeg univerzuma ima "početak" tj. jednu tačku u prostoru i vremenu iza koje ne možemo da pogledamo šta je bilo "pre toga" i iza koje svi proračuni po zakonima fizike koji važe u našem univerzumu gube svaki smisao. Čudi me ova izjava... Dajte mi primjer nečega što je počelo da postoji a nije uzrokovano Želiš li reći da je moguće da nešto počne postojati, a da nije uzrokovano? Prvi put čujem za takvu "logiku". Matematički nemoguće Ne da nije matematički nemoguće, već je u pitanju notorna istina... ponoviću još jednom - za sve nama poznate uzroke u našem univerzumu o kojima imamo proverljive informacije važi to da posledica ima materijalan uzrok. Ne mogu da ti dam primer nečega što je počelo da postoji, a da nema materijalan uzrok... (nematerijalni uzroci nam nisu poznati)... ali to i dalje ne znači da je tako nešto nemoguće... prosto nemamo nikakvog iskustva sa stvaranjem materije/energije pa ne možemo ni da postavljamo pravila. Mogućnost da nešto počne postojati a da nije uzrokovano nema veze sa logikom, već sa empirijom. Ne znamo da li je tako nešto moguće, kao što ne znamo ni da li nematerijalno može da deluje na materiju. Ummm.... Naš um nije dovoljno veliki da shvati Boga. Možda će nam neke Njegove odluke ostati zauvijek neshvatljive Ovde ću morati da citiram jednog komičara (Jim Jefferies): "There is nothing mysterious about being an asshole." А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Децембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2015 I jedan i drugi su mi višak.Prvi zato što nije tvorac sveta pa ni mene i drugi koji stvara kroz evoluciju i ako je ona tačna onda je on uspostavio takve mehanizme,mehanizme smrti kroz prirodnu selekciju vrsta a onda priča o Bogu koji je ljubav,dobrota,milost,blagost apsolutno pada u vodu.Bog je neposobni,surovi kreator koji u svojoj svemoći nije našao bolji način da stvara bića nego kroz ubistva drugih i njihovu patnju i mučenje.Problema je daleko više... Samo ovaj sto ga ja opisah ne stvara kroz evoluciju. Mozda je pokrenuo nas univerzum pa pustio da se kotrlja ili je isti taj univerzum krenuo sam da se kotrlja, sta je da je ne znamo. Ja samo napomenuh da se moze dedukovati iz nekih teorija nastajanje univerzuma a da za to Boza nije potreban kao sto nije potreban za objasnjenje nastanka munja, gromova, poplava. Barem naseg univerzuma. I ovo sto je Genije spomenuo, da ne znaci da je univerzum nastao iz filozofskog apsolutnog nebica, vec iz neceg (mozemo ga nazvati stanje nepostojanja naseg univerzuma) nama nepoznatog ako to uopste postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Децембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2015 imam jedno ozbiljno pitanje: zašto ste ateisti? Zato što nemam vere u to da Bog/pogovi postoje, niti smatram uverljivim argumente teista o eventualnom postojanju Boga/bogova... a pored toga i pojedine tvrdnje teista o Bogu smatram nekoherentnim. Џуманџи, dzo ni and cloudking је реаговао/ла на ово 3 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Децембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2015 Nadam se da te Avocado neću puno zaposliti. Evo još jednog argumenta na koji želim odgovor. Mislim da se zove Pejlijev: 1.Mašine su proizvod inteligentne zamisli zbog svojstva p 2.Mnogi djelovi univerzuma imaju svojstvo p 3.Univerzum, ili barem mnogo njegovih djelova je proizvod inteligentne zamisli Pozdrav Pejli govori o kompleksnosti... ne znam na koja svojstva se misli u premisama argumenta koji si ti izneo, pa ako možeš to da objasniš. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Децембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2015 Nauka je dokazala da je naš univerzum nastao Big Bangom. Važno je znati da teorija Velikog Praska uči da je univerzum nastao iz ničega Ne uči to, već nešto drugo što je ovde već objašnjeno. To je dakle bila filozofija. Šta kaže nauka? Pa šta je Big Bang nego prvi događaj u svemiru. Big Bang se opisuje kao događaj eksplozije iz beskonačno malog prostora u beskonačno kratkom momentu. Drugim riječima iz ničega. Šta je beskonačno mali prostor u beskonačno kratkom vremenu nego ništa. Dakle, svemir je stvoren iz ničega. Ništa je nulti događaj a Big Beng prvi. Prostor koliko god mali nije "ništa", već je prostor. Dakle, nauka ne postulira da je svemir stvoren ni iz čega. Pri čemu, ako se ne varam, a članovi foruma koji bolje znaju fiziku će me ispraviti, nauka smatra da je u singularitetu materija bila sabijena na veoma malom prostoru (za tu količinu materije) ali ne i u beskonačno malom prostoru. Da li je sada logično vjerovati da je nešto nastalo iz ničega? Ne, ništa ne može nastati iz ničega. Sve materijalno mora imati uzrok. Na osnovu čega zasnivaš ovu tvrdnju? Ako je zasnivaš na našem iskustvu, skrećem pažnju na to da nam isto govori da sve materijalno mora imati materijalni uzrok. Taj uzrok ne mora biti Big Beng u principu, ali u konačnici, mi moramo doži do zaključka da sve mora imati uzrok. Kakve su osobine tog uzroka? Prvo: ovaj uzrok mora biti jedan i jedinstven. Ovaj uzrok ne može imati svoj uzrok jer se niz negdje mora zaustaviti inače ode se opet u beskonačnost a ona ne postoji. Beskonačnost kao pojam postoji kao što postoji pojam imaginarnog broja ali beskonačni niz događaja nema smisla. Da li nešto tebi "ima smisla" i da li je moguće su dve različite stvari. Meni "nema smisla" da svetlost bude istovremeno i talas i čestica, pa je to opet ne samo moguće, već je i tačno. Ako beskonačnost postoji, onda ne možeš da zaobiđeš beskonačni niz događaja (ako postoji beskonačan broj zvezda, onda će brojanje zvezda predstavljati beskonačni niz događaja). Treće, ovaj uzrok mora biti nematerijalan jer nema smisla da nešto samo sebe iz ničega stvori. Četvrta osobina uzroka je zanimljiva. On mora biti personalan. Ovaj uzrok mora izabrati da stvori svemir umjesto da i dalje bude ništa. Da bi se nešto napravilo mora se prvo imati volja da se to napravi a volja jest jednako ličnost. Na osnovu čega zasnivaš ove tvrdnje? А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Децембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2015 imam jedno ozbiljno pitanje: zašto ste ateisti? Naravno u pitanju je skupina razloga, i verovatno ni sam ne znam potpun odgovor, a ni jedan sam po sebi nje dovoljan. Na primer: Sama prica o Hristu, o Muhamedu, o kome god... nije mi uverljiva. Ovo smatram da svako ko je iskren moze da postuje kao validan razlog. Naucen sam tako od malena i intuicija mi govori da ne postoji Bog. Opet da hocu mogao bi sebe da ubedim i drugacije, ili prosto da verujem zato sam tako izabrao... Mislim niste vi nista bolji od mene pa da vi mozete, a meni nesto fali pa ne mogu. Samo to zahteva veliki napor i reprogramiranje u nacinu razmisljanja, a ne vidim razlog da se oko toga cimam. S tim u vezi, vera mi deluje teska za odrzavanje, slicno kao i neke ideologije - stalno se nesto citira, stalno trazis potvrdu kod drugih... Nijedna crkva mi se ne svidja, ne svidjaju mi se pravila, ne svidja mi se estetika. Ovo je za mene jak razlog. Ne svidja mi se politika. Jos jaci razlog. Znam da nije obavezna, ali je nesto sto de fakto ide iz skoro svaku crkvu, i sa cim stalno moras da se rves ako ne ides uz dlaku. To je ono sto mi pada na pamet, a sta je istina bogapitaj Avocado, Zero, Paradoksologija and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Децембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2015 Mislim niste vi nista bolji od mene pa da vi mozete, a meni nesto fali pa ne mogu. Nemam izbora. Mmmminteresting... Salim se malo, znate da nisam provokator. Al' ovome nisam mogla da odolim. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Децембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2015 Crni Marko koliko to profila imas. Извор Извор Deja Vu and ИгорМ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Децембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2015 Без љутње, али ово што си написао је потпуно нетачно. - Велики прасак није настанак из ничега. Теолошко nihilo не постоји нигде у природи, па самим тим уопште и не постоји као концепт у науци. - Наука не описује ВП као 'први догађај'. ВП није никаква експлозија, нити се десио у бесконачно кратком времену и бесконачно малом простору - О узроку Великог праска је бесмислено нагађати са научног становишта, јер да бисмо знали да ли наш свемир има узрок, морамо да знамо да ли постоји/је постојало нешто ван нашег свемира и да ли то нешто може да има било какве везе са настанком истог. С обзиром да данас нико нема ни најблажу представу о томе, не можемо ни да покушавамо да се тиме озбиљно бавимо. Evo, ovde su se slozili da je Genius u pravu. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Децембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2015 imam jedno ozbiljno pitanje: zašto ste ateisti? Zato sto me je neko prebacio iz grupe Члан u grupu атеиста. Takav potez je nedefinisan Pravilnikom na koji sam pristao uclanjenjem. Mozemo reci i da sam ateista tudjom odlukom. Mozda je bolje reci da sam nekakav pasivni, plankton ateista slabe volje i niskog samopostovanja. Zapravo ja sam najmanji medju ateistima, obivcan crv u prasini izlozen hiru&samovolji adminskoj. feeble, Juanito, RYLAH and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Децембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2015 Samo to zahteva veliki napor i reprogramiranje u nacinu razmisljanja, a ne vidim razlog da se oko toga cimam. Da li je vera potrebna za uvidjanje razloga za cimanje? Pretpostavljamo da ce reprogramiranje biti uspesno i da se zaista posle covek oseca kao vernik kojem prija novi nacin razmisljanja. I da li posle moze na slican nacin da se iscima i predje u drugu, trecu, petu veru ili bezverje, svejedno? Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Децембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2015 Zato sto me je neko prebacio iz grupe Члан u grupu атеиста. Takav potez je nedefinisan Pravilnikom na koji sam pristao uclanjenjem. Mozemo reci i da sam ateista tudjom odlukom. Mozda je bolje reci da sam nekakav pasivni, plankton ateista slabe volje i niskog samopostovanja. Zapravo ja sam najmanji medju ateistima, obivcan crv u prasini izlozen hiru&samovolji adminskoj. To sam htela da pitam administraciju ili nekog, ali sam zaboravila - kako se dobija etiketa "ateista" - mene niko nije pitao o uverenjima ni preferencama kategorizacije kad sam se učlanjivala. Hvala na prosvetljenju. Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Децембар 22, 2015 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2015 Imam ja pitanje za naše ateiste: da li ste ikad, u nekom trenutku svog života, bili na bilo koji način u vezi sa bilo kojom verom? Imate li loša iskustva ili nemate nikakva? Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука