Jump to content

Putovanja, zemlje, utisci

Оцени ову тему

Justin Waters

Препоручена порука

Dosadile su mi diskusije koje jaci, sad cu se baviti samo opustenim temama. Kasnije cu otvoriti jos jednu o hedonizmu. :D

Na ovoj temi bi da pricamo o putovanjima i zemljama koje ste posjetili kao turisti, gdje ste bili ili gdje bi ste voljeli otici. Gdje ste bili i gdje vam se super svidjelo, gdje ste bili i gdje vam se nije svidjelo itd...

Ali prvo cu ja na jedno 5, 6 strana ove teme da postavimo komentare jednog mog prijatelja koji je obisao sve zemlje svijeta. Skoro je na svom FB profliu javno iskomentarisao jednu po jednu od 193 zemlje po UN-u. Naravno pozeljno bi bilo da svako ko je posjetio jednu od ovih zemalja ostavi svoj komentar nesto poput da ovo je bas tako ili da kaze nesto protiv, ne moji utisci su posve drugaciji, itd...slike su i vise nego dobro dosle. Komentari su jako interesantni i jos je svaku zemlku rangirao od 1-193 pa ce biti zanimljivo iscekivati koja zemlja ce dobiti kakv rejting. 

Pa da pocnemo. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Nisam mnogo putovao

It

UK

Rus

Rum

Hung

Tunis

Ova Rusija je ogromna, u Moskvi smo bili samo 5 dana, i tako je inspirativna

Sve je u nekim bojama, ne samo zgrade već i atmosfera

Valjalo bi sve to istražiti

Tunis je jako lepa zemlja i grad Tunis je lep i neobičan po raznolikosti. Žao mi je što su sada politički nestabilni jer je to zemlja koja sadrži i Evropu i Mediteran i lepe plaže i predivnu pustinju i antičke sadržaje.

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

AFGANISTAN 

Dijelicu moje jako dugacko putovanje ka svim zemljama na svijetu - pocinjuci abecedno sa svakom od 193 clanice UN. Pocinjemo sa Avganistanom. Zaista nevjerovatno raskrsce, fascinantan koliko i opasan, intrigantan, domacinski ali i nekako prijeteci. Bio sam tamo dva puta, u oktobru 2003 (Kabul) i onda jos jednom u februaru 2013 u Heratu, gdje sam proslavio rodjendan. Afganistan je podijeljen u 5 regiona/poena i u mom licnom rankiranju zauzima 103 mjesto od 190 zemalja. Sigurno, mjesto koje se nadam opet posjetiti. 

ALBANIJA

Albania, poznata kao Sciperija u Albaniji, je neobicno mjesto----posjecujuci je ponekad se osjeca kao vracanje unazad, gdje moda, narav i nacin zivota je stao negdje daleko iza vremena....Ljudi bulje u tebe ocigledno se pitajuci "ko si ti"...Jezik je bizaran po sebi ali interesantan, pun je x-ova i duplih rr koje ja volim da izgovaram. Bio sam u Albaniji 6 puta, prvi put u Korce 1999, onda u Gjirokosteru 2001, na kraju posjecujuci Tiranu i Drac 2008 - i onda tri puta u 2012. Albania je podjeljenja u 2 regiona/poena i u mom rangiranju je 57 od 190. 

ALZIR

Alzir je najveca zemlja Afrike iako mnogo od nje je obicna pustinja. Ne mogu reci da znam ovu zemlju dobro, bivajuci samo jednom u glavnom gradu Alziru na tmurnom zimskom danu u januaru 2005 - mjesto, pored znacajno istaknute Mediteranske arhitekture i lijepe obale, osjecalo se nekako ugnjeteno i svjetski poznata Kazba je stvarno opasno mjesto za ici - vodic kojeg vidis na slici je bio previse uplasen da me uzme, tako da sam malo hodao okolo samostalno. Sjecam se mnogo galame, i haosa i drame svuda, narocito na aerodromu. Alzir je 6 poena/regiona i u mom rangiranju je 165/190. Ali ponovna posjeta moze da promjeni moje misljenje. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Justin Waters рече

gdje ste bili i gdje vam se nije svidjelo itd...

Био сам свуда и свугде ми се бар нешто свидело, тј. ретко где су преовладала негативна искуства и осећања. Једини изузетак је Венеција. Уопште не контам чиме су људи тамо фасцинирани. Остатак Италије ми је врх, али Венеција... ne_shvata

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

ANDORA 

Andora je jedna od najmanjih zemalja Evrope i nije dio Evropske Unije - carinska kontrola je striktna, narocito nakon sto napustas Andoru ulazeci u Spaniju. Prijatna mala zemlja poznata po skijanju, takodjer je jedina zemlja (do sada) gdje je Katalonski zvanican jezik. Bio sam tamo dva puta, jednom u Aprilu 2000 i onda opet u Martu 2009, svjedoceci vrlo gustoj magli. U maloj Andori je ocigledno samo jedan poen i u mom rangiranju je 139/190: 

ANGOLA

Iako je vecina ljudi mrzi, ima nesto u vezi Angole sto sam stvarno volio. Mozda oronula portugalska arhitektura i nevjerovatan kontrast izmedju bogatih i siromasnih - Luanda je najskuplji glavni grad Afrike, i jedan od najskupljih gradova na svijetu, i pored toga bile su stracare i siromastvo uokolo skoro svuda. Ljudi su imali mnogo energije pored ociglednih teskoca svakodnevnog zivota. Angolska viza je jedna od najvecih bolnih stvari za dobiti (jedna od 5 najteznih) i turisti su ovdje zaista jako rijetki. Posjetio sam samo Luandu - nestasan ja - u onome sto je bila pretposljednja zemlja UN u Januaru 2008. Angola ima 6 poena/regiona, dok je moj ranking iznenadjujuce veliki 42/190. 

ANTIGVA I BARBUDA

Karipska Antigva i Barbuda mora da imaju najsmjesnije ime - prevedno znaci "Star i zabradjen". Ova dva ostrva, sa nenaseljenim Redondom, cine naciju koja ima lijepa ljetovalista i plaze i to je to. Barbuda je slabo posjecena ali ima fantasticnu lagunu sa nevjerovatnim crveno-torbastim jatom ptica. Ljudi su u ovoj naciji generalno neljubazni i izrazito rasisti ako nisi pravilne rase - izvan ljetovalista ocekuj u najboljem nezainteresovanost zitelja. Cudno, bio sam ovdje tri puta, januaru 2002, junu 2009 i novembru 2010 (kada sam odradio Barbudu). Ova nacija dobija dva poena, jedan za svako ostrvo i mom rangiranju je dolje sa 175/190. 

Подели на овим сајтовима

ARGENTINA

Argentina...kakav fantastican svijet. Pronalazeci samo 5 slika koje mogu da opravdaju raznovrsnost osme najvece zemlje svijeta, je uzaludan zadatak. Posjetio sam sve provincije, od sjevernih prostranstava Jujuy i Salte, do kosmopolitskog, i romanticnog glavnog grada Bueons Airesa, do prostranih pampa u centru, do vinskih regiona u Mendozi na zapadu i dalje na jugu do podrucija kao Svajcarskih caleta i onda Antarkticki kao gleceri sve dolje do najjuznijeg grada na svijetu, Usuaje. Kroz ovaj, velicanstveni izranjajuci mozaik ne mogu omanuti dirunit te narocito ako govoris spanski tako da mozes da komunicras uvije prijateljskim (cesto italijanskog ili njemackog porijekla) mjestanima. Da je samo politika uzasno vodjena u ovoj zemlji bolja, ovo bi bio istinski raj....ali ostaje korumpirana, povremeno i nasilna i generalno siromasna. Ali njen sarm i ljepota su prekrasni. Bio sam srecan dovoljno da posjetim ovu zemlju 7 puta, prvi put u martu 1998 (moj prvi put u Juznoj Americi), onda opet u oktobru 2009, januaru 2010, decembru 2010, decembru 2011, oktobru 2014  i martu 2015, i nikad nije prestalo da baca magiju na mene. Podijeljena je u 25 regiona/poena i u mom rangiranju je vrlo dobro u top deset - 5-ta od 190. Zemlja u koju moras otici. 

JERMENIJA

Jermenija je mala, kopnom okruzena i sa okolnim neprijateljima - cini te klaustrofobicnim na svoj nacin. Njena istorija i nasljedje su bez sumnje, njihovo jedinstveno pismo svjedoci tome. Duboko hriscanska i konzervativna, njen glavni grad Jerevan se razvio nekako tokom godina, ali jednom kad odes na selo, bilo juzno prema Iranu (bio sam u Kapanu) ili sjeverno prema Gruziji, siromastvu je ocigledno. Bio sam u Jermeniji dva puta, jednom u Septembru 2002 i ponovo u septembru 2008. OVa zemlja je generalno podjeljena u 3 regiona/poena i u mom rangiranju je 62/190 - mislim da je malo pozitivno iskrivljenje kumovalo u mom ocjenjivanju...

AUSTRALIJA

Australija je zemlja i kontinent u isto vrijeme. Ogromno podrucije koje tesko pokriti, sa zivotom koji se fokusira uglavnom u priobalnim podrucijima...Australija je vrlo popularna za tursite sirom svijeta, ali ne i za mene. Njeni gradovi su interesantni - Sidnej i Brizbejn narocito i oba imaju fantasticne lokacije, imaju neke prekrasne plaze takodjer, i Tasmanija je najvise favorit od njih svih, zadrzavajuci kolonijalni osjecaj i nevjerovatnu prirodnu ljepotu. Ali ova zemlja konstantno prestaje da me pokrece, vrlo skupa i sa kulturom koju ja licno nalazim neinteresantnom (bez uvrede) zato sto se ja ne mogu identifikovati ni sa rostiljom niti sportom. Australija ukljucuje i broj teritorija( Bozicno ostrvo itd...) koje ce biti prezentovano psoebno. Bio sam tamo nekoliko puta- avgust 2003, april 2006, decembar 2006, septembar 2007, decembar 2009 i april 2010 i jun 2010, nista vise kasnije. Australija je podjeljena u 22 regiona/poena i u mom rangiranju je 98/190. 

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, Juanito рече

Био сам свуда и свугде ми се бар нешто свидело, тј. ретко где су преовладала негативна искуства и осећања. Једини изузетак је Венеција. Уопште не контам чиме су људи тамо фасцинирани. Остатак Италије ми је врх, али Венеција... ne_shvata

Meni obrnuto, meni je Venecija jako lepa, za razliku od firence ili verone gde je sve podredjeno debilnom julijinom balkonu koji su Ameri napravili za film 50ih

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Филозоф рече

Meni obrnuto, meni je Venecija jako lepa, za razliku od firence ili verone gde je sve podredjeno debilnom julijinom balkonu koji su Ameri napravili za film 50ih

A jel neko bio u Toscani?

• Волим 1

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Moskva

Najveci grad u Evropi sa 12,5 miliona ljudi, sire podrucje i do 16 miliona. Moskva je ogroman grad i u gradu je apsolutno sve veliko. To se ne primecuje toliko kada ste tamo jer se mozak brzo navikne, ali kada se vratite u BG shvatite koliko je sve tamo enormno. U Rusiji se nalazi Hram Hrista Spasitelja, najveci pravoslavni hram/crkva na svetu, izgradjen u cast poginulim vojnicima i pobedi nad Napoleonom koji je bio miniran u vreme Staljinove diktature, a obnovljen tj ponovo sagradjen 90ih godina prilozima mahom ruske emigracije. Crkva kao i kompleks sa mostom ispred crkve su zaista fascinantni i nesto sto svako mora, a pogotovo pravoslavni hriscanin da obidje u Moskvi. Sam hram iznutra je prelepo oslikan i neobicno organizovan, ali se vidi da su freske nove sto je meni jedini minus jer volim da osetim smek starog. U Mosvki je takodje i najveca zgrada univerziteta na svetu (cuveni univerzitet Lomonosov) koja je smestena u jednoj od Staljinovih visotki (ima ih 7 ukupno cini mi se, zgrade koje je Staljin gradio u gotickom stilu po ugledu na slicne nebodere u Americi). Kad smo vec kod najvecih stvari u Moskvi nice poslovni kompleks Moskva Siti u kome se nalaze 3 najvise zgrade u Evropi visine preko 300 metara. Utisak je jos neverovatniji jer kada izadjete iz metro stanice tj iz zemlje vama nad glavom bude ovako visoka konstrukcija. Neverovatno zaista. Inace ruski metro funkcionise perfektno sa velikim brojem presedanja i postoje zaista prekrasno uredjene stanice. Inace ovo nije samo za moskva siti, jako je zanimljivo kad putujete metroom da cim izadjete na povrsinu ispred vas se stvori neka megalomanska zgrada ili spomenik sto pojacava utisak monumentalnosti. Naravno ne treba zaboraviti Boljsoj Teatr (nazalost nisam bio unutra, ulaz nije moguc osim na predstave), ali je i spolja jako lep. U samom centru odnosno na crvenom trgu se nalaze soping centar Gum, lenjinov mauzolej, izlaz iz kompleksa kremlja i crkva Vasilija Blazenog verovatno najpoznatija gradjevina Moskve. Soping centar Gum je sam po sebi prelep,nocu pogotovo,  u zgradi izgradjenoj krajem 19 veka. Unutra je takodje jako lep i sredjen, ali za veliku vecinu je jedino sto mogu da priuste sladoled (koji je odlican i jeftin) jer se nalaze iskljucivo brendovi poput LV, Gucci, Armani, Hermes... sa cenama do nekoliko puta visim nego u Evropi. Da stvari budu jos zanimljivije cene nisu istaknute jer se racuna da ko kupuje u tim radnjama ima novca toliko da ga to ne zanima. To me je fasciniralo i jasno govori o tome ko tamo uopste i kupuje (a kupuju ljudi) - novopeceni ruski bogatasi i skorojevici. Na spoljnom zidu GUMa se nalazi slika Isusa Hrista koja direkt gleda na Lenjinov mauzolej (ironije li :) ) i inace i u Kremlju imate jedno pored drugog krst i petokraku, dakle Rusi se nisu odrekli komunizma u potpunosti i nisu sklanjali uglavnom nista od simbola bivse im drzave. Usao sam i u Lenjinov mauzolej jer je ulaz bio besplatan. Ja i dalje ne verujem da je to covek, a ne neka lutka :D. Salu na stranu stvarno mi je izgledalo neverovatno i proveo sam skoro minut zureci u les tako da verujem da su pomislili da sam jedan od poklonika poput kineza koji su nosili bedzeve sa ce dungom i lenjinom. Inace telo mu cuvaju vojnici i opominju na tisinu cim se glas cuje. Crkva Vasilija Blazenog je podignuta u u vreme Ivana IV Groznog i postoji legenda da je arhitektu koji je osmislio njenu izgradnju oslepeo da nikada vise ne bi mogao da napravi nesto takve lepote na drugom mestu. Iznutra (ulaz se placa) je muzej tj vise nije u sluzbi crkve, ali se u vidu eksponata nalaze razne ikone velike starosti iz cele Rusije. Meni licno to nije to bez obzira na nesumnjivu vrednost takve zbirke jer vise volim da u crkvi gledam originlni ikonopis bez obzira koliko unisten bio mada verujem da u ovom slucaju bolje nije moglo . U dvoristu crkve se nalazi spomenik plemicu Pozarskom i gradjaninu Minjinu koji su poveli vojsku u oslobadjanje od Poljaka. 
Ulaz za Kremlj se placa i to je zapravo ceo kompleks sa crkvama i to svakako treba videti. Takodje treba uci u oruzarnicu (koja je zapravo komplet muzej, naziv bas ne odgovara) i dijamantsku sobu koja nije nesto posebno zanimljiva sama po sebi, ali mozete uci i da se divite kad vidite drago kamenje od po 100 grama nemerljive materijalne vrednosti :D (oprez za oruzarnicu i dijamanstku sobu se karte posebno kupuju i to je stvarno iscrpljujuce jer zbog lose organizacije koja inace nije svojstvena Moskvi  i zbog ogranicenog broja dnevnih ulaznica mozete cekati i nekoliko sati da biste kupili kartu) 
U samom centru svakako treba obici Istorijski muzej koji sadrzi celokupnu rusku istoriju od najranijeg doba (pecinskih ljudi) do oktobarske revolucije. Zaista je izvanredan, a za ljubitelje istorije poput mene je nesto obavezno. A sto se tice drugog svetskog rata i tog nekog medjuratnog perioda sjajan je relativno novi muzej (ili je renoviran nisam siguran) u Parku Pobede. Jedina mana sto je malo sadrzaja na engleskom, ali ja nisam imao problema u snalazenju i ako ne znam rec ruskog (dosta toga je slicno i smisao se razume, jedino je bitno znanje cirilice). Takodje sadrzi dosta interaktivnih stvari i ima npr citavi snimci i kompjuterski prikazani tokovi borbi i slicno sto je pravi melem za isotrijoljupce :) Park Pobede je i nevezano od ovog muzeja jako lep i treba ga obici. Takodje nalazi se mala crkva, slatko napravljena u klasicnom ruskom stilu vojnicima poginulim u drugom svetskom ratu (naravno novijeg datuma, pocetkom 2000ih izgradjena cini mi se). 
Pored ovog parka lepo bi bilo malo ,,planinariti" Vrapcevim gorama (nesto slicno kao moskovski kosutnjak) odakle se grad jako lepo vidi. Prosetajte se takodje i u podnozju gora pored reke Moskve (cista i lepa reka, relativno mala za toliki grad). Obavezno posetite Gorki park, najveci park Moskve. Zaista je prelep i skolski zadatak ako nase vlasti planiraju ikad da naprave nesto tako u Beogradu, ali i za nas jer teoretske sanse nema da vidite ni papiric(!), a kamoli kese pune smeca i drugog otpada. Inace postoji taj bauk koji je cini mi se ostao od 90ih da je MOskva jako skup grad, ali je to sada daleko od istine (barem za turiste, nekretnine su im i dalje nenormlano skupe). Rublja je pre 2 i po godine pala skoro duplo preko noci i od tad se nije skroz oporavila tako da je to jos vise uticalo na to da sve bude jeftino (cak i u poredjenju sa BG-om). Hrana po restoranima brze hrane, ulaznicem karte za metroe kao i hoteli su jeftinije nego u BG. Verujem da ima i jako skupih mesta skrivenih od ociju turista, ali ja tamo nisam ni imao zelju da zalazim. 

Grad kao grad je jako cist, organizovan i dosta se brine o bezbednosti. Bilo da ulazite u super martket, metro ili crkvu morate proci kroz detektor poput onog na aerodromu, ali to nije nista opterecujuce jer bukvalno samo prodjete kroz to kao i kroz bilo koji ulaz dakle nema nikakvog zadrzavanja samo sto su eto na ulaz stavili te detektore. Inace dosta policajaca ima i oni se po pravilu nalaze i pored svakog od ovih detektora koji non stop piste, ali ja nisam video da su bilo koga zaustavili. U gradu (ili barem blize centra gde sam se kretao najvise) se voze jako skupa kola (bukvalno im je barem svaki peti auto range rover, koji je i definitivno najpopularniji pa ga slede mercedesi i razni modeli bmw-a). Ono sto je zanimljivo da visi sluzbenici Dume voze BMW 7, a oni nizi fordove sedane (americki auto jelte :D ) 

Preterah sa pisanjem, ako imate nesto pitajte :) 

Подели на овим сајтовима

AUSTRIJA

Austrija, zemja Mozarta, zvuk muzike I jedno od najuticajnih carstava u Evropi unazad, zadrzava svoje mjesto kao vodeca Evropska zemlja. Prvo sam je posjetio u ljeto 1993 kada sam ucio njemacki, i ta posjeta je ustvari bila moj prvi kontakt sa centralnom Evropom, setnja pored jezera, branje gljiva i zivot u prirodi. Osim Beca, i drugi gradovi se isiticu rekao bih Salcburg, Insbruk i Grac koje sam sve posjetio su jedanko vrijedni posjete. Ali su Dunav i Alpe to sto ovu zemlju cini zaista sto jeste, kao i internacionalizam kao rezultat istorije. Njena konzervativativna katolicka proslost je zasigurno bila obavijena skorim dogadjajima. Nakon 1983 posjetio sam opet i 1996, onda 1999, 2000, 2001 i 2004 ali od 2008 odlazim redovno godisnje jer moj dragi prijatelj Zivka zivi u Becu. Austrija je takodjer dome mog omiljenog hotela, blizu Salcburga, prekrasna gostionica zvana Gmahl. Zasgiruno je zgodna drzava podijeljna u 4 regiona, i u mom rangiranju je 36/190.

AZERBEJDZAN

Azerbejdzan je primarno interesantan zbog svoje geografske pozicije. Bivsa sovjetska republika ima dva dijela – glavno kopno i eksklavu, Nakhcevan koja je odvojena od ostatka zemlje Jermenijom. Jermenija i Azerbejdzan su dva zakleta neprijatelja – vjerovatno dva najveca neprijatelja na svijetu -  tako za ici iz jednog dijela Azerbejdzana u drugi mora se putovati preko Irana. I ako ovo nije dovoljno, veliki dio Azerbejdzanske teritorije je u rukama neprijatelja, takozvana “Nagorno – Karabah Republika”, nepriznata od nikoga. Takodjer, veliki dio sjeverozapada Irana se zove Azerbejdzan – i ima vecu povrsinu i broj stanovnika nego sama nezavisna drzava. Zbunjeni? Mozda bi posjeta ovoj goloj pustinji od zemlje uvjerila da ne budete. Bio sam ovdje tri puta, septembar 2002, septembar 2010 i avgust 2015, posjecujuci sve cetiri regiona sto cine Azerbejdzan, bez Nagorno Karabaha. Najvrijednije mjesto za posjetiti je Seki na sjeverozapadu i impresivni muzej tepiha u Bakuu. U mom rangiranju Azerbejdzan je 107/193.

BAHAMI

Bahami us Karpiska nacija sa najvise ostrva, ako nisam pogrijesio (29 ostrva, ne racunajuci hiljade kamenja i sprudova). Bivsa britanska kolonija sa mahom populacijom africkog porijekla, ova ostrva ovih dana sluze uglavnom za destinaciju za lagane odmore iz SAD. Pristojne plaze i ljetovalista po strain, nema nista za vidjeti zaista, i kao i mnoge karipske zemlje u region, nisam pronasao vecinu mjestana prijateljskim uopste. Bio sam dva puta, u glavnom gradu Nasau u aprilu 2005 i onda u Friportu u januaru 2014. Mnoga ostrva formiraju grupu koja se dijeli u dva regiona/poena i u mom rangiranju je mnogo dolje na zadnjih deset, 183/190.

Подели на овим сајтовима

On 2/9/2017 at 1:20, Филозоф рече

Preterah sa pisanjem, ako imate nesto pitajte :)

Ima li glamuroznih ruskinja na ulicama, da li je ocigledno na svakom koraku ili se po koja u prosjeku moze vidjeti. :))) 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...