Jump to content

Звона да поздраве наше сроднике у космосу - царству небескоме???

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 6 часа, Blaža Željko рече

A šta, teoretski, ako baš niko usled nepodnošljive bede ne može da izmiri svoje OBAVEZE (?) ... ili bar ako ulazi prema pružaocu usluga  "na crtu".."na veresiju"? Da li to povlači kamate, popis imovine, prisilnu naplatu? Liči mi na taj koncept!?  Da li se onda ti pokojnici vode u koloni "ljudi" i "dostojni".. ili u rubrici "nedostojni"? Interesantan sam znati? :) 

Можда посхумно да прећу у другу епархију. На пример бачку. Тамо звоне џаба! :))

А сад озбиљније, ако је то уопште могуће. 

Ако нам је расуђивати по огласу онда ће се "установа" потрудити да помогне, и то "у складу са својим могућностима"! Јер се установа не може обавезати изнад својих могућности. Логично и јасно, јел тако? Али оно што је нејасно јесте то да ако су и могућности "установе", на пример, и могућности неплатише слабе тј. ограничене, шта ће онда бити? Нит има "установа" нит праохијанин, боље рећи платиша-неплатиша, или још боље, "обавезник". Шта онда?  "Установа" не може да се обавеже да ће помоћи јер "установи" може да буде пуно ако тај несрећник нема барем већи део тих 2.000,4 динара. Иако минимални износ није прецизиран, али претпостављамо.  Ово да "установа" има ограничене могућности мора да се нагласи да не би обавезницима случајно пало на памет да искориштавају "установу", јер од тога нема ништа

:trtmilo: 

Могућности "установе", за разлику од обавезника су ограничене још у самом старту. То сви знају. Општепозната је чињеница. А код обавезника евентуално могу да буду ограничене, ванредно, и код изнимних случајева који спадају у категорију несрећника-обавезника, али у највећем броју случајева могућности обавезника се сматрају сасвим неограниченим, и будући да су такве, обавезнички износ је скоро па и занемарљив. Јел те? Ако изнимни несрећник-обавезник себе нађе у немогућности измиривања својих обавеза он мора "да се пријави на време". Тако пише у документу. За очекивати је, дакле, да ако се не пријави "на време", да ће сносити одређене последице. Ако не сад и овде, тј. одмах, иако се не зна шта га чека по самопријављивању,  онда ће сигурно сносити последице "у космосу", а да не говоримо тек какве ће последице бити по преласку из овог живота за таквог несрећника. Најмањи проблем ће му бити што неће за таквога бити звона да га "поздраве у космосу". 

У најмању руку неплатише треба да имају на уму следеће да се у Цркви служе Св Литургије "за живе и упокојене". То под број 1. И под број 2. да обавезујући износ од 166,7 х 12 = 2.000,4 динара по обавезнику јесте веома мали износ с обзиром на неограничене могућности највећег броја обавезника и важност овога под бројем 1.

:trtmilo:

Такође "установа", за разлику од тога несрећног обавезника, не мора да има на уму ни ово под бројем 1, то јест да се у Цркви ("Установи"? са великим "У") служе Св Литургије "за живе и упокојене". О томе треба да размишљају само обавезници. А нарочито интензивно о томе треба да размишљају ови други обавезници који су уједно и ограничени несрећници који попут "установе" имају ограничене могућности . Имплицитно је општепознато да ту муку неимаштине тако интензивно размишљање о овој чињеници, да они немају да тако мало дају за тамо где се служе Св Литургије "за живе и упокојене", доноси невићено олакшање на души ограниченог несрећника обавезника и целе његове фамилије, уже и шире. 

:bu:

:0426_feel:

Не озбиљније није било могуће. Јер озбиљније о овоме је опасно по здравље. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, R2D2 рече

Meni je tek sada sve jasno...

Обавештење је очигледно веома садржајно.

Потребно је само довести га до логичког закључка. А кад се то учини отвара се читав скривени "космос" садржајности истога. И тек тада се може сагледати сва његова дубока и широка свеообухватност.  

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

"За ким звона звоне?"

Нисам нашао колико је процентуално слабије/јаче дејство звоњења од помињања на Проскомидији. Јес' да се јаче и даље ка космосу чује звоно од шапата свештеника у олтару, али звоно не изговара име... [emoji4]

Шалу на страну, ова звоњава је имала смисла у селима и малим местима - парохијама где су сви знали за ким звона звоне, па стану у сред посла и помоле се за покојног (јер звоно је позив на молитву), а ако не знају трк у цркву да чују која је невоља или потреба. У великим градовима само црквењак и ужа родбина знају, а најчешће ови други и не чују кад звоне звона (на послу, у стану крај укљученог тв-а или рачунара) па ми је упитна сама пракса. Ипак (изузимајући космос и царство са малим словима) смислен(иј)а и мање упитна пракса од продаје малих црвених бројаница за бебе/малу децу. То никако мој желудац да свари... Чиста комерцијала одрађена на карту сујеверја.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Јанко рече

али звоно не изговара име... emoji4.png

немој да им дајеш идеје!!

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Гости
Обавештење је очигледно веома садржајно.
Потребно је само довести га до логичког закључка. А кад се то учини отвара се читав скривени "космос" садржајности истога. И тек тада се може сагледати сва његова дубока и широка свеообухватност.  

Mogu samo da ti kažem SVAKA TI ČAST

Sent from my iPad using Pouke.org mobile app
Подели на овим сајтовима

немој да им дајеш идеје!!

Или да црквењак на црквени разглас као хоџа на минарету пусти снимљен возглас старешине:
"Помени, Господе, уснулог слугу твога тог-и-тогаааа..." пре и/или после/за време звона?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Јанко рече

Или да црквењак на црквени разглас као хоџа на минарету пусти снимљен возглас старешине:
"Помени, Господе, уснулог слугу твога тог-и-тогаааа..." пре и/или после/за време звона?

12:smeha:

:))

Знаш ли тек колики би тарифник био за такве услуге! :ok:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Једног попу сељаци малтретирали колика је тарифа за славу. Чули хиљаду, некима много, неки се буне, не знају ал' нешто мисле...Он дуго одолевао, ал' кад му се смучило окачи:

"Добри домаћини 2000, осредњи 1000, слабији 500 а сиротиња џабе!"

Од тада сви добри домаћини и нико ни реч на попу. "Сујета, дефинитивно мој омиљени грех" (Ђавољи адвокат, задња глава, задњи стих, приповеда Ал Паћино)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...