Jump to content

Republika Srpska nabavlja ruske helikoptere “Ansat“, zavod “Orao“ iz Bijeljine regionalni remontni centar za motore ruskih helikoptera, u Banja Luku stigao AW119

Оцени ову тему

Препоручена порука

U intervjuu za Sputnjik koji je objavljen 30. maja, a čija je glavna tema bila ekonomska saradnja Rusije i Republike Srpske, šef Predstavništva Republike Srpske u Ruskoj Federaciji Duško Petrović govorio je između ostalog i o pregovorima oko nabavke helikoptera za MUP R. Srpske ali i o mogućnosti da remontni zavod “Orao“ iz Bijeljine postane regionalni remontni centar za helikoptere ruske proizvodnje. Tom prilikom Petrović je otkrio da se, što se tiče novih helikoptera, radi o “Ansatima“ kao i da bi se u “Orlu“ remontovali motori helikoptera Mi-8.

IMG_4549-850x350.jpg

Petrović je nabrajajući moguće načine produbljenja saradnje sa Rusijom spomenuo i namensku industriju, postoji ideja da bijeljinski zavod “Orao“ vrši remonte ruskih helikoptera za region Balkana i da se to više ne radi kao do sada u Ukrajini.

– Naš remontni zavod “Orao“ u Bijeljini je osposobljen i već dve-tri godine se vode pregovori sa ruskom korporacijom ODK, koja proizvodi motore za helikoptere “Mi“. Dobijena je dokumentacija i saglasnost, tako da će naši dobiti licencu za remont tih helikoptera za naš region. U regionu, otprilike, ima oko 48 helikoptera Mi-8. Oni su i vojno-transportni i civilni, a služe i za evakuaciju. Nemaju naoružanje, a koriste ih i vojska i policija u Hrvatskoj i Sloveniji, a i jugoslovenska armija ih je imala. Sada je Srbija kupila dva nova Mi-17, izvoznu varijantu. Očekivali smo da ćemo potpisati ugovore na Peterburškom ekonomskom forumu, ali nismo uspeli zbog birokratije. Nadamo se da će u najskorije vreme oni biti potpisani. Dugo se čekalo na dozvolu. Sada mnogi remontuju helikoptere u Ukrajini, a Ukrajina to ne radi baš najkvalitetnije. Znam da je Hrvatska to radila i da nisu bili baš zadovoljni – pojasnio je Petrović za Sputnjik.

On je dalje naveo da se sa Rusijom pregovara i o nabavci tri helikoptera za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova RS i da je reč o civilnim transportnim helikopterima.

– Mislim da ćemo u roku od dve do tri nedelje završiti finansiranje. Radi se o interesantnom lizingu, pa neće biti kredita, niti će se država zaduživati. Helikopteri se već proizvode, radi se o “Ansatima“, helikopterima za civilne namene, koji će imati dodatnu opremu. Koristiće ih policija. Mogu da se koriste i za snimanje, jer imaju infracrvene kamere, ali i za kontrolu saobraćaja, medicinsku evakuaciju, gašenje požara itd. Mislim da bi dogovor za prvi helikopter mogao da bude realizovan već u avgustu, a ostali do kraja godine – otkrio je za Sputnjik šef Predstavništva RS u Moskvi.

Na banjalučкi aerodrom dopremljen helikopter AW119 “Koala“

original_AW119_KX-850x350.jpg
Laki višenamenski helikopter AW119 “Koala“ / Foto: Leonardo

Kako je prošlog petka za Mondo i najavio direktor Helikopterskog servisa RS Boban Kusturić, u Republiku Srpsku je u subotu 2. juna stigao helikopter AW119.

– Helikopter je dopremljen na banjalučki aerodrom mjesec dana prije roka predviđenog ugovorom. Kroz desetak dana očekuje se primopredaja između predstavnika italijanske firme “Leonardo“ i Helikopterskog servisa – izjavio je Boban Kusturić za Mondo.

Podsetimo, početkom oktobra 2017. objavljeno je da je Helikopterski servis Republike Srpske naručio jedan italijanski višenamenski helikopter Leonardo AW119 “Koala“ čija je vrednost, zajedno s obukom dva pilota, tri vazduhoplovna mehaničara i jednog vazduhoplovnog inženjera 4,76 miliona evra.

Osim za medicinski transport, zajedničke akcije s specijalnom jedinicom MUP-a Republike Srpske i pomoć ugroženom stanovništvu prilikom elementarnih nepogoda, helikopter će se koristiti i za borbu protiv požara i za tu namenu biće opremljen protivpožarnim vedrom kapaciteta 1000 litara.

Živojin BANKOVIĆ

tango-six.png

Подели на овим сајтовима

Stigla nova letjelica Helikopterskog servisa RS: U vazduhu do kraja mjeseca

Stigla nova letjelica Helikopterskog servisa RS: U vazduhu do kraja mjeseca
Foto: N.N. | Stigla nova letjelica Helikopterskog servisa RS: U vazduhu do kraja mjeseca

BANJALUKA - Helikopter koji je Republika Srpska platila 9,4 miliona KM stigao je u Banjaluku i do kraja juna trebalo bi da bude u funkciji, rekao je Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa RS.

On je rekao da je helikopter u dijelovima u Banjaluku stigao u subotu te da bi do kraja sedmice trebalo da bude sklopljen, a odmah nakon toga probni piloti iz Amerike trebalo bi da urade prve letove.

"Poslije toga treba uraditi carinske procedure i ostale obaveze koje imamo oko registracija helikoptera, plovidbene dozvole itd. Kad to uradimo, treba odraditi obuku za pilote i ja očekujem da helikopter u upotrebi u Helikopterskom servisu bude do kraja juna", rekao je Kusturić, dodajući da krajem ovog mjeseca kreće i sezona požara, tako da će helikopter u tom smislu svakako dobro doći jer se radi o višenamjenskoj letjelici.

Podsjećanja radi, Republika Srpska prošle godine donijela je odluku da ide u nabavku novog helikoptera, zbog čega se zadužila 9,4 miliona KM po kamatnoj stopi od 2,85 odsto sa rokom otplate kredita od šest godina.

U obrazloženju odluke o nabavci helikoptera tada je pisalo da će se helikopter osim za redovne letove moći koristiti i za specijalizovane, kao što su složena medicinska evakuacija, gašenje požara i transport vatrogasaca u zone požarišta, evakuacija stanovništva u svim vanrednim situacijama i transport tereta prilikom elementarnih nepogoda.

https://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Stigla-nova-letjelica-Helikopterskog-servisa-RS-U-vazduhu-do-kraja-mjeseca/481968

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...