Jump to content

Je l' smem da ti promenim pelenu?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Isto mnogo dobre bajke:

Chad i ljuti zmaj

Beli vitez i dva incel cuck-ova

ANCAP-ovac i princeza na inflatornom pasulju

Prosjak i red pillovani MGTOW-ac

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, obi-wan рече

Nije valjda da ovo ozbiljno mislis??...

Da... ne želim da mu pevam ili puštam tu pesmicu... jel moram?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, ana čarnojević рече

deca su ostavljena u sumi. deci se citaju bajke. deca iz sume su snalazljiva i hrabra i ne ocajavaju. saradjuju dok ne okrenu situaciju u svoju korist i ne rese svoj problem. pobedjuju vesticu. dete koje slusa bajku subliminalno dobija poruku da zivot jeste tezak i opasan ali da svojom aktivnoscu i vlastitim snagama moze da pobedi opasnost i svoj zivot ucini boljim. otprilike...

ostavljenost u sumi je samo faza. ona se kroz pricu prevazilazi. i patnje nema vise. 

Ali onda nije priča o dobru i zlu, već o snalažljivosti, i to je OK, ali nije onoliko kosmički ključno koliko je prethodno delovalo.

A ako dobiju subliminalnu poruku o snalažljivosti, dobiju i o mogućnosti da će biti ostavljeni ako zagusti oko klope. Ima i o dobru i zlu i o snalažljivosti mnogo zanimljivijih priča u kojima ne postoji "i onda su ih ostavili u šumi jer nije bilo hrane".

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, ana čarnojević рече

okej, ima zanimljivijih ali izgleda da je, u psiholoskom smislu, bajka zaista vazna. citiram ovaj diplomski sto sam postavila, ne mogu sad da idem u nesto ozbiljnije ali pretpostavljam da su stavovi koji su tu prisutni iz relevantne literature, kako bi drugacije neko diplomirao.

Klinička psihologija koristi bajku kao orudje u psihoterapijskome radu s djecom, psihodijagnostici, tumačenju nesvjesnog ili kao polazišnu psihologijsku gradju na kojoj primjenjuje ostale tehnike i metode. Razvojni psiholozi smatraju da su bajke nezaobilazno dječje štivo jer pripovijedaju čak i o najtanjem aspektu dječjeg rasta i sazrijevanja. Polaze od pretpostavke da bajka nije samo uspješno kliniĉko sredstvo, već i sredstvo pomoću kojeg djeca uĉe nadvladati psihološke sukobe i doseţu nove faze razvoja. Razlog je tome djeĉje simboliĉko shvaćanje ĉudesnog narativa bajke koji pospješuju procese sazrijevanja (Popović 2013: 80) 

Ma niko nije ništa protiv bajki ovde rekao, naprotiv. Mašta je divna stvar u svakom uzrastu. Ali toliko izbora imamo, a ne moramo ni da se ograničimo na izmaštane borbe dobra i zla od pre nekoliko stotina godina, može i Gospodar prstenova ili Star Wars ili Tistu :D pa biramo ono što mi mislimo da je najbolje.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, cloudking рече

Pa koje ti bajke preferiras za svoje klince?

Кад супруга и ја добијемо дете читаћемо им све оно за шта самтрамо да је ок. Нисам никад ни обратио пажњу ко је писао Пепељугу.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Вилер Текс рече

Кад супруга и ја добијемо дете читаћемо им све оно за шта самтрамо да је ок. Нисам никад ни обратио које писао Пепељугу.

Ma dobro, nije to ni vazno toliko ko je pisao. Ja sam to pomenuo u istorijskom kontekstu, vise kao zanimljivost. 

Pominje se vaznost klasicnih bajki a te klasicne n8 nama nisu citane kad smo bili mali.

Hari Poter je na primer sjajno stivo za citanje (za malo stariju decu, razume se) sa brojnim dobrim porukama o peijateljstvu, dobroti pozrtvovanosti... pa su opet neke hriscanske denominacije to stivo proglasile za stetno zbog okultne tematike...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

I jos nesto..

Nije mi jasan bas taj stav:

- svako neka cita ono sto misli da je ispravno

- ja ne citam mis je seo u dzip

- stvarno to ne citas?! Svasta od tebe....

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Вилер Текс рече

Кад супруга и ја добијемо дете читаћемо им све оно за шта самтрамо да је ок. Нисам никад ни обратио пажњу ко је писао Пепељугу.

Mislim da je tu bitno koju verziju: sa seckanjem nogu ili bez? Bajke se sve više sanitizuju što su ljudi uopšteno manje skloni nasilju i ne mislim da je to nužno loša stvar.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Да се Авокадо не љути, уз сво поштовањ његовог избора али све је почело од песмице о мишу који се у џипу вози "мачки на рупу". 

Људи моји, па ја капирам да деца могу да се уплаше од свега али не знам ни једног родитеља чија су се деца уплашила од ове песмице.

Стварно смешна расправа.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, ana čarnojević рече

neka svako bira šta hoće, ali nemojte da nisam rekla.

bajka je lekovita i potrebna deci. u njoj je sve što je dečijem umu potrebno. koliko sam shvatila tu je mašta filigranski prilagodjena razvojnim potrebama deteta.:)

Ne mogu da se slozim sa ovim iz prostog razloga koji sam vec pomenuo da vecina bajki izvorno uopste nije pisana za decu. Iz toga nikako ne moze da sledi da su "filigranski prilagodjene razvojnim potrebama deteta"... pride sto u vreme nastajanja bajki nije postojala ideja o "razvojnim potrebama deteta"...

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Вилер Текс рече

Да се Авокадо не љути, уз сво поштовањ његовог избора али све је почело од песмице о мишу који се у џипу вози "мачки на рупу". 

Људи моји, па ја капирам да деца могу да се уплаше од свега али не знам ни једног родитеља чија су се деца уплашила од ове песмице.

Стварно смешна расправа.

Не свиђа му се што је мачак/доктор појео свог пацијента/миша. Знаш и сам да се многа деца боје одласка код лекара па ово баш и није најсрећнији крај дечије песмице. :)

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, ana čarnojević рече

neka svako bira šta hoće, ali nemojte da nisam rekla.

bajka je lekovita i potrebna deci. u njoj je sve što je dečijem umu potrebno. koliko sam shvatila tu je mašta filigranski prilagodjena razvojnim potrebama deteta.:)

Maštoviti narativi su bitni i korisni u odrastanju. Ne verujem nužno u neku magičnu moć posebno evropskih bajki nastalih u poslednjih par stotina godina, i to redom svih bez selekcije - a sjajni su i neki mitovi, neke legende, neke biblijske priče, neki filmovi, neki narativi iz književnosti za 'odrasle' (mene je Hamlet totalno opčinio sa 5 godina, nekim blesavim studentima koji su radili u mom vrtiću je palo na um da naprave pojednostavljenu predstavu s nama, svaku reč sam zapamtila)... Nije žanr presudan, kao ni autor ili vreme nastanka.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Вилер Текс рече

Стварно смешна расправа.

Nisam rekao, a ni pomislio da će dete da se uplaši od ove pesmice... meni je ta pesmica glupa i sumanuta... ja ne vidim ni jedan dobar razlog zašto bi je iko napisao (osim što je našao rimu za grip i džip) i zašto bi je neko čitao/pevao detetu... ne znam da li može da utiče na to da dete razvije tripove o lekarima, prijavljivanju bolesti i slično... ne verujem da je velika šansa za tako nešto, ali ne vidim sa druge strane nikakav gubitak ako mu ne pustim tu pesmicu, nego neku drugu...

Inače, ne mogu ni da verujem da si je uopšte stavio u istu kategoriju sa Ćopićevom Ježevom kućicom... koja je milion puta bolje napisana i ima poentu...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Lady Godiva рече

Не свиђа му се што је мачак/доктор појео свог пацијента/миша. Знаш и сам да се многа деца боје одласка код лекара па ово баш и није најсрећнији крај дечије песмице. :)

Па по тој логици можемо доћи до тога да је све опасно и да се сви од свега могу уплашити а то је баш крјаност. Без везе причамо.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...