Jump to content

Je l' smem da ti promenim pelenu?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 часа, Bokisd рече

Kada , dete dobija neki pun potencijal racionalnog izbora ?

Постепено, обично са развојем комуникацијских способности. Неки чак тврде да је апсолутно везано за комуникацију. Ја мислим да није, али ми то можемо у већини случајева једино да детектујемо кроз комуникацију. 

А неки људи никада не добију "пун" потенцијал. Ево на пример Клауд ме забрињава да је један од тих људи, јер не уме да схвати прочитано чим је мало комплексније од коцке, ни да разликује појмове, њему то све звучи како философија. Али пре ће бити да се прави Тоша и да ме тролује као што је и обећао да ће да ради. Јер ја га памтим као разумнијег из претходних тема. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ведран* рече

Само је теби могуће да дођеш до овог закључка. Само изврћеш као и обично јер ово нико није рекао. Али опет објашњавати о чему се ради је губљење времена. 

Не "искључиво" на мене. Али сам свакако упућенији и од тебе и од пинкице и то без обзира што нисам родитељ, јер имам квалфикације и искуство. Ти као тата евентуално можеш да будеш већи експерт од мене за то како најефикасније да се промене пелене.

Али кад већ говориш о експертизи, где се денуше твоја "званична истраживања" на која се позиваш? Појела маца? Лупиш и останеш жив. 

Ова два линка која си послао нећу ни коментарисати јер ти очигледно немаш појма шта си прочитао чак ни након што си прочитао. А рекао сам ти и пре да се не бламираш.  

А ево још једног доказа да не умеш да прочиташ написано. Не знаш да читаш запете. Немају способност избора на основу РАЦИОНАЛНОГ расуђивања. Још новорођенчад показују преференције, и за разлику од тебе ја знам за та истраживања, пардон "званична истраживања" :)) али преференције нису рационално расуђивање. Али коме ја причам?

А онда кажеш да сам се погрешно изразио. :)) Друже, мени је од твоје прве поруке било кристално јасно да ти не разумеш терминологију о којој говоримо и то сам ти прилично пажљиво и ненаметљиво указивао у старту, али ти си се распиштољио управо због твога ега јер мислиш да ако си тата да си тата и за ову материју. 

Dozvolices mi da se povucem? Ti ocigledno imas diplomu, tako da nema tog znanja koje tebi moze da parira.

Od starta se svadjas a ja sam to hteo da izbegnem. 

Sa decom treba konunicirati od najranijeg detinjstva. Treba se uvazavati njihov izbor i postovati njihovo misjenje... e sad, diplome mozda kazu drugacije ali kao sto rekoh nemam oruzje da se borim protiv diploma...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, cloudking рече

Sa decom treba konunicirati od najranijeg detinjstva. Treba se uvazavati njihov izbor i postovati njihovo misjenje... e sad, diplome mozda kazu drugacije ali kao sto rekoh nemam oruzje da se borim protiv diploma...

И зашто онда пуцаш са неспорним стварима као што је ова "Sa decom treba konunicirati od najranijeg detinjstva. Treba se uvazavati njihov izbor i postovati njihovo misjenje" и то представљаш као да је неко тврдио супротно и свађаш се са мном? 

Мени је смешно када прочитам да као контрааргумент мени напишеш да са децом треба комуницирати чим се роде. Зато што је моја мајка причала са мном и пре мога рођења. Док сам још био у стомаку. А није луда. 

Очигледно је да ниси разумео о чему сам говорио. Ма више него очигледно. То сам ти сасвим јасно одмах рекао. Узалуд. Да си мене саслушао макар толико колико деца треба да се саслушају не би били овде где смо. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

И зашто онда пуцаш са неспорним стварима као што је ова "Sa decom treba konunicirati od najranijeg detinjstva. Treba se uvazavati njihov izbor i postovati njihovo misjenje" и то представљаш као да је неко тврдио супротно и свађаш се са мном? 

Мени је смешно када прочитам да као контрааргумент мени напишеш да са децом треба комуницирати чим се роде. Зато што је моја мајка причала са мном и пре мога рођења. Док сам још био у стомаку. А није луда. 

Очигледно је да ниси разумео о чему сам говорио. Ма више него очигледно. То сам ти сасвим јасно одмах рекао. Узалуд. Да си мене саслушао макар толико колико деца треба да се саслушају не би били овде где смо. 

I sta je onda problem da pricas se bebom dok je presvlacis? I da joj pritom signaliziras da postujes njenu volju po pitanju presvlacenja? Ne bukvalno nego kroz komunikaciju?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, cloudking рече

I sta je onda problem da pricas se bebom dok je presvlacis? I da joj pritom signaliziras da postujes njenu volju po pitanju presvlacenja? Ne bukvalno nego kroz komunikaciju?

Не засмејавај ме. 

:))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

@Ведран* @cloudking

Vas dvojica kad biste popili kafu shvatili biste da ste obojica prilicno super. Al klaude iako opasno mamis onim slikama dok ne dodjemo u tazbinu nista od kafe makar s nama konacno. 

A Vedran te zeza samo valjda je mislio da si procitao vec na nekoj od tema, on je trenutno u Kenguriji tako da bi ta kafa izasla ko Svetog Petra kajgana. 

Pricate drugacijim jezikom al ne vidim zaista da se sustinski razlikujete samo vam se razlikuju definicije pojmova u samom startu. 

I nemo zezate Vedrana on je bre dupli doktor i psihologije i teologije, da zaista krene ozbiljno svako od nas bi mogo po podeblji dosije da ima kad bi krenuo da nas analizira. I retko je dobar i neiakvaren covek uvek strpljiv, uvek pazljiv. Cudo jedno za poboznog coveka:ani_biggrin:

Klaude za razliku od Vedrana ti imas prakticnog iskustva i to sjajnog. Ono sto ti radis sa svojom decom, sa drugom decom kroz glumu i pozoriste, toliki kreativni potencijal koji posedujes, ja zaista ne znam kako to da nazovem iako si ateista al Bog ti je dao talenta i to sakom i kapom i mnogo mi se svidja kako ga koristis. 

Kad bi pojedini pravoslavci shvatili da zivot i jeste stvaralastvo, jeste kreativnost, jeste taj zar mnogo bi nam svima lakse bilo. 

Zato aj spustite loptu inace ce o morati da se ucepimo za Vedranovu kartu do Nisa a trenutno nismo pri parama. 

:ani_biggrin:

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Управо сада, cloudking рече

Prvo odgovori, pa posle podjebavaj. Tolko moz da ispostujes valjda ;)

Опет ме засмејаваш?

А где су етикете? Човече, речи имају значење. Немој тако да фрљаш. Пре си се тако залетио па си рекао да нападам ову жену зато што сам рекао пинкокоса. 

А сад кажеш да сам ти налепио етикету зато сам рекао да ме засмејаваш.

Чуј, сам себе:

пре 10 минута, cloudking рече

da postujes njenu volju po pitanju presvlacenja

А онда:

пре 8 минута, Ведран* рече

Ne bukvalno nego kroz komunikaciju?

:))

Дакле да поштујеш вољу, али не буквално да је поштујеш, него "кроз комуникацију". Што би значило да је не поштујеш  :0426_feel: осим ако постоји небуквално поштовање воље при којем је поштујеш али је не поштујеш да извршиш оно што је по тој вољи. :0426_feel::0426_feel::0426_feel:

Ако беба одбије, "кроз комуникацију" а ти је ипак пресвучеш то је ваљда овај део "да је поштујеш али не буквално". :)) (у преводу да је не поштујеш)

А ако одбије "кроз комуникацију" а ти је не пресвучеш онда је ваљда поштујеш буквално, али зато као резултат имаш упи...и уср... дете.

Ову другу опцију заступа пинкокоса, Авкокадо је истражио, и ти као њен нектритички застпуник овде се залажеш за ту опцију. Само ти то још нико није рекао.  

Да ниси рекао да си родитељ, ја бих сад помислио да ниси. Овако само мислим да никада ниси мењао пелене детету.  

Још је Јеца написала нормалан начин комуникације са дететом поводом мењања пелена. 

Тражење одобрења од детета за мењање пелене је лудило мозга. Прво зато што дете "пеленастог узраста" уопште не разуме шта га се пита. Нити може да разуме које су опције, нити може да схвати последице избора. Дакле ништа му није јасно. А ти га питаш за одобрење. Није ту беба луда него онај који је пита. Друго, када би било могуће да беба све то лепо разуме, и хипотетички дође до одбијања, онда на очигледан начин кршиш бебину вољу ако је пресвучеш. Идеш директно контра њене воље. То је далеко веће кршење "бебиних права" него ако је ништа не питаш и једноставно урадиш оно што је за њу добро. А ако јој не промениш пелене и испоштујеш њену вољу, онда си не само лош родитељ него и злостављач. То је став који заступате ти и пинкокоса. Само ти то не знаш. А ево сад ти ја кажем. 

Али ти, ваљда зато што ниси мењао пелене, чим чујеш да ја кажем не треба да се тражи одобрење, у својој глави замишљаш сценарио намрштеног родитеља фундаменталисте (при том вероватно и православца :))), који граби дете за ногу, баца га на сто за пресвлачење и док се дете копрца и вришти родитељ му расчупа старе пелене и залепи нове. А ја у својој глави имам слику родитеља који са дететом прича, смеје се, тепа му, па кад оно гурка пелену и рита се родитељ му са осмехом на лицу каже не, не. Па кад извади смрдљиву пелену каже му "пу! пу!" и док га брише и пресвлачи тепајући му прича шта ради и зашто ради, а кад га обрише и пресвуче љуби га и задиркује и игра се са њиме. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Јелена011 рече

@Ведран* @cloudking

Vas dvojica kad biste popili kafu shvatili biste da ste obojica prilicno super. Al klaude iako opasno mamis onim slikama dok ne dodjemo u tazbinu nista od kafe makar s nama konacno. 

A Vedran te zeza samo valjda je mislio da si procitao vec na nekoj od tema, on je trenutno u Kenguriji tako da bi ta kafa izasla ko Svetog Petra kajgana. 

Pricate drugacijim jezikom al ne vidim zaista da se sustinski razlikujete samo vam se razlikuju definicije pojmova u samom startu. 

I nemo zezate Vedrana on je bre dupli doktor i psihologije i teologije, da zaista krene ozbiljno svako od nas bi mogo po podeblji dosije da ima kad bi krenuo da nas analizira. I retko je dobar i neiakvaren covek uvek strpljiv, uvek pazljiv. Cudo jedno za poboznog coveka:ani_biggrin:

Klaude za razliku od Vedrana ti imas prakticnog iskustva i to sjajnog. Ono sto ti radis sa svojom decom, sa drugom decom kroz glumu i pozoriste, toliki kreativni potencijal koji posedujes, ja zaista ne znam kako to da nazovem iako si ateista al Bog ti je dao talenta i to sakom i kapom i mnogo mi se svidja kako ga koristis. 

Kad bi pojedini pravoslavci shvatili da zivot i jeste stvaralastvo, jeste kreativnost, jeste taj zar mnogo bi nam svima lakse bilo. 

Zato aj spustite loptu inace ce o morati da se ucepimo za Vedranovu kartu do Nisa a trenutno nismo pri parama. 

:ani_biggrin:

Vedrane, izvinjavam se, najiskrenije.

Jeco, hvala.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Јелена011 рече

I nemo zezate Vedrana on je bre dupli doktor i psihologije i teologije,

Јецо не претеруј. 

Иначе има да ти организујем протесте када будеш у тазбину. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

Јецо не претеруј. 

Иначе има да ти организујем протесте када будеш у тазбину. 

Hahaha dovoljna je meni moja tazbina, nego sreca nasa dva tri put godisnje po dan dva se da izdrzati. :ani_biggrin:

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ведран* рече

Тражење одобрења од детета за мењање пелене је лудило мозга. Прво зато што дете "пеленастог узраста" уопште не разуме шта га се пита. Нити може да разуме које су опције, нити може да схвати последице избора.

OK, ajmo ovako.

Sam si napisao da je taj razvojni proces postepen. Znaci mi ne mozemo tacno da znamo u kom periodu treba poceti da se obracamo bebi a da nas ona slusa sa razumevanjem, jel tako? E pa a sto onda ne krenuti odma od prvog dana?

Dok dodje vreme da te zaista razume ti si se vec istrenirao a njoj je citav postupak itekako vec uveliko poznat? A plus sto od tog komuniciranja sa bebom, iako te ona nista ne razume, nema niceg lepseg i ne vidim niti jedan jedin razlog zasto iko to ne bi radio? Bukvalno, ni jedna negativna posledica.

Jel bi se slozio sa tim, na primer?

@Izvinjavam ti se za dosadanji tok razgovora. Ali jeleni mnogo verujem i ako ona kaze da si OK onda ja nemam  izbora nego da u to i verujem :D 

PS. ti si prvi forumas kojeg sam ikad "na nevidjeno" zvao na kafu... eto, mozda je to bio neki moj instinkt da si ok (inace, da ponovim, ja sam stvarno bio ozbiljan za taj poziv, dok sam mislio da si u nisu)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, cloudking рече

Vedrane, izvinjavam se, najiskrenije.

Jeco, hvala.

И бре, што сте осетљиви на ауторитете. :))

Чим се помене ауторитет, одмах се дате у метаније и покајничко расположење. 12:smeha:

Ја закључујем да то све зато што "во времја оно" нису вам нису тражили одобрење кад су вам мењали пелене. 

12:smeha:12:smeha:12:smeha:

А сад озбиљно. Ја се не љутим на тебе, иако сам био оштар. И за то ми опрости. Из неког разлога си ухватио страну пинкокосој. Оно што она прича сматрам за отворено лудило, објаснио сам зашто. А ти си имао неку одбојност у старту према противљењу њеним ставовима и из тога ти се створио утисак да ја говорим из неких предрасуда према њој и слично. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...