Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 11, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2016 3 minutes ago, Augustinus рече Мада, питање је ако није правоверно, шта онда има и да скида? Zbunili Hrista sa filiokvama, pa ih nije dobro krstio Duhom (prilikom čina krštenja) Zoran Đurović and Augustinus је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 11, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2016 Управо сада, Pisum рече Sav ovaj dijalog, u mojim godinama, je bolji od sexa. A i zdraviji. Ne preteruj haha Pisum and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Augustinus Написано Новембар 11, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2016 1 minute ago, Volim_Sina_Bozjeg рече Zbunili Hrista sa filiokvama, pa ih nije dobro krstio Duhom (prilikom čina krštenja) Изгледа да није знао са које стране да крене, па зато није ни стигао.... Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Caelum a non celando, quia apertum est. http://www.pravoslavniistocnik.net/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 11, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2016 1 minute ago, Augustinus рече Изгледа да није знао са које стране да крене, па зато није ни стигао.... Ma krenuo on da krštava onako pravoverno pa kad pop došao do simvola vere i ubacio filiokve Hristos se zbuni i nepravoverno krsti nekoliko milijardi ljudi IMENOM NJEGOVIM Pisum, Augustinus and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Augustinus Написано Новембар 11, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 11, 2016 1 minute ago, Pisum рече Jes da nije pravoslavno, al' metanija je metanija... http://www.balkania-info.net/2016/11/11/ovaj-svadbeni-obicaj-ce-vas-sokirati-mlada-mora-da-pokaze-mladozenji-da-je-spremna-za/ Zoran Đurović and Pisum је реаговао/ла на ово 2 Caelum a non celando, quia apertum est. http://www.pravoslavniistocnik.net/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Васијан Написано Новембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2016 Управо сада, Augustinus рече Извини брате а које је то редовно и нормално стање, а који су то ванредни случајеви? Појасни??? Редовно и нормално стање је оно на које нас упућују Св. Оци. Прво иде Оглашење (које је, у неку руку, својеврсан пријем у Цркву), па Крштење и Св. Харизма која се крунише Св. Причешћем. То је редовно и нормално стање. Све остало је ванредно стање условљено различитим околностима и ситуацијама. Но, овде не причамо о ситуацијама, већ о учењу Св. Отаца, које је, како већ рекох, довољно објаснило да из Св. Евхаристије проистичу све Св. Тајне и да су Оне органски повезане и недељиве. https://m.youtube.com/watch?v=nsB5P4VsUdA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Augustinus Написано Новембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2016 1 minute ago, Васијан рече Редовно и нормално стање је оно на које нас упућују Св. Оци. Прво иде Оглашење (које је, у неку руку, својеврсан пријем у Цркву), па Крштење и Св. Харизма која се крунише Св. Причешћем. То је редовно и нормално стање. Све остало је ванредно стање условљено различитим околностима и ситуацијама. Но, овде не причамо о ситуацијама, већ о учењу Св. Отаца, које је, како већ рекох, довољно објаснило да из Св. Евхаристије проистичу све Св. Тајне и да су Оне органски повезане и недељиве. Код мене и мојих колега су онда само ванредна стања! Јел можеш да ме пребациш негде где је редовно, и ја бих то волео да доживим!!! Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Caelum a non celando, quia apertum est. http://www.pravoslavniistocnik.net/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Васијан Написано Новембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2016 Управо сада, Augustinus рече Код мене и мојих колега су онда само ванредна стања! Јел можеш да ме пребациш негде где је редовно, и ја бих то волео да доживим!!! То стоји. Но, то је нека друга тема. Међутим, са једне стране, баш то ванредно стање у коме се налазимо осликава икономију Цркве. Знамо шта кажу Св. Канони за оне који се не причешћују, а ми имамо чланове Цркве који се нису никада причестили. Наравно, није ту увек икономија, често буде и онај папир од вредности. https://m.youtube.com/watch?v=nsB5P4VsUdA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Васијан Написано Новембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2016 Управо сада, Pisum рече Ajd još jedno pitanje... Zar ne misliš da je u današnje vreme "Oglašeni" suvišno u Sv. Liturgiji? Ipak, danas svako ulazi u crkvu i kršteni i nekršteni i turisti raznijeh vera, a dveri se ne zatvaraju... Не мислим да је сувишно. Треба да остане, јер је молитва Цркве. Писао је о томе и прота Шмеман, а и остали литургичари. Једино, што би могло бити сувишно, је оно "Оглашени изиђите и главе приклоните", а да знамо да таквих у храму нема. https://m.youtube.com/watch?v=nsB5P4VsUdA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Васијан Написано Новембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2016 Управо сада, Pisum рече hmmmmm Ali logika i zdrav razum kažu, ako nema oglašenih, zašto bi se govorilo? A ako ih ima, ko zna koji su i da li hoće da izadju ili da li razumeju da treba da izadju ili da svakoga legitimišemo, pa ako nema potvrdu da je kršten, izbacimo ga napolje. I sve to u toku liturgije. E sad da se uozbiljimo. Prvo, sama liturgija koja ide u kontinuitetu, u staro vreme nije tako bilo. Na primer, kod "oglašenih", kada je došlo do toga "oglašeni izidjite", prestajala je svaka molitva, onda se sačekalo da ovi izadju (nekoliko minuta), pa se onda vrata hrama zatvarala... pa nastavak liturgije. Takvih prekida je bilo nekoliko, a lako se može utvrditi kada i koliko, tokom same liturgije. Današnja liturgija ide u kontinuitetu, pa pre nego bi "oglašeni" izašli, već bi smo stigli do pričešća. To je poenta svake priče, da li je vodili o krštenju ili liturgiji ili bilo čemu u današnjoj Crkvi. I verujem i siguran sam, da od duhovnosti apsolutno ništa ne bi izgubili kada bi se sve pravilno i logički razumelo, a ne samo mantralo po hramovima, a da se ne zna ni šta se mantra ni kome se mantra. To je ona surova istina kada se sve stavi na gomilu, na moju veliku žalost. Neću da pominjem ono najgore u samoj liturgiji, kada te sveštenoslužitelj priziva k čaši, a pre toga te "oslobodio" sagrešenija i kada dodješ, on te odbije jer te video sa cigaretom i neće da te zbog toga pričesti. Ili onaj ne zna šta služi ili smo mi svi blesavi. To je još jedna od poenti ovakvog dijaloga. Ne samo bukvalno prihvatanje nečega ili odbijanje nečega, već zdravorazumski pristup svemu. Jer u biti Crkve i jeste zdrav razum, bez mitova, bez magije, bez mistike, bez ezoterije. Sve je u suštini logično i zdravorazumno, pa i najobičnijem, nepismenom čoveku. To je i suština i bit Crkve. Не бих улазио дубоко у ову тематику, јер није везана за ову тему. Могу само укратко рећи да људска (разумска) логика често није везана за логику Цркве, јер је логика Цркве надилази. У Цркви влада узвишеније посматрање ствари, не само кроз разум, већ кроз ум спојен срцем. Огољена логика и рационализам води у духовну смрт. Протестанти су нам добар пример. Ivan Marković and snezana denker је реаговао/ла на ово 2 https://m.youtube.com/watch?v=nsB5P4VsUdA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Новембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2016 @Pisum У погледу педоваптизма, прилог за Ваше дилеме кроз есхатолошки поглед. У (нај)првој Цркви крштавали су се стари ("старозаветни" тј "прехристовски") људи, и њихово прихватање Христа као Месије је била есенција Крштења ("по вери вашој нека вам буде" рекао би сам Господ), дакле тражило се свесно примање вере. Но како су хришћани евхаристијски поста(ја)ли део самог Тела Христовог=Цркве (надам се да то нико не спори) онда се поставља просто питање: Какво по својој суштини бивствује тело=дете које се ствара од "два тела које је једно тело" и то не "било какво једно тело" него једно у Христу (упоредити Постање, Тајну Брака и Цркву=Христа)? Носи ли то дете у себи већ нешто од Христа? И ко му удахњује душу и даје живот но Дух Свети? Да ли ми крштењем деце крштених евхаристијских родитеља само (обредно) потврђујемо чињенично стање, или заиста уводимо некога ко је "ван Цркве" у Цркву? (ово је уједно и одговор на питање зашто се не могу крстити деца некрштених родитеља док не постану пунолетна) Или је истина у средини, па нам је зато Печат дара Духа Светога најдушекориснији већ сад и одмах ради правилног узрастања у Христу, а не да пропадне што је могло бити спашено? Не бих превише рационализовао приступ овој Тајни... Праштајте... Pisum, snezana denker, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Новембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2016 1 hour ago, Pisum рече Moram vas ispraviti. Jedno vreme i u novozavetnoj Crkvi su se krštavali samo odrasli (razumevajući) ljudi, a kasnije je to promenjeno. Управо, и то из разлога узрастајуће свес(нос)ти о себи као делу Тела, па и самој деци као делу Тела већ према датости (добили су своје тело од родитеља који су већ део Тела Христовог). Ту се и огледа мањкавост западне традиције... 1 hour ago, Pisum рече Takodje, sveta tajna braka je u ovom obliku dosta kasnije postavljena. Nemojmo zaboraviti da je takva tajna braka kod rimokatolika uvedena tek početkom 11. veka, a kod nas kasnije. Do tada, sveta tajna braka nije postojala u ovom obliku, već se jednostavno, pristankom oba partnera (mnogo puta i dogovormo starijih) ozvaničavala ta bračna zajednica. Ово и јесте разлог зашто сам рекао "не било какво једно тело, већ једно у Христу". Да не цитирам апостола Павла о спасавању некрштених кроз крштене, јер и ту заједницу апостол практично види као брак. Зато и брак крштених називам Тајном, не у смислу обреда који данас постоји у Цркви, већ мистичког јединства у Христу... Новозаветни Христос је кључ за тумачење старог Завета, Он сам рече да "ни једна јота неће бити укинута док се све не збуде", дакле ова старозаветна заповест је за све људе свих времена, па и за нас новозаветне. Да не улазимо у друга полемисања о тзв "укидању" неких заповести нпр везано за обрезање и суботу, нити смо јевреји нити суботари... 1 hour ago, Pisum рече To što u ono "Jevrejsko vreme" nije "pečatirano" na ovaj naš način, ne znači da ga nije bilo, jer je i onda (starozavetno) postojalo MIRO za svakog Jevrejina (mazala se glava svetim uljem), a time što su i tada mirosani Jevreji, možemo reći da su na neki način primili pečat dara Duha Svetoga, ali se nisu na naš način izjašnjavali. Опростите мом незнању и дајте ми извор. Мени је познато да су се миром помазивали цареви, свештеници и пророци, остали су иницирани само кроз обрезање. Тако и ми крштени кроз миропомазање (пр)имамо царско-свештеничко достојанство те можемо (и) крштавати... 1 hour ago, Pisum рече Mi recimo imamo "mitarstva" čiji se oblik menjao još od 5. veka pa sve do 10. veka. Njima se čak bavili i Brjančaninov, Jovan Šangajski i Seravim Rouz i ako ta nesretna mitarstva nemaju nikakvu teološku podlogu, niti se danas nešto uči o njima na teološkim fakultetima. Слажемо се. Мени се лично свиђају јер држе човека "он ди еџ", нема спавања. . Наравно да су митарства богословски потпуно неутемељена, а то што је драги Бог видео на ивици какве духовне провалије се налазила тамо нека Теодора (ако је и постојала), па је решио да је испрепада таквим виђењем (а знао је да ће правилно да одреагује и преуми се) није обавезујуће за све нас остале да идемо по свету и препадамо све редом. Може некоме да рикне чука док је још непокајан, ил` да се беси због безнађа у спасење к`о Јуда па шта смо добили - осим ношења туђе душе на својој? 1 hour ago, Pisum рече Ne bih mogao ni sa ovim da se bukvalno složim, jer mene niko živi, a ni upokojeni, nije ptao da li sam kršten kada sam krstio ćerku. Пропуст, и то канонски вашег свештеника. 1 hour ago, Pisum рече U ostalom, ne vidim logiku da se ne krsti dete nekrštenih roditelja. Ако сте могли разумети и схватити логику коју сам вам навео у претходном посту, коју сам покушао додатно расветлити овим постом, било би вам потпуно јасно. То дете није део Тела по датости од родитеља као дела Тела, па се тражи разумно прихватање вере као од "старозаветних-прехристових". 1 hour ago, Pisum рече Zar treba, po toj logici, ostaviti nedužnog malog stvora u propasti, zato što su mu roditelji u propasti? To nije Božija Reč, već je protivna Logosu (verovatno što su onda moralne norma bile sasvim drugačije i nemoguće ih je porediti sa današnjim), ma kakvo da je učenje nekih Otaca ili Crkve. Сад већ одосте далеко, није то учење НЕКИХ отаца, већ саме Цркве (овде ме плашите конструкцијом реченице "ма какво да је учење (неких Отаца или) Цркве". Ово није тргање из контекста реченице, већ наглашавање независних реченица. Једна се односи на НЕКЕ Оце а друга на ЦРКВУ. Нећу вас назвати јеретиком, али човек који себе сматра делом Цркве а не прихвата учење Цркве је на клизавом путу) Видите у канонском праву. Ово је, између осталог ако већ инсистирамо на валидности крштења, и велика мрља на Степинчевој личности (крштавање мале деце сирочића без родитеља, самим тим и без пристанка родитеља. Да не говоримо о крштавању већ крштених...Све канонски преступ до преступа). На основу чега цените да то није Божија Реч већ је противна Логосу, осим себе? Па тако ћемо стићи до тога да, попут оних часних сестара из БГ породилишта, идемо (јер нам је дато по крштењу да можемо и крстити друге) редом по свету и закрштавамо и будисте и сатанисте и атеисте и остале изговарајући "крштавам те у име Оца, Сина и Светог Духа", да не оставимо и те мале (само малкице дужне) створове у пропасти? Неће сам Господ допустити да таква деца пропадну, има он свој промисао, није Господ велики инквизитор већ човекољубац и не жели да и један пропадне... Не зависи све од нас... 1 hour ago, Pisum рече Smatram da treba "racionalizovati" mnogo toga, jer ni sam Gospod ne postavlja pred nas ništa neracionalno, već sve zdravorazumski i racionalno (u onom pozitivnom obliku, to se podrazmeva). Lično, nisam našao ništa nerazumno i neracionalno kroz Apostole, Pismo i dokumenta Otaca (koja su mi bila dostupna). Ovim redosledmo idem zato što je Pismo sekundarni dokument u Crkvi, a Apostoli i apostolski naslednici su primarni. Немојте превише рационализовати. Наука о Богу се мора рационално излагати и разлагати, али личносна спознаја Бога никако не може спадати у ред рационалних активности. 1 hour ago, Pisum рече Praštajte! Бог да прости и мени и Вама ако се огрешисмо о Истину, да нас поучи и умудри за даљи пут. Васијан and snezana denker је реаговао/ла на ово 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Васијан Написано Новембар 12, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2016 2 hours ago, Pisum рече A sa čime je to vezana, ako Boga znaš? Nisam znao da postoji više vrsta logike, a da je crkvena, mistična i tajanstvena za obične ljude, a pristupačna samo kliricima u zavisnosti od čina koji imaju. Ваш резон је уопштено погрешан. Помешан од истине и полу-истине. Зато, немам намеру да са Вама водим неку нашироку полемику, јер сам стекао утисак да за Вас не постоје ни ауторитети, нити аргументи. За све имате неко своје оправдање и резон. То је легитимно, али није за овакву врсту дискусије, јер се губи сваки смисао. Притом, Ваш приступ хришћанству је у великој мери секуларистички, тако да ја не видим ту простора за дискусију. Познате су ми такве личности и избегавам дискусију са истима. Но, пошто сте поставили гомилу упитника, осврнућу се на њих. Наравно да постоје више врста логике. Јер, само Јеванђеље пркоси свим логичким земаљским начелима као нешто надлогично. Не постоји разлика између "обичних" људи и клира. О томе нико не говори, нити је то вера Цркве. Логика Цркве, као Тела Христовог, не мора увек да буде сагласна са људским квадратним размишљањем. Исто као што ни ХристОС не размишља као човек, већ као Богочовек. Да би разумели шта сам хтео рећи, морали би сте дубље заронити у Отачку мисао, и то не само информативно, већ и опитом. Али, за то је потребно и смирење и одбацивање свога умовања. Ум и разум нису исто! У палом човеку је разум заузео место ума. То је трагедија настала падом Адамовим. Духовно стање је стање преображеног човека - целокупне личности. Стање спојеног ума и срца. Не само ума и не само срца, већ обоје. Цитат Nije valjda da tokom službe laosu i prezviterima duh napušta telo i sastaje se mistično u univerzumu (vaseljeni), dok truležno telo, bez uma i duha, kao zombi hodi po Crkvi? Не. Цитат Zar je Hrist govorio nerazumno i mistično? Христос је говорио и разумљиво и неразумљиво и надразумљиво. На сва три начина истовремено. Зависи кад, где, како и коме. Но, с обзиром да је откривао Тајне у питању је била мистагогија. Цитат Zar je Apostole i narod učio nekoj magiji i misteriji, bacao čini ili pak običnim rečima ljubavi i ljudskosti (humanosti)? Не. Није их учио никаквој магији. Но, Његове речи нису увек биле просте и обичне. Цитат Zar ja ne smem ni da imam osnovne životne potrebe i želje ako ne pitam nekog klirika, jer to nije crkveno uzvišeno? Da li treba da pitam Crkvu kako i kada ženi noge da dignem i pravim decu ili kakav pasulj da skuvam? Da li treba Crkvu da pitam, ako vidim nekog jadnička gladnog i žednog, da ga napojim i nahranim? Банализовањем се ништа не постиже. Нема смисла освртати се на ово. Могу само рећи да из овога избија неки дух огорчености и једа. Цитат Da je crkvena logika ona koja nadilazi, bila bi veća od Gospodnje i ne bi se kroz vekove nadopunjavala, ispravljala, ispravljala i svoje i tudje zablude, učila i podučavala, posmatrala, radila, činila greške i ispravljala ih, vodila dijaloge i iz sebe iznedrila onoliko pametnih ljudi, koje mi danas nazivamo Ocima Crkve. Da je tako, zar ne bi Služba ostala ista kao u pošetku Crkve, zar bi se Sveta Liturgija menjala kroz vreme? Грешке појединаца, или одређених скупина, нису грешке Цркве, јер је Црква Тело Христово - Богочовек Христос. Карактер Цркве је Богочовечански. Тиме је и логика Цркве, Христова логика. То је суштина. Промена форме - литургијског поретка, нема везе са суштином Вере Цркве. Логика Цркве се огледа у односу на трулежни свет. Црква је одувек била и биће, противна и мрска овоме свету и гоњена од истог. А ту је да тај свет спаси и обожи. Ту нема никакве (земаљске) логике. Цитат Da je tako kao što kažeš, sve bi se završilo samo i jedino na Hristu i Apostolima i kamo lepe sreće da je mutivode baš iz Crkve nisu zamutili, već da je stvarno ostala samo Reč Hristova i Apostolska. Па лепо ја споменух протестанте. Од почетка видех да сте умногоме слични и истомислећи. Тај дух се не може не намирисати, очигледан је и јако мирише. Цитат Ali baš takvi kao ti, zamutili su Crkvu, smutili je, i Crkvu i narod, pa iznikoše razne jeresi, koje opet Crkva lepo prepozna kroz vreme i zdravom logikom je eliminiše. Највећи јеретици бејаху најумнији и најинтелигентнији људи и врсни логичари. Док Св. Оци бејаху паметни и богонадахнути духоносци, логично-надлогични. Цитат Crkvene vlasti su namakle zlato i porfiru, krune zlatne i panaije, odeždu svilenu, tihe molitve da samo oni znaju šta i kome mole, a da narod zbune i zabune i u još veću mističnost i strah ga uvuku, tamo gde ni mističnosti ni straha nema. Пишете полу-истине са примесама отворене глупости и незнања. Нема ништа горе од тога. Као кад атеисти говоре о мрачном средњем веку. То је то... Цитат Nigde Bog ne pomenu strah i pretnju, no ih ljudi izmisliše da sebi veću čast daju. Jer ako je Gospod milošću svojom darovao Duha Svetoga običnom smrtniku Pečatom dara Duha Svetoga, ko si ti čoveče, makar i rukopoložen, da mi strah od Boga uteruješ, kada mi je Gospod Svevišnji darovao ljubav ka Njemu kroz tog istog Duha Svetoga. То Ви Вашој браћи католицима. Лепо сте описали ту јеретичку цркву и њихов приступ вери и Евангелију. Цитат Ranije su takvi običnom grmljavinom narod plašili, kao da je to kazna od Boga, a danas pokušavaju nekom fizičkom misterijom da narod zaplaše. Mitarstva nije narod izmislio, već takvi, koji smutnju u Crkvu uvode, pa ni danas se tih nebuloza Crkva ne može rešiti. Ta tvoja logika se, dragi moj, svodi samo i jedino na čistu manipulaciju neprosvećenih i zatupljenih, a sve one nesretnike, slabije u veri, odvraća od Crkve i vere ili ih gura u sektašenje, laž i neistinu. Опет исто, па исто. Ви као да имате неке жестоке трауме и фобије. Просто ми је жао. Цитат Dragi moj, nema u toj tvojoj logici ništa osim začaurivanja u najobičniju mračnu kutiju, bez vrata i prozora, u koju ni tračak svetlosti ne može da udje, u koju bi smestili vascelo čovečanstvo, koje bi moralo da živi i mre po vašem nahodjenju. Sretan si sada što nemam jezičinu kao avva @Zoran Đurović. A vidim i koliko je u pravu, kada je grub po nekada, jer antihrista ne možeš sa molbom i ljubavlju isterati. Драги мој, пишете несувислости и безвезности. Нити знате моју ширину, нити можете да је досегнете. Она премашује Ваше рационалне оквире... Грубост коју поседује Ваш "Авва" није израз снаге, већ слабости и несигурности. Цитат Logika i razumevanje svega ne vode u duhovnu smrt, već u život večni u stalnom pokušaju da se mi nesavršeni, savršenom Bogu približimo. Ako Ga nerazumemo, kako mu se približiti? У предходној поруци написах да огољена логика и рационализам воде у духовну смрт. Дакле, огољена логика и рационализам. Контекст је сасвим другачији. Нико не спори да без разумевања може бити приближавања Богу. Насупрот, наше општење са Богом је увек словесно и разумно. Но, у тој словесности се више огледа логосика него земаљска логика, јер наше општење са Богом прелази трулежне оквире и уводи нас у сферу вечности у којој влада надлогика и бесмртност. Цитат Da li Crkva (vlast crkvena) ima ekskluzivno pravo na Gospoda, da ga tumači, da ga ograničava, da MU NAREDJUJE ili je baš tu da objasni Boga, da ga "pojednostavi" i približi tako da svakome, pa i neverniku paganu bude blizak i razumljiv? Ви као да имате жесток проблем са властима црквеним. Одатле се родила и код Вас ова теологија разочарења. Наравно да је ту да објасни и приближи, али и да васпитава и обликује и суди. Цитат Zar to ne beše Reč Hristova? Da li po tvojoj crkvenoj logici, Crkva može da mi ograniči pristup Bogu i Njegovom Logosu? Може, ако Вас екскомуницира и анатемише, влашћу датој од Бога, по Исусовим речима. Но, то, наравно, не искључује факат да је Господ свуда присутан и да у сваком тренутку чује и прима наше покајање. Цитат Da li je Crkva mistično i tajanstveno društvo kome može pristupiti samo odabrani soj ljudi kao u drevnom Egiptu ili je Crkva otvorena za sve? Čemu onda, ako je kako kažeš, potreban apostolski i misionarski rad u Crkvi ili Crkvu treba pretvoriti u neku vrstu masonske organizacije? Da li to crkva traži mage i madjioničare ili običnog čoveka, da ga poduči svim ljudskim vrednostima, sa kakvim nas je Svevišnji stvorio, a mi to u svojoj sebičnosti zaboravili? Црква је Тајна над Тајнама. Тело Христово. Богочовечански организам и заједница правоверних. Она није ту да нас подсети да нас је Свевишњи створио, нити да нас подучава људским вредностима, већ да нас и васцели свет уведе у бесмртност и непропадљивост. Те две ствари, које сте поменули, може нам пружити свако протенстанско удружење. Цитат Koja to Crkva mene može da uvuče u neku mistiku, a da nije sektaška? Сама Црква јесте мистагогија. Црква је Св. Тајна - Мистерија. Ни сами не знате шта пишете. Цитат Zar sama Sveta Liturgija nije logična i razumljiva za svakog onog koji sluša služitelja i narod koji odgovara? Литургија јесте разумљива, али није логична. То јест, логика литургије надмашује земаљску логику, јер у Њој се Други Долазак већ збио. Цитат I zar nije ta obična razumna logika spojena i srcem, kroz svaku pozitivnu emociju dok se Svevišnjem upućuju molitve (molbe i želje, nadanja i verovanja, ljubav i razumevanje za moć i silu Njegovu)? Управо, исправна молитва је та која оздрављује наше биће и поставља ствари на своје место. Тек ум спојен са срцем доноси плодове преображаја. Цитат I na kraju, kakve veze sa ovim što si rekao imaju protestanti? To što si sada rekao, ne da samo nema logike, već pokazuje i totalno nepoznavanje materije o kojoj se govori. Имају јер, као духовна деца Латина, своје постојање дугују свом огољеном рационализму и логици са којом су изврнули Св. Писмо. Цитат I još jedno pitanje, koje mi se nameće, a to je: Da li si ti muško ili žensko? Ovo te pitam, jer ako si muško, onda si medicinski fenomen, jedini u istoriji ljudskog roda, kome je uspelo (možda providjenjem???) da u isto vreme razmišlja i emotivno i racionalno, kada je poznato da tako funkcioniše samo ženski mozak (obe polovine, racionalna i emotivna, mogu funkcionisati zajedno). Мушко. Главом и брадом. Но, ми смо, управо, у Цркви позвани да будемо умно-срдачни. Тако се нешто може само у Цркви и само благодаћу Христовом. Ту не помаже никаква техника и науке. Опростите ако Вас увредих нечим, алу нисам могао да заобиђем искреност. snezana denker је реаговао/ла на ово 1 https://m.youtube.com/watch?v=nsB5P4VsUdA Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 12, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 12, 2016 Не пратих вас синоћ, па сада само нека напомена: - Ориген је и као личност осуђен на 5. сабору. - Кирило само по вл. Атанасију није био монофизит. Да је заиста одговоран за настајање монофизитства јасно је сведочио још Болотов, а Карташов га следи: "Запутанное густой сетью дефективных предпосылок богословие Кирилла не могло остаться безупречным образцом на будущее. 'В своем богословском направлении, - говорит профессор Болотов, - Кирилл не только дошел до той черты, какую указал для выражения православной истины собор Халкидонский, но и перешел эту черту, сделал один лишний шаг в сторону будущего монофизитства'" (VI, 180 "Лекции по истории Древней Церкви"). - Не знадох да Васијан, поред тога што пласира икономијску јерес, је и гностик! Пошто је то "посебна" логика, којој он има приступа, јасно је да ми, који смо рационалисти, и верујемо разуму који нам је свима Бог дао, не можемо да га скапирамо! kopitar, Volim_Sina_Bozjeg and Augustinus је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 12, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 12, 2016 Стиже ми јутрос рођенданска честитка Милан Ракић, Жика, Volim_Sina_Bozjeg and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука