Milan Nikolic Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Овде се ради о вл.Артемијевом ,,рату'' против Екуменизма. То је тај ,,уски конзервативизам'', који нема сличности са политичким. Свети Јустин је био против онаквога Екуменизма, из онога времена и под оним околностима, али је истовремено дао допринос и објашњење како треба да се остварује Екуменизам. Таквом (данашњем) Екуменизму се противе ,,уско конзервативни''. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Овде се ради о вл.Артемијевом ,,рату'' против Екуменизма. То је тај ,,уски конзервативизам'', који нема сличности са политичким. Свети Јустин је био против онаквога Екуменизма, из онога времена и под оним околностима, али је истовремено дао допринос и објашњење како треба да се остварује Екуменизам. Таквом (данашњем) Екуменизму се противе ,,уско конзервативни''. Е, сад би било идеално да нам објасниш какав је то био екуменизам оног времена коме се противио св. Јустин у оно време а какав је сад и како треба да се остварује. Тако би можда дошло до објашњења твоје чувене мисли од свејереси до свеврлине. Али прецизно и конкретно, разумљиво свима а не само вама теолозима. Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Једно је јасно а то је да иако је умировљен епископ Артемије ипак подела је остала и мислим да се неће просто завршити на овом његовом умировљењу, но опет и сам умировљени епископ Артемије се и поред свега што му се пришива у смислу расколништва ипак труди да колико је у могућности с обзиром на своје ставове и људе који "навијају" за њега не доведе својим поступцима до раскола. О знам сад ће многи скочити да кажу па шта он то ради ако не раскол? Али ајде мало другачије да поставимо ствари, могао је на његовом месту да се нађе неки други епископ, рецимо, рецимо, ма не нећемо рећи који, и шта мислите да би тај епископ с обзиром каки је остао на томе да га просто сабор пошаље у пензију ? Тешко... Дакле овде нису просто само ствари Цркве у питању без политичке позадине, можемо ми да се тешимо да јесу , али нису , ко хоће да види видеће и биће му јасно да је постојала медијска хајка на епископа Артемија невезано за догађаје који су се параллно дешавали у синоду и сабору а у вези +Артемија, или пак можда и везано. У сваком случају иако не подржавам +Артемија у већини његових изјава датих за печат, као ни претходних изјава , опет морам рећи оно што видим , па макар ми ви рекли и да сам ћорав, али превише је буке дигнуто у медијима и то је превише сујмиво . Хвала Богу па је то био +Артемије а не неко други. Него боље сви ми да пазимо шта говоримо јавно овде о појединим епископима и свештеницима јер ћемо за сваку реч морати дати одговор. Није тешко седети за својим сокоћалом и критиковати владике и сабор и +Артемија. Бог зна како би ми поступили на њиховом месту, а бојим се не би се славно провели... Нормално је сасвим је нормално да човек који је провео 30 година на Косову ово доживи као прогон , поготово кад се узме политичка позадина свега, ја би у њега сумњао када би се он поставио другачије. То је његов крст и горка чаша коју је морао испити. С друге стране Сабор је одлучио како је одлучио и Синод је одлучио како је одлучио и ту спора нема, ко се спори са Сабором и не прихвата Саборске одлуке тај је већ расколник. Нема ту прихватићу / нећу, не функционише власт у Цркви на принципу оћу/нећу. С друге стране остају судски процеси, ово је већ видимо нешто што се издваја само по себи. Наиме јеромонах Симеон Виловски је покренуо пар тужби пред цивилним судом, такође мислим да и други који буду сматрали да су оштећени у протеклим дешавањима угледајући се на монаха Симеона ће урадити исто, не знам да ли ће и +Артемије можда покренути неку тужбу, пошто он директно није нигде прозван ни оклеветан ( Осим можда на пар неких "православних" форума ) . Дакле Сабор је заседао и Сабор је одлучио, а после Сабора остадоше исти људи са истим мислима и истим тежњама и не може се рећи да се све завршило Сабором... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Овде се ради о вл.Артемијевом ,,рату'' против Екуменизма. То је тај ,,уски конзервативизам'', који нема сличности са политичким. Свети Јустин је био против онаквога Екуменизма, из онога времена и под оним околностима, али је истовремено дао допринос и објашњење како треба да се остварује Екуменизам. Таквом (данашњем) Екуменизму се противе ,,уско конзервативни''. Е, сад би било идеално да нам објасниш какав је то био екуменизам оног времена коме се противио св. Јустин у оно време а какав је сад и како треба да се остварује. Тако би можда дошло до објашњења твоје чувене мисли од свејереси до свеврлине. Али прецизно и конкретно, разумљиво свима а не само вама теолозима. Покушаћу да објасним колико знам. У оно време Екуменизам се сматрао, као између Римокатолика и Протестаната, у главним цртама, као дијалог о ,,јединсву Цркве'', али без икакве помени о Литургији и Епископу, као главним чиниоцима јединства Цркве. Данас је тај дијалог утолико промењен, тиме што су Католици и Православни започели дијалог по тим поменутим ,,црквеним'' основама. То су веома тешке теме које у себи садрже питања Тријадологије и уједно Еклисиологије, као и сваки садржај Догмата. Тога смо били свесни, као и сам свети Јустин, па је тај вид дијалога био потстицан. Ако смо ми Православни неспособни да аргументујемо и покажемо то што јесмо, онда то не значи ништа друго до да и сами не знамо о чему говоримо ни шта хоћемо. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Мај 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 не знам да ли ће и +Артемије можда покренути неку тужбу, пошто он директно није нигде прозван ни оклеветан ( Осим можда на пар неких "православних" форума ) . Добро, треба поменути, а и не може се ни упоређивати, како је био спомињан и еп. Атанасије на супер-гига-мега-ултра-православним-срПским сајтовима.....Сви знамо који су надимци били у оптицају и које све крипто-масонско-екумено-папистичке етикете и фрљоке.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Мај 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 не знам да ли ће и +Артемије можда покренути неку тужбу, пошто он директно није нигде прозван ни оклеветан ( Осим можда на пар неких "православних" форума ) . Добро, треба поменути, а и не може се ни упоређивати, како је био спомињан и еп. Атанасије на супер-гига-мега-ултра-православним-срПским сајтовима.....Сви знамо који су надимци били у оптицају и које све крипто-масонско-екумено-папистичке етикете и фрљоке.... за Владику Артемија никада нисан чуо у животу ни прочитао ниједан увредљиви надимак.... наравно постоје ставови који се косе са њим...али надимци не. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 не знам да ли ће и +Артемије можда покренути неку тужбу, пошто он директно није нигде прозван ни оклеветан ( Осим можда на пар неких "православних" форума ) . Добро, треба поменути, а и не може се ни упоређивати, како је био спомињан и еп. Атанасије на супер-гига-мега-ултра-православним-срПским сајтовима.....Сви знамо који су надимци били у оптицају и које све крипто-масонско-екумено-папистичке етикете и фрљоке.... Као што рекох не слажем се са политиком +Артемија. Наравно , то што је писано за +Атанасија ни кер с маслом не би појео и то је срамота не за Цркву јер такви писатељи сами себе искључују из Цркве, то је срамота за њих лично и такви сајтови и форуми би требало да одговарају кривично за клевету и ширење лажи . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Мај 15, 2010 Гости Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 не знам да ли ће и +Артемије можда покренути неку тужбу, пошто он директно није нигде прозван ни оклеветан ( Осим можда на пар неких "православних" форума ) . Добро, треба поменути, а и не може се ни упоређивати, како је био спомињан и еп. Атанасије на супер-гига-мега-ултра-православним-срПским сајтовима.....Сви знамо који су надимци били у оптицају и које све крипто-масонско-екумено-папистичке етикете и фрљоке.... Као што рекох не слажем се са политиком +Артемија. Наравно , то што је писано за +Атанасија ни кер с маслом не би појео и то је срамота не за Цркву јер такви писатељи сами себе искључују из Цркве, то је срамота за њих лично и такви сајтови и форуми би требало да одговарају кривично за клевету и ширење лажи . слажем се. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Zašto mislite da će vl.Artemije da pokreće tužbu za klevete? Spočitavano mu je da vodi u raskol,evo nije,zašto bi pokretao tužbu? "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Ово што пише Милан Николић (МОДЕРАТОР! ) је велика срамота за овај форум. глупости, нема потребе за таквим етикетирањем.питај брате шта те занима, све има своје образложење. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 не знам да ли ће и +Артемије можда покренути неку тужбу, пошто он директно није нигде прозван ни оклеветан ( Осим можда на пар неких "православних" форума ) . Добро, треба поменути, а и не може се ни упоређивати, како је био спомињан и еп. Атанасије на супер-гига-мега-ултра-православним-срПским сајтовима.....Сви знамо који су надимци били у оптицају и које све крипто-масонско-екумено-папистичке етикете и фрљоке.... Као што рекох не слажем се са политиком +Артемија. Наравно , то што је писано за +Атанасија ни кер с маслом не би појео и то је срамота не за Цркву јер такви писатељи сами себе искључују из Цркве, то је срамота за њих лично и такви сајтови и форуми би требало да одговарају кривично за клевету и ширење лажи . тај фазон. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Као што рекох не слажем се са политиком +Артемија. Наравно , то што је писано за +Атанасија ни кер с маслом не би појео и то је срамота не за Цркву јер такви писатељи сами себе искључују из Цркве, то је срамота за њих лично и такви сајтови и форуми би требало да одговарају кривично за клевету и ширење лажи . Znači ipak je politika u pitanju. "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Svašta. Pa mišljenje da je neko konzervativan ne mora da znači obavezno slabost. Pa vječiti je "derbi" između konzervativaca i liberala u mnogim zemljama za vlast,i šta bi sada to trebalo da znači u ovom slučaju? ово није борба за власт, нити ко има веће право, зато је Црква мерило а не појединци, све и да су владике.како важи за владику Артемија, тако важи и за Атанасија, на све наше неслагање са овим или оним. конзервативизам може бити слабост ако се осврнемо на то да је Црква динамична и жива. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 Не верујете новинарима. Једном у Русији су о мени писали. Био је и интервју. Из не само најбољих побуда , него на највишем нивоу. Кад сам читао нисам могао да верујем да сам ја то реко. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 @Medo Ja upravo to i kažem.(ako)Pošto nije borba za vlast,koliko obavezujuće za Crkvu treba da bude mišljenje da je neko "konzervativan" "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука