Jump to content

Nikolić uneo badnjak u zgradu Predsedništva

Оцени ову тему

Ronald

Препоручена порука

пре 11 часа, Avocado рече

Potpuno se slažemo da je normalno da se država konsultuje sa predstavnicima manjina ili verskih zajednica kada donosi neki program.

Ne slažemo se da je u skladu sa načelom sekularnosti da država bude vezana predlogom verskih zajednica kada donosi neki program.

На првом месту, то је усаглашен предлог представника државе и верских заједница, који доноси државно тело, односно Комисија за верску наставу у школи. Друго, није везана, може предлог да одбије. И треће, као што смо видели, процедура је слична процедури за програме на језицима мањинских заједница или деце са посебним потребама у образовању, с тим што је процедура далеко формалнија и строжија, јер се овде формира комисија, усаглашавају се програми, гласа се, а опет министар може да не потврди, а код мањина или деце са посебним потребама довољан само предлог школе која би да спроведе такав програм, а министар је опет везан, с тим што држава нема никаквог учешћа у самој изради програма.

Онда није у реду ни да држава буде везана предлозима школа које организују наставу на мањинским језицима. Мислим, ако смо доследни већ и покушавамо да се боримо за неке принципе а не само за своје предрасуде и уверења.

И веома је безвезе ово што си урадио и што си мислио да нико неће да примети. Слажеш се да држава треба да се консултује са представницима мањина или верских заједница кад доноси неки програм, али се не слажеш да држава буде везана предлозима верских заједница... Где су мањине? ОК је да држава буде везана у једном случају, али није ОК да буде у другом случају?

пре 11 часа, Avocado рече

Samo si objasnio zašto ti smatraš da je ta isprepletenost u redu u tom slučaju, a ne da nema isprepletanosti.

Ја сам објаснио да је процедура још строжија него код других програма посебне или алтернативне природе и да не видим где би ту могла да буде било каква испреплетаност.

Ево, ти ми објасни конкретно у чему се састоји та испреплетаност ако смо видели да је процедура далеко строжија и формалнија, а контрола траје кроз цео процес и далеко је темељнија него за друге алтернативне програме образовања.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, RYLAH рече

На првом месту, то је усаглашен предлог представника државе и верских заједница, који доноси државно тело, односно Комисија за верску наставу у школи. Друго, није везана, може предлог да одбије. И треће, као што смо видели, процедура је слична процедури за програме на језицима мањинских заједница или деце са посебним потребама у образовању, с тим што је процедура далеко формалнија и строжија, јер се овде формира комисија, усаглашавају се програми, гласа се, а опет министар може да не потврди, а код мањина или деце са посебним потребама довољан само предлог школе која би да спроведе такав програм, а министар је опет везан, с тим што држава нема никаквог учешћа у самој изради програма.

Онда није у реду ни да држава буде везана предлозима школа које организују наставу на мањинским језицима. Мислим, ако смо доследни већ и покушавамо да се боримо за неке принципе а не само за своје предрасуде и уверења.

Škola je takođe državna institucija... stoga "država" može da donese taj program za manjine samostalno.

Цитат

И веома је безвезе ово што си урадио и што си мислио да нико неће да примети. Слажеш се да држава треба да се консултује са представницима мањина или верских заједница кад доноси неки програм, али се не слажеш да држава буде везана предлозима верских заједница... Где су мањине? ОК је да држава буде везана у једном случају, али није ОК да буде у другом случају?

U oba slučaja mislim da je nenormalno da država ne može da donese samostalno program za predmet koji se predaje u državnoj školi.

Цитат

Ја сам објаснио да је процедура још строжија него код других програма посебне или алтернативне природе и да не видим где би ту могла да буде било каква испреплетаност.

Ево, ти ми објасни конкретно у чему се састоји та испреплетаност ако смо видели да је процедура далеко строжија и формалнија, а контрола траје кроз цео процес и далеко је темељнија него за друге алтернативне програме образовања.

Čini mi se da sam već objasnio. Isprepletanost se sastoji u tome da država ne može da donese akt iz svoje nadležnosti bez saglasnosti verskih zajednica.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Avocado рече

Škola je takođe državna institucija... stoga "država" može da donese taj program za manjine samostalno.

Школа може да буде и приватна, није прецизирано, тако да тај аргумент уопште не стоји. Поред тога, и Комисија је државни орган, и Министарство је државни орган, па држава учествује у изради програма у сваком кораку.

пре 6 часа, Avocado рече

U oba slučaja mislim da je nenormalno da država ne može da donese samostalno program za predmet koji se predaje u državnoj školi.

Само што нисам видео да сте се ти или било ко други до сада жалили за било шта друго сем за верску наставу ;) 

пре 6 часа, Avocado рече

Isprepletanost se sastoji u tome da država ne može da donese akt iz svoje nadležnosti bez saglasnosti verskih zajednica.

И видели смо да:

а) То није тако јер држава учествује у целом процесу, и

б) Тако је у многим другим случајевима на које се ниси жалио ни ти, ни било ко други, а ваљало би ако си доследан. Рецимо, да се жалиш јер је процедура у школама за слепу децу таква да држава не може да донесе акт из своје надлежности без сагласности школе за слепу и слабовиду децу. Или за мањине. Или за алтернативне програме.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...