Jump to content

Džordan Piterson - Mape značenja

Препоручена порука

• Одговори 140
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 сат, Darth Sidious рече

Јасно је да сам мушко, пошто сам Сит лорд и Сенат и галактички император, све истовремено. Морао бих да прегледам изворе који говоре у које је дане ”благословено” имати сексуалне односе. Написао сам коментар без конкретних навода. 

A`e malo odmori, nemo` sad da zovem Rakica...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Мислим да неки нису баш добро разумели Питерсона. Он не каже да треба да будеш агресиван и чиниш зло.

Каже само да човек треба да буде свестан свог потенцијала, своје снаге. Снага може да се употреби и за зло и за добро, а ми свесно треба да одлучимо да је употребимо за добро. Негирањем те снаге ми се претварамо да смо "безазлени", а нисмо уопште. То је лицемеје.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Grizzly Adams рече

Мислим да неки нису баш добро разумели Питерсона. Он не каже да треба да будеш агресиван и чиниш зло.

Каже само да човек треба да буде свестан свог потенцијала, своје снаге. Снага може да се употреби и за зло и за добро, а ми свесно треба да одлучимо да је употребимо за добро. Негирањем те снаге ми се претварамо да смо "безазлени", а нисмо уопште. То је лицемеје.

Преслушајте његова предавања. Ја сам преслушао сва до којих сам могао доћи. Такође погледајте његов интервју са Кети Њуман. Питерсон управо каже да човек, мада конкретно мисли на мушкарца, трева да буде према његовим речима звер, која има агресију али бира када и да ли ће да користи агресију. 

Ако неко мисли да износим измишљене тврдње нека прегледа ове клипове. 

I am The Senate!

Подели на овим сајтовима

Православно схватање је да је агресија истовремено зло. То се чини из коментара на моје речи. То и јесте тако у православној пракси. Ако си смирен ти си безопасан, ти си кротак. 

I am The Senate!

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Darth Sidious рече

Преслушајте његова предавања. Ја сам преслушао сва до којих сам могао доћи. Такође погледајте његов интервју са Кети Њуман. Питерсон управо каже да човек, мада конкретно мисли на мушкарца, трева да буде према његовим речима звер, која има агресију али бира када и да ли ће да користи агресију. 

Ствар је у темо да ми јесмо "звери". Не ради се ту о физичкој снази него о способности да чинимо зло. Свако од нас има то у себи.

Претварати се да немамо је неистина.

пре 6 минута, Darth Sidious рече

Православно схватање је да је агресија истовремено зло. То се чини из коментара на моје речи. То и јесте тако у православној пракси. Ако си смирен ти си безопасан, ти си кротак. 

Православно схватање је да се човек читав живот труди и покушава да постане такав. Што значи да није такав природно, већ мора ту енергију у себи да "преобрази" и претвори и смирење и кротост.

Али то опет не значи уништење те енергије, већ њен преображај. Уништењем те енергије ми би постали безлична и безвољна бића. Преображај је нешто друго.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Grizzly Adams рече

Ствар је у темо да ми јесмо "звери". Не ради се ту о физичкој снази него о способности да чинимо зло. Свако од нас има то у себи.

Претварати се да немамо је неистина.

Православно схватање је да се човек читав живот труди и покушава да постане такав. Што значи да није такав природно, већ мора ту енергију у себи да "преобрази" и претвори и смирење и кротост.

Али то опет не значи уништење те енергије, већ њен преображај. Уништењем те енергије ми би постали безлична и безвољна бића. Преображај је нешто друго.

Претварањем у своју супротност, агресија се не поништава? Једна од сврха поста је смањење сексуалног нагона-”ми смо страстоубице”, који је директно повезан са агресијом. А и што би био циљ бити смирен и кротак?

I am The Senate!

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Darth Sidious рече

Претварањем у своју супротност, агресија се не поништава? Једна од сврха поста је смањење сексуалног нагона-”ми смо страстоубице”, који је директно повезан са агресијом. А и што би био циљ бити смирен и кротак?

Није смањење и поништавање, него контрола. Није циљ хришћанства да постанеш слаб... Циљ да постанеш јак. А што каже Бетмен - са великом снагом иде и велика одговорност.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Darth Sidious рече

Његове речи нису у складу са православним схватањем човека и човековог деловања у свету. Он промовише да човек треба да буде агресиван-умерено агресиван. Ово је неспојиво са смирењем, које чини основу православног ”понашања.” Такође, он слободно говори о сексуалности, односно, сексуалност представља као нешто нормално и дозвољено. Опет, ако прегледате календаре које СПЦ издаје за сваку годину и кренете да бројите посне дане, суботе, недеље и празничне дане, можете доћи до бројке од 305 дана у које није благословено имати сексуалне односе. Да се разумемо, не подржавам смирење и толики нагласак на суздражњу. Само мислим да православни хришћанин који мисли да може наћи нешто добро у Питерсоновим речима живи у извесној врсти схизофреног стања. А опет са друге стране, у Православљу постоји јаз између теорије-писане или усмене и онога што православни живе. 

Mislim da ste izdvojili samo jedan aspect njegovog izlaganja, izvadjeno iz konteksta. Ne treba generalizovati stvari kada se slusa Piterson, jer on prilicno precizno izrazava svoje misli. Ako poslusate vecinu drugih izlaganja, videcete da se vrlo cesto poziva na "humility, humbleness" u njegovim propozicijama. Moje shvatanje je da se ovde umerena agresivnost odnosi na jevandjelsku poruku iz Otkrovenja, Znam djela tvoja, da nisi ni studen ni vruć. O da si studen ili vruć! Tako, pošto si mlak, i nisi ni studen ni vruć, izbljuvaću te iz usta svojih.

To sto slobodno govori o seksualnosti je samo pokazatelj da on dela medju mladima vecinom, a dobro znamo njihov stil zivota, osobito na fakultetima. Ako on kao psihijatar ne ume da se priblizi mladim ljudima I postepeno, pedagoski, prosto ih utvrdi u moralnim nacelima na najbolji moguci nacin, da li je prirodno ocekivati of vecine mladih da prihvate askezu bez zadobijanja hristolike ljubavi prvo.

Mozda je to sve kako navodite, "sizofreno stanje", ali mora neko da se bavi I time zar ne. 

S druge strane seksualnost nije okarakterisana kao nenormalna I nedozvoljena u Jevandjelju. Dobili smo smernice u zivotu, ali ne kao lekarske recepte vec zivi zivot koji se s mukom ostvaruje/ zadobija u Carstvu Nebeskom. 

пре 5 часа, Darth Sidious рече

А опет са друге стране, у Православљу постоји јаз између теорије-писане или усмене и онога што православни живе. 

O toj I takvoj dihotomiji koja nije samo u Pravoslavlju, vec I celom Hriscanstvu, pa I u ostalim religijama, nikako ne mozemo generalizovati, jer iz aspekta licne vere I odnosa sa Bogom I bliznjima to je individualna borba, unutar sebe samog. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Darth Sidious рече

Његове речи нису у складу са православним схватањем човека и човековог деловања у свету. Он промовише да човек треба да буде агресиван-умерено агресиван. Ово је неспојиво са смирењем, које чини основу православног ”понашања.” Т

Овде си у праву, али  делимично. Јер, Православље је на пример дозвољавало одбрамбрене ратове, и иако је Црква сматрала да је то зло, ипак је благосиљала одбрамбрене ратове (чак су многи владари који су такве ратове водили проглашени за Светитеље), значи благосиљала је оружје и рат у коме су се дешавала убиства и ипољавала агресивност, али зато што је то било за некло добро (заштита ближњег свог, породице, народа, вере, итд). Дакле, Црква је благосиљала и ратове, и војнике (иако их је неко време одвајала од причешћа и захтевала од њих покајање). Тако имаш читав култ хришћанског ратништва (нпр. култ косовских мученика) и имаш многе хришћанске војнике, ратнике који су чак и Светитељи (Свети кнез Лазар, на пример).

Зар то није управо оно што и Питерсон прича-ограничена агресивност? Па и Христос је трговце бичем истерао из храма и тиме, кажу многи православни теолози, филозофи и мислиоци, показао хришћанима пример како бранити веру (што је добро) и силом ако треба.

Мени се то, у неким елементима, чини сличним овоме што Питерсон прича.

пре 6 часа, Darth Sidious рече

Такође, он слободно говори о сексуалности, односно, сексуалност представља као нешто нормално и дозвољено. Опет, ако прегледате календаре које СПЦ издаје за сваку годину и кренете да бројите посне дане, суботе, недеље и празничне дане, можете доћи до бројке од 305 дана у које није благословено имати сексуалне односе. Да се разумемо, не подржавам смирење и толики нагласак на суздражњу. Само мислим да православни хришћанин који мисли да може наћи нешто добро у Питерсоновим речима живи у извесној врсти схизофреног стања. А опет са друге стране, у Православљу постоји јаз између теорије-писане или усмене и онога што православни живе. 

Овде већ ниси у праву. И за Православље и за Цркву секс је нешто природно и нормално и ништа што је ненормално. Грех је блуд, а не секс као такав.

ПС: О календарчету се расправљало и мислим да си могао да схватиш из те теме, да су такви ставови код појединих православаца о сексу, заправо неправославни. Послушај бседу оца Јустина о тој теми. ;)

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Православни Србин рече

Овде си у праву, али  делимично. Јер, Православље је на пример дозвољавало одбрамбрене ратове, и иако је Црква сматрала да је то зло, ипак је благосиљала одбрамбрене ратове (чак су многи владари који су такве ратове водили проглашени за Светитеље), значи благосиљала је оружје и рат у коме су се дешавала убиства и ипољавала агресивност, али зато што је то било за некло добро (заштита ближњег свог, породице, народа, вере, итд). Дакле, Црква је благосиљала и ратове, и војнике (иако их је неко време одвајала од причешћа и захтевала од њих покајање). Тако имаш читав култ хришћанског ратништва (нпр. култ косовских мученика) и имаш многе хришћанске војнике, ратнике који су чак и Светитељи (Свети кнез Лазар, на пример).

Зар то није управо оно што и Питерсон прича-ограничена агресивност? Па и Христос је трговце бичем истерао из храма и тиме, кажу многи православни теолози, филозофи и мислиоци, показао хришћанима пример како бранити веру (што је добро) и силом ако треба.

Мени се то, у неким елементима, чини сличним овоме што Питерсон прича.

Овде већ ниси у праву. И за Православље и за Цркву секс је нешто природно и нормално и ништа што је ненормално. Грех је блуд, а не секс као такав.

ПС: О календарчету се расправљало и мислим да си могао да схватиш из те теме, да су такви ставови код појединих православаца о сексу, заправо неправославни. Послушај бседу оца Јустина о тој теми. ;)

Ако имамо 305 дана по календару за 2015. у којима није ”благословено” имати сексуалне односе, то онда значи да у Цркви секс ипак није толико позитивно прихваћен. Мислим да је Црква увек на граници да осуди сексуалност због аскетизма. Чак и прича да је девственост узвишенија-Григорије Богослов у својим песмама;Јован Златоусти каже да је блуд дно, брак је између а девственост је на врху-показује да се инхерентно сексуалност схвата као нужно зло. 

I am The Senate!

Подели на овим сајтовима

По мом мишљењу, ми данашњи православни хришћани смо укапирали оно што је требало пре 100 година да се укапира:мора се написати нови кодекст канона-уважавајући и старе али не као важеће јер нови закон укида стари, као и да је јелинистички источни Медитеран престао да постоји 638. после Христа са муслиманским освајањима. 

I am The Senate!

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Darth Sidious рече

Ако имамо 305 дана по календару за 2015. у којима није ”благословено” имати сексуалне односе, то онда значи да у Цркви секс ипак није толико позитивно прихваћен. Мислим да је Црква увек на граници да осуди сексуалност због аскетизма. Чак и прича да је девственост узвишенија-Григорије Богослов у својим песмама;Јован Златоусти каже да је блуд дно, брак је између а девственост је на врху-показује да се инхерентно сексуалност схвата као нужно зло.

А бебе су прихваћене... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Darth Sidious рече

Прево, видим да си игнорисао цео први део мог коментара где сам ти показао да то што Питерсон прича није баш толико удањено од Православља, на примеру рата били коришћења силе. Сам Христос ју је користио у једнмом тренутку (истеривање трговаца из храма), Црква благосиљала ратове. Дакле, дозвољава се и нека врста ограничене агресивности, ако је то деловање на добро.

Е сад, нико и не тврди да су Питерсонови ставови православни, на крају он и није православац, али неких сличности има.

Е што се тиче секса, види за хришћански став о браку и сексу је превише неозбиљно да се само то календарче узима као једино релевантно. То је једна много шира тема и мора да се много озбиљније посматра него на тај начин.

Поменуо си Светог Јованма Златоустог, а не знам да ли знаш да је он у свом животу имао два периода кад је ова тема у питању. Једно време је говорио да је девственост узвишенија, а после је ипак схватио да то није баш тако, па има периода када је величао брак (и сам је био ожењен), поредио брак и породицу са самом Црквом, чак је малтене тврдио да је јерес тврдити да је монаштво узвишеније од брака. Има и тема о томе. Дакле, није све тако једноставно како ти мислиш, ,,аха, видео сам шта пише у календарчету и чуо шта кажу неки монаси и то сматрам званичним ставом Православља". Не, није тако, мораш мало више о томе да погледаш ако те стварно занима, имаш тему о томе, имаш поменуто предавање оца Јустина и тако даље.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...