Gaša Написано Новембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 Taj običaj 5 dnevnih molitava postoji, bio je dakle, prvobitno, i ostao, u Pravoslavnoj Crkvi: 1) Večernje 2) Povečerje 3) Polunoćnica 4) Jutrenje 5) Časovi, tj. 1) Jutrenje 2) Časovi 3) Večernje 4) Povečerje) 5) Polunoćnica, s tim što se u nedeljni dan dodaje i Liturgija tj. The Holy Qurban! Dakle, imamo i mi 5 dnevnih molitava, klanjanje Bogu (narocito u vreme Velikog cetrdestodnevnog posta) i slicno. Problem je u pravilu, koje mora biti ukinuto - osoba koja napusti islam mora biti ubijena. Ako to vazi za sve, mora da vazi i za njih! Inace ne postoji razlog da u buduce satanisticke zajednice ostanu zabranjene zbog istog pravila svoje "religije". Mislio sam na poricanje vaznosti tih 5 molitvi i odbijanje da se iste vrše. Za to je kazna-ubiijanje.Dakle to pravilo ne može biti ukinuto jer je srž religije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Новембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2012 Bivsi musliman koji primi Sveto krštenje tj. udje u narucje Hristovo i bude prinet Bogu Ocu, naravno da vise nije musliman, i da nije vise u obavezi drzati ranija uverenja, obicaje i slicno! Muslimanska zajednica ne moze da ima pravo oduzeti zivot nekome ko nije vise u njenoj verskoj zajednici. Druge zajednice (npr. zajednice koje veruju Satani) su zabranjene ako u svom ucenju sadrze takvu destruktivnost tj. ubijanje bivseg clana, a to onda mora vaziti i za islamsku zajednicu! Miriam R. ميريام је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
osmanlija Написано Новембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2012 A da je insistiranje na jednosti sa Tvorcem nešto normalno, protiv toga pogledaj iz svoje tradicije: http://en.wikipedia....ansur_Al-Hallaj Znači naveo si mi prvo primjer kako se neko Isusu poklonio a po svojoj pameti zaključio da je to obožavanje... Što se tiče Mensur Haladža (nemam potrebe da čitam šta je na linku) , ja sam ga već indirektno spomenuo: "Ja i Otac smo jedno", "ko vidi mene vidi i Oca" - pa te rečenice je izgovaralo na hiljade monoteista kroz historiju?? O "Jednoti sa Tvorcem" neću sada širiti Nisam ga imenovao, ali je prvi u nizu onih na koje sam mislio... Doduše ne znam da li na ovom wikipedijinom članku piše da je rekao "ja sam bog" -kako to nerijetko falsifikuju, ili piše da je rekao "JA SAM ISTINA (HAKK)" -kako je tačno rekao Kada govoriš o magiji, sjedi se brojnih hadisa koji govore o vjerovanju u snove ( ko me je u snu vidio, vidio me je), o tome da ne treba govoriti loše snove jer će se ostvariti, strah od zihra, itd. Pogledaj snimke na youtube o lavovima i medvedima koji navodno govore šehadu, o zlatnim ribicama na kojima piše Allah i Muhammed itd. A evo što apostol govori o takvim pričama: Kao prvo, prođi se hadisa Nisi uopšte kompetentan, eto čak nisi naučio ni da izgovaraš (pišeš) termine koji se tamo spominju. Ali kada već spominješ, što se tiče gluposti na youtube o ribicama itd, nemam komentara... Nije po mom mišljenju riječ ni o kakvoj magiji, već o igrama dječurlije... Šta sa snovima? Hoćeš da ti pričam o svijetu u koji boravimo dok "sanjamo" ili ćeš da nastavimo o temi ?? A šta je magija, de mi prvo to??? Ako uopšte hoćeš o tome... Mada prije mi reci zašto meni spominješ magiju?? Da podsjetim ja sam govorio o "čudima" a to nakon što si ih ti naveo kao "dokaz", i samo spomenuo trikove, magiju, iluzije i slično koja takođe mogu prozvoditi čuda: Šta je čudo? Navešću vam stotine primjera "čudesa" od strane negatora kršćanstva, "žešćih" po svojoj čudnovatosti od onih kojima se vi divite... Većini ja ne vjerujem, mada mi je jasno da su him radnje "čuda" Mislim da je kontext jasan: ČUDA NISU DOKAZ! (A ti bi da skreneš priču (nespretno i nekompetentno) na Islam ??) Odnosno, ako se već vežete za čuda, onda zašto ne pređete u hinduizam - on je po čudima daleko "ispred"?? Ili neko drugo učenje? To je moje otvoreno pitanje?? Vi ovdje razmatrate zašto muslimani ne prelaze u kršćanstvo, ja kao musliman čim sam vidio to vaše pitanje, automatski se sam se i sam upitao - zašto ja ne pređem u kršćanstvo... čuda su navedena u prilog prelasku na kršćanstvo, ovo moje kontra-pitanje u prilog neprelasku. Molim odgovor, ili neki novi adut u prilog prelasku na kršćanstvo. Hristova čuda nemaju po svojoj naravi (karakteru) i sustini nikakve veze sa takvim fakirskim "čudima". Njegova čuda su dobra dela: iscelenje i spasenje pale čovekove prirode (tela) i očišćenje i spasenje pomračenog lika Božijeg u čoveku (duše). Sve što čini Bog Otac ne čini bez Svog Logosa i Duha Svetog, tako ni Logos Boziji (Sin) nista ne cini bez Boga Oca i Duha Svetog. To je to što imenujemo i tom rečju čudo. Boziji Logos (prisnije rečeno - Sin Boziji) ovaploćeni (utjelovljeni), podvukao je: "za Mene svedoči i svedočiće Duh Sveti". I evo, svedoči već skoro čitavih 2000 godina, u Svetoj Crkvi Njegovoj, i opipljivi dokaz Njegovih čuda (dobrih dela koja čini nad čovekom) jesu Njegovi prepodobni svetitelji u Crkvi. No, odgovori mi ti, ako znas, osmanlija, na pitanje koje me interesuje, moze? Ne bih se složio. Da se ne slažem da se "otac otjelotvorio u sinu" - to je svima jasno.... A da je Crkva (Crkve) nešto što ima ikakve veze sa Duhom Svetim to ne samo da se ne slažem, već smatram jednom od najvećih podvala u ljudskom društvu, u povijesti. Crkva ili Crkve, kako god hoćete - za mene su i Vatikan i vi jedno te isto, podijeljeni iz trenutno aktuelnih političkih razloga, pa kasnije na te podjele dodani neki mistični ili religijski elementi... a u suštini podjela je i dalje politička, pa ću ubuduće spominjati Crkvu u jednini.... Inače da se raščistimo još jednom, Isus / Isa alejhisselam, jeste činio čuda (ako hoćete: čini ih i danas, jer nije mrtav), činiće ih i u budućnosti, eto na primjer ubiće tzv Antikrista itd. Njegovo najveće čudo je primanje Jevanđelja (koje je nama nedostupno, ne postoji Jevanđelje po Isusu..) toliko je veliko da prosto ne možemo da sagledamo... Ali to nije dokaz da je bog!! Ko jedini ima života u sebi ? Bog. I Hristos kao riječ Božja 'rođena' od Oca prije vremena, rođena ne kao što se rađaju djeca od roditelja, već 'rođena' kao što se misao rađa u umu, iako su misao i um simultani. To je samo intimna metafora. A Hristos nema volje različite od volje Očeve. Nema svoju sebičnu volju koja bi se gdjekad suprotstavila volji Očevoj. Ko je to negirao? Ubjeđen sam da čisti Isus nije imao svoje volje u odnosu na volju Stvoritelja svih svjetova... Pa zar nisam to već iznio? A što se tiče ovih pređašnjih rečenica, ove prenatrpane terminologije, ovih metafora sa mislima i umom itd.... jel' ti to meni misionariš, pokušavaš da me oduševiš? Ma daj pojednostavi govor, Isus se obraćao jednostavnim govorom - ljudima razumljivim! Ne zbog mene, shvatam ja... Dakle, nas radi postao je čovjek, 'ponizio sebe do smrti', pokazao nam primjer poslušanja, jer On savršen Bog postao je savršen čovjek potpuno predan volji Božjoj, jer postavši savršen čovjek nije mogao biti drugo do 'savršen sluga', ne zato što je morao, već sve čini radi ljubavi prema nama. Hristos je pravi Bog i pravi čovjek. To je jedini način da se shvati riječ Božja. Sve ostalo je proizvoljno navođenje citata, vađenje iz konteksta...kao da je Isus samo govorio neke kratke izreke i poslovice. A na taj način možemo pričati danima bez ikakvog pomaka. Ma razumijem ja da si ti i milijarde drugih koji ponavljaju ovo "radi nas , zbog nas" ushićeni... ali mene zaista ne impresionira... Što se tiče mojeg "metoda" tj vađenja citata (a ne vadim ih iz kontexta), makar i bio nepotpun ipak bih mu dao prednost u odnosu na filozofiranje bez citata i ponavljanje nekih dogmi.... Nećete tako nikog privoliti u kršćanstvo, elementarno pismenog! Uostalom, citati iz Novog zavjeta (još desetine drugih osim ovih koje sam naveo) a Stari zavjet čini mi se nisam ni spomenuo, negiraju ove konstrukcije o postajanju boga čovjekom i čovjeka bogom... Čak se Biblijom može i negirati mogućnost da pravi prorok bude razapet, ali mislim da je bespredmetno... Pazite, ovo je vrlo važan momenat - osoba koja napusti islam mora biti ubijena. Ako su satanisticke zajednice zabranje upravo zbog toga sto u sklopu svog verovanja imaju istu obavezu (ubiti bivseg člana), zbog cega ne zabraniti i islam, sve do trenutka dok u zemljama u kojima ima vecinu ne ukine to pravilo (tj. za u buduce ne izbrise to iz svog ucenja)?! Offf ovo je mnogo "važan momenat"! haha Znači, muslimani na Pešteri, u Bosni i na Kosovu zbog toga ne prelaze na kršćanstvo, a rado bi prigrlili razapetog i obnaženog Šveđanina! LA IQRAHE FIDDIN - NEMA PRISILE U VJERU To je Kuranski ajet. To je Šeriatsko Pravilo. Znam ja da ste svi vi ovdje odgojeno tako da vjerujete da su Turci nabijali na kolac onoga ko neće u Islam, ali znam da za razliku od kršćanstva nikada ni u jednoj muslimanskoj zemlji nije postojala državna institucija koja se bavila konvertovanjem, nikada nije postojao zakon koji to zahtjeva, niti su ikada igdje kršćani ili jevreji (pa čak i drugi) protjerivani samo zbog toga što nisu muslimani. Islam je stvar unutarnjeg, prevashodno ljubav kao jedino osjećanje koje prevladava ego, i kao takav nemoguće ga je nametnuti! Pa se kod muslimana zato često javlja ljubomora, iz želje da se zaštiti Vjera, tako nerijetko kroz cijelu povijest možete naići na nepovjerenje prema novim muslimanima. A kamoli da se još nekome nameće! Kršćanstvo sasvim suprotno tome... Odgovorno mogu ustvrditi na osnovu povijesnih činjenica da su SVI DANAŠNJI KRŠĆANSKI NARODI U MANJOJ ILI VEĆOJ MJERI SILOM POSTALI KRŠĆANI! Uz dužno poštovanje prema pobožnim kršćanima. Dakle manje ili više, nisam rekao "u potpunosti silom", ograđujem se za slučaj da nekada kasnije nastavim raspravu o ovome (mada sumnjam da ću, ko ga ja zainteresovalo neka uči historiju sam...) Postoji Šeriatsko pravilo da osoba koja napusti Islam, ima biti ubijena, nisam siguran za to pravilo ali poznato mi je... Ono se sprovodi samo u zemljama u kojima je na snazi ovaj Zakon (ne u većinskim muslimanskim, kako je navedeno). Ustvari to se pravilo nigdje više ne sprovodi, jer neće valjda neko ostati u Teheranu , otići će u "slobodarski" Njujork ako već želi da postane nemusliman. A odkdu ovo pravilo, zašto i koje mu je objašnjenje? Pa zato jer je vjera čovjeka skuplja, vrijednija, preča od ljudskog života i glave na ramenu! To znači da nema igre i zafrkavanja sa tim! Ako se neko igra sa nečim što je vrijednije od života, onda je logično da Zakon predviđa oduzimanje života! Posebno još ponavljam da u Islam nema prisile, pa dobro razmisli da li ćeš ući u Islam jer ulaziš u nešto što je preče od života. Dobro razmisli, jer i sam ulazak u Islam je nešto jako jako opasno danas... Prema statistici, muslimana više bude ubijeno na svijetu nego svih ostalih zajedno, tako da se i ne trebaš bojati od muslimana da te ne roknu ako izađeš, već prije se boji da ne budeš roknut jer si ušao u Islam.... No sasvim je bespredmetno na ovoj temi pričati o bilo kojem Šeriatskom pravilu pa i o ovom... Ako se tvrdi da je to razlog neulaska u kršćanstvo, onda je to neozbiljno... Makar ja, neću se sa takvim provokatorima upuštati u raspravu. Riječ o pravilu koje makar ovdje uopšte nije na snazi. Ipak, dobro je što smo pokrenuli nasilno konvertiranje, na jedan drugi način je u skladu sa naslovom i kroz to pitanje daje se jedan od odgovora na zadno pitanje. Pričao sem već o konfuziji sa bogo-čovjekovanjem, zatim o onom razapinjanju u teorijama, žešćem razapinjanju nego li bi to bilo razapinjanje neke osobe (koje se btw, nije desilo i Biblija ga negira..) i o drugim razlozima zašto muslimani ne pređu u kršćanstvo... Još jedan razlog je nasilnost kršćanstva, puna dva milenijuma, mada sam mislio tu i slične teme da ne pokrećem. Pozdrav bosanac је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Euthyphro Написано Новембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2012 Znači naveo si mi prvo primjer kako se neko Isusu poklonio a po svojoj pameti zaključio da je to obožavanje... U svim odlomcima koje sam naveo reč poklonjenje je u engleskoj verziji 'worship', a to se vidi i iz odlomka koji sam naveo da se treba klanjati jedino Bogu-to sam naveo da bi vidio koji je kontekst riječi 'poklonjenje'. Poklonjenje znači 'obožavanje'. Then those who were in the boat worshiped him, saying, "Truly you are the Son of God." Ovoj je Matej 14:33. Isto za svaki citat koji sam prethodno naveo, ako nisi lijen, možeš se uvjeriti da se 'poklonjenje' prevodi kao 'obožavanje'. Na kraju to si uradio i sam kada si citirao Otkrovenje 19:10 i reči anđela : Padoh mu pred noge da mu se poklonim. A on će mi: Nipošto! Sluga sam kao i ti i braća tvoja koja imaju svjedočanstvo Isusovo. Bogu se pokloni! sasvim ispravno si to preveo kao 'obožavaj samo Boga'. Sapienti sat. Nisam ga imenovao, ali je prvi u nizu onih na koje sam mislio... Doduše ne znam da li na ovom wikipedijinom članku piše da je rekao "ja sam bog" -kako to nerijetko falsifikuju, ili piše da je rekao "JA SAM ISTINA (HAKK)" -kako je tačno rekao Rekao je 'Ja sam Istina'. I da je Isus rekao samo tu jednu riječ možda to ne bi bilo dovoljno. Ali On sebe naziva i Prvim (Al-Awwal) i Poslednjim (Al Ahir) u Otkrovenju, naziva sebe Svijetlošću svijeta (An-Nur), naziva sebe Putem (Al-Hadi), početak Jovanovog Jevanđelja naziva ga vječnim i On za sebe kaže da je sa Ocem prije postanja svijeta (Al- Baqi), zatim kaže: 'SVE je meni predao Otac' (Al-Warit), zatim za sebe kaže: 'Ja sam Vaskrsenje (Al- Ba'it) i Život (Al-Muhyi), zatim kaže da će On suditi svijetu (Al-Hasib), zatim kaže za sebe da ima vlast da oprašta grijehe (Al-Halim), zatim kaže da ga treba proslavljati kao što se proslavlja Otac (Al- Hamid), to je Jov. 5:23, zatim se za njega kaže kod Jovana i kod Pavla da je stvorio svijet (Al-Khaliq) itd. itd. Moglo bi se još dugo nabrajati, a da je sve ovo Isus rekao - možeš lako provjeriti ako hoćeš. A imena koja sam naveo pripadaju samo Bogu. To je iz 99 imena Boga jedinoga, kako ga muslimani časte. Kao prvo, prođi se hadisa Nisi uopšte kompetentan, eto čak nisi naučio ni da izgovaraš (pišeš) termine koji se tamo spominju. Vjerovatno si u pravu za mene. Nisam stručnjak. Ali i ne govorim kao autoritet nego kao laik, pa i moje riječi samim tim nemaju neku težinu. A da su hadisi puni raznog sujevjerja o zlosutnosti crnih pasa, o pljuvanju na lijevu stranu kada se sanja loš san, o tome da su snovi o Muhammedu uvijek istiniti, o tome da Iblis petkom obavlja namaz, da demoni jedu, žene se, umiru kad nemaju da jedu, da demoni imaju različite religije itd. - to mislim da ne treba komentarisati. De Maria Numquam Satis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gaša Написано Новембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2012 Offf ovo je mnogo "važan momenat"! haha Znači, muslimani na Pešteri, u Bosni i na Kosovu zbog toga ne prelaze na kršćanstvo, a rado bi prigrlili razapetog i obnaženog Šveđanina! LA IQRAHE FIDDIN - NEMA PRISILE U VJERU To je Kuranski ajet. To je Šeriatsko Pravilo. Znam ja da ste svi vi ovdje odgojeno tako da vjerujete da su Turci nabijali na kolac onoga ko neće u Islam, ali znam da za razliku od kršćanstva nikada ni u jednoj muslimanskoj zemlji nije postojala državna institucija koja se bavila konvertovanjem, nikada nije postojao zakon koji to zahtjeva, niti su ikada igdje kršćani ili jevreji (pa čak i drugi) protjerivani samo zbog toga što nisu muslimani. Islam je stvar unutarnjeg, prevashodno ljubav kao jedino osjećanje koje prevladava ego, i kao takav nemoguće ga je nametnuti! Pa se kod muslimana zato često javlja ljubomora, iz želje da se zaštiti Vjera, tako nerijetko kroz cijelu povijest možete naići na nepovjerenje prema novim muslimanima. A kamoli da se još nekome nameće! Kršćanstvo sasvim suprotno tome... Odgovorno mogu ustvrditi na osnovu povijesnih činjenica da su SVI DANAŠNJI KRŠĆANSKI NARODI U MANJOJ ILI VEĆOJ MJERI SILOM POSTALI KRŠĆANI! Uz dužno poštovanje prema pobožnim kršćanima. Dakle manje ili više, nisam rekao "u potpunosti silom", ograđujem se za slučaj da nekada kasnije nastavim raspravu o ovome (mada sumnjam da ću, ko ga ja zainteresovalo neka uči historiju sam...) Postoji Šeriatsko pravilo da osoba koja napusti Islam, ima biti ubijena, nisam siguran za to pravilo ali poznato mi je... Ono se sprovodi samo u zemljama u kojima je na snazi ovaj Zakon (ne u većinskim muslimanskim, kako je navedeno). Ustvari to se pravilo nigdje više ne sprovodi, jer neće valjda neko ostati u Teheranu , otići će u "slobodarski" Njujork ako već želi da postane nemusliman. A odkdu ovo pravilo, zašto i koje mu je objašnjenje? Pa zato jer je vjera čovjeka skuplja, vrijednija, preča od ljudskog života i glave na ramenu! To znači da nema igre i zafrkavanja sa tim! Ako se neko igra sa nečim što je vrijednije od života, onda je logično da Zakon predviđa oduzimanje života! Posebno još ponavljam da u Islam nema prisile, pa dobro razmisli da li ćeš ući u Islam jer ulaziš u nešto što je preče od života. Dobro razmisli, jer i sam ulazak u Islam je nešto jako jako opasno danas... Prema statistici, muslimana više bude ubijeno na svijetu nego svih ostalih zajedno, tako da se i ne trebaš bojati od muslimana da te ne roknu ako izađeš, već prije se boji da ne budeš roknut jer si ušao u Islam.... No sasvim je bespredmetno na ovoj temi pričati o bilo kojem Šeriatskom pravilu pa i o ovom... Ako se tvrdi da je to razlog neulaska u kršćanstvo, onda je to neozbiljno... Makar ja, neću se sa takvim provokatorima upuštati u raspravu. Riječ o pravilu koje makar ovdje uopšte nije na snazi. Ipak, dobro je što smo pokrenuli nasilno konvertiranje, na jedan drugi način je u skladu sa naslovom i kroz to pitanje daje se jedan od odgovora na zadno pitanje. Pričao sem već o konfuziji sa bogo-čovjekovanjem, zatim o onom razapinjanju u teorijama, žešćem razapinjanju nego li bi to bilo razapinjanje neke osobe (koje se btw, nije desilo i Biblija ga negira..) i o drugim razlozima zašto muslimani ne pređu u kršćanstvo... Još jedan razlog je nasilnost kršćanstva, puna dva milenijuma, mada sam mislio tu i slične teme da ne pokrećem. Pozdrav Osmanlija znaš li šta si ovde upravo napisao? Nema prisile u veru,ali ubijamo onog ko napusti islam? Ima li ovde logike??? Kako nema prislile ako ne dozvoljavate ljudima da veruju ono što hoće? Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Euthyphro Написано Новембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2012 Nećete tako nikog privoliti u kršćanstvo, elementarno pismenog! Nije do ljudi pa 'privode' ikoga u vjeru već je to do Boga: I nitko ne može reći: Gospodin Isus osim u Duhu Svetom. i još: Nitko ne može doći k meni ako ga ne povuče Otac koji me posla; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Mislim da je kontext jasan: ČUDA NISU DOKAZ! (A ti bi da skreneš priču (nespretno i nekompetentno) na Islam ??) Niko ne govori da su čuda sama po sebi ikakav dokaz. I pagani su imali 'čuda'. Opsesija čudima je nezdrava, ali to nije samo kod hrišćana. Ako gledaš Isusova čuda, kao što je neko ovdje rekao, ona nisu nekakvi spektakli koji nemaju nikakve svrhe za ljudski život ( kao što je to npr. razdvajanje mjeseca na dva dijela itd.) već su uvijek na iscjeljenje oboljelih duša i tijela. Stari zavjet čini mi se nisam ni spomenuo, negiraju ove konstrukcije o postajanju boga čovjekom i čovjeka bogom... Čak se Biblijom može i negirati mogućnost da pravi prorok bude razapet, ali mislim da je bespredmetno... Prezren bješe, odbačen od ljudi, čovjek boli, vičan patnjama, od kog svatko lice otklanja, prezren bješe, odvrgnut.4A on je naše bolesti ponio, naše je boli na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava. 5Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna - radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše. Zlostavljahu ga, a on puštaše, i nije otvorio usta svojih. K'o jagnje na klanje odvedoše ga; k'o ovca, nijema pred onima što je strižu, nije otvorio usta svojih. ..za grijehe naroda njegova nasmrt ga izbiše. Ukop mu odrediše među zločincima, a grob njegov bi s bogatima, premda nije počinio nepravde nit' su mu usta laži izustila. Ovo je Isaija 53, Stari Zavjet - pa budi iskren i reci o kome Isaija prorokuje. Opkolio me čopor pasa, rulje me zločinačke okružile. Probodoše mi ruke i noge,17sve kosti svoje prebrojiti mogu, a oni me gledaju i zure na me. 18Haljine moje dijele među sobom i kocku bacaju za odjeću moju. Ovo je Davidov Zebur - 22 pjesma. O kome se govori? Da bi ti bilo jasnije evo iz Indžila: A pošto ga razapeše, razdijeliše među se haljine njegove bacivši kocku A što se tiče toga da Stari Zavjet ne govori ništa o utjelovljenju, daću ti samo dva primjera , od mnoštva: Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni. Ovo Isaija u 9 poglavlju govori o očekivanom Mesiji. Evo dolaze dani - riječ je Jahvina - podići ću Davidu izdanak pravedni. On će vladati kao kralj i biti mudar i činit će pravo i pravicu u zemlji...I evo imena kojim će ga nazivati: 'Jahve, Pravda naša.' Ovo govori Jeremija 23:5-6. Ko je Jahve- znaš sam. De Maria Numquam Satis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Euthyphro Написано Новембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 21, 2012 tako da se i ne trebaš bojati od muslimana da te ne roknu ako izađeš, već prije se boji da ne budeš roknut jer si ušao u Islam.... Može čovjek misliti o papi, biskupima, episkopima, sveštenicima, časnim sestrama, monahinjama šta hoće - ja još u svom vijeku nisam čuo da bilo ko od njih izdaje fatve i naređuje i podstiče na ubistvo onih koji izađu iz hrišćanstva. Evo, sve one ličnosti sa youtube-a koje su prešle na islam žive u svojim zemljama i slobodno hule, niko ih ne ubija. Ne postoji da ja znam ijedna zemlja u kojoj su islam i Kuran zakonom zabranjeni, a sa Biblijom i hrišćanstvom toga ima. Pa zato jer je vjera čovjeka skuplja, vrijednija, preča od ljudskog života i glave na ramenu! Razlika između istinske vjere i idolopoklonstva je u tome što vjernici ove riječi 'vjera je preča od života' tumače kao da se odnosi samo na njihov život koji su spremni dati, a kod idolopoklonika ovo se uvijek ili uglavnom odnosi na živote drugih. Ja Bogu mogu prineti samo svoj život, takav kakav je, a ne živote drugih. Gaša and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 De Maria Numquam Satis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
osmanlija Написано Новембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2012 Osmanlija znaš li šta si ovde upravo napisao? Nema prisile u veru,ali ubijamo onog ko napusti islam? Ima li ovde logike??? Kako nema prislile ako ne dozvoljavate ljudima da veruju ono što hoće? Znam šta sam napisao, nego ti izgleda ili nisi pročitao ili jesi ali nisi shvatio, ili mi namjerno vadiš iz kontexta? Prvo, ja sam baš naglasio da nikoga ne ubijamo, a ti mi de navedi neki primjer da je neko ubijen jer je izašao iz Islama?! Hajde, imaš Iran, Sudan, Pakistan, Tursku.... navedi? Ja sam napisao da to zapravo kršćani rade kroz vijekove i vijekove, počevši od onog Konstanina cara Rima. Zatim, jasno je da je šeriatsko pravilo da eventualno islam iz prisile nije validan (neprirodan... pisao sam o tome već, da ne ponavljam), ali da postoji i to šeriatsko pravilo i objašnjavao kako je vjera skuplja od života, kako sa time nema igre itd itd , da ne ponavljam. Uostalom, predugo sam tipkao da bih sada ponavljao.... Eto, hvala ti u svakom slučaju Može čovjek misliti o papi, biskupima, episkopima, sveštenicima, časnim sestrama, monahinjama šta hoće - ja još u svom vijeku nisam čuo da bilo ko od njih izdaje fatve i naređuje i podstiče na ubistvo onih koji izađu iz hrišćanstva. Evo, sve one ličnosti sa youtube-a koje su prešle na islam žive u svojim zemljama i slobodno hule, niko ih ne ubija. Ne postoji da ja znam ijedna zemlja u kojoj su islam i Kuran zakonom zabranjeni, a sa Biblijom i hrišćanstvom toga ima. Ma daj!? Islam i Kuran, odnosni muslimani u Evropi imaju manja prava od životinja, ti mi pričaš kako neko slobodno živi?? Đe je sloboda - na Gvantanamu možda?? Čak postoje i slučajevi državne legislative i zabrana širom Evrope, pa u Kini, Rusiji... a i tamo gdje nije regulisano zakonima muslimani su vrlo često stavljeni van zakona! Namjerno neću da spominjem prošlost, od krstaških ratova pa na dalje, jer upravo živimo u vremenu kada je otvorena opšta hajka na muslimane svugdje i sa svih strana, ti mi govoriš kako uživaju slobode? Ali nastaviću ja o tome, nego reci ti meni gdje je to u muslimanskim zemljama Biblija zabranjena i kršćanstvo ili judaizam?? Ne danas, nego imaš 1400 godina da navedeš primjer! A o episkopima itd, nemam ja šta da mislim, oni doduše nisu nikad iizdali neku fetvu, ali kroz vijekove i posebno danas pozivaju na ubijanje pripadnika drugih religija. Pa daj mi primjer samo jedne evropske zemlje koja nije etnički i konfesionalno čista?? (ovo danas po Evropi, u posljednjih par decenija, to je dovođenje robova iz Afrike i Azije) Razlika između istinske vjere i idolopoklonstva je u tome što vjernici ove riječi 'vjera je preča od života' tumače kao da se odnosi samo na njihov život koji su spremni dati, a kod idolopoklonika ovo se uvijek ili uglavnom odnosi na živote drugih. Ja Bogu mogu prineti samo svoj život, takav kakav je, a ne živote drugih. Ustvari ti i ja smo kako se sjećam pričali o Biblijskim dokazima da Isus nije bog? Odkud sad ovo? Razlika između monoteizma i idolopoklonstva je potpuno jasna, dovoljno je samo razumjeti te dvije riječi u njihovom elementarnom značenju. A pošto se cjepidlači i hvata mi se svaka riječ na hiljadu lupa, evo pojasniću... Vjera je preča od života, a svakako da je to individualna stvar i kaže se da je preča u individualnom smislu, ličnom, intimnom. Ali ovdje smo govorili o državnom uređenju, tj o zakonu u državi (u ovom slučaju islamskoj) a to je već domen društva. Društveno uređenje jeste sekundarno, ali mi smo o tome govorili. kao što je neko ovdje rekao, ona nisu nekakvi spektakli koji nemaju nikakve svrhe za ljudski život ( kao što je to npr. razdvajanje mjeseca na dva dijela itd.) već su uvijek na iscjeljenje oboljelih duša i tijela haha, A pretvaranje vode u vino je baš ovako iscjeliteljski ? Nego da vidimo šta je dokaz ako nisu čuda? Meni je asno (neko je prije) iznio kako je to dokaz božanstvenosti, to što tebi nije čudo dokaz to je bolje za tebe, ali ponavljaš mi već nekoliko puta kao da sam ja to ustvrdio? Jeste, slažemo se nisu čuda dokaz. Nego, šta znaš o polovljenju mjeseca, kada već spominješ to? Ne šta misliš o tome, ne smatram te dostojnim da mi pričaš o tome, nego šta znaš o tom događaju, šta si čuo o tome itd? Ali On sebe naziva i Prvim (Al-Awwal) i Poslednjim (Al Ahir) u Otkrovenju, Naziva ga pisac Otkrovenja, koje vjerujem nisi nikada vidio na maternjem jeziku isusovom naziva sebe Svijetlošću svijeta (An-Nur), naziva sebe Putem (Al-Hadi), El-Hadi ne znači Put? To pokušavaš da me impresioniraš arapskim ? A on sin Merjemin jeste Nur zaista. zatim kaže za sebe da ima vlast da oprašta grijehe (Al-Halim), To znači Blag. Izvini. E i to da se ne izgovara A - AL, nego E tj EL, u ovom slučaju (i u svim ostalim) El-Halim... pa nije ni Al-Awal, nego El-Ewwel... to da i ja malo tebe impresioniram poznavanjem arapskog, uostalom ja to i mogu, za rzliku od tebe i patetičnih pokušaja. zatim se za njega kaže kod Jovana i kod Pavla da je stvorio svijet (Al-Khaliq) itd. itd. Moglo bi se još dugo nabrajati, a da je sve ovo Isus rekao - možeš lako provjeriti ako hoćeš. A imena koja sam naveo pripadaju samo Bogu. To je iz 99 imena Boga jedinoga, kako ga muslimani časte. Nema potrebe (a ustvari nema ni mogućnosti) da se Bog časti od robova nečim? Ovo što si navodio, ne bih se baš složio da je riječ o 99 Imena, ali eto, da ti ne kvarim osjećaj da si me impresionirao. A najbitnije je to da neka riječ koju je rekao recimo Petar, to nije rekao Isus. To je razlika. Ali posebno, posebno Pavlovljeve riječi, čovjeka kojeg je Josip prokleo, čovjeka koji je bio lovac na Isusove sljedbenike, pa se onda dosjetio (imao viziju?) kako da efikasnije uništi Isusovo učenje, koji je čak i ime promijenio da zametne trag. koji nikada nije sreo Isusa itd, posebno njegove riječi nisu Isusove! Čak, ono što Savle ili Pavle kaže, to treba uzimati kao suprotno od Isusovog stava, izjave, učenja itd. Inače, ja ne samo da ne vjerujem u vjerodostojnost Biblije, nego mislim da nijedan nastavnik historije za osnovnu školu na svijetu, prema onome što je učio o vjerodostojnosti historijskih dokumenata na fakultetu, mora zanegirati vjerodostojnost. Uostalom ja vjerujem u Božije Jevanđelje koje nije čak ni "po Isusu", nego je "dato Isusu" (kada se kaže "po nekome" to znači da je to njegova verzija, a Isus nije imao svojih verzija, čak ni hirova i svojeg htijenja u odnosu na Gospodara), a ti mi navodiš jevanđelja PO petom ili desetom, pa čak i PO Savlu?? Nego mene sada interesuju druge stvari... Kako sam razumio, bog nije uvijek boravio u Isusu, malo je boravio, pa malo nije... (ili obratnim tokom). E tada dok je boravio, utjelovio se ili šta već, da li je bio na drugim mjestima osim tijela njegovog? I pitanje, gdje je utjelovljeni bogo-otac bio u trenutku fizioloških tijelesnih radnji? Izvinjavam se na banalnosti, ali navikao sam da postavljam pitanja bez dogmi, tabua, sakramenta i slično. Drugo, dok je bio mrtav (tj prije uskrsnuća) - da li je i u tom trenutku bio bog, odnosno da li je i u tom trenutku bog bio otjlovljen u njemu? Da li je bog bio otjelovljen u sinu dok je ovaj bio na krstu? Uglavnom na ova pitanja se može sa jednim odgovoranjem u paketu odgovoriti, pa onda imam i druga sve dok ne iznađemo odgovor na ovo naslovno pitanje: zašto muslimani (ili makar konkretno ja kao jedan od njih) ne prihvataju kršćanstvo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Новембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2012 Kako nema prislile ako ne dozvoljavate ljudima da veruju ono što hoće? Nema prisile u veru,ali ubijamo onog ko napusti islam? Ima li ovde logike??? Ima tu logike - satanske logike. Čovek sebi dobrovoljno stavlja te okove (prima islam) - postaje rob, te navodno zbog toga ne sme posle da ih skine. Satana stoji za vratom, drzi u strahu ovim pravilom... Ne! Ima pravo čovek da ih skine, jer iako je dobrovljno pristao na islam, ne znači da je o svemu znao šta sve uči islam, posle je mogao saznati neke stvari sa kojima se ne slaže, i ne želi da ih sledi, i stoga svaki čovek ima pravo da napusti islam!!! Treba te zemlje od tog pravila da oslobadjaju, da se u te zemlje donese blagodet elementarne slobode - sloboda govora! A ne, ovim "oslobodiocima" gladne oči novca, nafte, ulja ... ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Новембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2012 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Новембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2012 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Новембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2012 http://www.youtube.com/watch?v=ibC1_yjWIvA&feature=related Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
osmanlija Написано Новембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2012 Jel to Karađorđe na slici? Mislim na ovog neandretalca prije ovih AMERICAN NEWSROOM... Kako god, taj crni đavo ili đorđe, u mojem kraju poznat kao zločinac, naime spalio je cijelu Sjenicu, a u Novom Pazaru je stanovništvo koje se nije izmaklo klao par dana u džamiji Devlet hanim. Razlog tome je bilo: "neprihvatanje krsta časnog i vjere svete" Kasnije je ta džamija bila poznata kao Masli džamija, dobivši ime po boji rijeke krvi koja je tekla niz ulicu. Kasnije su komunisti srušili džamiju, ali iako su ulici dali ironično ime "Oslobođenja" kod naroda je ostalo šapatom - Masli Sokak. Turci su uspjeli da se osvete za ove zločine, na jedan jako brutalan način. Glavnina vojske je nakon klanja kasnije krenula prema istoku ka Nišu, gdje su nanijevši teške gubitke Turcima ipak izgubili bitku. Nakon što su pobili zarobljenike osumnjičene za zločine nad civilima, uzidali su njihove glave u čuvenu Ćele kulu, koja i danas stoji kao znak svireposti tog doba. No odakle ta svirepost, kada vijekovima unazad osmanski podanici žive mirno i zadovoljno pod upravom Sultana? Naime, osim nekih slučajeva učešća u Austrijskim, a prije svega Venecijskim vojnama i dr, kao plaćenici protiv države u kojoj su živjeli, balkanski hrišćani nisu pokazivali nikakve netrpeljivosti ili neprijateljstva prema vlasti. A zašto bi, kada su živjeli poprilično dobro u odnosu na druge feudalne države u Evropi? U dugom periodu do 1699. i Velikog bečkog rata, kada su Evropljani prvi put prodrli u osmanslijski teritorij, nije zabilježena niti jedna buna, što je dovoljno svjedočanstvo o položaju njenih stanovnika... Ni poslije toga, sve do kobnog "prvog srpskog ustanka", osim spomenutih učešća kao plaćenici (pape i papi odanih feudalnih monarha, o čemu svjedoči i danas recimo arhiv Venecije i dr), nije bilo ozbiljnijeg protivljenja najpravednijoj feudalnoj monarhiji koju historija bilježi... I zašto i kako odjednom, odkud toliko nasilje, ratovi na početku tog 19. vijeka? Helem, netom prije u Evropi je došlo do velikih prevrata, sa feudalnog na tzv buržujski (kapitalistički, industrijsko-trgovački) sistem. Danas je sve više činjenica i dokaza o tome da su te prevrate, počevši sa Francuskom revolucijom i svakako utemeljenjem SAD-a izvele najmraćnije povijesne snage. Neki ih nazivaju tajnim masonskim društvima, iluminatima ili satanistima, a već je jasno da se bez sumnje radi o bankarskim porodicama (npr Rotšild) koje od toga perioda do danas stiču ogromno bogatstvo, nepojmljivo nama "običnim" ljudima. Njihov metod je bio takav, da su od te kobne Francuske Revolucije neprestano običnom puku podmetali ideje o nacionalnom oslobađanju, skidanju jarma i druge povijesne prevare, pa su jedna po jedan padale velike imperije i uspostavljale se tzv nacionalne, a kasnije i građanske države. Konačno do Prvog svjetskog rata, uništene su tri najveće prepreke uspostavi njihovog novog svjetskog poretka, a to su Ruska, Austrijska i Turska Carevina. No njihovo urušavanje je počelo makar jedan vijek prije. Konkretno u Srbiji, "nosioci promjena" su bili trgovci sa jakim "vezama" u Evropi. Kao uostalom i svugdje to su trgovci, ponekad i manufaktursti koji stiču basnoslovno bogatstvo, a koji pripadaju nekom tajnom udruženju, sa vrlo sumnjivim aktivnostima iza zatvorenih vrata. Tu na scenu stupa "ustanik" Karađorđe, već regrutovani "Malteški vitez". Istovremeno pod idejama "prosvjetiteljstva" djeluju i "napredni" intelektualci, odnosno sprovoditelji tih satanističkih planova, a to je u Srbiji u prvom redu Dositej Obradović, a sva prilika i Vuk Karadžić. Svugdje ti "intelektualci", umjetnici, filozofi itd, raspaljuju nacionalnu mitologiju, govore o budućnosti i slobodi, a u konačnom cilj je da se ljudi porobe, što danas dvjesta godina nakon početka njihovih "revolucija" itekako možemo posvjedočiti. Neki istraživači tvrde da Karađorđe nije bio mason, ali nesumnjivo je radio za njih, svjesno ili nesvjesno. Njegovi potomci, danas kao navodni prijestolonasljednici, upravljaju javno i otvoreno jednim ogrankom društva Templara sa sjedištem u Jerusalimu, pa umjesto titule suverena i monarha, oni su nasljedni "veliki majstori". Čak imaju i internet sajtove sa najodvratnijom simbolikom, otvoreno i drsko. U svakom slučaju, prljavi satanistički planovi su u Srbiji počeli da se sprovode tzv Prvim srpskim ustankom, a definitivno ustabiljeni Drugim, nakon kojeg je uspostavljena masonska nacionalna država, koji je i započet razvijanjem templarske zastave, kako nam je to prikazao slikar Paja Jovanović, inače učenik autrijskog akademskog slikara Kristiana Grikenperla, poznatog po masonskim motivima u svojem opusu. Karađorđe je dakle, sviđalo se to nekome ili ne, najveća satanska sluga na ovim područijima, njemu imamo zahvaliti na današnjem ropskom položaju ove zemlje u odnosu na međunarodne kriminalne korporacije i ovisnost o baknarsko-masonskom pokvarenom kartelu. On je prvi koji ovdje razvija masonsku trobojku (kombinacija plavog, crvenog i bijelog iako i prije možda prisutna jasan je simbol masonske države, definitivno ustanovljen nakon franc. revolucije, ali i u jednom posebnom obliku na zastavi SAD-a). Priče o ratu za slobodu, jednostavno ne piju vode zbog činjenica. neki historičari su bili smjeli pa iznijeli tvrdnju da je samo u jednom vijeku više ljudi pobijeno u njihovim (dinastijskim) međusobnim sukobima, nego li od Turaka za dugi period unazad. što se tiče samog naroda, nova država nije donijela apsolutno ništa dobro, a ovo područje je postalo etnički čisto po uzoru na "modernu jevropu". Kako god bilo, Karađorđe je sa belikim prezirom gledao na Srbe, u njegovim Memoarima je ostalo zabilježeno da je Srbe smatrao turskom kopiladi, mada neki osporavaju da su to njegove riječi jer je on navodno bio neuki divljak koji nije bio sposoban pisati memoare ili slično. Ne ulazivši u to da li je on zaista napisao te Memoare ili su falsifikat, i u to da li je on zaista ovako mrzio Srbe, nazivao ih turskom kopiladi itd, sa tvrdnjom da je bio neuk ne bi se mogli složiti, mada jeste bio divljak. Sve u svemu, "sloboda" koju obećavaju u ovom najnovijem krstaškom pohodu, zaista jaše punim trkom, sa sve četiri strane svijeta, tako da lično ne vjerujem da je Ivan buncao kada je govorio o onom svoje otkrovenju... Izgleda da je bio u pravu... Treba te zemlje od tog pravila da oslobadjaju, da se u te zemlje donese blagodet elementarne slobode - sloboda govora! Ali nešto mi se čini da će him konji ubrzo noge polomiti, od sile kojom prijete da "oslobađaju" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
osmanlija Написано Новембар 22, 2012 Пријави Подели Написано Новембар 22, 2012 Pazi, nismo mi došli u Tursku nego Turci su došli kod nas, da osvajaju naše zemlje, naše kuće, naše krajeve i najzad nas same. Mala im je bila njihova Turčija pa su morali i naše, jel.. Dakle, Turci mogu lagano da se brišu, ovo je naša domovina, niti su imali niti će da imaju bilo kakvo pravo na ovu našu zemlju. Nije zločin oterati okupatora nego je pravda. Definiši okupatora? Nije li to možda Stefan Prvovjenčani jer je "prvo-vjenčan", tj okrunjen od pape? Ili ako on nije, onda brat mu Vukan sigurno jeste jer su čak i ratovali pomalo i okupiravali teritorij jedan drugom. Definiši to, još bolje u svjetlu vremena kada Turci dolaze (samo bez mitologije, molim te), po čemu su oni okupatori a recimo Stefan Lazarević nije kada se stavio u službu Reda Zmaja na ugarskom dvoru i postao njihov vazal? No, ne znam čemu sad još i ta tema o ''turskim zulumima'' (jedan od najprodavanijih srpskih bestselera nenaučne fantastike), pričam ovdje sa nekoliko različitih ljudi, svi oni sa nekoliko pobuda i na nekoliko pitanja odgovaram... Sada trebam i na to pitanje!? Pa kada vam se ni taj odgovor ne svidi, ban:D Stara oprobana taktika. E pa vidiš Osmanlije su ovdje donijele civilizaciju, gradili gradove (više su oni gradova uspostavili nego kroz cijelu povijest svi ostali na ovim prostorima), gradili škole što nije do tada bila neka praksa, mostove, hanove, musafirhane i druga besplatna prenoćišta... Obnovili su Pećku Patrijaršiju i dfinitivno su oni odvojili SPC od Vatikana, što je upitno da li bi SPC otišla u katolike da su Nemanjići ili ovi nakon njih potrajali još koje stoljeće! Ali da te pitam, da li vas Turci sada kolju tenutno, da li ja koljem? Ne - Pa onda srećno sa svojim životom i bez duvanja! A to da li mene neko "dira"? E pa:D ne može ni da me dotakne, ali samo na ovoj stranici ovog topica ima krajnje uvrijedljivih izražavanja o Islamu. Bespotrebno! E onda ja odgovaram, bolnom ali ipak istinom. Spomenuste žene - jedno od bezbroj pitanja koje mi ovdje postavljate, a ispadne da ja provociram. Ne bih ovoga puta o odnosu Biblije prema ženama zaista, jer bojim se da ću navesti neke uzmenirujuće citate i po vas i po mene. A onda ćete u nedostatku argumenata biti primorani da me banujete ili da vrijeđate, ili oboje... Helem ja sam napravio jednu grešku. U drugom topicu sam odgovarao na pitanja ovdje postavljena. Pa da ispravim. Imali smo ovdje priču o nasilnom konvertiranju, odnosno o kazni za onoga ko napusti vjeru. Ja sam iznio par primjera iz aktuelne srpske kulture koji se itekako uklapaju u priču i to u ovom postu: https://www.pouke.org...692#entry750681 Volio bih da čujem odgovore, tu su i pitanja i sve ovako slikovito pojašnjeno. Pa onda možemo i o navodnom "nasilju u islamu", ovo je čisto kao test ne-objektivnosti, jer čini mi se da ovdje baš i ne štima sa te strane Pa i da nastavim... Pošto ste ustvrdili da je Islam nasilan zbog onog pravila o zabrani napuštanja vjere, da vidimo kakvo je kršćanstvo po pitanju nasilja: Evo primjera radi, kako prolaze trudnice, koje su zatrudnile vanbračno (po Bibliji) : "Tvoja nevjesta Tamara odala se bludništvu; čak je u bludničenju i začela." "Izvedite je", naredi Juda, "pa neka se SPALI !" Post. 38,24 Spaljivanje?! Aaa, zaista je vanbračna trudonoća ružna stvar, ali spaljivanje?! A pitam se i kakva je krivica nerođenog djeteta?! Jel' i dalje kršćani tvrde da je Islam nasilan, jer predviđa smrtnu kaznu za otpadništvo? Što se kako već ponovih više puta faktički nigdje i ne sprovodi, nego je zapravo danas na svijetu jako opasno primiti Islam ili uopšte biti musliman.... A evo i Biblijske kazne za žrtve silovanja ako ne budu glasne u traženju pomoći: ''Ako mladu djevicu zaručenu za nekoga u gradu sretne drugi čovjek i s njom legne, (24) oboje ih dovedite vratima toga grada pa ih kamenjem zasipljite dok ne umru: DJEVOJKU ŠTO NIJE ZVALA U POMOĆ U GRADU, a čovjeka što je oskvrnuo ženu bližnjega svoga. " Pnz 22,23 Mislim da podhitno morate iznaći neki način da se ogradite makar od Starog zavjeta! Ah, evo kazne za napuštanje vjere: Ispaštat će Samarija JER SE PROTIV BOGA POBUNILA. Od mača past će oni, DJECU ĆE NJIHOVU SMRSKATI, ŽENE TRUDNE RASPORITI. (Hošea 13,16) Spomenuo sam prije kako baš nisam upućen u taj šeriatski zakon koji predviđa smrtnu kaznu za otpadništvo, ali siguran sam da smrskavanje djece i rasparanje trudnih žena nije predviđeno kao kazna! Nisam mislio da pričam o ovome i o historiji kršćanskog zločina, mislio sam da se sa nekim kršćanskim intelektualcem, ili sa više njih, zadržimo na nekim drugim temama i raspravama, ali drugi su pokrenuli temu vjerskog nasilja. Pa dok se ne vratim na kazneno pravo u Bibliji i mnoge druge primjere, da vidimo šta su to kršćani radili kroz vijekove (faktima, činjenicama), a usput, vi možete guslati o tome kako su Turci nabijali na kolac Filip Hitti u ''Historiji Arapa'' iznosi da su prilikom osvojenja Jerusalima 15.07.1099. krstaši zaklali u džamiji El-Aksa 65 000 ljudi! Isti autor kaže da je u gradu Maratu ubijeno 100 hilajda ljudi. Čitav je niz drugih stravičnih pokolja u tim ratovima, čak do kanibalizma a što neki historičari kažu da se nije uistinu dešavalo već su sami krstaši širili tu propagandu da bi prestravili protivnika. Kako god, možemo ustvrditi da se papa''ispričao'', a ''Bizantinci'' koji su takođe učestvovali u tim pohodima još nisu niti pokazju namjeru. Istina, krstaši su se međusobno borili oko prevlasti i ratnog plijena, pa već na početku su Bizantinci istisnuti od templara i ekipe, što je jak adut za distanciranje od krstaških ratova. Doduše godinama su se distancirali od katolika i u vezi pedofilije, mada sve više saznajemo da su i po tom pitanju poprilično identični... Možda u Jerusalimskom pokolju i nisu učestvovali, ali broju od 1019 srušenih nekršćanskih hramova i preko 17 hiljada popaljenih sela sa potpunim pokoljem svog stanovništva poprilično su doprinijeli i jedni i drugi. A da ne spominjemo 130 hiljada pobijenih muškaraca (uglavnom muslimana Turaka) u Antiohiji , kao velikom krstaškom svekršćanskom pohodu. Još od 315. godine, kada nastaje kršćanstvo, počinje progon svakoga onoga koji nije htio da se pokrsti. Ruše se hramovi, ubija se hiljade civila, a car Teodorius (408-450) naređuje i ubijanje djece nekršćana. To je pravi razlog širenja kršćanstva, to i prethodno prekrajanje Isusovog učenja od strane Savla i mnogih drugih nakon njega, ubacivanjem mnogih paganština tako da paganima vjera bude prihvatljiva. Kasnije se ''kršćanski duh i ljubav'' širi i na sjever Evrope, kršćanski car Karl Šarlemanj je 782. godine naredio da se odsijeku glave 4.500 Saksonaca koji nisu htjeli da budu konvertirani na kršćanstvo. No da se fokusiramo na srbo-kršćansku crkvu. Njen najstariji ''svetac'' Stefan Nemanja ''Simeun Mirotčivi'', je prema ''Žitiju sv. Simeuna'' naredio da se predvodniku bogumila ''ureže jezik u grlu njegovu'', nakon što NIJE PRISTAO DA SE POKRSTI. Ostale starješine ove vjerske skupine su PALJENE NA LOMAČI, ne zato jer su napustili kršćanstvo, već zato jer nisu htjeli da ga prihvate! Imovina svih vjernika je popljačkana a oni su pobijeni ili izgnani nakon što su prošli teške torture i mučenja u već poznatom kršćansko-inkvizicijskom stilu (kršćanska doktrina netrpeljivosti vijekovima gaji ideju: ili pobiti ili pokrstiti ili protjerati - što i ovdje srećemo). Zapalio je njihove knjige i zabranio spominjanje njihovo: ''Књиге његове нечастиве спали, и изагна га, запретив да се никако не исповеда нити помиње триклето име. И сасвим искорени ту проклету веру, да се и не помиње никако у држави његовој, него да се слави једнобитна и нераздељива и животворна Тројица: Отац и Син и свети Дух, свагда и сад и увек на веке векова. Амин'' (Žitije) U crkvi u Arilju kod Užica stoji i freska kao spomen na ovaj ''sveti'' čin pokolja. Preživjeli ''jeretici'' su uglavnom prebjegli u Bosnu, a u Sandžaku koliko je meni poznato od njih je ostao samo jedan objekat pećina-hram Ovo o pokoljima koje izvršio srpski svetac Mirotčivi se inače sve može provjeriti kod Vladimira Ćorovića ''Istorija Srpskog naroda'' ili kod Željka Fajfrića ''Sveta loza Nemanje'', dakle u srpskim izvorima. Inače u istim izvorima možete naći da je nudio Fridrihu Barbarosi da bude vazal Svetog rimskog carstva, kada su se sastali u Nišu dok je ovaj putovao ka Jerusalimu. To je bitno spomenuti zbog prethodnog spominjanja Krstaških ratova, ali tu vidimo i da je razlika između katolika i tzv pravoslavaca samo politički momenat koji je vremenom postao dio vjere. Inače nije poznato da je iko od 20 hiljada Nemanjinih vojnika nastavio dalje od Carigrada, kojeg su skupa napadali, jer je Barbarosa sklopio dogovor sa Bizantijom koja je kasnije krenula u kažnjavanje svojih odmetnutih bugarskih i srpskih sluga. Inače ''Žitije sv. Simeuna'' je napisao drugi srpski hronološki svetac Stefan Provvjenčani sin ovog zlikovca, za kojeg nije zabilježeno da je vršio zločine na vjerskoj osnovi u nekim većim razmjerama. Za njega je bilo karakterističnije bratoubilački rat, izgnavanje supruga i još slobodniji odnos prema ''granici'' između katoličanstva i pravoslavlja. Kraljevsku krunu je dobio od Vatikana. To je dakle jedna zločinačka porodica, na čijim je rukama krv hiljada ljudi, koja pljačka kuće i imanja, vladara koji sakate, oslijepljuju itd A SVE U IME HRISTA, ODNOSNO UBIJAJU SAMO ZATO JER SU LJUDI DRUGA VJERA I NEŽE DA SE KONVERTUJU! Treći član ove porodice je najveći srpski prosvjetitelj Sava Nemanjić, koji nije obnašao vlast formalno, ali je bio uz oca i brata sve vrijeme. Jesam li nešto od ovoga izmislio i slagao? Sve sam našao u srpskim izvorima... ONO ŠTO JE BITNO JE TO DA SU OVI ZLIKOVCI ''SVECI'' SPC-A! Dakle na dva pitanja odgovaram ovim pisanjem. Prvo na prigovor o "nasilnom Islamu" -a vidimo da je kršćanstvo najnasilnija ideologija koja se pojavila, i po njihovim spisima (mada sam naveo samo sitnicu od mnogih, možda kasnije ako bude interesanata), i po praksi (od koje sam takođe naveo promislki malo, a ako bude interesnata....biće...) Ako neko hoće da nastavi dijalog o "nasilju i Islamu" ali ne sa pozicija kršćanina, ja ću onda druge argumente upotrebiti, a ako ste kršćani, onda molim vas - malo stida. Na drugo na šta sam odgovori je teza koja se nekoliko puta provukla za ovog mojeg kratkog boravka na ovom forumu i učešća u rapsravi. Naime, tvrdilo se i da je crkva nekakav "institucionalizirani sveti duh", ako sam dobro shvatio i da je crkva (kao nešto apostolsko... nisam siguran šta ono bješe...) dokaz isusove božanstvenosti!? Ako će @Euthyphro ili bilo ko da nastavi priču tamo gdje smo stali, ja sam tu. Konkretno ovom spomenutom nisam odgovorio na mnogo stvari, osim letimično a imam odgovore. Zapravo isti me je i prekinuo, još nisam ni prve nakane ostvario, da recimo pojasnim kako Islam nema dogme, a što je na ovom topicu na samom početku iznijeto kao razlog neprihvatanja kršćanstva i drugo što je prije neko iznosio. Ako hoće neko ovo sada izloženo da nastavi, da razrađujemo dodatno, tu sam i za to. Imam još puno i o ovome, ali samo molim vas bez nekih upravo đavolom vođenih nekulturnih upadica, kako je Islam satanistička religija!? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука