ivona Написано Новембар 5, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2016 Дакле нисам сигурна да ли је био сличан пост ако јесте извињавам се, али чини ми се као лепа идеја да стављамо псалме који нам баш овај дан чине смисленим и богоугодним. Почињем са : Псал. 23,3 Душу моју опоравља, води ме стазама праведним имена ради својега. JESSY, АлександраВ, ines and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Новембар 5, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2016 РЕЧЕ безумник у срцу своме: Нема Бога. Распадоше се и згадише се у поступцима (својим); нема га који чини добро, нема га ни једнога. (Пс.13,1) Kaludjerovic Sreten, ivona, АлександраВ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Новембар 5, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2016 Psalam prvi ... Kaludjerovic Sreten, PredragVId, ivona and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Новембар 5, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2016 (Пс. 17,2) ЉУБИЋУ Те, Господе, снаго моја. PredragVId, Kaludjerovic Sreten, ines and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Новембар 5, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2016 1 hour ago, ivona рече лепа идеја Ivonice, hoces li da se pridruzis ovoj lijepoj ideji https://pouke.org/forum/topic/33955-придружите-се-саборно-читање-псалтира-за-добробит-народа-и-мир-у-цркви/?do=findComment&comment=1237262 11 minutes ago, PredragVId рече РЕЧЕ безумник у срцу своме: Нема Бога. Pedja, isto pitanje/molba i za tebe i tvoju M. Aleks, Arsa? ako neko hoce da se obaveze da cita svaki dan po 1 katizmu, nek se javi na toj temi da ga Gaga utefteri... JESSY, Kaludjerovic Sreten, ivona and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivona Написано Новембар 5, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 5, 2016 22 minutes ago, АлександраВ рече (Пс. 17,2) ЉУБИЋУ Те, Господе, снаго моја. Au naježih se!koliko je jak! АлександраВ, PredragVId, JESSY and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Новембар 5, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2016 10 minutes ago, Дијана. рече Pedja, isto pitanje/molba i za tebe i tvoju M. Хоћу. Ево сад ћу да је зовнем. ivona, Kaludjerovic Sreten, Дијана. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ivona Написано Новембар 5, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 5, 2016 11 minutes ago, Дијана. рече Ivonice, hoces li da se pridruzis ovoj lijepoj ideji https://pouke.org/forum/topic/33955-придружите-се-саборно-читање-псалтира-за-добробит-народа-и-мир-у-цркви/?do=findComment&comment=1237262 Pedja, isto pitanje/molba i za tebe i tvoju M. Aleks, Arsa? ako neko hoce da se obaveze da cita svaki dan po 1 katizmu, nek se javi na toj temi da ga Gaga utefteri... Joj Dijana ko tebe može da odbije?a ja nesto bila kao protiv virtelnih udruzivanja ovakve vrste ali vidim ja da ustvari kibam od posvecenosti!evo pristajem! Дијана., АлександраВ, PredragVId and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Новембар 5, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2016 Divni ste ljudi! Jos Pedja da javi decidno za njega i Rapsu. @ Gaga vidis li ti ovo? ivona, Kaludjerovic Sreten, PredragVId and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Новембар 5, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2016 Па мене упишите. А Рапса је на послу. Ради по цео дан. Тешко да ће моћи. Мада, газда им је диван човек. Хаџија. Могла би читава једна књига да се напише о његовим добрим делима. И то још не би било довољно . А молитве и пост су једна посебна прича. На послу каде и читају молитве кад год стигну. Јел` се чита по једном цео псалтир или по светогорском распореду катизми за целу недељу па једном цео Псалтир недељно или ко кад стигне. ivona and Биљана 1234 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Новембар 5, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2016 Ево једног лепог текста од нашег Светог Саве Српског са Пројекта Растко https://www.rastko.rs/knjizevnost/liturgicka/svsava-sabrana/svsava-sabrana_09.html Sveti Sava: Sabrani spisi Uputstvo onome koji hoće da drži ovaj psaltir Bogonosni i preblaženi i prepodobni oci naši, svetila celoga sveta, zemaljski anđeli, nebeski ljudi, naučivši isprva da inočastvuju predanjem Svetoga Duha, i blagodaću Božjom prosvetivši se, i Hrista nastanivši u prekrasne njihove duše čista radi života njihova, protiv đavola pobedu pokazaše i njegovim mnogim iskušenjima raspaljivani odoleše mu, i bolje od zlata ognjem iskušana sijaju, i jasnije od snega ubeliše se, i neveštastvenoga zlata krila misaona uperivši, na nebesa uzletevši kao bogoparni orli, nama ostaviše ustav Bogom predanoga pojanja njihova i umilne molitve, kojima Gospoda sebi milostivim učiniše. Jedni među njima časove sa međučasjima pojahu, i sa molitvama, i sastavivši izborne psalme sa molitvama, nazvaše te knjige časoslovac. A drugi sam psaltir bez molitava pojahu. Neki, pak, budući napredniji u podvizavanju, ustanovivši psaltir sa molitvama pojahu i stihove pokajne, i Trisveto s poklonima. Taj psaltir je ovo: Neka je znano svakome koji hoće da drži ovaj psaltir, da poje jutrenju i časove i večernju obično, bez međučasja i bez molitava, a mesto svega toga neka mu bude ovo: otpevavši ceo metimon do "nevidljivih neprijatelja mojih", rekavši i "jer je strašan sud" i "Nepostidnu", zatim "Gospode pomiluj" 40 puta, zatim: "Priđite da se poklonimo" tri puta, zatim: "Pomiluj me, Bože"; potom Kanon svetoj Bogorodici poj napred, zatim: "Slava u višnjima Bogu", tropari, zatim molitvu "Gospode, Gospode, koji nas izbavljaš" poj najposle, zatim: "Gospode pomiluj" 40 puta, ako li je post 50 puta. I potom: "Priđite, da se poklonimo" tri puta, i tako počni "Blaženi muž", sa razumevanjem, a ne brzajući. I svršivši prvu katizmu, zatim Aliluja 3 puta, zatim: "Sveti Bože", "Presveta Trojice", "Oče naš", i izgovarajući Trisveto pokloni se 9 puta. Zatim pokajna dva, zatim molitva koja je na redu, zatim "Gospode pomiluj" 40 puta, ako li je post 50 puta. I pokloni se tri puta, govoreći "Priđite, poklonimo se" tri puta, zatim drugu katizmu. Tako poj koliko ti je moguće. I otpočinuvši malo i počni polunoćnicu "Blaženi neporočni", i posle svršetka polunoćnice otpoj šest katizama. I učinivši otpust, blagodari Gospoda i odmora okusi po zakonu. I opet ustavši pred jutrenjom i otpoj šest katizama, čineći poklone, i Trisveto i ostalo, kao što pisah kod prve katizme. I potom poj jutrenju. I što ti ostane od psaltira, to izgovori po danu. ako li radivši koji posao hoćeš da otpočineš noću, onda izgovori bar 10 katizama noću, a 10 danju, a nemoj ostaviti ovoga pravila, no za noć i dan psaltir da ispoješ. A ako si, brate, budan i shvataš da ti Gospod daje silu i krepost da ga slaviš, te uspeš da pre dolaska svetlosti izgovoriš i ceo psaltir, ili pre svršetka dana, onda opet zađi od početka i počni i dovrši. Jer psaltir se nikada ne svršava. I ako dodaš onome što je ustanovljeno, od Gospoda ćeš primiti sugubu nagradu, jer primivši od njega pet talanata, daćeš mu deset. Pa tu u tvojoj prilježnosti pomeni i mene grešnoga monaha Savu, da se tvojim savršenstvom moj nedostatak ispuni. Jer ja grešni prepisah ovaj psaltir, hvaleći budan i dugotrpeljiv život svetih otaca, a kudeći svoju nemoć i jadnu lenost i težinu sna. Ako li si, brate, len kao ja, ipak, preni se i pomisli na darove koje obeća Gospod darovati onima koji ga ljube i koji se trude radi njega. Jer reče božanstveni apostol: "Što oko ne vide i uho ne ču niti uziđoše na srce čoveku, to spremi Bog onima koji ga ljube".(1) Jer tamo žele i anđeli da pogledaju.(2) I opet reče: "Nije slava ovoga sveta slična slavi budućega veka";(3) takođe i muke ovoga sveta nisu ništa naspram onih. Jer od njih strepi, reče, i sam satana.(4) A znaj, ljubimče, da je onima koji su postradali čast i slava, a lenima i nepotrebnima posle telesnoga pokoja večna muka. I sve ovo razmotrivši i u Gospodu ukrepivši se, ustani krepko protiv lenosti i počevši svoj ustav i završi, da primiš nagradu večnu. Ako li si i veoma obuzet snom, onda bar noću, makar i malo počni koliko možeš, a ujutro sve dovrši. Jer reče David: "Tvoj je dan, i tvoja je noć".(5) Samo ti ne ostavljaj svoga pravila, nego savrši psaltir za dan i noć, i milost Gospodnja pomoći će ti! A ja nedostojni i leni i hudi monah Sava, čuvši i videvši ovakav psaltir na grčkom jeziku napisan, sažalih se pomislivši na svoje neznanje, pošto ne znađah dobro grčki, ali se ipak ubojah bede onoga lenoga sluge koji je sakrio talanat, i požurih se Božjom blagodaću, koliko mi moć dostiže, izložih ga i predadoh vama istinitim trgovcima, da vi činite kupovinu.(6) Ovaj ustav neka se drži pet dana; neka se počinje u nedelju uveče, a u petak do večernje neka se svrši, a u subotu i nedelju neka se ne drži, samo kada sviće subota da izgovoriš pet katizama na polunoćnici, počevši trećom, pa četvrtu, petu, šestu i sedmu, a u svitanje nedelje izgovori drugih pet katizama, počev od osme, pa devetu, desetu, jedanaestu i dvanaestu; a u dane samo poj časove. Кратос, ivona, ines and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Новембар 5, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2016 Узгред, пише се Псалам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 5, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2016 Meni je ovaj omiljeni: Gospode, grade moj, zaklone moj, koji se oboriti ne može, izbavitelju moj, Bože moj, kamena goro, na kojoj se ne bojim zla, štite moj, rože spasenja mojega, utočište moje! АлександраВ, ines, ivona and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Новембар 5, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2016 1 minute ago, Kratos рече Meni je ovaj omiljeni: Gospode, grade moj, zaklone moj, koji se oboriti ne može, izbavitelju moj, Bože moj, kamena goro, na kojoj se ne bojim zla, štite moj, rože spasenja mojega, utočište moje! Кратос, Драгана Милошевић, Kaludjerovic Sreten and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Новембар 5, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 5, 2016 1 hour ago, Дијана. рече Pedja, isto pitanje/molba i za tebe i tvoju M. Aleks, Arsa? ako neko hoce da se obaveze da cita svaki dan po 1 katizmu, nek se javi na toj temi da ga Gaga utefteri... Ja zaista ne mogu da se obavezem ... Imam previše obaveza ... A inače često čitam prvu katizmu ... Uvek volim da krenem od početka ... Juče sam recimo pročitala sve katizme - prvu i drugu ... Retko mi se desi da pročitam ceo Psaltir ... Kaludjerovic Sreten, PredragVId and ivona је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука