Justin Waters Написано Октобар 13, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2016 10 hours ago, obi-wan рече Ja ocekujem, ako Bog da, da u Carstvu prepoznam oca kao oca, majku kao majku, svoju zenu kao svoju zenu, cerku kao cerku. Ja ih ne poznajem niti mogu da ih poznajem van tih kategorija, koje su - naravno - licne. Ovo ne bi trebalo tako da bude. U carstvu nebeskom ako se zadrze polne osobine, svako bi svakog trebao da pozna jedino kao brata ili sestru ( ivo brata i sestru u ontoloskom smisli, bas kao sto hriscani jedni druge nazivaju bracom ili sestrama iako nisu krvno povezani) kome je zajednicki otac Bog. Ako zelis da prepoznas svog oca kao oca, majku kao majku kcerku kao kcerku onda uvlacis kako to teolozi kazu "palu ljudsku prirodu" u eshaton, a to priznaces ne ide jedno s drugim. Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 13, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2016 3 minutes ago, Justin Waters рече Ovo ne bi trebalo tako da bude. U carstvu nebeskom ako se zadrze polne osobine, svako bi svakog trebao da pozna jedino kao brata ili sestru ( ivo brata i sestru u ontoloskom smisli, bas kao sto hriscani jedni druge nazivaju bracom ili sestrama iako nisu krvno povezani) kome je zajednicki otac Bog. Ako zelis da prepoznas svog oca kao oca, majku kao majku kcerku kao kcerku onda uvlacis kako to teolozi kazu "palu ljudsku prirodu" u eshaton, a to priznaces ne ide jedno s drugim. Polne osobine su postojale i pre pada i prva zapovest u Bibliji čoveku je rađajte se i množite i napunite zemlju.I oboje bejahu goli i ne beše ih sramota.Tako da polnost nije karakteristika pale prirode. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Октобар 13, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2016 Управо сада, Kratos рече Polne osobine su postojale i pre pada i prva zapovest u Bibliji čoveku je rađajte se i množite i napunite zemlju.I oboje bejahu goli i ne beše ih sramota.Tako da polnost nije karakteristika pale prirode. Ne govorim o polnosti, zato sam i napisao ako se zadrze. Osvrtao sam se na obijevo razmisljanje da ce u carstvu nebeskom prepoznati oca kao oca, majku kao majku i kcerku kao kcerku, a kazem da to ne ide bas tako, jer puno toga sto nas na zemlji cini licnostima izmedju ostalog ocinstvo, roditeljstvo itd... ima veze sa samom strukturom svijeta i vezano je za svijet u kome zivimo i to je ta pala priroda (mada ne volim ovaj izraz) koja se pak ukida u eshatonu. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 13, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2016 4 hours ago, Justin Waters рече Ovo ne bi trebalo tako da bude. U carstvu nebeskom ako se zadrze polne osobine, svako bi svakog trebao da pozna jedino kao brata ili sestru ( ivo brata i sestru u ontoloskom smisli, bas kao sto hriscani jedni druge nazivaju bracom ili sestrama iako nisu krvno povezani) kome je zajednicki otac Bog. Ako zelis da prepoznas svog oca kao oca, majku kao majku kcerku kao kcerku onda uvlacis kako to teolozi kazu "palu ljudsku prirodu" u eshaton, a to priznaces ne ide jedno s drugim. Kakve veze mogu da imaju imena za licne odnose (otac, majka, cerka...) sa palom prirodom? Imena odnosa su iskljucivo licn(osn)a kategorija. Mi svi vec sad imamo jednog i jedinog Oca nebeskog, neprestano, pa to nicim ne ukida nase medjuljudske (licne) odnose, bas naprotiv. Inace, imao sam prilike da slusam neke od tih nazoviteologa, ovde u mom okruzenju, medju kojima su neki isli cak dotle da tvrde da u Carstvu niko nikog nece uopste da prepozna ()....... wut !?!? Pa, kazu, mi zmo (zaboga!) preobrazeni u novu tvar, sto po njima prosto znaci jedan veliki shift+delete, i tako, vele, time sasvim gubimo sva secanja i pamcenja... Nadam se da nema potrebe da se obrazlaze koliko su to sve apsurdi i besmislice. Ima toga u savremenoj nam teologiji, na zalost. To je ono sto bi divni starac Pajsije rekao "mozgoslovlje", a ne bogoslovlje. A sta recimo veli jedan Dostojevski na jedno sasvim slicno pitanje? "Ne mogu da zamislim Raj, a da u Njemu ne sretnem ponovo svog psa". Psa. Sapienti sat. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Октобар 13, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2016 Duboko verujem da nećemo izgubiti bliskost sa osobama koje su nam bile drage, ali će ti odnosi biti oslobođeni raznih ovozemaljskih stega, sujeta, društvenih uloga i okolnosti. Tačno šta će i kako biti sa telima niko ne zna. Ali imati određeni tip polnog organa ima isti krajnji značaj kao imati određenu boju očiju - kad tome ne pridajemo vrednost i oko toga ne gradimo društvene stege i identitete, prilično je nebitno za to ko smo. Boja kože je uzrokovalo da u nekim trenucima jedni budu robovi a drugi gospodari, i možda će u eshatonu robovi prepoznati gospodare, ali neće morati da zadrže te konstruisane identitete i da im se povinuju. Sigurno će se mnogi gospodari zadiviti svojim robovima kada te maske spadnu. Ne razumem potrebu da se čvrsto držimo identiteta stvorenih u društvu. Da li će Bog oduzeti od mene identitet žene, supruge, majke, Srpkinje, feministkinje, rokerke, pivopije? Ne znam - možda neće. Ali šta će mi? Realno postoje samo realni odnosi - odnos sa Bogom i odnosi sa bližnjima, kako god da ih je društvo regulisalo u vremenu i prostoru u kome živim. Џуманџи, Милан Ракић and Goku је реаговао/ла на ово 3 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 13, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2016 31 minutes ago, Paradoksologija рече Da li će Bog oduzeti od mene identitet žene, supruge, majke, Srpkinje, feministkinje, Ovaj zadnji sigurno `oce... 31 minutes ago, Paradoksologija рече Duboko verujem da nećemo izgubiti bliskost sa osobama koje su nam bile drage, ali će ti odnosi biti oslobođeni raznih ovozemaljskih stega, sujeta, društvenih uloga i okolnosti. To je potpuno tacno, ali ako ja prepoznam oca kao oca zasto bi to bila ikakva stega? Moj licni odnos (dakle, ono sto sam ja) izgradjen sa recimo tim covekom je taj: otac - sin. Ja njega poznajem i prepoznajem upravo i samo kroz taj licni odnos. To ne znaci da cu u Carstvu da se u svemu ponasam isto prema njemu kao ovde na zemlji, ali on ce za mene da ostane otac, a za svog oca - sin. I odnosi nas sa nasim supruznicima, roditeljima, decom, prijateljima nisu i ne mogu nikad da budu ni blizu isto sto i neke samo drustvene kategorije, kao sto su profesije, zanimanja, polozaji i ostalo. Tu se brkaju babe i zabe. I u samoj Svetoj Trojici, kako je nama ljudima otkriveno, vecnost pociva na odnosima Lica - Otac, Sin, Duh Sveti. Upravo, u Crkvi zato i pricamo o nasem usinovljenju Bogu, jer je potreban licni i bliski odnos da bi sa Nekim (i nekim) ziveo u ljubavi zauvek. I da se vratimo na primer od malocas: ako bi neko ukinuo moj odnos otac - sin sa mojim ocem, ko bi za mene bio taj covek? Samo tek neki (amorfni) bliznji? Kako onda sve ono sto je medju nama zasijalo i postalo vredno vecnosti (ovde, u ovom zivotu) moze uopste da se ugradi u tu vecnost, ako se izbrisu temelji tog naseg odnosa? Mahnite se hladne logike, njoj u Carstvu svakako i sigurno nece biti mesta. Кратос and Аурор је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 13, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2016 17 minutes ago, Paradoksologija рече Realno postoje samo realni odnosi - odnos sa Bogom i odnosi sa bližnjima, kako god da ih je društvo regulisalo u vremenu i prostoru u kome živim. А притом неизоставно - шта ће сваки ближњи бити? "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Октобар 13, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2016 20 hours ago, Natasa. рече Kako si ti cool А њен муж? Искрено..:-) Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Октобар 13, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2016 12 minutes ago, Ниџока 1.1 рече А њен муж? Искрено..:-) Moj muž je najcool i najbolji dasa Natasa. and Џуманџи је реаговао/ла на ово 2 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Октобар 13, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2016 1 hour ago, Ниџока 1.1 рече А њен муж? Искрено..:-) Nisam ga upoznala, ali čim je sa P, mora da je i on cool. Н И Н Е је реаговао/ла на ово 1 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука