Jump to content

Iskušeništvo

Оцени ову тему

Препоручена порука

@Trifke

I temu sam ti napravila...izvoli :smeh1:

Zahvaljujem na saradnji, ovo je jako interesatno :)

Подели на овим сајтовима

Pa eto i iskusenistvo je kao i svaki drugi veliki dogadjaj u zivotu. Covek ima ocekivanja, nadanja i td. Ima cak i ideju kako bi to trebalo da izgleda ali praksa je uvek razlicita od onoga sto zelimo i ocekujemo. 

Prvo da napomenem da od svega onoga sto mozete procitati u knjigama o monastvu ima samo mozda kostur i tako jos ponesto. Monastvo je zajednica ljudi i ako joj se mozes prilagoditi i osecati komotno u njoj, u smislu da si tu blizu Hristu, onda si nasao manastir i nasao sebe. Kao sto je svaka porodica specificna, tako je i svaki manastir specifican po svom unutrasnjem zivotu iako mozda spolja izgleda da su svi isti. Bitno je voleti ljude sa kojima zivis jer oni postaju tvoja porodica. U takvoj zajednici dajes drugacije zrtve od onih u porodici ili na radnom mestu. Ono sto bih svakako zeleo da naglasim je da nemamo mi nikakva posebno teza iskusenja nego bilo koji drugi covek na ovoj zemlji. Pricip je isti sve su ostalo nijanse. U najvecem broju manastira, pa tako i u mom stvari su podesene tako da imas vise vremena za molitvu i citanje nego sto bi mozda imao u civilstvu.  Moje je iskustvo da ako stalno pred ocima imas Hrista ne samo u manastiru nego svgda ce ti biti dobro jer jedino tako mozes voleti ljude, ako u njima vidis Hrista. No potrebno je zaljubiti se u Hrista! :) 

Eto tako malo od mene a vi pitajte ako vas sta zanima!

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

@Trifke

Koliko si dugo u manastiru i koliko će da ti traje iskušeništvo?

Kakve su ti obaveze tamo, prema monasima i mirjanima?

Koliko ti je trebalo da odlučiš da odeš u manastir?

I koliko si bio upoznat sa odnosima u tom manastiru u koji si otišao? Pretpostavljamda nije bilo na bum, ali jedno je obilaziti omiljeni manastir, a drugo je živeti tamo.

Kako si prihvaćen od ostalih članova vaše zajednice?

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Trifke рече

No potrebno je zaljubiti se u Hrista!

Да ли си у манастир отишао искључиво због Христа или си можда осјеаћао да не прпадаш овом свијету, друштву? Јел се сад налазиш у манастиру или си на неком допусту :) ?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Natasa. рече

@Trifke

Koliko si dugo u manastiru i koliko će da ti traje iskušeništvo?

Kakve su ti obaveze tamo, prema monasima i mirjanima?

Koliko ti je trebalo da odlučiš da odeš u manastir?

I koliko si bio upoznat sa odnosima u tom manastiru u koji si otišao? Pretpostavljamda nije bilo na bum, ali jedno je obilaziti omiljeni manastir, a drugo je živeti tamo.

Kako si prihvaćen od ostalih članova vaše zajednice?

Pa u Novembru bice 3 godine kako sam ovde. A nece jos dugo jer najverovatnije uskoro ce biti monasenje ali to je bozja volja.

Sto se obaveza tice imamo svoj raspored za poslusanja i radimo pomalo u radionicama. Sa mirjanima se ovde retko susrecem.Pozdravim se sa ljudima upitam ih ako mogu sta da im pomognem i tu se zavrsava sve. Nesto nemam prevelike zelje da razgovaram sa ljudima koji dodju u manastir. Sto se monaha tice , pa eto malo se salim sa njima , malo pricam i tako to. U ovom manastiru stvarno,za sada volim ove ljude, hvala Bogu.

Ja sam vec bio u jednom drugom manastiru skoro 5 godina. Pa nezanm kako da ti kazem to je proces koji Bog vodi ako ides za Hristom ...

Nije me monog zanimalo kakvi su odnosi jer ako imas Hrista svi ce odnosi doci na svoje mesto a ako ga nemas onda je sve bezvezarija!

Pa ja mislim da me uglavnom svi vole. U dobrim sam odnosima sa svima. Ljubi pa ces i biti ljubljen!

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Snezana Pilic рече

Da li sam biraš manastir ili ti je tako određeno? Ko to određuje? 

Postoje li neki uslovi (testiranje) da si podoban za iskušenika i koji?

To biras sam i normalno ako te prime. 

Pa da se uklopis u sredinu i da nesto ne odskaces od nje.

пре 2 минута, Sasa Vojvoda рече

Да ли си у манастир отишао искључиво због Христа или си можда осјеаћао да не прпадаш овом свијету, друштву? Јел се сад налазиш у манастиру или си на неком допусту :) ?

Sada sam bas u svojoj cobi u manastiru. Bilo koji drugi razlog osim ako nije zbog Hrista je smece(izvini na izrazu). I u manastiru i van njega ako hristos nije zivot , tj centar tvog zivota i motiv za sva tvoja delovanja ti si u problemu. :)

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Trifke рече

Лепо ја причам људима да је Холандија један огромни манастир, ал нико ми не верује. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

imam potrbu da vam ovde nesto kazem. Moramo svi biti svesni onog sto je Hristos ucinio za nas i da sve sto radimo u zivotu radimo iz te zahvalnosti prema njemu. To je poruka jevandjelja to je poruka apostola Pavla. U manastir se ne ide da bi se zaradilo spasenje nego iz zahvalnosti Hristu sto je umro za nas. Isto tako i u brak i svuda. Samo zahvalnost Hristu. Moja je preporuka svima da cesto citte Sveto pismo jer ce vam ono pomoci  da zavolite Hrista a kada ga jednom zavolite nista vam nemoze stajati na putu. Ovo je jedan od najomiljenih mojih biblijskih tekstova:

Isa 53:1 Ko verova propovedanju našem, i mišica Gospodnja kome se otkri?
Isa 53:2 Jer izniče pred Njim kao šibljika, i kao koren iz suve zemlje; ne bi obličja ni lepote u Njega; i videsmo Ga, i ne beše ništa na očima, čega radi bismo Ga poželeli.
Isa 53:3 Prezren beše i odbačen izmedju ljudi, bolnik i vičan bolestima, i kao jedan od koga svak zaklanja lice, prezren da Ga nizašta ne uzimasmo.
Isa 53:4 A On bolesti naše nosi i nemoći naše uze na se, a mi mišljasmo da je ranjen, da Ga Bog bije i muči.
Isa 53:5 Ali On bi ranjen za naše prestupe, izbijen za naša bezakonja; kar beše na Njemu našeg mira radi, i ranom Njegovom mi se iscelismo.
Isa 53:6 Svi mi kao ovce zadjosmo, svaki nas se okrenu svojim putem, i Gospod pusti na Nj bezakonje svih nas.
Isa 53:7 Mučen bi i zlostavljen, ali ne otvori usta svojih; kao jagnje na zaklanje vodjen bi i kao ovca nema pred onim koji je striže ne otvori usta svojih.
Isa 53:8 Od teskobe i od suda uze se, a rod Njegov ko će iskazati? Jer se istrže iz zemlje živih i za prestupe naroda mog bi ranjen.
Isa 53:9 Odrediše Mu grob sa zločincima, ali na smrti bi s bogatim, jer ne učini nepravdu, niti se nadje prevara u ustima Njegovim.
Isa 53:10 Ali Gospodu bi volja da Ga bije, i dade Ga na muke; kad položi dušu svoju u prinos za greh, videće natražje, produžiće dane, i šta je Gospodu ugodno napredovaće Njegovom rukom.
Isa 53:11 Videće trud duše svoje i nasitiće se; pravedni sluga moj opravdaće mnoge svojim poznanjem, i sam će nositi bezakonja njihova.
Isa 53:12 Zato ću Mu dati deo za mnoge, i sa silnima će deliti plen, jer je dao dušu svoju na smrt, i bi metnut medju zločince, i sam nosi grehe mnogih, i za zločince se moli.

Citajte ga cesto i videcet kako pocinjete da osecate zahvalnost Hristu i tako polako vas zivot postaje evharistija!

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Trifke рече

To biras sam i normalno ako te prime. 

Sada sam bas u svojoj cobi u manastiru. Bilo koji drugi razlog osim ako nije zbog Hrista je smece(izvini na izrazu). I u manastiru i van njega ako hristos nije zivot , tj centar tvog zivota i motiv za sva tvoja delovanja ti si u problemu. :)

Чудно ми је то да имаш приступ интенету, ја сам мислио да ви будете као у некој изолацији, само са старјешинама контактирате. Да ли има тамо монаха  а да породица, родбина, не зна да су се замонашили?

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Natasa. рече

Je l te posećuju članovi tvoje svetovne porodice? Kakva su tu pravila?

Mogu da me posecuju kada hoce i porodica i prijatelji ali svi su moji daleko u inostranstvu jedino mi je majka kuci. Za ovih nekoliko godina imao sam samo par poseta.

пре 3 минута, Snezana Pilic рече

Da li je obavezan odlazak u pustinju i da li ta procedura,da tako kažem,sledi tek nakon monašenja ili pre?

Ne nije obavezan odlazak u pustinju. Neznam kako bih ti odgovorio, kada se zamonasis ides gde te posalju! 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Sasa Vojvoda рече

Чудно ми је то да имаш приступ интенету, ја сам мислио да ви будете као у некој изолацији, само са старјешинама контактирате. Да ли има тамо монаха  а да породица, родбина, не зна да су се замонашили?

Pa sada retko koji mmanastir da nema pristup internetu. Kod mene nema takvih monaha, da mu porodica nezna gde je. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...