Jump to content

Star Wars - The Last jEDI - utisci o filmu (SPOILER!)

Оцени ову тему

obi-wan

Препоручена порука

пре 1 сат, gavrosaurus рече

Некако ми је потпуно невероватно да у будућим филмовима више нећу видети ни Лука, ни Леју, ни Солоа, ни Кенобија, ни Вејдера, наравно па ни Палпатина, ако ћу поштено...
Мислим...Цео свој имагинарни свет Ратова звезда сам изградио на овим ликовима. :)
Мислим, не могу себе да назовем фаном серијала али сам одрастао уз ово и реално, сате сам провео проучавајући мапе, историју и слушајући музику из филмова (а можда и јесам фан :smeh1:) и некако ми је...нелагодно да толики број (драгих) ликова више неће постојати на филму.
Чак и Сноук (сјајно замишљен, невероватан карактер! иако ниоткуд) више неће бити део саге. :(
Кајло Рен је одличан (сјајан кастинг за Адама Драјвера!) и биће све бољи, чини ми се, Реј такође није лоша а Добу Скај је побрао све симпатије. :D

Offtopic:

Rogue One: A Star Wars Story ми је једна од најбољих филмских музика икада, препорчујем.

Brate, nadamo se da ce i dalje da se grade bar slicno dobri likovi... plus, niko ovima ne brani da se pojave kao force-ghost, kao sto je toga bilo i do sad... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Mikorist рече

Kapiram da svi imate sve ove knjige (u pdf-ovima) odavde :

https://vk.com/topic-76291496_30408862

dva inserta iz njih (ko nema - poskidajte sve od Del Rey-a šta je napisao - ilustracije su neverovatne)

Sphere Books Ltd - Once Upon a Galaxy - A Journal of The Making of The Empire Strikes Back

O princezi Lei i pobunjenicima

DXIf63fVMAA3R2r (1).jpg

Ovu je Rajan čitao dok je snimao epizodu 8

The Jedi Academy Sourcebook - page 47  (April 1996)

O borbi na daljinu projekcijom - ima čak više mogućnosti nego što je prikazano u filmu

DXMVq3WX4AA-Kdf (1).jpg

Ova stoji na polici u filmu u biblioteci - drvetu. Ima imaginarne komentare Jode i ostalih u njoj.Screen Shot 2018-03-11 at 10.22.56 PM.pngScreen Shot 2018-03-11 at 10.29.33 PM.png

Ja ne znam šta nema u knjigama gore. Sve ima. Čak i knjiga - enciklopedija sa mapama zvezdanim i planetama (pola galaksije u SW):))

...

Licno mnim da je svaki prekaljeni starwars-ovac vec pokupio ove knjige, a ako nije - brzo da ispravi gresku... :)))

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...
On 1/5/2018 at 23:30, RYLAH рече

Филм је невероватан. Посебно зато што ми очекивања после седмице и нису била нека. За ефектима генерално не лудујем, али у 3Д гледању су феноменални. Иако је то код Ратова Звезда већ стандард, опет много прија кад ти испред очију искаче имепријални дреднот у три димензије, рецимо. Али доста о ефектима, јер данас сваки филм има ефекте.

Прича ме је ОДУШЕВИЛА, врло резервисано речено. Очекивао сам да све иде некако праволинијски, да личи на епизоде 4,5,6, као што је изгледало у седмом делу. Кад оно оћеш. Све време филма толика вожња да, иако негде сигурно знаш да ће главни "добри" ликови сви да преживе, опет ниси сигуран и напет си и ишчекујеш, што је за овакву врсту филмова нечувен успех.

Што се дубине приче тиче, надмашила је многе делове, ако не и све. Граница између добра и зла, сујета старих џедаја, грешке учитеља које остављају стравичне последице а о којима се раније није причало, куповина/продаја у ратним условима.... Ма милијарду ствари и детаља. Нешто што никако нисам очекивао и што ме је распаметило. 

Можда ћу кад ми се још мало среде утисци да поново пишем. А можда ћу да одем ако будем имао времена још једном да га одгледам, чему се надам. Али и да не буде још једног гледања, ово је нешто што свакако нисам очекивао, и нешто што је оно што Ратови Звезда свакако јесу - филм који се памти у свакој генерацији и о чему се прича.

Браво за Дизни, браво за новог редитеља и сценаристу, и браво коме год још треба, ово је ремек - дело о ком ће тек да се прича.

Значи, невероватно, као да сам сваку од ових реченица сам написао. Ја сам озбиљно након гледања филма мислио да сам луд, јер сам отишао да гледам нешто што су толико напљували да сам заиста био спреман да одгледам нешто у рангу "приквела" и опростим се са сагом, пљувачина се није стишавала недељама, а ја све време под утиском да је ово можда најбољи "стар ворс" у конкуренцији свих, али дефинитивно у друштву са Ратовима звезда из 1977. и Империја узвраћа ударац.

Буквално ми није јасна онолика количина негативних реакција. Еј, у једном моменту је на ИМДБ имао 1.500 оцена 1 и буквално скоро свако ко је дао 1, написао је и рецензију и добио неколико стотина позивитних гласова. А свака, буквално свака замерка филму, могла је да се односи и на "Нову наду" и "Империју". Повратак џедаја делује смешно, а "приквеле" да не коментаришем...

Значи, ја сам "приквеле" гледао као тинејџер и чак и тад су ми били слаби. Сада су ми апсолутно негледљиви, просто вређају својом баналношћу. Људи кукају како је Дизни "сахранио сагу", ја сам говорио да је је Лукас већ заковао у ковчег и закопао и да остаје само да се види да ли ће Дизни додатно утабати земљу што и не би била нека већа трагегија, или ће сагу вратити у живот.

Фанови су једноставно бесни што сценаристи нису развили причу према ономе како су фанови у својим фан-фикцијама 80-их развили причу након Повратка џедаја и ту не знам шта да кажем... Мени није жао.

Подели на овим сајтовима

Konacno sam odgledao film, i iako nije ni tako los ni toliko feministicki nastrojen kako sto su ga opisivali, na mene ipak nije ostavio narocito snazan utisak. Dobar je film ovako, interesantan, ali nije super, prica je onako, a glumci nekako nisu imalo dovoljno te neke dramaticnosti u ozbiljnnim scenama. Epizoda VI i dalje mozda najbolja (i mozda one starije kojih sad i ne mogu da se setim dobro)

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

@obi-wan  признај  да се овако понашаш када водиш жену у биоскоп да гледате Star Wars :smeh1:

image.png.d3db25bdc454542fc4493ead053746f5.png

image.png.e2768db7c844422eea0c28f0d3b97219.png

image.png.cc2ac918e0dadd2d5ad3f7c3d42530e6.png

image.png.2d099ce4431fd53eebbc294cd9a90194.png

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

@Снежана

U stvari, kod nas je to mnogo jednostavnije...

- U maju ide novi "Solo: A Star Wars Story"!... idemo da gledamo??...

- Ne bi` ja, bolje idi ti... em ustedimo paru za tu kartu viska.

- A, dobro... kad se zavrsi film, uzecu nam veceru u kineskom...

:D

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Ponovno gledanje filma ostavlja gorak ukus, daleko losiji nego kod prvog. A kod proslog filma bilo je bas obrnuto. I pored nesumnjivo izvrsnih obrta u prici, ostaje fakat da su sa vecinom likova totalno uprskali stvar. Sad vec odlicno razumem zasto je Hamil sve vreme snimanja negodovao kako je uopste razvijen njegov lik.

Sad takodje kapiram zasto je film uopsteno pokupio losije ocene nego ep. VII. Velika i prevelika steta.

...

Obzirom da je kao reditelj za ep. IX izlistan (opet) Dzej, ocekujem da ce tim potezom saga konacno da bude konacno i neslavno zavrsena. Da ne kazem - sa`ranjena... A mudri anglosaksonci lepo kazu - if it ain't broke, don't fix it. Al` nema ko da slusa Narod, sve neki "prepametni" danas...

Подели на овим сајтовима

Dakle, kako izgleda - doslo je vreme...

...

DeyZB2JVMAALvqr.thumb.jpeg.ac1cfcc116cfa800ca041665d519f426.jpeg

https://twitter.com/AzulaAr

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Da, to je to... upravo tako... sjajno i argumentovano objasnjeno i sroceno sve ono sto su mnogi od nas vec mislili...

...

Подели на овим сајтовима

Океј, погледао. Лик не само што претерује, него није у праву ни по једној ставци. Народски речено, ради оно што се ради у тоалету иза закључаних врата и још се задржао 20 минута (толико траје клип) уместо да све обави за два-три. :)

Његових "10 разлога због чега је Последњи џедаји кинематографски абортус" су апсолутно примењиви за сва три филма из оригиналне трилогије, а у приквел-филмовима су 20 пута гори:

1. Каже, филм га подсећа на америчку дечју игру "Madlibs", где се набацају неки бесмислене именице и глаголи, па дете од њих мора да направи смислену причу. Очигледно није гледао Фантомску претњу и Напад клонова за које ни након скоро 20 година није научно утврђено о чему се у тим филмовима уопште ради. Каже, гомила набацаних ликова, нико није објаснио ко је Сноук и зашто је лик Фазме онако неискоришћен, приказан као потенцијално битан а онако безвезно погинуо. Две речи из ОТ: Император, Боба Фет. Капетанка Фазма је буквално Боба Фет.

2. Каже, филм "руши очекивања" и затим наводи како је прича требало да се развија према клишеу, а аутори то нису урадили.

3. Лик оне пурпурнокосе адмиралке претвара у "ратника за друштвену правду" јер је немогуће да једна жена буде толико битна и да у ратном стању један адмирал не открива тајни план официру са чином капетана који одбија наређења, него га шаље у притвор. То је, по њему, порука филма да мушкарац треба да слуша жене и не поставља питања. У једном кадру је чак и једини мушки официр, окружен са женама... нереално чак и за дечији филм научне фантастике.

4. Није могуће уништити брод залетањем у њега хиперспејсом, јер је "хиперсвемир једноставан концепт, до детаља разрађен у Проширеном Универзуму". Да је то могуће, то би се већ знало. Од сада није могуће посматрати ниједну битку у свемиру без питања: "А зашто се једноставно не залете малим бродовима и све их униште?" Овде има поенту, у питању је чиста будалаштина. Као и концепт свемирске станице која ласерским зраком уништи целу планету.

5. Каже, борба Реј и Кајла Рена са оним витезовима са црвеним мачевима је хаотична. Не знам, за мене је тај део филма једна од његових светлих тачака и шанса да филм буде бољи него што је на крају испао. Можда је требало да борбу направе онако динамичном какав је био финални сусрет Дарта Вејдера и Оби Вана.

6. Филм прави глупе шале и убацује хумор и комичне моменте. Ово је буквално, али буквално проблем сваког холивудског филма, потреба да постоји комичан лик, а да главни лик буде толико кул да у најдраматичнијим тренуцима шмекерски изваљује фазоне. Ово се једноставно не може узети у грех Последњим џедајима, 3П0 и Р2Д2 су комични дуо од самог почетка, а на страну лик Хана Солоа да освежи лик Лука Сјаквокера који је био лишен сваког хумора.

7. Роуз му је лош и јадан лик. Џар џар је ваљда био бољи.

8. Каже да други део трилогије треба да буде мрачан и да ликови буду без наде, нарочито након што су десетковани и кад су сви битни погинули. Уместо тога, сви се смеју и грле, а свира оптимистична музика.

9. Сви стари хероји су мртви и то је један од разлога зашто је ово лош филм. Заправо, мртви су Хан и Лук, глумица Кери Фишер је умрла у стварном животу и због тога ће и лик Леје бити мртав. Ко је заправо остао жив од "старих хероја"? Прва трилогија је убила Оби Вана, Јоду, Дарта Вејдера, Императора, живи су остали Лук, Леја, Хан и Чубака. Остарили су, а у старости су постали огорчени и разочарани у људе. Човек сматра да је немогуће да Лук као најоптимистичнији лик у галаксији постане онакав самотњак.

10. "Визија надареног редитеља је постала Дизни". Еј, продају играчке и превише експлоатишу франшизу, избацују по филм сваке године. Последње три године. Где је био Дизни кад се снимао "Божићни специјал", стварао Проширени Универзум, снимали "Ратови клонова" у 50 анимираних варијанти, спин-офови попут "Дроида - Авантуре 3П0 и Р2Д2" и "Евокса", играчке, светлосне сабље, макете Миленијумског Сокола, шта све не?

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Дидим рече

7. Роуз му је лош и јадан лик. Џар џар је ваљда био бољи.

Fakat je da jeste bio mnogo bolji - u pitanju je lutkarska kreacija, nesto mnogo teze da se razvije nego obican lik.

Tu je problem bio samo u prenaglasenoj groteski i nepotrebno naduvanoj ulozi tog lika, dok je sam lik kao lik odlicno uradjen.

O tome je skoro pisao i veliki Frenk Oz (Yoda), i o samom liku dao samo reci hvale.

...

Sto se ostalog tice, na zalost - jeste u pravu.

Evo, to je moj licni utisak: dok sam gledao (vise puta) ep. I-III, ni trenutka se nisam pitao "sta to gledam", to je THE Star Wars, nesto losiji nego originalna trojka, ali svakako tacno to. Trebalo je da se vise i bolje poradi na likovima, medjutim, cinjenica da je nakon njih i na osnovu njih nastala u svakom pogledu izuzetna serija Clone Wars, sama po sebi govori da je druga trilogija pravi i punokrvni deo sage, samo malo vise industrijalizovan, i zato utoliko losiji.

A ovi sad delovi, kad se 1) uporede sa prvom trilogijom, mozes samo da kukas na glas, nista drugo; narocito su nagrdili Luka, koji je postao bas ovo sto lik kaze u ovom osvrtu: potpuni antipod samog sebe; a to bas jeste tragicno; simptomaticno je da je i Hamil podugo brujao protiv tog i takvog lika, dok mu na kraju Dizni nije zacepio usta ugovorom; 2) uporede sa trilogijom I-III prosto im fali ono "nesto", da bi uopste mogli da se ravnaju na bilo koji nacin; ovde je sve istrivijalizovano, baceno u tehnologiju i efekte, dok je vec razradjena i briljantna prica gurnuta u peti plan; a to je prosto tragicno, nista manje od toga.

Ja sam stari pratilac sage, i najvise volim da sve opravdam do maksimuma. Medjutim, ne mogu da zazmurim na to da mi je ovaj film u drugom prelazu daleko losiji od prethodnog, koji je inace vec bio dosta losiji od prethodne dve trilogije.

Kad sam gledao ep. VII, vise od pola filma ne mogu da se razaberem sta to uopste gledam, a krajnji utisak mi je bio bas razocaranje. Medjutim, kad sam ga pogledao drugi i treci put, nekako mi je bolje leg`o, sve u svemu - nasao sam nit koju sam trazio, i koja je mogla da bude solidna osnova da se dalje izgradi prica. I to nije uradjeno. Zato mi je ep. VIII kod prvog gledanja bila bolja, ali kod drugog i treceg - mnogo gora. Prvi utisak, sto se mene tice, podleze mnogim spoljnim faktorima, kao sto su efekti i zvuk, zato su mi merodavniji oni utisci posle.

Evo npr. "Rogue One" - taj mi je kod svakog gledanja ostavio sasvim isti (vrlo solidan) utisak. I to nesto vec samo po sebi govori.

Znaci, niko ne bi vise voleo da sve to bude extra kao sto bi to ja, ali prosto ne moze da se zazmuri na celu tu plejadu apsurda - i kod likova, i kod tehnologije, itd.

Evo, vec sam to pominjao - pobunjenici beze, losi ih gone. Nigde skoka u hipersvemir, a onda vidimo da u obicnoj jurnjavi, ovi losi ne mogu da ih stignu (???), a na vr` te totalne gluposti, dodaju i to da lovci i bombarderi skoro pa unistise sve iz jednog naleta, i - ne vrate se da to zavrse. Zasto? Pa, tako pise u scenariju... sto nema ni miligram logike - koga briga.

Zanci, ovaj lik je sve bas tacno objasnio. Jeste malo izvulgarizovao celu pricu, ali razumem odakle mu ta rezignacija.

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Kao sto rece jedan komentar ispod ovog videa - "sto se vise vracas na ovaj film, sve je gori".
Vreme premijere ep. IX se priblizava, sa vrlo tmurnim najavama i predvidjanjima, koja kazu da bi on mogao da bude jos i gori.

Drzeci se prve dve trilogije, kao i serija "Clone Wars" i "Rebels", te mozda jos i filma "Rogue One", ove ostale ostavicu na smetlistu najgorih filmova. I gledacu da ih zaboravim sto pre. Nek` to samo jednom prodje, dozivi konacni i potpuni debakl, pa da idemo dalje ako Bog da.

...

Подели на овим сајтовима

I opet...

...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...