Jump to content

Peta Mojsijeva,22:15

Gaša

Препоручена порука

Da je Mojsije opisivao zemaljski zakon, kako to da se onda sam Hristos usprotivio kamenovanju bludnice?

Onda bi Isus bio protiv Mojsija.

A Isus se upravo na Mojsija poziva kad kaže starim judejcima, da su otstupili od vere Mojsijeve.

Zato što su Nebeski Božji zakon prilagodili u nekakav zemaljski zakonik. I taj zakonik je čak i Isusa Hrista osudio na smrt, što dokazuje da je bio protivan Božjem i Mojsijevom zakonu.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Josif je bio nosioc judejskog verovanja da će Mesija doći da uspostavi zemaljsko Carstvo ali nije bio farisej i književnik, nego je poštovao Božju reč.

Marija pravi prekid tog rodoslova u sebi nosi sada Novi Zavet Nebeskog Isusa Hrista.

I ja bi hteo da je otpustim ali mu se javi Anđeo i reče mu da Marija ne nosi ništa zemaljsko nego Nebesko i Josif poverovavši uzima Mariju za ženu.

Si ti beše naučavala bogoslovski fakultet?

Vidis, sa ovim mogu da se slozim , po sustini i po smislu. Ono, po onoj nasoj staroj reci....u kontekstu ( :ani_biggrin: ) stvari.

Ali, ne moze se bas svugde i  svagda uzimati dublje i alegorijsko tumacenje pisma. Tako i kod onih zakonskih propisa u vezi ispitivanja raznih prekrsaja i grehova u starom Izrailju. Zakonski propisi i kazne imaju svoju funkciju i poruku, kako se kaze :

" Ostali neka to cuju i neka se boje i neka vise nikada ne pocine takvu opacinu u sredini tvojoj. " 5. Moj. 19, 20.

A, ovo, oko toga da je dobro da Jevreji zive cestito i pravedno, da postuju svoje staresine koje ih vode i koje sude po zakonu, je bitno, jer, samo u takvom ustrojstvu i poredku stvari, sam Bog je pomagao svome narodu u borbi sa mnogobrojnim idolopoklonickim narodima koji su ziveli na zemlji.

Samo u takvoj cvrstoj disciplini i pravom postovanju Boga, mogli su Jevreji da ocekuju Njegovu pomoc u ratu sa narodima, koji su zeleli da poraze i istrebe ( Jevreje ). Takva je i istorija samog Izrailja. Puna uspona i padova. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Vidis, sa ovim mogu da se slozim , po sustini i po smislu. Ono, po onoj nasoj staroj reci....u kontekstu ( :ani_biggrin: ) stvari.

Ali, ne moze se bas svugde i  svagda uzimati dublje i alegorijsko tumacenje pisma. Tako i kod onih zakonskih propisa u vezi ispitivanja raznih prekrsaja i grehova u starom Izrailju. Zakonski propisi i kazne imaju svoju funkciju i poruku, kako se kaze :

" Ostali neka to cuju i neka se boje i neka vise nikada ne pocine takvu opacinu u sredini tvojoj. " 5. Moj. 19, 20.

A, ovo, oko toga da je dobro da Jevreji zive cestito i pravedno, da postuju svoje staresine koje ih vode i koji sude po zakonu, je bitno, jer, samo u takvom ustrojstvu i poredku stvari, sam Bog je pomagao svome narodu u borbi sa mnogobrojnim idolopoklonickim narodima koji su ziveli na zemlji.

Samo u takvoj cvrstoj disciplini i pravom postovanju Boga, mogli su Jevreji da ocekuju Njegovu pomoc u ratu sa narodima, koji su zeleli da poraze i istrebe ( Jevreje ). Takva je i istorija samog Izrailja. Puna uspona i padova. 

Greska. :0426_feel:

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Bokisd рече

Boksid vidiš da si zemljak i zemaljski sav.

Ti opravdavaš judejski zakon koji je osudio Isusa Hrista na smrt i to radiš ne iz mržnje prema Hristu zato zaslužuješ odgovor. Jer ovo tvoje je radi ne dovoljne upućenosti iliti obrazovanja na zadatu temu.

Vidiš i sam da Mojsije piše o Božjem zakonu ali tii očigledno ne znaš da ono što opravdavaš a to je judejski zakon jeste upravo napuštanje Božjeg zakona.

To što ne vidiš nije strašno ali sada bi bilo vreme meni da poveruješ a i Hristu na kraju krajeva. Hristos je bio protiv kamenovanja bludnice i sada ajde usaglasi se sa Mojsijem ako Mojsija čitaš da je opravdavao kamenovanje bludnice.

Kako to da izvedeš? Uvedeš vreme u rijaliti i onda kažeš Mojsije je dobacio samo do judejskog zakona a ne i do samoga Isusa Hrista i tako sve proroke i Iliju i Jovana Krstitelja staviš u red dobacivanja samo do Hristovog ovaploćenja.

A to prosto nije tako, jer su ti dedovi moji držali Božji zakon koji veze sa vezom nema u starom judejskom zakoniku koji jeste potpuno prilagođen zemaljskom zakoniku i nema sa nebom nikakave veze.

Mojsije je sve vreme sa Isusom Hristom, Mojsije dobacuje do Sina sve vreme je sa Sinom i Sin sa Njim jer je kroz Sina sve postalo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

A, ovo, oko toga da je dobro da Jevreji zive cestito i pravedno, da postuju svoje staresine koje ih vode i koje sude po zakonu, je bitno, jer, samo u takvom ustrojstvu i poredku stvari, sam Bog je pomagao svome narodu u borbi sa mnogobrojnim idolopoklonickim narodima koji su ziveli na zemlji.

Samo u takvoj cvrstoj disciplini i pravom postovanju Boga, mogli su Jevreji da ocekuju Njegovu pomoc u ratu sa narodima, koji su zeleli da poraze i istrebe...

Slican slucaj je i sa serijatskim zakonom. Imamo slican Zakon, samo umesto Mojsija - Muhamed, a Jevreja - Arapi, zar ne? 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Благовесник рече

Slican slucaj je i sa serijatskim zakonom. Imamo slican Zakon, samo umesto Mojsija - Muhamed, a Jevreja - Arapi, zar ne? 

Verovatno, ne znam bas tacno, koliko se secam, ti si malo vise proucavao Islam. 

Ali, je problem, sto je taj zakon prevazidjen, kako vremenski i civilizacijski, tako i samim Hristom.

Подели на овим сајтовима

Zakon koji je propisivao smrtnu kaznu, za tri greha (Jevreji su ih nazivali - smrtni greh ili greh na smrt) 

za  preljubu (i blud pre braka!), napustanje prave vere i za ubistvo, 

bio je nacin da se zastiti izabrani Bozji narod da ne postane "Sodoma i Gomora"... 

• Свиђа ми се 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Благовесник рече

Ljudi Mojsije ne piše verske zakone, Mojsije razgovara sa Bogom i piše Božje zakone.

Управо сада, Bokisd рече

Ali, je problem, sto je taj zakon prevazidjen, kako vremenski i civilizacijski, tako i samim Hristom.

Kako može Mojsije da bude prevaziđen ako Mojsije razgovara sa samim Bogom a Hristos sve što je razgovarao sa Mojsijem ispunio je u Novom Zavetu pa i to da se bludnica žena od krvi i mesa ne kamenuje na sred ulice?

Jel Bog preko Mojsija dobacio samo do samog sebe ili kako vi to zamišljate?

Bog zapovedi Mojsiju da se žene kamenuju i onda Bog siđe na zemlju i zabrani kamenovanje???

Bog se predomislio?

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Благовесник рече

Zakon koji je propisivao smrtnu kaznu, za tri greha (Jevreji su ih nazivali - smrtni greh ili greh na smrt) 

za  preljubu (i blud pre braka!), napustanje prave vere i za ubistvo, 

bio je nacin da se zastiti izabrani Bozji narod da ne postane "Sodoma i Gomora"... 

Mislim, da se nas dvoje razumemo vrlo dobro. 

Samo, bratu VSB nije bas najjasnije sta pricamo u vezi teme. Pravo da kazem, nije bas ni tako laka tema.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Bog zapovedi Mojsiju da se žene kamenuju i onda Bog siđe na zemlju i zabrani kamenovanje???

Bog se predomislio?

Ne, nije. Ne bi bilo bas dobro.

Nego je zakon Mojsijev dat u takvom vremenu razvitka ljudske svesti i civilizacijskih normi, kada su ljudi bili grubi i culni, i trebalo je i na 'culan' i grub nacin pisati zakone.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ljudi Mojsije ne piše verske zakone, Mojsije razgovara sa Bogom i piše Božje zakone.

U pravu si.

Samo sto ja, recimo, smatram da te zakonske objave koje regulisu te neke zemaljske stvari , imaju takav smisao da se kod Jevreja,  postuje pravedan i vrlinski zivot po Bogu. 

Znaci, sve kad uzmemo u obzir, ....sve vodi ka Bogu.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Nego je zakon Mojsijev dat u takvom vremenu razvitka ljudske svesti i civilizacijskih normi, kada su ljudi bili grubi i culni, i trebalo je i na 'culan' i grub nacin pisati zakone.

Tako čulan i grub da se čak Sin Božji usprotivi i ne dozvoli kamenovanje bludnice?

Šta bi rekli ti koji su živeli tamo, eno Bog do sada zapovedao kamenovanje a od sada je protiv kamenovanja?

Ako se vas dvojica dobro razumete onda vas dvojicu podučavam a ne jednoga.

I zašto Hristos veli da su odstupili od Mojsija judejcima? Zašto im to govori? Zato što su Božji zakon svrstali u zemaljski pa su bulaznili dok su kamenovali sosptvene kćeri jer to nije pisano za kći zemaljsku nego za Crkvu nebesku da će doći Crkva nevina kao što je Bogorodica bila devica, jer se nebesko ovaploćava a ne zemaljsko.

Zašto Jovan Krstitelj zna da je Hristos mesija? Zato što razume Božji zakon od Mojsija mu dat kao nebeski Odozgo a ne kao zemaljski odozdo i proverava sa Hristom jesi ti taj koji će doći ili da čekamo drugoga (nebeskog) jer je Hristos bio telesan.

Dakle ja ne ukidam istoriju svetoga pisma starog zaveta, nego ga Dopunjujem Ispunjenjem Novog Zaveta u Isusu Hristu.

Подели на овим сајтовима

Da ne ispadne da ignorisem  dragog mi  VSB, u nekom takvom smislu govori Poslanica Svetog apostola Varnave (po Sv. Klimentu Aleksandrijskom delo je Varnavino i bogonadahnuto, a po drugima spis je iz oko 70. godine i nije licno napisan rukom Varnavinom vec od strane apostolskih ucenika u Aleksandrijskoj crkvi), gde imamo slicno ili gotovo isto tumacenje kao kod VSB.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Благовесник рече

Da ne ispade da ignorisem  dragog mi  VSB, u nekom takvom smislu govori Poslanica Svetog apostola Varnave (po Sv. Klimentu Aleksandrijskom delo je Varnavino i bogonadahnuto, a po drugima spis je iz oko 70. godine i nije licno napisan rukom Varnavinom vec od strane apostolskih ucenika u Aleksandrijskoj crkvi), gde imamo slicno ili gotovo isto tumacenje kao kod VSB.

Hvala ti brate ja se nadam da ćeš me uvek naći u svetom pismu. A i ja tebe.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...