Jump to content

Зашто је муслиману тешко да постане хришћанин?

Оцени ову тему

Препоручена порука

po starom obicaju mesto da odgovoris kad te neko nesto pita, ti pricas nesto sto te nisam pitao, a navodno treba da sam izvucem zakljucak, na linku konkretno stoji objasnjenje i to sam te i pitao, a ne da vrdas protupitanjima

dakle, da ili ne?

Prijatelju kupanje ti negine da dođeš sebi! Da, uglavnom se slažem sa tekstom!

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

po starom obicaju mesto da odgovoris kad te neko nesto pita, ti pricas nesto sto te nisam pitao, a navodno treba da sam izvucem zakljucak, na linku konkretno stoji objasnjenje i to sam te i pitao, a ne da vrdas protupitanjima

dakle, da ili ne?

međutim meni se ne sviđa da neko djeli muslimane,a pogotovo (oprosti)ova tvoja klasifikacija oni koji ubijaju i oni koji ne ubijaju!!!

Подели на овим сајтовима

Cilj islama je zaštita života ljudi i jedan od najvećih grijehova u islamu je ubistvo na pravdi Boga....

To je kod nas zabranjeno!!!Ova dva citata su prvi je ajet iuz Kurana a drugi vjerodostojni hadis!

Ovo je odgovor ovome frendu zafrkanog niknejma, a njegovoj tvrdnji ubijanje u ime Muhammedovo.Kako da ja ubijam u ime njegovo kada prvo se nešto radi u ime Boga a ne u ime Muhammeda, a i u objavi božijoj a i u izrekama Muhammedovim se navodi eksplicitna zabrana ubistava!!!

Jarane, nemoj se na mene ljutiti, nisam ti ja pravoslavac već Katolik, Hrvat po naciji. Razumijem u potpunosti što želiš reći zato sam ti i odgovorio jer poanta Božjih poruka jest da ne ubijamo jedni druge.

Istina je uvijek negdje u sredini..

Подели на овим сајтовима

dakle, da ili ne?

vidis da nije bilo tako tesko odgovoriti

a sto se tice moje higijene nemoj da se opterecujes pospan

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Cilj islama je zaštita života ljudi i jedan od najvećih grijehova u islamu je ubistvo na pravdi Boga....

To je kod nas zabranjeno!!!Ova dva citata su prvi je ajet iuz Kurana a drugi vjerodostojni hadis!

Ovo je odgovor ovome frendu zafrkanog niknejma, a njegovoj tvrdnji ubijanje u ime Muhammedovo.Kako da ja ubijam u ime njegovo kada prvo se nešto radi u ime Boga a ne u ime Muhammeda, a i u objavi božijoj a i u izrekama Muhammedovim se navodi eksplicitna zabrana ubistava!!!

Jarane, nemoj se na mene ljutiti, nisam ti ja pravoslavac već Katolik, Hrvat po naciji. Razumijem u potpunosti što želiš reći zato sam ti i odgovorio jer poanta Božjih poruka jest da ne ubijamo jedni druge.

Ne ljutim se ja ninakoga!!!A pogotovo na ljude koji su mi nepoznati i štetu mi ne čine niti ja njima!!!

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Драга браћо и сестре!

Био сам овде гост у пар наврата - Ислам ми је интересантна тема.

Зашто је Муслиману тешко да постане Хришћанин?

Има сигурно више разлога. Један од њих је, да се Муслиманима од детињства урезује у свест да су они "надљуди" у односу на све остале: Хришћане и Јевреје јер су фалсификовали од Бога послате поруке, јер су трвдоглави и неће да прихвате праву веру иако је разумеју, јер верују на десетине различитих начина, јер су у пракси верници само на папиру, о атеистима и да се не говори.

Ја се из детињства сећам једне изреке: "Брат је мио, које вере био". Један стари православни поп нам је као деци причао: Арапи су врло фини и питом народ. Негде сам чуо да се Јапанци кад иду у госте из учтивости не преједају, јер би то било нељубазно према гостопримцу. Негде у Индији те поздрављају поздравом који значи: "Поштујем светлост у теби"...

Ове ствари су у доброј мери утицале на мој карактер (уопште немам појма дали је то све и колико тачно). Моје размишљање је било, како је то красно, да разни народи увек имају по нешто лепо и племенито. На све то можеш да се угледаш и да узмеш за пример. Коначно, Господ Бог је Створитељ свих народа и сваком је дао по неки нарочити дар.

Од детета сам васпитан у духу побожности. Свето Писмо сам прочитао више пута, од корице до корице. О томе да су други мање вредни од мене, јер не верују исто што и ја верујем - ја немам благе везе! До данашњег дана.

Муслимани похађају сасвим другу школу (ако се строго држе Ислама). Алах од њих захтева да срдачни буду само према суверницима, а са другима на одстојању и да на њих гледају са висине.

Један цитат:

Интеграција у немуслиманско друштво је изричито недопуштена:

„О ви који верујете, не узимајте Јевреје и Хришћане за пријатеље...“ (Сура 5,51)

„О ви који верујете, не склапајте пријатељства осим међу собом“ (Сура 3,118)

Ужас!

Свест да се отпад од Ислама треба казнити смрћу, иако се то свугде не практикује, такође игра своју улогу.

Пар цитата на ову тему:

Фатва о погубљењу људи отпалих од ислама

Убијање "Отпалих" је "Очување" људских права.

(Институт за исламска питања, dh, 21.07.2005)

Од: Фатва гремијума.

Питање: Један муслиман пита, како ислам види питање погубљења и да ли би се убијање особе отпале од ислама морало сматрати погубљењем.

Одговор: "Ислам је прописао казну погубљењем, како би предупречио несрећу извесних злодела. Отпад од ислама спада под ову врсту злодела... Један човек важи као отпао од ислама, ако напусти ислам или се одрекне дела муслиманског веровања. Погубљење отпалог није прекршај људских права или слободе вероисповести. Баш напротив, ислам гарантује људска права и слободу вероисповести... Убијање особе отпале од ислама је очување људских права, јер отпали почињава тешко злодело својим отпадом од религије Алаха. Религија Алаха је најбоље за човечанство... Пророк Алаха је од Алаха послан као милост човечанству...".

Порекло: www.islamweb.net/ver2/Fatwa/ShowFatwa.php

Фатва о питању, зашто једино ислам сме прописати смртну казну за апостасију* – насупрот хришћанству

*Апостасија (грч. αποστασία) је религиозни израз који означава отпадништво од вере, а тиме и верске заједнице, и представља један од најтежих грехова у већини религија.

Правни вештак: Египатски учењак и објавитељ ислама, Dr. Ahmad an-Naqib.

(Институт за исламска питања, dh, 26.03.2011)

Питање: "Како ћемо одговорити на следеће питање: Уколико би у Хришћанству постојала смртна казна за отпад од Хришћанства, нико у Европи не би могао да пређе у Ислам."

Одговор: "То је само безвезно причакање. Хришћанство и није светска религија, уопште никаква светска религија. Пророк [Mохамед] – благослов и мир Алаха над њим – је казао: 'Пророци пре мене су били послани само њиховим народима. Ја сам напротив послан читавом човечанству.'

Друго: Хришћанство није закључна религија, него религија која је од стране ислама избрисана, да, избрисана. Смртна казна за апостасију је одлика једино закључне религије. Уопште не постоји религија, која прописује смртну казну за апостасију. Јер свака религија је од друге [њој следеће] религије избрисана. Сваки закон је од једног другог [њему потоњег] закона избрисан. Стога се например Хришћани не смеју молити Алаху према религији или закону Худа [једном од пророка у исламу]. Јер Хришћани имају сопствени закон: 'Свакоме од вас дали смо јасне смернице и прописали јасан пут.' (Сура 5, 48)

Сваки пророк има свој закон. И сваки је закон избрисао претходне законе. Кад би сваки закон [свака религија] прописао смртну казну за апостасију, тада људи неби могли нове законе [религије] ни прихватити [прећи у нове религије]. Стога је смртна казна за отпад од религије једна специфичност религије пророка Мохамеда – благослов и мир Алаха над њим – као почаст закључној религији [исламу], која је друге претходне религије избрисала. Ово је заповест ислама.

Из тог разлога не постоји на целом свету ни једна религија, која прописује смртну казну за апостасију, са изузетком ислама. Одговор на питање, зашто је то тако, гласи: Зато што је Ислам закључна, целокупна и савршена религија, која је све друге претходне религије избрисала.

Муслимани смеју убити људе, који иступе из Ислама:

Хадис Бр. 965 (Бухари):

„Крв једног Муслимана, који је посведочио, да нема Бога осим Алаха и да сам ја посланик Алаха, не сме бити проливена, осим... кад такав отпадне од своје вере и раскине своју везу са заједницом (муслимана).“

http://hadith.al-islam.com/Loader.aspx?pageid=786&BookID=689&TOCID=589&PID=968

(Bukhari V4 B52 N260, пренесено од Икрима)

„Убијте сваког, који напусти религију (Ислам)!“

Драга браћо и сестре, нека је Господ Бог на помоћи.

OMNIA AD MAIOREM DEI GLORIAM

Подели на овим сајтовима

Зашто је Норвежанину тешко да постане Грк?

Мислим да је увек јако тешко постати нешто што друго. Свако од нас носи у себи навике, обичаје, схватања, укус, смисао за хумор, стечене у детињству кроз васпитање у својој култури. Свако од нас се најлепше осећа у својој породици, макар она и не била савршена.

Мени, као човеку, било би подједнако тешко да пређем у ислам или хиндуизам, али и у било коју другу веру, иако у свету има и таквих примера. Сваки конвертит има своје разлоге који га гоне да побегне што даље од себе. Познат је случај оног рабина који је рођен од родитеља католика, а као адолесцент је прешао у православље, да би на крају за себе изабрао да буде нешто што никада неће потпуно разумети.

Ево зашто тако мислим. Када би онај Норвежанин с почетка заиста пожелео да буде Грк, морао би да научи језик, што није тешко. Морао би да прихвати обичаје ако се потруди. Морао би да вари масну храну, вино са смолом, отужно слатке колаче и грчку кафу. Чак и све то да успе, никада неће стећи ону тужну емоцију у дубини срца коју Грци имају, жал за Цариградом.

Преведено на наш језик, не може Финац постати Србин ако у детињству није заплакао са мајком Југовића за руком Дамјановом. Сваки конвертит ће заувек остати помало странац у новој средини. Можда има људи којима баш то прија и баш то треба. Такви мењају идентитет. Али такви су увек у мањини.

Ако се деси да одређени број муслимана пређе у Хришћанство, морамо да размислимо зашто и у које Хришћанство су прешли. Исто као што не верујем да сунитима ишта значи конверзија неког католика у шиитску веру, јер они шиите сматрају већим паганима него хришћане, ни нама не значи ништа прелазак из ислама у "једину спасавајућу средње америчку реформисану лутеро-презвитеријанску цркву".

Догматска питања су, чини ми се мање битна. Рационално разумевање природе Недостижног, Непојмљивог и Недокучивог Бога није баш најбољи пут за усвајање вере. Обични муслимани имају исти проблем у разумевању своје вере, као што обични хришћани имају проблем да разумеју тројичност Једног Бога. Веру не бира разум него срце.

Не знам да ли сте приметили да нам више не куцају на врата разноразни харекришне, јеховини сведоци, адвентисти и остали самозвани мисионари ради наше добробити. Прошло је време квантитета, сад је изгледа тренутак да се мисли о квалитету сопствене вере. На крају крајева, чини ми се да је свака жеља за преобраћањем других, уствари трагање за својом вером. А ту се увек крије замка за онога ко жели да разуме другу веру. Никад се не зна где је ловац и ко му је ловина.

Веома се радујем због сваког иноверног или инославног који се преобрати у православну веру, мада сумњам да би конвертиту из ислама Божић икада био тако топао дан и сумњам да би икада осетио радост Васкрсења на исти начин као ми. Нека му Бог да снаге, а ја му нудим своју скромну помоћ.

Подели на овим сајтовима

Зашто је Норвежанину тешко да постане Грк?

Бити Хришћанин не значи заволети слатко жито и горку грчку кафу, маслине и ораснице, носити грожђе у Цркву на Преображење а слатку штрудлу на Светог Фанурија, јести уштипке са медом на Светог Андреја а погачу са златником на Божић, одлазити на реку са цвећем на Врбице, правити венце од сламе на Духове, палити свеће горе за живе доле за мртве..... и имати жал за Косовом или Цариградом.

Бити Хришћанин је имати жал за Христом и радост у истом.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Кад је човек гладан, није гладан бурека него било чега. А шта ће појести зависи од поднебља, културе, могућности. Да је другачије, нико не би ни прелазио у друге вере осим православне.

Подели на овим сајтовима

Кад је човек гладан, није гладан бурека него било чега. А шта ће појести зависи од поднебља, културе, могућности. Да је другачије, нико не би ни прелазио у друге вере осим православне.

Истина је да се православан постаје због глади... али глади духовне...

Подели на овим сајтовима

Духовну глад у једном тренутку свог живота има сваки човек. Они који препознају симптоме и поставе добру дијагнозу, најпре се обраћају оној вери која им је, због културолошких, историјских и других разлога најближа. Мали је проценат духовно гладних попут Вуди Алена у оном филму, који иду од једне до друге верске заједнице и на тај начин траже своју веру.

Већина Срба своју духовну глад утоли у својој Цркви, већина муслимана у најближој џамији. Наравно, постоје појединци који трагају даље, али не заврше сви у Православној цркви. У Београду већ постоје католички клирици чији су родитељи били православни. Јевреји, протестанти и муслимани, такође имају своје верске предводнике који су прихватили нову веру у зрелој доби.

Сваком човеку Христос нуди ближе упознавање, али не желе сви да се упознају са Христом. Зато и проналазе утеху ван православља. Није реално рећи да у православље прелазе духовно гладни, а у друге вере они који то нису. Звучи детињасто.

Подели на овим сајтовима

Није реално рећи да у православље прелазе духовно гладни, а у друге вере они који то нису.

Смисао је био да се не може резоновати тако да ће неко постати православан јер му се осладио бурек а неко други због осетљивијег система варења неће тако лако преломити да приђе православљу...

Сви смо ми гладни Бога. Што смо више гладнији то лакше прелазимо преко културно социјолошких препрека, јер да није тако Хришћанство се неби никада примило ни у јеном идолопоклоничком народу...

Подели на овим сајтовима

Познајем макар петоро људи који су због духовне глади одлучили да пређу преко "културно социолошких препрека". Један је променио три вере да би се скрасио у јудаизму. Двоје су постали католици, а двоје муслимани.

Познајем неколицину људи који су из других вера прешли у православну, али то је углавном зато што су рођени, одрасли и живели у средини где је православље доминантно, те су се с нашом вером најлакше упознали.

Дакле, када говоримо о људима који због духовне глади прелазе преко културно социолошких препрека (а зашто препрека?), говоримо о људима који живе, на пример, у доминантно муслиманској средини а пређу у православну веру.

Нажалост, хришћанство није једина вера у коју духовно гладни људи прелазе.

Подели на овим сајтовима

Нажалост, хришћанство није једина вера у коју духовно гладни људи прелазе.

Делује да се расправа води о две различите ствари.

1) нигде није речено да је хришћанство '' једина вера у коју духовно гладни људи прелазе '' већ да није бурек оно што човека привлачи Богу већ глад у срцу, па да самим тим размишљање о теми треба да је везано за унутрашње суштинске препреке да један муслиман постане хришћанин, а то могу бити и ја који сам једног муслимана саблазнио и оставио га да трага за истином не видевши је у хришћанству које је упознао кроз мене.

2) стекао се утисак да сте са овим коментаром: '' Сваки конвертит ће заувек остати помало странац у новој средини. Можда има људи којима баш то прија и баш то треба. Такви мењају идентитет. Али такви су увек у мањини.'' Изједначили културу односно национални идентитет са религијом а у то укључили и Хришћанство и свели спознају откровења на укус хране и стил облачења.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...