Кратос Написано Децембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2016 пре 3 часа, Muramasa рече A na osnovu čega će čovek da odluči? Na osnovu čega si ti odlučio da budeš ateista? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 19, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 19, 2016 Ma, pustite kolegu @muramasu, imam utisak da se ( kolega ) zapetljao toliko u ova antropolosko - filosofska pitanja, da ni sam nije siguran sta je tu sustina stvari . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Децембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2016 On 12/12/2016 at 18:22, Natasa. рече Elem, koji je smisao molitve kad sve dolazi u svoje vreme i Bog zna šta je najbolje za nas? Da li se treba samo opustiti i pustiti da život ide svojim tokom? Kako se borite kad nešto ne ide i to duže vreme ne ide iako imate cilj i stremite ka njemu? Malo mi se čini da to "sve u svoje vreme", "Bog zna put", "ko zna" zabava za sirotinju. Ova tematika me jako dugo kopka, ponovo me zaintigiralo kad sam ovo pročitala... Jedna devojka je došla kod starca Porfirija Kavsokalivita i rekla mu: Molite se da se udam! On joj reče: Ti se nećeš udati! Ona mu reče:Hoću! I starac se opet usrdno molio za tu devojku, da bi Mu se javio glas i rekao: Ona se neće udati, njoj to nije potrebno! Eto, toliko o toj tematici...Bog ima za sve nas plan i put kojim hodimo iz uz Njegovu Volju lakše nam je biti na tom našem životnom putu... Ваљда јер нам је и перцепција ограничена, ту је апостол Павле најбољи пример: "....даде ми се жалац у тијело, анђео сатанин, да ми пакости.... За њега трипут Господа молих да одступи од мене; И рече ми: Доста ти је благодат моја.... Уосталом, мислим да циљ није исто што и жеља, остварење жеље, тако да можда овај пример (искуство старца Порфирија) није у контексту питања. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Децембар 20, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 20, 2016 пре 3 минута, Muramasa рече Razmišljao sam zašto sam imao potrebu da teram kontru na ovoj temi i da guram u prvi plan taj rascep između determinizma i prave slobodne volje. Meni bi bilo apsolutno neprihvatljivo da budem igračka ili marioneta u rukama neke više sile koja je već sve isplanirala i odredila, pod ma kakvim izgovorima tipa "beskonačna ljubav", "zna najbolje"... toliko da bih išao na kontru makar i na sopstvenu štetu, samo da projavim svoju slobodu protiv volje te više sile. A šta ako je ta "viša sila" isplanirala da ti budeš takav i da to ima nekog smisla u cilju spasenja ? Šta ako je predodređeno da ti budeš takav i da bi se Univerzum urušio kad bi ti bio prepodoban? Bokisd је реаговао/ла на ово 1 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Децембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2016 пре 10 минута, Muramasa рече Meni bi bilo apsolutno neprihvatljivo da budem igračka ili marioneta u rukama neke više sile koja je već sve isplanirala i odredila, pod ma kakvim izgovorima tipa "beskonačna ljubav", "zna najbolje"... toliko da bih išao na kontru makar i na sopstvenu štetu, samo da projavim svoju slobodu protiv volje te više sile. Како вели: "Буди слободан и храбар...." на више места у СЗ, Бр 31:23, ИНав 1:6-9, 1Днев 22:13, 1Днев 28:20 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2016 пре 25 минута, Muramasa рече Razmišljao sam zašto sam imao potrebu da teram kontru na ovoj temi i da guram u prvi plan taj rascep između determinizma i prave slobodne volje. Meni bi bilo apsolutno neprihvatljivo da budem igračka ili marioneta u rukama neke više sile koja je već sve isplanirala i odredila, pod ma kakvim izgovorima tipa "beskonačna ljubav", "zna najbolje"... toliko da bih išao na kontru makar i na sopstvenu štetu, samo da projavim svoju slobodu protiv volje te više sile. Pa, vidi ovako. Ako stavis primesu, da postoji deteriminizam i prava slobodna volja, i da si igracka u rukama neke vise sile koja je sve vec isplanirala i odredila, .....onda sledi, .....ako ides na kontru tih stvari, makar i na sopstvenu stetu, samo da bi projavio svoju slobodnu volju.....ti jesi, projavio svoju slobodnu volju, ali,......to vise bice kao neko koje zna sve nabolje, je vec predvidelo tvoje odbijanje njegovog sveznanja i determiniralo je vec, TVOJU odluku koju si tek trebao da doneses, koje je vise bice VEC znalo. Tako da , kolega, nista nisi uradio , opet si se upecao u vlastito razmisljanje . Djabe se koprcas, tako ispada. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2016 пре 12 минута, Muramasa рече Problem je u tome što determinizam i prava slobodna volja ne mogu da postoje istovremeno. Ako je nečije postupke moguće predvideti unapred, pogotovo još i pre nego što se rodio, onda on ne može da postupi drugačije. Problem je sto u ucenju i objasnjenju Bozjih svojstava ne postoji determizam kao nesto sto odlikuje bozje odluke. Jasno je naglaseno u pravoslavlju da covek i Bog saradjuju u svojim postupcima kroz takozvanu sinergiju dejstva, covek dela svojim slobodnim izborima i odlukama, dok Bog pripomaze coveku tako sto mu daje snagu i podrsku da taj svoj izbor i naum sprovede do kraja. Tako stoje stvari. Bozje predznanje stvari, se tice drugih bozjih svojstava i ne moze da se gleda strogo u kontekstu slobodne volje, jer druge su namere bozje sprovode kroz njegovo predznanje i mogu se razumeti tek kroz neko dublje filosofsko gledanje na stvari i na Bozji promisao o svetu i coveku. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Децембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2016 пре 30 минута, Muramasa рече Problem je u tome što determinizam i prava slobodna volja ne mogu da postoje istovremeno. Ako je nečije postupke moguće predvideti unapred, pogotovo još i pre nego što se rodio, onda on ne može da postupi drugačije. Kao da gledaš film i ne možeš nikako da utičeš na ishod. To što ti ne znaš šta će se desiti na kraju, ne znači da nije već određeno. Jedinu taktičku prednost bi mogao da ima Antihrist. Recimo da sad neki klinac provali da je poreklom Jevrejin iz Danovog plemena i uoči sve što je rečeno i da Otkrovenje odnosi na njega, pa onda odluči da se odmah ubije i tako Otkrovenje učini pogrešnim. Нема никакву тактичку предност јер не зна будућност. Сасвим је извесно да је обичан Јеврејин из Дановог племена и да ће да се убије за џабе. Не исплати се коцкати се са неким ко ти види карте а ти не видиш његове нити знаш правила игре. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2016 пре 2 минута, Muramasa рече To je isto "deo filma". Da li će se čovek obratiti Bogu ili neće i da li će biti išta od te saradnje isto spada u ono što je unapred predvidivo. Nije predvidivo, jer, se u real stvari nije ni dogodilo, niti se ispunilo. Odkud mi znamo, kako se to sve desava u bozjem umu i kako idu obrade predvivih i nepredvidivih situcija kada Bog sagledava sve stvari vezane za tu neku konkretnu situaciju. Jer, Bog je menjao neke svoje ranije donesene sudove, radi promene situacije po kojoj je donesena odluka. Kako sad da gledamo, na bozije predvidanje 'predvidivih' stvari, koje su se promenile, i koje je Bog ponovo predvideo. A, u toj vec predvidivoj situaciji, koja se previdela, desilo se,..... da je zbog prve predvidive odluke bozje,..... da su ljudi promenili svoje prve stavove i odlucili drugacije, i koju situaciju je i Bog ponovom predvideo, ali, koju su situaciju, SAMI ljudi kreirali, SVOJIM izborom. Nema veze sto je sve 'deo filma', jer, i sami akteri filma su menjali scenario tokom trajanja filma i reditelj je uvazio njihov novi scenario. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 20, 2016 Пријави Подели Написано Децембар 20, 2016 пре 8 минута, Muramasa рече Time si upravo negirao determinizam i mogućnost Boga da bilo šta u budućnosti predvidi. Noop. Jer, imamo duplo predvidjanje, koje se oslanja na promenu prvog predvidjanja, koje je desilo zbog promene stava o onima o kojima se predvidja. Tako da, imamo i predvidanje i slobodnu volju, ne postoji determinizam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука