Милан Ракић Написано Март 18, 2018 Пријави Подели Написано Март 18, 2018 Музеј ваздухопловства – Београд традиционално обележава годишњицу од почетка НАТО агресије, а са циљем подсећања на 78 дана рата, који је свакако један од најтрагичнијих догађаја наше скорашње историје, када је у зору 21. века нападнута једна суверена европска држава, тада Савезна република Југославија. Наша дужност и обавеза је да не заборавимо. Ове године смо припремили трибину "У предвечерје рата", у оквиру које ће гостовати припадници политичке и војне сцене тадашње Југославије из времена НАТО-агресије. Они ће говорити о приликама уочи и током рата, као и о својим искуствима у време саме агресије. Гости трибине су: Момир Булатовић, председник владе Савезне Републике Југославије; генерал Божидар Делић, комадант 549. механизоване бригаде; Небојша Николић, пилот на авиону МиГ 29, припадник 127. ловачке ескадриле и један од првих пилота који је полетео 24.03.1999. године. obi-wan and Vladan :::. је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 22, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Март 22, 2018 Драги пријатељи, уважене колеге, народе ваздухопловни, Чини ми част и пријатну обавезу да вас обавестим и још једном најљубазније позовем на трибину у вези са бомбардовањем СРЈ, те, за многе, јако давне 1999. године! Посебно истичем и наглашавам да ће активно учешће узети и наш цењени колега, пилот авиона типа МиГ-29, Николић Небојша, који ће у форми важне, интересантне и значајне "приче из живота", на веома интересантан и пластичан начин изнети све детаље једног специфичног, сложеног, рискантног и изузетно критичног догађаја! Да подсетим, колега Николић Небојша је један од пилота авиона типа МиГ-29 који је тог 24. марта 1999. године, погођен ракетом ВВ а затим уз помоћ сигурног катапулт седишта, успео да напусти праву буктињу од авиона, преживи страхоту и остане у животу! Овога пута посебно апелујем на активне војне пилоте, посебно пилоте-ловце, садашње и будуће, да посете ову отворену интерактивну ваздухопловну манифестацију и да од правог хероја, "из прве руке" сазнају како у стварности изгледа један борбени задатака типа "пресретање", окончан катапултирањем и спасавањем сопственог живота! Посебан акценат биће стављен на одсуство било какве анализе овога борбеног задатка са циљем формулисања важних закључака и корисних поука за пилотску популацију!? Драги пријатељи, толико о томе, за сада... Идемо даље! Срдачан поздрав и свако добро! Са дужним поштовањем, Бориша Мандић Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Март 26, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Март 26, 2018 [VIDEO] Snimak tribine „U predvečerje rata“ povodom obeležavanja godišnjice od početka NATO agresije na SRJ Javna tribina „U predvečerje rata“ povodom obeležavanja godišnjice od početka NATO bombardovanja SRJ održana je u petak u Muzeju vazduhoplovstva. Prisutnima su o svojim iskustvima i sećanjima govorili predsednik vlade Savezne Republike Jugoslavije Momir Bulatović, komandant 549. mehanizovane brigade general Božidar Delić, kao i pripadnik 127. lovačke eskadrile i jedan od prvih pilota koji je poleteo 24. marta 1999. godine Nebojša Nikolić. – Eskadrila je tog dana ranom zorom preletela i zaposela četiri aerodroma na čitavoj teritoriji tadašnje SRJ. Po dva aviona na svakom aerodromu, izuzev na Batajnici četiri. – rekao je Nikolić prisećajući se dana kada je bombardovanje počelo. Kako je istakao, tadašnja eskadrila bila je na izmaku resursa, a oni su bili produžavani potpisima odgovornih starešina čak tri godine. U takvom stanju flota je dočekala NATO bombardovanje, pri čemu je na raspolaganju bilo svega deset aviona, objasnio je Nikolić i ispričao pod kakvim je uslovima bio prinuđen da poleti: – Kada sam pokrenuo avion ustanovio sam kvar na jednom od veoma značajnih uređaja, posebno za noćno letenje – nije mi radila kursna sistema. Javio sam preko radio-stanice o toj neispravnosti, a komandant je rekao da imam magnetni kompas koji služi za krajnju nuždu kod MiG-a 29. Rekao mi je da u Vojvodini ima veliki broj ciljeva, da što pre poletim na 3000 metara i zauzmem zonu očekivanja Zrenjanin-Bečej. – Nikolić je tada po naređenju poleteo, ali je nedugo zatim bio primoran da se katapultira nakon što je pogođen je od strane neprijateljskih snaga. „Mi smo pokušali da sprečimo da do bombardovanja dođe“ / Foto: Marta Lutovac, Tango Six O situaciji na zemlji govorio je tadašnji general Delić. On je objasnio na koji način je tokom rata funkcionisala pešadija, sa kakvim se poteškoćama suočavala na terenu: – Nedelju dana pre agresije nama je stigao jedan uređaj – APP (Automatski prijem podataka). Tada smo po prvi put imali uređaj i ekran gde smo na nivou brigade mogli da pratimo situaciju u vazdušnom prostoru – sve avione u blizini Savezne Republike Jugoslavije ili ako samo gledamo Kosovo, sve što leti iznad Grčke, iznad Jadrana, sve što je neprijateljsko i sve naše što leti. – Taj uređaj bio je samo još jedno od sredstava koje je vojska koristila kako bi predvidela napade i zaštitila glavne ciljeve. Međutim, vojska je i sama bila veoma inventivna kada je reč o maskiranju meta i varanju neprijateljskih snaga, istakao je Delić i objasnio na koji način su čuvani mostovi: – Mostove smo štitili, jer su nam oni bili mnogo važni preko Drima. Ako ih poruše, vojska koja nam je na granici bila bi odsečena po pitanju snabdevanja i svega ostalog. Radarske reflektore postavljali smo tako da pilot vidi most, ali njegova radarski vođena raketa vidi nepostojeći most. Dakle, on gađa most, ali ga ne pogađa. Radili smo i maskiranja mostova i mislim da sve to što smo radili, radili smo vrlo uspešno. – Više o pokušajima tadašnje vlasti da izbegne bombardovanje, diverzijama i „varkama“ koje je pešadija izvodila na terenu, kao i tome kako je pilot Nikolić uspeo da se bez navigacije i navođenja suoči sa 24 protivnička aviona i preživi, pogledajte na sledećem video snimku: Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука