Jump to content

Filosofsko - retoricko teologisanje

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, Кратос рече

Delimično sam upoznat ali logosi su kao klice istine posejane u tvarni svet,potencijali čija se potpuna Istina i Smisao smešteni u Logosu,Sinu Božijem kroz koje su i stvoreni.Dakle u nekom hrišćanskom smilslu istina svakog bića je sam Logos Božiji.Punoća bića,ispunjenost postojanja.Nešto tako.

Kako se dakle, onda, ta istina bića konkretizuje ili ostvaruje u Eshatonu? Kako će se sjedinjenje tih pojedinačnih logosa sa Logosm Božijim ostvariti i ogledati?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, EshatoloskiIkonizator рече

Kako se dakle, onda, ta istina bića konkretizuje ili ostvaruje u Eshatonu? Kako će se sjedinjenje tih pojedinačnih logosa sa Logosm Božijim ostvariti i ogledati?

Isto kao i danas i to fizički sa Hristom Sinom Božjim.

To sjedinjenje u eshatonu neće biti ništa novije, čovek ništa novo neće dobiti od onoga što dobija danas uzimajući Telo i Krv.

To Kratos očigledno ne razume.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Kad bi mogli da prevedemo apostola to bi zvučalo nekako ovako: Ne živim više ja nego Istina živi u meni. A to je nemoguće bez fizičkog sjedinjenja.

Djaba filosofija, umovanje, opiti bez fizičkog sjedinjenja.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, EshatoloskiIkonizator рече

Kroz participranje  u njegovom eklesijalnom telu -Crkvi.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

To sjedinjenje u eshatonu neće biti ništa novije, čovek ništa novo neće dobiti od onoga što dobija danas uzimajući Telo i Krv.

Ja bih se pre složio sa njim, jer ja, kao i on, sledim pravosalvnu eshatologiju koja samtra da je ovo, nazovimo ovozemaljsko sjedinjenje sa Hristom, samo predoskus ili preddar sjedinjenja koje će se ostvariti tek u budućnosti tj Carstvu. A i zamisli malo logicki, da li se uopšte može pretpostaviti da će tada biti isto kao i sada? Naravno da ne! To je potpuno drugačija dimenzijalnost, dimenzija večne dinamike, tj. kosmičke Liturgije. Kada bi pratili ranohrišćansko predanje i veru očigledno bi se videlo ovo. Ima dosta predavanja na ovu temu, i prva tacka sabora u Minehnu piše da je danas sve dato u "glinenim sudovima" a da će se u punoći ostvariti na kraju istorije.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Neće biti.Ipak je to nešto što oko ne vide i uho ne ču.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Кратос рече

Kroz participranje  u njegovom eklesijalnom telu -Crkvi.

Jeste tako, ali to je više sjedinjenje u istoriji, naravno kroz participiranje u simvolima i u ikonizovanju Carstva kroz struktuisane pojedinacne delove koji stvaruju celinu. Ako zamišljaš da će i u Eshatonu biti kao i ovde, dakle kao Crkveno, Evharistijsko sabranje, mogao bi malo da nam pojasniš.

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, EshatoloskiIkonizator рече

A i zamisli malo logicki,

Evo raspadam se da zamislim šta možemo više dobiti od Hrista Isusa osim Njega samog i to fizički sjedinjenog sa nama.

To što smo u glinenim sudovima ne pretstavlja nikakvu prepreku sjedinjenja, jer naša trošna glina nije prepreka sjedinjenja. Smrt se ima desiti ali to se imalo dessiti i samom Isusu Hristu a on je i pre stradanja govorio Otac i Ja jedno smo.

To što mi danas zovemo predukus Carstva je ništa drugo do čekanje na prirodni proces vraćanja u prah gline ali ni taj predukus nije moguć ukoliko se ti sada u glinenim sudovima ne sjediniš fizički sa Isusom Hristom Sinom Božjim.

Dakle sjedinjenje i to fizičko se ima desiti sada za života u glinenim sudovima a ne posle smrti. Ukoliko vi mislite da Hristos sada već u svoj svojoj (ne našoj) punoći ne živi u nama, onda se vi i ne morate nadati vaskrsenju i Carstvu. Ukoliko živi u svoj svojoj punoći u nama, onda ne razumem repliku na moje odgovore.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Smrt se ima desiti ali to se imalo dessiti i samom Isusu Hristu a on je i pre stradanja govorio Otac i Ja jedno smo.

Pa on kao Sin Božiji nije ni umro nego kao Sin Čovečiji.Božanska priroda u njemu jeste bila jedno sa Ocem i ona nikada nije ni stradala,niti se odvajala od Oca i Svetoga Duha.Bog ne može da umre.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Pa on kao Sin Božiji nije ni umro nego kao Sin Čovečiji.Božanska priroda u njemu jeste bila jedno sa Ocem i ona nikada nije ni stradala,niti se odvajala od Oca i Svetoga Duha.Bog ne može da umre.

A ja bi ti savetovao da pročitaš nešto iz Hristologije jer ti to što nazivaš Sin Čovečji je nesliveno nedeljiv deo Ličnosti , Druge Ličnosti Svete Trojice.

Tri Ličnosti čine Boga. Ličnost.

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, EshatoloskiIkonizator рече

Jeste tako, ali to je više sjedinjenje u istoriji, naravno kroz participiranje u simvolima i u ikonizovanju Carstva kroz struktuisane pojedinacne delove koji stvaruju celinu. Ako zamišljaš da će i u Eshatonu biti kao i ovde, dakle kao Crkveno, Evharistijsko sabranje, mogao bi malo da nam pojasniš.

To je neoposivo i nezamislivo.

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, EshatoloskiIkonizator рече

, nazovimo ovozemaljsko sjedinjenje sa Hristom, samo predoskus ili preddar sjedinjenja koje će se ostvariti tek u budućnosti tj Carstvu.

Uzmite jedite ovo je Telo moje, uzmite pijte ovo je Krv moja, koja ima tajmer i delovaće tek u budućnosti tj.Carstvu. A vaskrsnuću vas kako? Čarobnim štapićem?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

A ja bi ti savetovao da pročitaš nešto iz Hristologije jer ti to što nazivaš Sin Čovečji je nesliveno nedeljiv deo Ličnosti , Drugo Ličnosti Svete Trojice.

Tri Ličnosti čine Boga. Ličnost.

A gde sam ja rekao drugačije?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

A gde sam ja rekao drugačije?

Pa šta hoćeš da kažeš ustvari? On je i vaskrsnuo kao Sin Čovečji i popeo se na nebo a niko se nije popeo na nebo a da pre toga nije sišao sa tog istog neba. Tko sam Isus za sebe svedoči.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...