Jump to content

Зашто се код нас Библија штампа на ћирилици?

Оцени ову тему

Препоручена порука

249759_160017224064097_7307235_n.jpg

Белићева „Граматика српскохрватског језика“ из 1940. г. Ево праве истине о томе како пишу Срби, а како Хрвати и Словенци. Каснија подвала иницијатора Новосадског „договора“ и „Друштва за србистику“ је изведена тако што је Белићев став, иза кога је стајала и животна пракса – „Ми Југословени имамо два писма“, подмукло изокренут у став „Ми Срби имамо два писма“! А ако Срби „имају два писма“, онда „имају и српску латиницу“!... Ако ме разумете.. Хаос.  sHa_sarcasticlol

Иначе, постоји посебан круг пакла за људе који мешају "ЈЕР" и "ЈЕЛ'"

Подели на овим сајтовима

Устав поштује српски језик, баш на тај начин што фаворизује ћирилицу која је деценијама била, што из незнања, што намерно, запостављена у односу на латиницу и успоставља природну равнотежу и равноправност међу писмима.

To samo ti misliš. Latinica nikada neće biti potisnuta baš zbog Ustava koji forsira ćirilični nacionalizam. Upotreba latinice je veća nego ćirilice danas. 

Подели на овим сајтовима

To samo ti misliš. Latinica nikada neće biti potisnuta baš zbog Ustava koji forsira ćirilični nacionalizam. Upotreba latinice je veća nego ćirilice danas. 

То не мислим само ја, на сву срећу! Латиница и не треба да буде потиснута, то сам већ и написао на овој теми. Употреба латинице јесте већа, пре свега у новинама, натписима и интернет комуникацијама, али је занимљиво да већина Срба руком пише ћирилицом.

Као што је @ већ написао, код Словенаца, Хрвата и Муслимана ћирилица никада није ухватила корене, те је коришћење два писма остало карактеристично само за Србе што се одразило и на коришћење нашег традиционалног писма.

Волео бих да ми напишеш зашто ти више волиш латиницу од ћирилице?

Витешки живот заиста није бедан,

бориш се са аждајом од 9 до 1!

Подели на овим сајтовима

Зато што је ћирилица небеско писмо.

Тако је. Бог је Мојсјију Десет заповести написао ћирилицом. Штета што их Мојсије после разби па написа нове на хебрејском. И шта сада да радимо! Када се Ковчег буде пронашао ми Срби опет нећемо имати доказа како смо нај олд нејшн на свету. Баш смо неки малерозан народ.

Подели на овим сајтовима

Тако је. Бог је Мојсјију Десет заповести написао ћирилицом. Штета што их Мојсије после разби па написа нове на хебрејском. И шта сада да радимо! Када се Ковчег буде пронашао ми Срби опет нећемо имати доказа како смо нај олд нејшн на свету. Баш смо неки малерозан народ.

Jeste kako da ne baš je Bog mojsiju napisao Deset zapovesti ćirilicom. Ljudi danas svašta umišljaju.

Подели на овим сајтовима

Jeste kako da ne baš je Bog mojsiju napisao Deset zapovesti ćirilicom. Ljudi danas svašta umišljaju.

Ви latiničari то не можете да разумете. Јеси ли ти колега чуо за Винчанско писмо ? Ееееее ако јеси шта више да ти причам. Ако ниси изучавај мало.

:)

Подели на овим сајтовима

Ви latiničari то не можете да разумете. Јеси ли ти колега чуо за Винчанско писмо ? Ееееее ако јеси шта више да ти причам. Ако ниси изучавај мало.

:)

Znam za to hijeroglifsko pismo. Čuo sam naravno. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...