Jump to content

Контрацепција

Препоручена порука

On 3. 11. 2012. at 15:19, Страхиња Матковић рече
ne znam ali Bog nam nije dao seksualne odnose da uživamo u njima kao u strastima, nego da bi se razmnožavali. Tako da ne znam, valjda se treba uzdržavati od seksa, ali mislim da je tu društvo presudno

Da nam je dao (pod predpostavkom da on postoji) samo da bi se razmnozavali, ne bi osecali uzivanje dok to radimo, odnosno ne bi nam dopustio ili kako vec da kazem da uzivamo vec bi bili kao i svaka druga zivotinja izuzev delfina.

Подели на овим сајтовима

On 3. 11. 2012. at 17:43, petar m рече
Pa to rade oni za koje je svaki sex pre braka blud.

Блуд је , по мени,грубо речено када ти је однос важнији од оног с ким имаш однос.

Цитат
To nije izgovor, vec realan razlog zasto se danas ljudi kasnije zene/udaju.

Имагинаран , реалан можда само код неких, пре ће бити да је разлог удобност и страх од одрицања.

Подели на овим сајтовима

On 3. 11. 2012. at 15:19, Страхиња Матковић рече

ne znam ali Bog nam nije dao seksualne odnose da uživamo u njima kao u strastima, nego da bi se razmnožavali. Tako da ne znam, valjda se treba uzdržavati od seksa, ali mislim da je tu društvo presudno

Pitacu te kad budes u braku (ili kad nadjes devojku a da ti nije za jedno vece ili nesto slicno)... bio je na forumu jedan covek koji je isto tako smatrao da je sex samo radi radjanja, pa mu se na kraju brak zbog toga raspao...

Ali u pravu si za jedno - Bog nam nije dao sex. odnose da uzivamo u njima u smislu pukog zadovoljenja prirodnih potreba (tvojim recima - "kao u strastima"), ali jeste da uzivamo u njima kao nacinu sjedinjenja sa voljenom licnoscu. Dakle, uzivanje i zadovoljstvo koje nastaje tokom sexa nikako nije nesto sto bi trebalo suzbijati i smatrati gresnim. To ce samo dovesti do nepotrebnih frustracija i ni na koji nacin nece poboljsati odnose medju supruznicima.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

On 3. 11. 2012. at 17:53, -Владимир- рече
Блуд је , по мени,грубо речено када ти је однос важнији од оног с ким имаш однос.

Pa to i jeste sustina bluda.

On 3. 11. 2012. at 17:53, -Владимир- рече
Имагинаран , реалан можда само код неких, пре ће бити да је разлог удобност и страх од одрицања.

Ima i toga, ne kazem.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

[quote name=malina :)' timestamp='1351962438' post='738766]

Зезаш? Мислим, надам се да не верујеш да свих 300 милиона сперматозоида оплођује јајну ћелију! ;) Шта да раде парови који не могу да имају децу? Они по твоме не би ни смели имати сексуални однос, с обзиром да ће се семе свакако расути улудо..ма дај...

Pa to nisam mislila niti sam napisala. Spolni odnos treba biti otvoren novom životu, što ne znači da nam je dan samo radi rađanja. U spolnom činu supružnici postaju jedno i svakako je odraz i vrhunac njihove ljubavi, ali mora biti otvoren i prepušten Bogu, koji je stvoritelj svega, pa tako i života. Dakle, treba prepustiti Bogu i Njegovoj volji.

• Волим 1

ALLAH,SOURYA,BASHAR W BASS

w, eh
rah betkoun el waheed

Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....Ja sam Svijetlo svijeta, tko ide zamnom imati će Svijetlo života....

Подели на овим сајтовима

On 4. 11. 2012. at 13:03, Miriam R. рече

Pa to nisam mislila niti sam napisala. Spolni odnos treba biti otvoren novom životu, što ne znači da nam je dan samo radi rađanja. U spolnom činu supružnici postaju jedno i svakako je odraz i vrhunac njihove ljubavi, ali mora biti otvoren i prepušten Bogu, koji je stvoritelj svega, pa tako i života. Dakle, treba prepustiti Bogu i Njegovoj volji.

И даље не видим одговор на оно што сам ти цитирала..

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...
  On 18. 8. 2010. at 17:45, Ivanka Grump рече

Reč kojom sa engleskog prevodimo "birth control" je kontracepcija, što nije sasvim precizno pa dolazi do ovakvih nesporazuma. Naime, abortus jeste sredstvo kontrole rađanja (birth control), pa se tako kod nas odomaćilo i da se o njemu govori kao o sredstvu kontracepcije. Ali reč kontracepcija zapravo znači sprečavanje začeća, pa u tom smislu abortus nije kontracepcija jer je do začeća već došlo. Dakle, nesporazum je jezičke/prevodilačke prirode. Takođe, tzv. pilula za dan posle ne sprečava sjedinjavanje jajne ćelije i spermatozoida ali sprečava implantaciju oplođene jajne ćelije u zid materice. Pošto se u medicini računa da trudnoća počinje od trenutka implantacije, lekari ovu pilulu ne smatraju abortivnim sredstvom, ali pošto se u hrišćanstvu smatra da život nastaje kad se dve polne ćelije spoje, dakle pre implantacije, vernici smatraju da je korišćenje pilule za dan posle jednako abortusu. Samim tim računanje plodnih dana ni ostala sredstva kontracepcije (kondom, obične kontraceptivne pilule) nisu abortivna jer ona samo sprečavaju spajanje jajne ćelije i spermatozoida, a nemaju uticaj na njih nakon što se sjedine.

da li ovo stoji?

Подели на овим сајтовима

On 13. 4. 2015. at 19:49, Миљан Јокић рече

da li ovo stoji?

Pa ako mislis na abortus cuces 2 misljenja. 1) Da, zivot pocinje tom implementacijom i abortus je koristiti pilulu 2) Da, zivot pocinje tom implementacijom, ali subjekat dolazi na svet tek kada mu se razvije nervni sistem tj. kada pocnu da se desavaju mentalni procesi znaci negde oko 5 nedelje ako se ne varam, sto znaci da nije abortus koristiti tu pilulu. 

Verovatno je ovo drugo misljenje dosta bolje i realnije. 

Подели на овим сајтовима

On 13. 4. 2015. at 20:22, Deja Vu рече

Pa ako mislis na abortus cuces 2 misljenja. 1) Da, zivot pocinje tom implementacijom i abortus je koristiti pilulu 2) Da, zivot pocinje tom implementacijom, ali subjekat dolazi na svet tek kada mu se razvije nervni sistem tj. kada pocnu da se desavaju mentalni procesi znaci negde oko 5 nedelje ako se ne varam, sto znaci da nije abortus koristiti tu pilulu. 

On 13. 4. 2015. at 20:22, Deja Vu рече

hvala najlepse :)

vise me interesuje "ali pošto se u hrišćanstvu smatra da život nastaje kad se dve polne ćelije spoje, dakle pre implantacije", da li ovo stoji?

Подели на овим сајтовима

On 13. 4. 2015. at 20:27, Миљан Јокић рече

hvala najlepse :)

vise me interesuje "ali pošto se u hrišćanstvu smatra da život nastaje kad se dve polne ćelije spoje, dakle pre implantacije", da li ovo stoji?

Pa stoji, ali sam ti zato i napisao ono drugo misljenje da iako zivot nastaje od dve polne celije, subjekat dolazi na svet tek sa razvojem nervnog sistema. Sve pre toga su samo zive celije koje se ubrzano razvijaju. E sad ima raznih hriscana i reci ce ti da je ovo suludo, bilo je rasprava na forumu oko toga. Ja sam ti izneo stavove koji se ovde iznose kao i moj stav (da je druga opcija verovatno realnija). 

Подели на овим сајтовима

Zanimame što se tiče kontracepcije sljedeće: ako je savjet doktora da poslije carskog žena nesmije biti trudna 2 godine onda što učiniti dovesti u životnu opasnost ženu ili koristiti kontracepciju ,mislim da je manje zlo ovo drugo, ali kad prođe to razdoblje onda kontracepcija nije više opravdana , naravno ovo nije stav crkve ali kad se nađeš u ovakoj situaciji onda vidiš kako je nekad teško doslovno slijediti učiteljstvo i još nešto me zanima, ako imamo 1 ili 2 djece pa makar ne koristili nikakvu kontracepciju a neželimo imati više nijeli to možda veći grijeh od onih koji nakon carskog moraju raditi pauzu uz upotrebu kontracepcije.

Подели на овим сајтовима

• 11 months later...

Др Антун Лисец у манастиру Подмаинама одржао предавање „Поштовање живота, здравља, предбрачне суздржаности, светости брака, Божјег дара плодности и достојанства зачећа“ (видео)

Др Антун Лисец у манастиру Подмаинама у Будви 29. фебруара 2016. године одржао је предавање „Поштовање живота, здравља, предбрачне суздржаности, светости брака, Божјег дара плодности и достојанства зачећа“. Модератор изузетно запажене, веома добро посјећене вечери био је игуман Рафаило, настојатељ подмаинске обитељи. Након предавања др Лисеца, протојереј Јован Пламенац говорио је о пошасти дјецеубиства у мајчиним утробама, које је врхунац суноврата цивилизације у овом добу, и њеним узроцима.

wpaudio-play.pngТонски прилог Радија Светигора

http://www.mitropolija.com/dr-antun-lisec-u-manastiru-podmainama-odrzao-predavanje-postovanje-zivota-zdravlja-predbracne-suzdrzanosti-svetosti-braka-bozjeg-dara-plodnosti-i-dostojanstva-zaceca/

Дискусија на форуму: https://www.pouke.org/forum/topic/42493-%E2%80%9E%D0%BF%D0%BE%D1%88%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%99%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D1%83%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B6%D0%B0/

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Kvari sexualni užitak.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 14. 3. 2016. at 22:24, Kratos рече
Kvari sexualni užitak.

Е, одслушај ово предавање има одмах да ти се поправи расположење!

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...