Милан Ракић Написано Август 18, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Август 18, 2017 Сви побројани су аматери за чувени песнички, кафански и боемски трио Јаша Гробаров (Миладин Ковачевић), Крца (Милисав Крсмановић) и Амбро (Амброзије Марошевић), са којима сам имао част неколико зора да дочекам. Онај осећај када седиш и пијеш читаву ноћ и слушаш поезију из срца и изравно "написану" и смејеш се и плачеш истовремено... Верујем да тај тројац последњих београдских боема који нестадоше у приватизацији олаисаних подова мермером и карираних столњака и лимених пепељара дамастним чаршавима без пепељара и тамо горе својим досеткама и поезијом душе, забављају многе Божије угоднике... Поет and Жика је реаговао/ла на ово 1 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Август 18, 2017 Пријави Подели Написано Август 18, 2017 То често уме да буде стеротип. Ако си писац или било какав уметник мора да уз то иде и алкохол. Може, али ми постаје онако отрцана фраза као она "јао старе кафане са металним пикслама и карираним столњацима". Али некако ми се чини да су увек ови трезнији боље писали, тј да боље испадне дело кад си трезан. Најлепша ствар коју сам чуо да је Буковски рекао или написао је та да га је Достојевски спасао од самоубиства. Не могу да качим сада, али има на јутубу Bukowski on Dostoyevsky. Послушајте, али мисли да сам добро запамтио. Жика је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Страле Написано Август 18, 2017 Пријави Подели Написано Август 18, 2017 А ђе је овде Ђура Јакшић? Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
goranger Написано Август 18, 2017 Пријави Подели Написано Август 18, 2017 пре 37 минута, Страле рече А ђе је овде Ђура Јакшић? a zakaj nema ni Silvija Strahimira Kranjčevića? Страле је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Август 18, 2017 Пријави Подели Написано Август 18, 2017 пре 2 часа, Вилер Текс рече То често уме да буде стеротип. Ако си писац или било какав уметник мора да уз то иде и алкохол. Може, али ми постаје онако отрцана фраза као она "јао старе кафане са металним пикслама и карираним столњацима". Али некако ми се чини да су увек ови трезнији боље писали, тј да боље испадне дело кад си трезан. Најлепша ствар коју сам чуо да је Буковски рекао или написао је та да га је Достојевски спасао од самоубиства. Не могу да качим сада, али има на јутубу Bukowski on Dostoyevsky. Послушајте, али мисли да сам добро запамтио. Uzа zid, streljаčki stroj nа gotovsa ondа je pomilovаn.A štа dа su strijeljаli Dostojevskogprije nego što je nаpisаo sve to?Pretpostаvljаm dа ne bi ni bilo vаžno,ne direktno.Postoje milijаrde ljudi kojigа nikаd nisu čitаlii nikаd neće.Ali kаd sаm bio mlаd,znаm dа me izvukаo iz fаbrikаpored kurvidizаo me visoko kroz noći smještаo menа bolje mjesto.Čаk i kаd sаm pijаnčio zа šаnkomsа ostаlim propаlicаmаbilo mi je drаgošto je Dostojevski pomilovаn,jer je to i meni dаloneku vrstu pomilovаnjа,dozvolilo mi dа gledаm prаvo u tаužeglа licаu mom svijetu.Dok smrt upire svoj prstčvrsto sаm se držаo,neokаljаni pijаnаcdijeleći smrаdni mrаksа mojom brаćom. Dostojevski Čarls Bukovski RYLAH, Поет, Жика and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Август 18, 2017 Пријави Подели Написано Август 18, 2017 За Достојевског се зна да је био коцкае, алкос није био, међутим занимњиво је да је због коцкарских дугова "Зле духе" написао за две недеље, затворен у својој соби, пијући само црни чај. Iulianus, RYLAH and Жика је реаговао/ла на ово 2 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Август 18, 2017 Пријави Подели Написано Август 18, 2017 http://www.medias.rs/apsint-smrtonosna-muza-slavnih-umetnika Iulianus је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јануар 26, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 26, 2019 On 18.8.2017. at 22:01, Милан Ракић рече Крца (Милисав Крсмановић) Kad umrem, zapušite mi usta grudvom koja može da klija... Ovo je templejt Krcinog "haikua"... Vedrog duha, brz na rečima, u misli i piću... "Đurina" kuća u Skadarliji mu beše dom i svvojevrsna "slobodna teritorija" i "azil". Dok ne pretera. Kada pretera, tu je bila Desa! Desanka Maksimović je bila, može se reći Krcina zaštitnica. Ona mala i onako krhka, "vadila" je iz bajboka ovog "međeda sa Romanije" kad god ustreba, a radi "disidenstva". Da nije bilo Krce, ne bi ni saznali za "susret" Krleže i Dese, tek nakon Druge vojne-negde u Skadarliji... Naime, valjda SKZ (Srpska književna zadruga) objavi nakon rata sabrana dela Desanke Maksimović, ali posebno opremi "Krvavu bajku". To kod komunarske "kulturelite" izazove ne malu ljutnju i reakciju, te iako integralna verzija beše objavljena tik nakon zločina u Kragujevcu u režiji nacista i domaće izdajničke paščadi, ipak nekoliko godina nakon rata, "ispalo je", barem u očima komunarskih "kulturoficera" da se u toj vanvremenoj i opominjućoj poemi mnogo "srbuje". Zasedahu behu mnogi Forumi. Od tih "kulturtregera" do onih običnih uz kolenicu u "Baniji". Podeli se javnost koju je u toj opštoj bedi takva tema uopće interesirala... Uglavnom, od Bajlonijeve pijace uz Skadarsku, besedio Krca, a Desa mu pričala, nastupaše beše Krleža. Onako ogroman i trom. A lakim korakom, niz Skadarsku se spuštaše Desanka Maksimović. "Inkriminisana" pesnikinja. Kad se sretohu negde ispod kuće Đure Jakšića, Krleža ne izdrža a da ne bude zajedljiv, pa se obrati Desanki rečima: "Oooo, kako je naša Srpkinjica?" A Desanka mu odbrusi, kako je Krca besedio: "Ja dobro! A kako je Vaša Srpkinjica?" (Aludirajući na činjenicu da je Krležina supruga bila Srpkinja, čuvvena prvakinja Hrvatskog narodnosg kazališta i "večna" baronica Kasteli, Leposava Bela Kangrga) Pričao Krca da je Krleža, makar i pod pretnjom "srčke", ljutito ubrzao korak ka vrhu Skadarske, e da bi se što brže udaljio od "srpkinjice" Desanke... Поет је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Јануар 27, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2019 Јован Јовановић Змај: ПЕСМА О ПИЋУ Ко год само пити мари, повода ће лако наћи; Та пије се на свечари — а пије се и на даћи. Један пије да не заспи — други вином санак хита; Петар пије порад жеђи, Павô — порад апетита. Пије с’ после масних јела — ал’ и онда кад се пости. Један пије што је снажан, други пије због слабости. Старци пију јер су стари, а младићи јер су млади. Зими с’ пије да се грије, лети да се порасхлади. Један пије јер је богат, други пије јер је дужан. Један пије јер је весô, други пије јер је тужан. Неки пију да се бију, неки јер се братит’ хоће; Једни пију рад дружине, други пију због самоће. Било јутро, подне, вече — вино вели: сад је доба. Један пије јер га знаде, други пије да га проба. Исто с’ пије кад се пође, кâ што с’ пије кад се уђе. Газда пије: његово је — а гост пије јер је туђе. У крчму се лако ступи — за пиће је увек згода, — Један пије кад што купи, други пије кад што прода. Пију мудри, пију луде — та пије се на све стране. Један пије јер га нуде, други пије јер му бране. Мирски људи, оци свети, свако нађе што да слави. Један пије кад се сети, други кад се заборави. На послове друге врсте теже с’ креће наша нога — Ал’ за пиће увек биће и титула и разлога. Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 27, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2019 Ko ima vremena nek otvori temu: "Čuveni slikari inspirisani alkoholom (ili travom i još koječim drugim)" To je isto tako zahvalna tema, valjda čak i još zabavnija pa se možda i ja pridam https://youtu.be/S89OitIwG78 https://youtu.be/sKFpv_v8tPs Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука