Ненад Р. Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 Пуно говоримо о насиљу и насилницима и пуно се говори о спречавању насиља што је свакако добро, али мало се говори и ради о оном што би требало да буде још важније, а то је о жртвама насиља.Они трпе терор насилника, али трпе и због тога што се мало обраћа пажња на њих и њихове проблеме и често остају сами са својим проблемима. Како помоћи жртвама насиља да преброде своје трауме? То је по мени суштинско питање. Sanja Т., Џуманџи, АлександраВ and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 9 minutes ago, Ненад Р. рече Пуно говоримо о насиљу и насилницима и пуно се говори о спречавању насиља што је свакако добро, али мало се говори и ради о оном што би требало да буде још важније, а то је о жртвама насиља.Они трпе терор насилника, али трпе и због тога што се мало обраћа пажња на њих и њихове проблеме и често остају сами са својим проблемима. Како помоћи жртвама насиља да преброде своје трауме? То је по мени суштинско питање. S obzirom na to da su to ztve omalovazavanja , da imaju nisko samopostovanje , samopouzdanje i da podcenjuju sebe ... Treba im uputiti neku lepu rec . Pohvaliti ih . Ненад Р. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Октобар 26, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 Управу си Арсенија. Треба им сугерисати да су они вреднији, далеко вреднији од самог насилника. Често жртве трпе тортуру из страха, али исто тако често трпе из разлога што ипак не мрзе оног што чини насиље. Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 (измењено) Мислим да нема "рецепта", сваки човек је јединствен, треба саслушати*, не упоређивати, па тек онда иде разумевање и подршка, онолико колико и та особа дозволи. Измењено Октобар 26, 2016 од Џуманџи Ненад Р., АлександраВ and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 3 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Октобар 26, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 A sto to pitas? Iskreno... Recept ne postoji, postoje nacini, metode, tehnike, postoje one nono sto nikada ne treba reci nekoj zrtvi i tako dalje i tako blize. Al to nisu stvari o kojima se caska uz kafu. Mora biti licno ne onako teorijski. Teorijski mozete reci : - sve sto osecas i mislis imas puno pravo da osetis bez krivice - sve je to normalno i proces koji ce proci - otvoreno pitati kako mogu da pomognem, ne nuditi se, ne ocekivati da prihvati pomoc,ne ljutiti se ako ne prihvati -uobocajeno je da se vrati nasilniku, u proseku 16 puta pre nego sto ga zaista ostavi -tad je najranjivija jer tad najcesce nasilnik poludi i ubija je ili ranjava jer ostaje bez svojine - kad prođe pocetna kriza, obavezan rad na sebi i preuzimanje odgovornosti, dugorocno -pomaze u zavisnosti od situacije i osobe materijalna pomoc, pomoc u kuci, druzenje pogotovo u vecernjim satima,osmisljavanje dana aktivnosti, da dani ne budu tu samo da prodju nego da nauci da planira dane, obaveze, vreme za odmor, disciplinovanje u neku ruku, postoji mali milion kako motivisati, odrzati i sta sve ne. Predugo za forum i za puku teoriju. Ayla , Ненад Р. and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 3 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Октобар 26, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 26, 2016 Хвала ти Јелена овако детаљнијем одговору. Искрено Јелена ја не спадам у жртве, али видим да се много више обраћа пажња на саме насилнике, а мање на жртве насиља, што је по мени неправедно. Они који трпе, њима треба највише и помоћи. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Октобар 27, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2016 12 hours ago, Јелена011 рече Predugo za forum i za puku teoriju. Priznaću, da su mi dugi postovi nešto što sam redovno izbjegavala... jednostavno, preskočim ih jer su mi djelovali iscrplujuće. Tvoje sam, u jednom trenu, počela da čitam, i shvatila sam koliko sam bila površna. Sada ne preskačem ništa što ti postavljaš. Hvala, Jelena. Ненад Р. and Јелена011 је реаговао/ла на ово 2 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 27, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2016 Najnovija. http://www.blic.rs/vesti/hronika/brutalno-ubistvo-u-paracinu-pretukao-zenu-i-bacio-je-sa-terase/7n652xx?ref=fbblic Juče ona ludnjača ubi oca i brata danas ovo. Stvarno smo odlepili kao narod, Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Октобар 27, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2016 Ja sa punim pravom mogu da kazem da sam bila zrtva trovanja . Bila sam na rucku kod jedne nase rodjake i ona mi je posluzila neku otrovnu hranu zivotinjskog porekla . Ja sam inace jako osetljiva na hranu . Alergicna sam i na penicilin , ponekad ako pojedem parce torte sa orasima , osetim blago gusenje ... Zato ih nikad i ne jedem ... ili jedem veoma malo . Naime , nikad mi nije bilo tesko kao tada ... Sve mi se nesto skupilo ... Mislila sam da cu da umrem ... Bukvalno sam se rastajala sa dusom . Ta tortura je trajala 7 dana , posle 3 dana sam pocela da pijem lekove , nisam bila u stanju da izadjem iz kuce , a nikog nije bilo u blizini ... No ni ti lekovi mi uopste nisu pomagali ... Doktor mi je rekao da je u pitanju trovanje stafilokokama . Kada sam je pitala da li je nesto od hrane bilo pokvareno , rekla je - Taman posla ... iako sam posle saznala da je lagala . To su tako bezobrazni ljudi , da ja to vama ne mogu ni da opisem . Ronald је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Октобар 27, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2016 25 minutes ago, Arsenija рече Ja sa punim pravom mogu da kazem da sam bila zrtva trovanja . Bila sam na rucku kod jedne nase rodjake i ona mi je posluzila neku otrovnu hranu zivotinjskog porekla . Ja sam inace jako osetljiva na hranu . Alergicna sam i na penicilin , ponekad ako pojedem parce torte sa orasima , osetim blago gusenje ... Zato ih nikad i ne jedem ... ili jedem veoma malo . Naime , nikad mi nije bilo tesko kao tada ... Sve mi se nesto skupilo ... Mislila sam da cu da umrem ... Bukvalno sam se rastajala sa dusom . Ta tortura je trajala 7 dana , posle 3 dana sam pocela da pijem lekove , nisam bila u stanju da izadjem iz kuce , a nikog nije bilo u blizini ... No ni ti lekovi mi uopste nisu pomagali ... Doktor mi je rekao da je u pitanju trovanje stafilokokama . Kada sam je pitala da li je nesto od hrane bilo pokvareno , rekla je - Taman posla ... iako sam posle saznala da je lagala . To su tako bezobrazni ljudi , da ja to vama ne mogu ni da opisem . Pa nemoj nigdje jesti, osim kad sama pripremis. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Октобар 27, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2016 1 hour ago, Ronald рече Pa nemoj nigdje jesti, osim kad sama pripremis. Nece me ni to spreciti ... Nikada ! Iako sam izvesno vreme posle tog nemilog dogadjaja zivela kao vegeterijanac . Samo primecujem koliko su ljudi bezosecajni kada su u stanju da ti na tanjiru posluze verovatno nesto sto se bilo ubudjalo ... Ненад Р., -Владимир- and Ronald је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Октобар 27, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2016 24 minutes ago, Arsenija рече Nece me ni to spreciti ... Nikada ! Iako sam izvesno vreme posle tog nemilog dogadjaja zivela kao vegeterijanac . Samo primecujem koliko su ljudi bezosecajni kada su u stanju da ti na tanjiru posluze verovatno nesto sto se bilo ubudjalo ... Pa dobro ti volis to stanje posle te pokvarene hrane http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Октобар 27, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2016 8 hours ago, Ayla рече Priznaću, da su mi dugi postovi nešto što sam redovno izbjegavala... jednostavno, preskočim ih jer su mi djelovali iscrplujuće. Tvoje sam, u jednom trenu, počela da čitam, i shvatila sam koliko sam bila površna. Sada ne preskačem ništa što ti postavljaš. Hvala, Jelena. Hvala tebi, Ajli, hvala tebi. Rekoh ti vec jednom, neznije bice ne upoznah Glede teme, stvarno ovako uopsteno ne vredi. Predzgacko je i konkretno u radu i saveetovanju sa konkretnom osobom. Sta mi sad pada na pamet onako uopsteno: - Ne pretpostavljajte nista, ne reagujemo svi isto i na iste ni pozitivne ni negativne stvari. Uvek pitajte. -Koristite pitanja za proveru tj parafrazirajte cesto sta vam kaze da proveritr da li ste zaista razumeli - "ako sam te dobro shvatio ti se osecas..mislis..." - Nikad i ni posto ne govorite -razumem...ne pokusavajte nikako jer niste sigurno prosli kroz isto, cak iako imate slicnog iskustva. Ne uporedjujte bilo cije iskustvo pogotovo ne "hrabrite" recima -ma hajde gladni u africi, moze i gore, e vidis moj slucaj, e sta je sve pera mika laza pa procice to. -Osoba nije nesposobna, ne treba da odlucujete umesto nje niti da nudite resenja, sama ce naci svoje resenje, od vas joj je potrebna podrska i razumevanje, da joj pruzite osrcaj da je neko cuje, razume, da je dovoljno vazna i vredna. -Zrtve nasilja imaju problem sa osecanjem krivice, osecaju se krivo, prljavo, nedostojno, bez obzira na realnost. Tu ne pomaze objasnjavanje niti analiziranje raznih scrnarija da biste dokazali "nevinost", kao ni one fraze -e jbg zar nisi mogla... Izbegavajte da povredjujete osobu u takvom stanju vasim vidjenjem svega. Akcenat trrba da bude da je svaka reakcija na takvu traumu normalna i da ce proci, da ne postojisablon po kome treba da se oseca i reaguje i potrebno joj je sigutno okruzenje gde ce moci da iskaze sve sto oseca. -Slusajte, bez nudjenja resenja i svog vidjenja, ne pominjite fraze poput ko zna zasto je to dobto, Bog sve vidi i ostale gluposti koje u tom trenutku mogu samo da naprave trajni haos i da trajno poremete odnos s Bogom. Bogu se molite za nju, al pogotovo kad niste strucno lice, Boga ne uplicite u razgovor. Ne znate sta ce biti pa recenice tipa ma sve ce to proci i biti dobro opet ne stoje, pustite buducnost da ostane u buducnosti, ne obecavajte nesto sto ne mozete da ispunite niti pricajte o necemu sto nije u vasoj nadleznosti. Slusajte sta vam govori i kad mislite da je zavrsila, provrrite to, moguce da je ta stanka koja nastane samo pauza da bi proverila tj stekla poverenje da sa vama podeli sve. Vi niste tu da joj resite problem, niti je zrtva bespomocna, ali joj treba dugorocna podrska i osecaj sigurnosti. Slobodno putajte kako da joj pomognete, sta bi volela da ucinite. I na kraju fizicki gledajte da zadrzite distancu, bez dodira, grljenja, naglih pokreta i slicno ukoliko imate tu potrebu obavezno pitajte da li smete da je uzmete za ruku, da je zagrlite, jer zrtva nasilja je nesto mnogo vise dozivela od svega sto se vama cini i sve njene granice i psihicke i fizicke su nasilno porusene, ona se oseca kao da nema kontrolu nad svojim zivotom, telom, osecanjima i nemojte joj oduzimati kontrolu, ona je ta koja odrepuje dokle ce vas odnos i fizicki i svakako biti blizak. Nabacah prvo na sta mi padne na pamet, al opet ovo su samo kratke crtice. Svako je svet za sebe. Ненад Р. је реаговао/ла на ово 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Октобар 27, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 27, 2016 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Mirko Написано Октобар 27, 2016 Гости Пријави Подели Написано Октобар 27, 2016 Slabi ljudi se sluze nasiljem. Zrtvama treba drzava sto vise da pomogne i da ih zastiti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука