Jump to content

Džordan Piterson - Mape značenja

Препоручена порука

пре 1 минут, Православни Србин рече

Прево, видим да си игнорисао цео први део мог коментара где сам ти показао да то што Питерсон прича није баш толико удањено од Православља, на примеру рата били коришћења силе. Сам Христос ју је користио у једнмом тренутку (истеривање трговаца из храма), Црква благосиљала ратове. Дакле, дозвољава се и нека врста ограничене агресивности, ако је то деловање на добро.

Е сад, нико и не тврди да су Питерсонови ставови православни, на крају он и није православац, али неких сличности има.

Е што се тиче секса, види за хришћански став о браку и сексу је превише неозбиљно да се само то календарче узима као једино релевантно. То је једна много шира тема и мора да се много озбиљније посматра него на тај начин.

Поменуо си Светог Јованма Златоустог, а не знам да ли знаш да је он у свом животу имао два периода кад је ова тема у питању. Једно време је говорио да је девственост узвишенија, а после је ипак схватио да то није баш тако, па има периода када је величао брак (и сам је био ожењен), поредио брак и породицу са самом Црквом, чак је малтене тврдио да је јерес тврдити да је монаштво узвишеније од брака. Има и тема о томе. Дакле, није све тако једноставно како ти мислиш, ,,аха, видео сам шта пише у календарчету и чуо шта кажу неки монаси и то сматрам званичним ставом Православља". Не, није тако, мораш мало више о томе да погледаш ако те стварно занима, имаш тему о томе, имаш поменуто предавање оца Јустина и тако даље.

Ја сам дипломирани теолог и докторант, наравно да ми је познато учење Јована Златоустог. Дипломирао сам на патрологији. Што се тиче да је Јован Златоусти био ожењен, морам признати да први пут чујем. Ни у једној монографији, уџбенику историје Цркве и патрологије који сам читао, то нигде није споменуто. 

I am The Senate!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 140
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@Darth Sidious , на пример Свети Јован Златоусти је говорио ожењеним мушкарцима: ,,Воли своју жену више од свог живота". Па онда, делови Писма, на пример муж господар жениног тела, а жена господар мужевљевог. Па онда, ,,не забрањујте се један другом", или ,,муж жени да указује дужну љубав", итд, итд.

Дакле, опет ти кажем, није све баш тако једноставно како си ти упростио. Али, ту грешиш свакако.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Darth Sidious рече

Ја сам дипломирани теолог и докторант, наравно да ми је познато учење Јована Златоустог. Дипломирао сам на патрологији. Што се тиче да је Јован Златоусти био ожењен, морам признати да први пут чујем. Ни у једној монографији, уџбенику историје Цркве и патрологије који сам читао, то нигде није споменуто. 

Па онда би требао знати за ово, да је имао два та периода у свом раду. Несхватљиво ми је да, ако је тачно то што си рекао, а верујем ти, да не знаш за то.

И да је оне који су се претрано уздржавали у браку критиковао због тога. На пример, кад је једна жена која је мислила да ће уздржањем од мужа бити побожнија, он је је критиковао и рекао јој да она тиме тера мужа у прељубу и да ће бити одговорна ако он почини прељубу исто као и он. Дакле, он ју је подстицао на сексуалне односе, а није је похвалио што се уздржава.

ПС: За брак си у праву, помешао сам са Светим Јованом Кронштратским. Али све остало што сам рекао, стоји.

Подели на овим сајтовима

Питерсон прича пре свега о појединцу и развоју личности.

Поента је да слабост није никаква врлина. За врлину је потребна снага. А снага значи да имаш способност да урадиш разне ствари и тога морамо да будемо свесни... Хришћани који желе да заобиђу то суочавање са собом не раде хришћанство како треба.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Grizzly Adams рече

Поента је да слабост није никаква врлина. За врлину је потребна снага. А снага значи да имаш способност да урадиш разне ствари и тога морамо да будемо свесни... Хришћани који желе да заобиђу то суочавање са собом не раде хришћанство како треба.

Кад говориш о снази, постоје људи који имају невероватну унутрашњу снагу, која просто изазива и страх и поштовање, страхопоштовање. Самом својом појавом изазивају код других људи поштовање, чак и код најопаснијих људи. Постоје такви људи.

На пример, један од најопознатијих (мада је измишљен лик, али добро је знати да је инспирисан стварним личностима) је јунак Пузовог романа и феноменалног филма- Кум. То је Вито Корлеоне. Личност са невероватном унутрашњом снагом која је изазивала поштовање, покорност и страх од свих који су га знали и улазили са њим у додир. Чак и један убица, најопаснији човек ког може неко да замисли, права звер (Лука Брази) пред Витом Корлеонеом је био као бубица, плашио га се чак. То је због унутрашње снаге коју је овај имао, а која је самом његовом појавом утицала на друге.За њега су веровали да он може све, да је способан за све, да има снагу да уради све што жели. Да има моћ какву нико нема. У тој одличној књизи, једна од најачих сцена је кад умире његов пријатељ и саборац, Абондадо, и на самрти, Кум долази код њега,а овај га моли да га спаси од смрти, говорећи како само он то може, како само он има ту моћ.

За такве људе се кажу да су то моћни људи. А има таквих људи. На пример, кажу да је вођа румунских гардиста, Кодреану, имао такву снагу и утицај на људе, да су га се и љути противници плашили. Иначе, Вито Корлеоне је такав лик, који се од детињатва сусрео очи у очи са злом (отац, брат и мајка су му убијени) и он је морао да на то зло узврати злом, не би ли сачувао себе, а онда своју породицу коју је стекао, жену и децу. А ипак је знао да сачува врлину, знао је да помогне многим људима, значи био је способан да учини нека дела која су добра, због чега су се многи људи, знајући да је чинио разне ствари, молили за његову душу и сматрали га добрим човеком. Има сцена кад једна стара Сицијалнка говори Мајклу, његовом сину: ,,Ваш је отац мени и многима спасио живот, свакога дана се молим за његову душу, он нема разлога да се боји смрти". Зато ја волим тај филм и књигу, то је прича о томе кроз шта све један човек, мушкарац мора да прође и шта све мора да уради у животу, да би сачувао своју породицу, клан, и оно што је створио. Истовремено трагична али и поучна прича, показује како се један човек суочава са проблемима које му је живот дао.

Тако да је мислим да је управо ово поента Питерсонове приче-  човек мора, да би нешто добро учинио, некад и да уради нешто што је лоше. Леп пример је дао Ћириличар- да би, рецимо, заштитио неког од напасника (што је добро), мораш да пребијеш насилника (што је лоше, пребити неког). То су те теме о којима прича Питерсон и тако ја разумем ту његову причу о ,,ограниченој агресивности" или како већ.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Православни Србин рече

Кад говориш о снази, постоје људи који имају невероватну унутрашњу снагу, која просто изазива и страх и поштовање, страхопоштовање. Самом својом појавом изазивају код других људи поштовање, чак и код најопаснијих људи. Постоје такви људи.

Управо тако. Па неки су имали сличан доживљај кад сретну светитеља или самог Христа.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Grizzly Adams рече

Управо тако. Па неки су имали сличан доживљај кад сретну светитеља или самог Христа.

Да. Има једна прича, кад је Копола читао књигу Кум, после тога је рекао мислећи на лик Вита Корлеонеа, , парафгразирам: ,,Мислио сам да је ово роман о мафијашком босу, али ја сам читајући имао утисак као да се ради о неком Светитељу". Тако нешто.

Дакле, тачно је, има људи са огромном унутрашњом снагом која има способност да утиче на друге. Е питање је да ли ће човек ту снагу усмеравати ка добру или ка злу. То се питање, иначе, поствља пред сваким човеком.

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Православни Србин рече

Дакле, тачно је, има људи са огромном унутрашњом снагом која има способност да утиче на друге. Е питање је да ли ће човек ту снагу усмеравати ка добру или ка злу. То се питање, иначе, поствља пред сваким човеком.

Да. И са тим свако мора да се суочи и нађе одговор...

Са друге стране постоји та тенденција код људи да "избегавају одговорност" и покушавају да буду "безазлени". Може да се види код неких верника који се праве "преподобни" или код ових "прогресиваца" који оће да буду превише "фини" итд. Што је све у суштини исти проблем. Покушавају да се лажно представе људима као "безопасни", а онда кад те заврну заврти ти се у глави.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, Ћириличар рече

1. Сада већ помјераш причу на нешто неповезано. Говоримо о томе шта су ове двије акције. Једно је отимачина без изузетка, друго је комплекснија ствар која варира од безобразлука до сексуалног узнемиравања ( дакле није увијек нелегално ). На отимачину има само један начин да се реагује - браниш своју имовину како год је то потребно и могуће. А на безобразлук не мораш реаговати бурно, јер увијек имаш опцију да "Испаднеш већи човјек".

Како "померам причу" кад јасно кажеш да себе не треба бранити како год је потребно и могуће?! Имовина је, очигледно важнија. Мислим, колико сам пута присуствовала тучи у поменутом ГСП-у зато што је један посумњао да му други пипа торбу. 

пре 21 часа, Ћириличар рече

2. О обоје говорим. Ако те споспада безобразник, нема ничег лошег у томе да га искулираш и склониш се. Али ако те неко сексуално узнемирава, онда је већ друга прича. Али правни афтерпарти слиједи само када је у питању сексуано узнемиравање, а не безобразлук, и опасно је и неисправно представљати да је сваки облик оваквог понашање зрео за правну акцију. У томе је цака.

Јеботе, како ја да знам да је неко "само" безобразан? Исто као што људи не могу да знају да ли им неко дира тобре+у јер је гужва, јер је "мајтор" нагло закочио, или зато што 'оће нешто да ћапи?  Зашто сам дужна да претпостављам да је у питању само безобразлук? Неки сведоче да је и Џек Трбосек волео тако мало  да се трљне  о жртву пре но што је, је ли, распори. 

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Grizzly Adams рече

Са друге стране постоји та тенденција код људи да "избегавају одговорност" и покушавају да буду "безазлени". Може да се види код неких верника који се праве "преподобни" или код ових "прогресиваца" који оће да буду превише "фини" итд. Што је све у суштини исти проблем. Покушавају да се лажно представе људима као "безопасни", а онда кад те заврну заврти ти се у глави.

Лепо си рекао, они сеу суштини, лажно представљају. Умишљају да су без мане, да су ,,безгрешни". Е то је заиста опасно. Онда нису свесни својих мана и нису у стању да их онтролишу. Како да контролишу нешто за шта сматрајку да немају. И онда, кад учине нешто од чега се човеку дигне коса на глави, људи се чуде. Али, није ништа чудно, они су само избегавали одговорност коју имају уверавајући и себе и друге да су савршени и без иједне мане. Да су такви заиста, онда не би били људи.

Подели на овим сајтовима

@Grizzly Adams , још нешто. Приметно је да су такви људи први у осуђивању других. Па кажу ,,гледај овога,. онога", свакоме нешто спочитавају, за свакога знају какав је грешник, сем за себе. За такве је речено ,,видиш трн у оку брата свог, а не видиш балван у своме".

А увек треба почети прво од себе. Е за то је стварно потребна велика снага.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Православни Србин рече

@Grizzly Adams , још нешто. Приметно је да су такви људи први у осуђивању других. Па кажу ,,гледај овога,. онога", свакоме нешто спочитавају, за свакога знају какав је грешник, сем за себе. За такве је речено ,,видиш трн у оку брата свог, а не видиш балван у своме".

А увек треба почети прво од себе. Е за то је стварно потребна велика снага.

Да, они негирају људску природу не само код себе него и са великим гневом и код других.

То може да се примени и на наше хришћанско окружење. Питерсон је инспирисан и одговара на ово постмодернистичко безумље на западу, које се преноси и код нас у мањој мери. Те људе екстремно нервира када виде код некога супротност својим заблудама. И онда - што је парадокс - постану веома агресивни. Што само показује да та "мрачна страна" увек негде изађе. Колико год се претварали "безазлени", "феминизирани", тј. "фини", они кад дође Питерсон да држи предавање крену да дивљају, туку се, ломе прозоре...

То је можда и објашњење за ову невероватну хистерију око Трампа. Шта год мислили о његовој мудрости или лудости - његова главна особина је управо да није "фин". Напротив. Он је отворено безобразан, директан, провокативан, агресиван, вулгаран... И то њих избезумљује јер им руши лажну слику света.

То је једна страховита и веома опасна незрелост. Зато је Питерсон битан.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Grizzly Adams рече

То је можда и објашњење за ову невероватну хистерију око Трампа. Шта год мислили о његовој мудрости или лудости - његова главна особина је управо да није "фин". Напротив. Он је отворено безобразан, директан, провокативан, агресиван, вулгаран... И то њих избезумљује јер им руши лажну слику света.

То је једна страховита и веома опасна незрелост. Зато је Питерсон битан.

На страну SJW-ови и њихове глупости, али безобразлук, агресивност (зависи шта се тачно подразумева под овим) и вулгарност никако не могу да буду позитивне особине.

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, GeniusAtWork рече

На страну SJW-ови и њихове глупости, али безобразлук, агресивност (зависи шта се тачно подразумева под овим) и вулгарност никако не могу да буду позитивне особине.

Не бих се сложио да безобразлук, агресивност и вулгарност не могу бити позитивне особине. 

I am The Senate!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...