Маша Написано Мај 28, 2010 Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 Не волим ову тему, ал важна је, па .. Дакле, Црква не одобрава спречавање зачећа у браку, а ни ван брака колико знам. Ја сам у прошлој трудноћи била става, не и ни под којим условима контрацепција (а и пре у животу сам тако размишљала). А сад не знам што да чиним грдна. Ја бих да смршам на пристојну килажу, јер ова је опасна и за мене и за бебу, Богу хвала па преживесмо иако је могло свашта да се деси. Па онда да идемо даље. Али тиме ја одређујем кад ће ко да се роди, а то није добро. Друго, ако се ради царски рез, не сме да се затрудни, чини ми се, годину до две дана. Шта тада радити? Немати односе? Јер, апстиненција је једина благословена контрацепција. Период дојења такође по мишљењу Цркве представља период апстиненције. Не схватам зашто, нисам наишла никад на одговор на то питање. Шта радити а не грешити а одржати брачни живот? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 28, 2010 Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 Ја сам уживо слушао Владету Јеротића (на предавању у цркви у Берлину) како оправдава употребу контрацепције у данашњем свету и начину живота. Видећи тамо неке младе родитеље и парове мислим да је такав став исправан. Углавном, реч је била о сваком могућем спречавању абортуса, па је Јеротић тако изнео тај став. Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Мај 28, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 Углавном, реч је била о сваком могућем спречавању абортуса, па је Јеротић тако изнео тај став.ово не разумем? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 28, 2010 Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 Па да, била је реч о проблему абортуса. Јеротић је напомињао да контрацепција није никакав проблем наспрам абортуса. Међутим, како видимо постоје разни проблеми у данашњем свету. На пример, са здрављем, са многим непосредним егзистенцијалним проблемима. И како у свему томе спречити ,,зачеће'', а превазићи несавладиву брачну потребу (оних који су у браку)? Према томе, ја сам тако резоновао, да Јеротић оправдава контрацепцију у таквим посебним случајевима. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Booba Написано Мај 28, 2010 Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 Ја сам слушала предаванје ђакона др Петра Дабића у пар. дому Вазнесењског храма у вези вантелесне оплодње и контрацепције (мало се дотакао и трансплатације органа, то сад није тема овде). Са стручне стране је објаснио разлику абортивних и неабортивних средстава контрацепције (нешто мало се дотакосмо тога на теми о амнио.). Наша црква генерално није "за" контрацепцију. Али, с` обзиром да се годишње у Србији направи око 120.000 абортуса, то се намеће као , како бих рекла, боља варијанта. Изнео је исти став као госп. Јеротић. Моји пријатељи имају четворо деце. Сва су се родила у року од 7 год. Последње дет има неке здравствене проблеме, чак мало озбиљније. А њима је духовник забранио контрацепцију. Икакву. У дилеми су да се и сл. дете не роди болесно, а овамо-млади људи, не могу баш ни да се уздржавају превише. Ту једино долази у обзир комбинација више метода-кад су "критични" дани уздржавање, а осталим да нима не опуштање баш превише 0205_whistling Кад је царски рез, онда лекари препоручују 2 године паузу између 2 трудноће (тачније порођаја). Много слојева се сече док се дође до бебе. Моја колег. је родила 2 бебе царским, у размаку од 16 месец. Хвала Богу све прошло ок. Осим што јој мало надрљала кичма, али то нема вете са порођајем већ са самом трудноћом. Па сад Машо, дај Боже да прође све ок, па кад се вратиш на жељену килажу-учлани се на још 23 форума (као Улични Музичар) и нема фрке. Куцкаш нон-стоп, муж те не виђа, обавезе према клинцима...нема боље заштите Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Мај 28, 2010 Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 A gde su sveštenici da se malo oglase povodom teme naravno nećemo kontracepciju nego ćemo abortuse u Srbiji je to najpopilarniji vid kontracepcije, uostalom ova tema ej postojala na 20 tak stranica samo ej treba izvući Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Мај 28, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 Јеротић је психијатар, није меродаван да одговори. Са те позиције (човекоугађања), наравно да је контрацепција ок. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Booba Написано Мај 28, 2010 Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 Апстиненција, нема шта. Једном је брат Дибидусрус написао на теми о абортусима нешто типа: "Ако нећеш да рађаш, онда не легамо...". Бројиш дане и то је то. Па или-или. Лекари и психијатри ће увек бити на страни човекоугађања. Као и сви они који верују само у науку,бла,бла... Мени је свештеник исто то рекао:"Кад нећеш-немој. Ако је опасно по здравље-уздржавање док опасност не прође. А Господ остало све среди." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Мај 28, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 A gde su sveštenici da se malo oglase povodom teme Ја их видим двојицу на форуму, ево да подигнем тему Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 28, 2010 Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 Апстиненција, нема шта. Једном је брат Дибидусрус написао на теми о абортусима нешто типа: "Ако нећеш да рађаш, онда не легамо...". Бројиш дане и то је то. Па или-или. Лекари и психијатри ће увек бити на страни човекоугађања. Као и сви они који верују само у науку,бла,бла... Мени је свештеник исто то рекао:"Кад нећеш-немој. Ако је опасно по здравље-уздржавање док опасност не прође. А Господ остало све среди." Kakvo kockasto razmisljanje... apstinencija, nije nego... "Ne zabranjujte se jedno drugom, osim u vreme posta i molitve"... Ako je ova rec vazila u vreme Pavlovo, koliko li tek vazi danas... Nego danas smo svi fini, pa cesto menjamo Duha Svetog... Ako je dakle zdravstveni problem u samom odnosu, naravno da nece biti odnosa... Ali, ako je problem u samom radjanju - molim, kalendar je davno otkriven, pa izvolite... upoznajte konacno svoje telo, a ne tu "apstinencija"... Mislite li malo o svom psihickom zdravlju? Jesmo li mi svi takvi molitvenici i isposnici (jeste, i jedno i drugo) da se tako lako uzdrzavamo? Ili je apostol Pavle nesto, Boze prosti, omasio pisuci poslanicu... "Ако нећеш да рађаш, онда не легамо..." Ovo je toliko katastrofalna misao, da nema reci da se objasni... hriscanska sigurno nije... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Мај 28, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 Који календар? То је тотално непоуздана метода. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Мај 28, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 Мислим да је најбоље предати све у Божије руке, јер Оне ипак најбоље знају. Али за то је неопходна вера, поверење и спремност на борбу са сопственим егоизмом. А то је православље. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 28, 2010 Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 Који календар? То је тотално непоуздана метода. Ko to kaze? Googlaj malo vise, imas veoma dobre ginekoloske sajtove sa odlicnim objasnjenjima... resenje koje se pomocu njih nadje nije idealno, ali je odlicno za one koji ne mogu da se uzdrzavaju neprestano... mislim, znas vec, da ti ne crtam sad... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Мај 28, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 Који календар? То је тотално непоуздана метода. Ko to kaze? Googlaj malo vise, imas veoma dobre ginekoloske sajtove sa odlicnim objasnjenjima... resenje koje se pomocu njih nadje nije idealno, ali je odlicno za one koji ne mogu da se uzdrzavaju neprestano... mislim, znas vec, da ti ne crtam sad... Па бре и са пилулама и спиралом се затрудни, за колико случајева сам само чула, а камоли уздањем у календар.Еее, мушкарци Јефимија Крунић and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 28, 2010 Пријави Подели Написано Мај 28, 2010 Znaci mora da ti crtam... c, c, c, zene... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука