Grizzly Adams Написано Март 16, 2017 Пријави Подели Написано Март 16, 2017 Па пројекте ћеш наћи, распиташ се мало код људи, треба неком сајт или нешто. Има и сајтова где људи нуде послове преко интернета и сл. Не треба сад о томе да бринеш. И Бил Гејтс је почео од нуле. Сад је важно да стварно будеш дисциплинован и посветиш време томе свакодневно. Без изговора. Војска. Што се тиче искуства "бродоломника на пучини", то ти је прва и можда најважнија лекција из пограмирања - постављај питања док ти не буде апсолутно јасно шта треба да урадиш. Мораш да будеш досадан и упоран као манијак што се тога тиче. Ево ја хоћу да одговорим на питања колико стигнем, а верујем да има још колега овде који могу да ускоче повремено. На пример, ако хоћеш да кренеш на HTML, сад ти вероватно није јасно шта треба да инсталираш и како да почнеш. Који је први корак? Tumaralo., Аурор, Juanito and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 16, 2017 Пријави Подели Написано Март 16, 2017 Да разјасним одма нешто - програмирање се не учи тако што прво прочиташ три дебеле књиге. Учи се кроз примере. Значи, сад одмах у старту ти имаш конкретан задатак да нешто направиш. Програмерска традиција је да у сваком језику који учиш прво направиш најједноставнији програм који приказује поруку "Hello world!" на екрану. Па онда следећи најједноставнији корак. Па следећи. И у сваком нешто "правиш". Ево сад ти имаш први задатак од мене да направиш HTML фајл који приказује "Hello world!". Време сад! Juanito, Tumaralo., obi-wan and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Март 16, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 16, 2017 пре 10 минута, Grizzly Adams рече Што се тиче искуства "бродоломника на пучини", то ти је прва и можда најважнија лекција из пограмирања - постављај питања док ти не буде апсолутно јасно шта треба да урадиш. Мораш да будеш досадан и упоран као манијак што се тога тиче. Rado bih ja ali plašim se da ne budem optužen za cyberbullying Šalu na stranu ali isti onaj asistent sa RAF-a mi je rekao, a meni to deluje razumno, da je potreban neko ko će biti pored mene da me kontroliše. Npr. kada postoji greška u nekom deliću kilometarskog programa, kako bih to da preneo na forum da mi neko pronađe i objasni gde grešim? пре 14 минута, Grizzly Adams рече На пример, ако хоћеш да кренеш на HTML, сад ти вероватно није јасно шта треба да инсталираш и како да почнеш. Који је први корак? Evo, guglao sam html download, skinuo sam i instalirao xD Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Март 16, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 16, 2017 пре 8 минута, Grizzly Adams рече Да разјасним одма нешто - програмирање се не учи тако што прво прочиташ три дебеле књиге. Учи се кроз примере. Значи, сад одмах у старту ти имаш конкретан задатак да нешто направиш. Програмерска традиција је да у сваком језику који учиш прво направиш најједноставнији програм који приказује поруку "Hello world!" на екрану. Па онда следећи најједноставнији корак. Па следећи. И у сваком нешто "правиш". Ево сад ти имаш први задатак од мене да направиш HTML фајл који приказује "Hello world!". Време сад! Dobro, samo sam uneo Hello world! između dva <body> i otisao na save Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 16, 2017 Пријави Подели Написано Март 16, 2017 Ето видиш, просто ко пасуљ. Значи кад отвориш фајл у browseru видиш "Hello world!"? Који едитор користиш? Видиш, већ није све јасно у комуникацији... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Март 16, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 16, 2017 пре 5 минута, Grizzly Adams рече Значи кад отвориш фајл у browseru видиш "Hello world!"? Tako je. пре 5 минута, Grizzly Adams рече Који едитор користиш? Ne znam... kako to da vidim? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 16, 2017 Пријави Подели Написано Март 16, 2017 Гризли, колико треба да се научи до одређеног нивоа да можеш нешто for real са тим да радиш? obi-wan and Tumaralo. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 16, 2017 Пријави Подели Написано Март 16, 2017 Где си то откуцао и кликнуо "save"? Ако није јасно, онда направи screenshot екрана и пошаљи да видимо. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 16, 2017 Пријави Подели Написано Март 16, 2017 пре 1 минут, Аурор рече Гризли, колико треба да се научи до одређеног нивоа да можеш нешто for real са тим да радиш? Мени је то веома тешко да оценим... јер сам почео са програмирањем одприлике у исто време кад сам научио слова... Рекао би да, ако радиш озбиљно, већ за 6 - 12 месеци можеш да будеш користан некој екипи. Tumaralo., Juanito, obi-wan and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 17, 2017 Пријави Подели Написано Март 17, 2017 пре 27 минута, Grizzly Adams рече На пример, ако хоћеш да кренеш на HTML, сад ти вероватно није јасно шта треба да инсталираш и како да почнеш. Који је први корак? Имам и ја једно питање. Ако треба да кренеш да развијаш свој производ који можда пропадне, а можда нарасте до мере да га користи баш доста људи, коју од силних технологија (комбинација језик/оквир/web/mobile/desktop итд) користити? Добро, да избацимо mobile из питања, мобилна апликација је највероватније обавезна за iOS и Android и избор технологија је ту прилично ограничен. Код Web-а ми глава експлодира. На серверу може буквално било шта. Свиђа ми се Swift, али вероватно неће бити потпуно зрео до краја 2018, што и није толико лоше јер ми се уклапа у планове, али да ли вреди ризиковати са младим језиком који тек треба да се покаже на серверској страни? Ако не, вероватно бих изабрао неку комбинацију C#/F#, тј. ASP.NET. На клијенту мора или онај несрећни JavaScript или неки од ових језика који се компајлирају у JS. Највише ме привлачи TypeScript, а од ових новијих Elm јер волим ту парадигму. Мада има и ова егзотика, лисполики ClojureScript. Оно што ме брине код тих језика је да ли компајлирање у JS производи прихватљиво брз и меморијски ефикасан код за озбиљне пројекте. А и да одаберем чисти JS, који оквир? Има ових сада већ класичних попут Angular-a или ове фенси реактивне (који ме такође привлаче као парадигма и користе их све више велики играчи). И ужасно смара штo у браузерима ради само један језик јер читав модел мораш да пишеш у два језика, један за сервер и један за клијент (осим ако не користиш Node.js на серверу, али нека хвала). Или пропуштам нешто? А највише ме нервира то што је апликција коју имам на уму као створена за декстоп + сервер јер спада у категорију ”профи”. Није ми за Web Browser, а изгледа ми да десктоп умире пре него што је Web и Mobile довољно зрео да га потпуно замени. Као да су се све технологије концентрисале на месинџере, а апликације за озбиљан рад ко шиша. obi-wan and εργασία је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 17, 2017 Пријави Подели Написано Март 17, 2017 пре 17 минута, Grizzly Adams рече Програмерска традиција је да у сваком језику који учиш прво направиш најједноставнији програм који приказује поруку "Hello world!" на екрану. Или у православној варијанти ”Благословено Царство...” Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Март 17, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Март 17, 2017 пре 5 минута, Grizzly Adams рече Где си то откуцао и кликнуо "save"? Ако није јасно, онда направи screenshot екрана и пошаљи да видимо. HTML- Kit se zove... to je to? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 17, 2017 Пријави Подели Написано Март 17, 2017 пре 30 минута, uros рече Stand erect. пре 31 минута, uros рече izvor je inace odlican intevju za Plejboj Grizzly Adams, uros and Tumaralo. је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 17, 2017 Пријави Подели Написано Март 17, 2017 Аха, то се плаћа. Уклони то, па инсталирај ово: https://notepad-plus-plus.org/ Значи, HTML фајл можеш да правиш у било ком едитору - може и обичан Notepad само није згодан. Овај је мало прилагођен боље за те ствари. Кад направиш фајл, онда га снимиш и отвориш у browseru. Кад хоћеш нешто да додаш - измениш фајл, снимиш, освежиш браузер. Ево сад следећи корак је да направиш наслов и параграф, на пример овако: Hello world! Grizzly Adams is the best. Погледај овде шта треба да радиш: https://www.w3schools.com/html/ obi-wan је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 17, 2017 Пријави Подели Написано Март 17, 2017 пре 10 минута, Juanito рече Имам и ја једно питање. Е, па ти улећеш са тешка питања... Зависи од пуно фактора, мада није толико пресудно коју ћеш технологију да изабереш - осим ако нема нешто баш специфично што те везује. Можда би Xamarin са .NET и шта већ све иде уз то био добар избор пошто ти требају апликације на разним платформама, а они то нуде. Не би ризиковао са новим језицима, боље нешто што је проверено. obi-wan and Juanito је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука